Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja] Rise of Metin To nie Metin3 !

ProBoszcz`

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 296
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Yo, to może ja zabiorę głos.

Przeczytałem, obejrzałem i pomyślałem i doszedłem do jednego wniosku - marketing.

Otóż, dodanie do nazwy gry "Metin" jest dosyć sprytnym zabiegiem.

Pamiętamy sukces gry Metin2 od roku 2007 aż do 2011. Gra pokazywana była czasami w telewizji (zagranicznej także), a wydawcy (Tec i Gameforge) chwalili się milionami graczy dziennie. Można by powiedzieć - Metin2 jest skrzynką złota dla wydawców, jak i producenta.

Metin2 był pierwszym spolszczonym MMO wydanym w Polsce (poprawcie mnie jeśli się myle). Gracze (w większości mający od 12 do 18 lat) będą zawsze dobrze wspominać nazwę "METIN" ponieważ spotkali tam dużą ilość osób, dobrze się bawili i miło spędzili czas (ofc nie każdy ;)).

Kiedy już w naszej podświadomości kojarzymy słowo "METIN" z dobrymi wspomnieniami, ktoś może to dobrze wykorzystać - wydać sequel gry. Oczywiście, psychika człowieka działa na 2 sposoby - albo dąży do przyjemności albo do uniknięcia cierpienia. Gracz poprzedniej części zawsze będzie chciał zobaczyć jak wygląda następna, ponieważ istnieje jakiś cień szansy na przypomnienie "starych dobrych czasów".

Panowie z TEC bardzo fajnie wykorzystali sytuacje i zauważyli, że gracze uciekają z serwerów na inne gry, ponieważ brak im nowości. Nie ma sensu robić od nowa całej gry, ponieważ byłoby to bardzo kosztowne. Co więc oni zrobili? A więc taki Pan Wasyl i Siergiej z TECu wpadli na pomysł kupna licencji na wydawanie gry JAKAŚCHIŃSKANAZWA na terenie europejskim. "No dobra, mamy grę, ale co dalej?" - dalej jest marketing. Co zrobić by gra została wypromowana najmniejszym kosztem i z jak najlepszym skutkiem? Olśnienie dla Wasyla - "dodaj nazwę Metin, a reszta sama się zrobi". Skutki widzimy teraz - polscy gracze zaglądają na serwery azjatyckie i mówią "to nie ta gra!". Oczywiście, że nie ta, ale marketing działa, prawda? Następnym zabiegiem, bedzie pewnie dodanie modelów kamyków znanych z "drugiej części" Metina i na tym zakończy się praca nad grą.

Nie dość, że gra sama się wypromuje, to jeszcze będzie na nią ogromny popyt. Brawa dla TECu i ukłony w ich stronę, bo marketingowców mają zajebistych.

tl;dr - Dodanie do nazwy Metin jest marketingiem. Wasyle i Siergieje chcą zarobić, dodadzą sobei modele kamyków i będą na tym zarabiać.

Aha - zapomniałem dodać pewnej rzeczy.

Nazwa "METIN" jest prawdopodobnie opatentowana. Jak to sprawdzić? Zaoszczędzę wam problemów i pokaże screen:

mICvD4t.png

Wyjaśnienie:

Jak widzimy, nazwa Metin2 jest opatentowana przez Ymira/Webzena (jak to teraz nazwać to nie wiem).

Następnie mamy niespodzianke Metin3 ! Bah, nazwa opatentowana przez jakąś firmę Forsey Invest! Macie powód, dlaczego jest RISE OF METIN, a nie METIN3. Nazwa wykorzystana, a nawet jakieś logo jest przygotowane!

A potem jest już nazwa METIN2 - aczkolwiek chyba były jakieś kłopoty z patentem między azjatami a panami z niemiec i poproszono o anulacje tegoż tu patentu.

Ale i tak bardzo ciekawi mnei ten koncept METIN3 - przecież go nie wkorzystano ;) Jakieś pomysły?

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Widac ze to nie metin2 i duzo wspolnego z nim nie ma ale podobnie bylo z gra metin1 i metin2 tez wyglad calkiem inny, moze bedzie warto w to pograc zobaczymy

Opublikowano

Nie wiem ale moim zdaniem wypowiedź Kodexior'a całkowicie wyczerpała temat więc nie widzę sensu żeby jeszcze trzymać ten temat aktywnym.

Opublikowano

Ciekawi mnie kiedy pojawi się chociaż "Trailer" tej gry w innej grafice itp. bo teraz nie ma co dyskutować nie wiedząc co się kiedy i jak potoczy z tą grą na moje nawet jeśli byłaby podobna do metin2 w jakimś stopniu raczej bym na nią nie wszedł z względów takich że jest tam "pandaria" i co do tej "pandari" WTF?! Baobao wersji hard :O o_O sura ala archer łot da faQ sura to czarny magik a nie łucznik .... i ponoć mają być jakieś inne rasy z tego co wyczytałem jeśli miałoby to być podobne do metin2 to co najwyżej powinno być 5 postaci w miarę ludzkich a nie fantastycznych to jest metin nie 4story czy inna gra :) już prędzej m2m nazwałbym metinem 3 tutaj ss

1264611_215901221867597_1160451168_o.jpg

1270374_215881875202865_1965264630_o.jpg

I na pierwszy rzut oka widać że zmienione są wyglądy postaci grafika w postaci mobów i innych polecam wejść na ich facebooka i zobaczyć więcej zdjęć :] oczywiście co do tej gry moje zdanie jest takie ocenie jak wyjdzie europejska wersja a ta co jest aktualnie w żadnym stopniu nie zachęca mnie do ściągania i grania w nią :P

Tylko że to nie m2m... m2m inaczej wygląda http://www.youtube.com/watch?v=HuzBDmUWuCo

Daj link bo sądze, że to tylko jakiś fanart

Mój pro złomek:

Procesor: Intel Pentium Dual-Core E5300 2.66 ghz | Karta graficzna: Asus Radeon HD 4350 | Mobo: Foxconn G31MX | RAM: 2gb ddr2 | Monitor: 1280x960 PnP | Zasilacz: Delta 300W

Opublikowano

Mam wyjebane, smocze monety i tak kupię, bo mam hajs a wy nie !

Nie wiem czy wiesz ale twoja mama kiedyś zauważy, że ktoś jej ukradł kartę kredytową. A wracając do sprawy tego Metina mnie mało obchodzi czy to jest faktycznie niby jakaś tam kontynuacja czy nie gdy wyjdzie w europie po prostu przetestuje ten shit i zobaczę czy jest czegoś warta.
Opublikowano

Tylko że to nie m2m... m2m inaczej wygląda http://www.youtube.com/watch?v=HuzBDmUWuCo

Daj link bo sądze, że to tylko jakiś fanart

https://www.facebook.com/M2Monlinegame proszę bardzo zdjęcia brałem z ich facebooka :) a co do RiseOfMetin co będzie to będzie chociaż wątpię żeby to przypominało w jakimś tam stopniu metina 2 jedyne co to będzie to podobne do tamtej gry i tyle :P

Opublikowano

Nie hejtuje chcę zobaczyć werjse europejską ale co widze na chińską wątpie tak jak 2/4 ludzi mówi że Europejska wersja będzie jak metin .. lol dla mnie nie jest to metin tak jak up tylko nazwa podobna ;3

Żyj dla siebie, nie patrz na innych co o Tobie mówią :) 

oj12ja.jpg

Opublikowano

pragne powiedziec ze ten rise of metin jest starsznie podobny do 4story tak niektorymi postaciami i odruchami :)

A chcialbym dodac zebys zwrocil uwage na to ze Team Time Voyager dodali ze zmienia dynamike atakowania w wersji EU, wiec gra bedzie przyjemniejsza i podobna do Metin2.

Opublikowano

A moim skromnym zdaniem nie ma tutaj co dyskutować jak będzie wyglądała wersja eu czy inna bo wszystko zależy tylko i wyłacznie od wydawcy gry w europie czy też w polsce. Przede wszystkim każdy powinien sobie zdawać sprawe z tego, że nie wszystko może się zmienić, a to co obiecują inni ludzie to mogą być zwykłe "gruszki na wierzbie". Ta dyskusja nie powinna mieć prawa bytu, ponieważ wypadałoby jednak zaczekać na wydanie gry w europie. Wtedy każdy się przekona czy faktycznie ta gra ma coś wspólnego z Metinem2 poza nazwą.

0RMbv6e.png

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

!!!!!!!!!!!!!! KLIKNIJ !!!!!!!!!!!!!

Opublikowano

Moim zdaniem jest to zwykły chwyt marketingowy żeby ściągnąć ludzi do gry, która nawet nie nawiązuje fabularnie do metin2

Po za tym żeby tworzyć kontynuacje trzeba mieć prawa do tytułu.

Opublikowano

Taa a ty wiesz ze nie nawiązuje fabularnie do metin2 bo grałeś w wersje z krzaczkami i wszystko co czytałeś w questach rozumiałeś i wiesz że to nie jest fabula która następuje po tej z metina2 ...

więc moim zdaniem nie masz własnego zdania tylko przepisujesz głupoty dzieciaków co nie rozumieją że kontynuacja gry to nie jest ctr+c z poprzedniej odsłony tylko stworzenie nowej gry z nowa grafika i nowa fabula, z nowymi zastosowaniami i nowym pomysłem na przyszłość a nie to co metin2 od 5 lat stoi w miejscu a jedyne co dodali to itemki które były na privach 2 lata wcześniej ... Nawet nie umieli zrobić WŁASNYCH ikonek tylko zrobili ctr+c z Privów !!! Więc zastanów się chłopcze nad tym co piszesz bo to się nie trzyma kupy ... lecz zaraz spadnie na mnie hejt bo ludzie na tym portalu nie wiedzą co znaczy słowo "Sequel" Pozdrawiam mentalność tych 14 latków co piszą post pod postem " To jest 4story a nie metin2 " i sprostuje po raz kolejny to bo to nie ma być metin2 tylko metin3 !! dziekuje i pozdrawiam.

Opublikowano

Taa a ty wiesz ze nie nawiązuje fabularnie do metin2 bo grałeś w wersje z krzaczkami i wszystko co czytałeś w questach rozumiałeś i wiesz że to nie jest fabula która następuje po tej z metina2 ...

więc moim zdaniem nie masz własnego zdania tylko przepisujesz głupoty dzieciaków co nie rozumieją że kontynuacja gry to nie jest ctr+c z poprzedniej odsłony tylko stworzenie nowej gry z nowa grafika i nowa fabula, z nowymi zastosowaniami i nowym pomysłem na przyszłość a nie to co metin2 od 5 lat stoi w miejscu a jedyne co dodali to itemki które były na privach 2 lata wcześniej ... Nawet nie umieli zrobić WŁASNYCH ikonek tylko zrobili ctr+c z Privów !!! Więc zastanów się chłopcze nad tym co piszesz bo to się nie trzyma kupy ... lecz zaraz spadnie na mnie hejt bo ludzie na tym portalu nie wiedzą co znaczy słowo "Sequel" Pozdrawiam mentalność tych 14 latków co piszą post pod postem " To jest 4story a nie metin2 " i sprostuje po raz kolejny to bo to nie ma być metin2 tylko metin3 !! dziekuje i pozdrawiam.

Więc dlaczego nie nosi to tak sławnej nazwy jak Metin3 lub metin2 cz. 2 lub cokolwiek co nawiązuje do poprzednich części (piszę w liczbie nogiej bo wg Ciebie Metin [1] to poprzednia część Metina2), a własnie nazwę Rise of Metin czyli coś na kształt "Bunt Metinów*" ?

* niech ktoś dobry z angielskiego mnie poprawi w razie czego

0RMbv6e.png

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

!!!!!!!!!!!!!! KLIKNIJ !!!!!!!!!!!!!

Opublikowano

Pokaż mi proszę kamienie metin, bo głównie na tym fabuła się opiera.

Opublikowano

Kamienie metin sa w tej grze lecz sa zrobione wkoncu jako BOSS !! w metinie 2 kamienie metin zostały w fabule opisane jako " napisze skrótowo kamyk nie do ubicia przez zwykłego wojownika" przez pierwsze lata tak bylo kamienie byly mocniejsze [ HP ] oraz ludzie nie mieli takiego sprzetu jak teraz i bilo się je w grupie po czasie zmniejszyli HP a Fabuła 2 padła bo mozna bylo je pokonać wtedy już solo i to w 5 min !!! Tutaj są przedstawione jako "Boss" gdzie respia sie w wyznaczonych miejscach i potrzeba w koncu normalnej grupy wojownikow by je pokonać.

Co do metina 1 było krzaczkowe 2D i mimo ze 2 miała aspekt kamieni metin to 1 z tego co się orientuje opierała się na wojnie królestw ktore zaczeły miedzy soba rywalizować co doprowadziło do wojny, a 2 czesc metina polegała na kamieniach metin oraz o wojowniku ktorego przeznaczeniem miało być wygnanie metinów oraz połączenie krolestw.

Fabuła 3 jest dla mnie czymś na co czekam i z przyjemnością będę czytać quest za questem w całości bo o to w grach chodzi a nie o to czy gra wygląda tak jak poprzednia odsłona czy hejtowac ja za to bo wyglada jak inna gra -.-'

Zreszta zastanówcie się ludzie Gier MMO jest na ta chwile tyle ze w głowie się nie miesci ciągle powstają nowe i zawsze ale to zawsze bedzie tak ze jakas grafika przedstawia sie podobnie do innej gry ... typów grafiki jest malo Mroczna, Sielankowa, Cukierkowa i moze dodajmy tutaj jeszcze łączenia tych typów gdy wychodziła gra Allods prawie nikt nie skomlał że jest to klon WoWa itp a jest to taki sam styl grafiki jak w WoWie a jak wyszła znana produkcja "Metin" jako sequel 2 to od razu pełno porównań ze klon Wowa czy 4story, Dla waszej informacji gry WoW, 4Story, Allods, RoM, RoM(metin) mają ten sam typ grafiki cukierkowy a zrobienie budowli czy nawet stylu poruszania się by pasowało do całości tak by we wszystkich grach było to inne jest praktycznie nierealne więc zakończcie te swoje dziecinne postowanie i sięgnijcie troche głębiej w sprawe bo bezmyślne kopiowanie oraz potwierdzanie czyjejś opini bez potwierdzenia jest tylko potwierdzeniem że nie macie własnego zdania a wszystko co robicie jest kreowane przez otoczenie ...

Nawet jeżeli nie zmienią grafiki w v. EU [ co oczywiście jest mało prawdopodobne ] to pamiętajcie że gre tworzą ludzie wydawcy tylko wszczepiają zalążek oraz kierunek zabawy reszte tworzą ludzie co siedzą na serwerach ... czyli skrótem mówiąc to jest MMO .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...