Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

asada

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli nie odezwie się ktoś z teamu rivendela co z nim do ''wieczora'' to kończe tutaj grać.

@Down

Rozumiem to wszystko, ale skoro maja z nimi kontakt muszą wiedzieć jak postępy idą i wypadało by nas informować na bierząco co i jak.

ps.Bez spiny człeniu ;*

''Sucked all day, smoking blunts, counting cheese
Fucking bitches 'til their assholes bleed
What you say, baby?''

• Odpowiedzi 257
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Witam,

Dziś dostaliśmy informację od serwerowni OVH, że usterka została usunięta. Z pozoru błaha awaria, która miała skutkować kilkugodzinnym OFF serwera przyniosła Nam więcej problemów niż myśleliśmy. Nie mamy pojęcia co tam się wydarzyło, ale w wyniku tej awarii utraciliśmy większość danych z dysków. Najbardziej nas niepokoi, że utraciliśmy praktycznie wszystkie pliki serwerowe (tym się aż tak nie przejmujemy, gdyż na serwerze testowym posiadamy aktualne pliki) oraz znaczną część bazy danych. Uległy zniszczeniu tabele np. forum, support, logi graczy, tabele odpowiadające za serwer typu item_proto i mob_proto - to jest pikuś, do naprawienia w 15 minut, najgorsze, że ucierpiały tabele odpowiadające za itemy graczy oraz postacie. Wszelkie kopie zapasowe także zostały utracone (podobno nasz oddzielny dysk z kopiami zapasowymi się rozmagnetyzował - Tak utratę danych usprawiedliwia serwerownia, która uważa że nie ponosi odpowiedzialności za straty... pozostawię to bez komentarza) razem z całym apache22, odpowiadającym za stronę główną i forum (dlatego strona i forum nadal nie działają).

Co dalej? Zostały uszkodzone kopie bazy danych od dn. 10.07.2012r. Moglibyśmy przeprowadzić cofkę serwera o miesiąc, lecz wg. nas jest to troszkę bez sensu. Po 4 m-cach prowadzenia serwera Medium, wiemy jakie błędy popełniliśmy, których konsekwencje są do dn. dzisiejszego (np. balans exp i sprawienie, że perły były głównym środkiem płatniczym). Znamy Wasze zdanie co byście zmienili na serwerze, zdobyliśmy doświadczenie, które planujemy w najbliższych dn. wykorzystać, by wystartować serwer Rivendel v2.0.

Nie chcemy przerywać tego projektu. Mamy dosłownie dwie opcje:

1. Mieć naszych graczy w tyłku i zwinąć interes. - Ta opcja nie wchodzi w grę.

2. Spiąć tyłek, poprawić błędy, lepiej wyregulować exp, wprowadzić nowości typu dungeony (Katakumby, IceRun, Dragon Dungeon), questy, kilka poziomów areny chwały (podział na lvle 1-100 / 101-200 / 201 -250 oraz podział na klasy postaci - nie będzie więcej porównywania szamana do wojownika body) itp. i najprawdopodobniej w ciągu tygodnia wystartować Rivendel v2.0.

Zadajecie sobie pytanie " A co z osobami które wydały kasę na SM?".

Odpowiedź jest prosta, za błędy serwera gracz nie może cierpieć - wystarczy, że musi zaczynać grę od nowa. Wszystkie SM zostaną zwrócone na podstawie numerów tel. (szczegółowe informacje na ten temat pojawią się w odpowiednim czasie).

Nie ważne co niektórzy z Was napiszą, Rivendel v2.0 wystartuje. Nawet jeśli ma tam grać 10 osób dziennie my go nie zamkniemy. Prawdę mówiąc wychodziliśmy z gorszych problemów, siły do "walki" mamy bardzo dużo, by nie tracić czasu, już teraz modyfikujemy wszystko na serwerze testowym. Client serwera przejdzie jeszcze gruntowny przegląd by w 100% usunąć błąd C++, którego pozostałości pozostały (zostanie też naprawiony budynek DT - błąd występujący nawet na Metin2_PL). Musimy przeprowadzić gruntowny remont serwera. Mamy nadzieję, że na nowo poznacie serwer Rivendel, który się Wam jeszcze bardziej spodoba od jego poprzedniej wersji.

Jestem zdania, że osoby chcące pograć na dosyć ciekawym, odświeżonym z nowościami serwerze, pozostaną z nami. Ja się postaram o to, by Was pozytywnie zaskoczyć. Mam masę pomysłów, które chciałem wykorzystać na serwer S2 (Projekt S2 zawieszony do odwołania), wykorzystam je na Rivendelu, gdyż mam do tego okazję. Wiem, że hejterzy teraz się uśmiechną, zjadą nas jak się da. Szczerze? Nie ruszy mnie to, ja będę robił swoje i wystartuję serwer ponownie czy Wam się to podoba czy nie. Mam gdzieś, że połowa hejterów to admini innych konkurencyjnych serwerów. Jest masa osób, którym nasza wizja serwera się podoba, teraz wzbogacimy to o propozycje i pomysły graczy, dodając swoje 3 grosze. Myślę, że mimo całej tej powiedzmy sobie szczerze, dupnej sytuacji, większość graczy pozostanie z Nami oraz przybędzie ta część, którym serwer się podobał, lecz zniechęciła ich rozwinięta lista graczy w TOP10.

Teraz Wy mnie zjedziecie, a ja idę robić swoje. Nie ukrywam, że jestem na to przygotowany.

Pozdrawiam

Inksc@pe z Rivendel Team.

Opublikowano

Inku... Kurcze, szkoda tego wszystkiego. My tu zostaniemy bo największym + tego serwera jest normalna administracja, z która załatwianie spraw to czysta przyjemność. Można pogadać nie tylko o problemach w grze.

Gildia ThePurpose pozostaje z wami. Trzymamy kciuki za was, wprowadźcie wszystko co obiecaliście na forum, to będziecie mieli więcej graczy niż mieliście. Jesteśmy z Wami.

0j6tj3h.png

Opublikowano

Ech szkoda ze tak wyszlo.. ale co poradzic?

Ja mam tylko pytanie, czy wywalic obecnego clienta czy bedzie mozna spatchowac nowosci do obecnego clienta v3.0? Bo szczeze mowiac trzeci raz clienta waszego pobierac nie mam zamiaru....

Ironiczny

LEGACY

Opublikowano

Planuję przeprowadzić totalną jego zmianę w budowie. Client PL ma masę śmieci, która ostatnio wywaliłem i zredukowałem jego wagę o 750 MB. Teraz przeprowadzę kolejną jego redukcję i myślę o zmniejszeniu jego wagi do 600 mb minimum. Nastąpi zmiana map M1 i nie mam na myśli wymiany tekstury. Czeka Was wiele zmian które przewidziałem na S2. Projekt S2 zawieszam zapewne na dłuższy czas, więc wszystko to wprowadzę na Rivendel v2.0.

Opublikowano

Czyli Rozumiem to że wszystko Będzie od Nowa.? Okey Ale daty startu Pewnie nie da się ustalić?

Datę dałoby się ustalić lecz ja tego robić na razie nie chcę. Nie zrobiłem jeszcze wstępnego planu pracy, co którego dnia robić. Nie chcę też pracować pod presją czasu, wtedy łatwo o błąd. Obiecuję Wam jednak, że ja albo ktoś z Team poda Wam ta datę gdy będę jej pewny. Zapewne odbędą się 2 dniowe beta testy by przetestować nowości ale to wszystko w swoim czasie. Na 100% jeszcze podczas wakacji spokojnie wbijecie 100 LvL.

Opublikowano

No niestety, sm zwrócicie to w porządku, ale kto zwróci stracony czas? :<

Trudno, może pogram na v2.0 ale niczego nie obiecuję.

Mam jeszcze jedno pytanie: na jakiej zasadzie będą się odbywać zwroty sm?

Na razie wiemy że przez numery telefonów, ale co dalej, w jaki sposób będzie to weryfikowane ?

Pozdrawiam, Beowulf

Opublikowano

No niestety, sm zwrócicie to w porządku, ale kto zwróci stracony czas? :<

Trudno, może pogram na v2.0 ale niczego nie obiecuję.

Mam jeszcze jedno pytanie: na jakiej zasadzie będą się odbywać zwroty sm?

Na razie wiemy że przez numery telefonów, ale co dalej, w jaki sposób będzie to weryfikowane ?

Pozdrawiam, Beowulf

Na podstawie numeru tel. jesteśmy w stanie określić ile SMS o jakiej wartości zostało wysłanych. 100% wartości zostanie przelane na konta na Rivendel v2.0. Przykładowo dn. 02.08.2012 doładowałeś SM za 10 zł. Nie ważne co z nimi zrobiłeś później na naszym serwerze, dostaniesz dokładnie taka samą ilość SM na Rivendel v2.0. Jeszcze nie wiem od którego momentu będziemy zwracać SM ale myślę, ze będą to sierpniowe doładowania oraz z 2 połowy lipca. Wszystko jeszcze dokładnie opiszemy. Mamy już system napisany który uchroni nas przed oszustwami i próbami podwójnego wyciągnięcia kasy od nas. Gdy numer tel. zostanie już zgłoszony, to następna osoba po podaniu tego samego numeru tel już nie otrzyma zwrotu.

Mam kilka pytań.

1.Czy konta pozostaną czy trzeba wbijac lvl od nowa?

2. Eq będe mieć nadal czy już po itemkach?

1. Niestety tak.

2. Niestety tak.

Serwer wystartuje tak jakby drugi raz. Będzie odnowiony z masą nowości, które zapowiadałem, lecz rozgrywka zacznie się od nowa. Wszyscy na równych szansach, TOP10 wyczyszczone.

Opublikowano

Od ponad miesiąca TS mamy pod innym hostingiem.

uXnui.jpg

Hmm a co z całą zawartością forum? propozycjami, podaniami itp.?

Teoretycznie przepadło... Czemu tylko teoretycznie? Dlatego, że to wszystko ma spisane nasza Forum Admin Niko na swojej prywatnej liście.

Opublikowano

Inkscape - nigdy nie spotkałam się z tak profesjonalnym i kulturalnym podejściem do graczy. Przeszliśmy na Twoj serwer z gromadką przyjaciół i każdy jest pod wrażeniem tego co tam zastaliśmy. Poczekamy, grać będziemy i trzymamy kciuki za serwer! Niech Ci się miło pracuje :-)

2chao03.jpg

Opublikowano

system ulepszeń taki sam?;]

Ścieżki ulepszeń itemów pozostaną bez zmian. Zmienią się itemy potrzebne do ulepszeń, te wszystkie skóry itp. zastąpimy różnymi kolorami pereł (zielona, pomarańczowa itp.)

Niko też chyba chciała zmienić ilość wymaganych ulepszaczy i sposób ich zdobywania, ale szczegółów jeszcze nie znam.

Opublikowano

Administracja jest okej, ale ja nie mam zamiaru drugi raz wchodzić do tej samej rzeki. Nie grałam w metka rok, ale wróciłam z powodu rivendea. Teraz uważam, że przez błędy innych nie warto w to wchodzić drugi raz, bo nikt nie ma pewnoścy czy ta ustera się nie powtórzy. Dzięki za miłe spędzenie czasu, ale przez te chwile myślę, że mogłam ten czas przeżyć w o niebo lepszy sposób.

Nobody dies a virgin, life fucks us all.

Opublikowano

Mam rozumieć że już nie będę miał swojej postaci??? Miałem dzisiaj dobić 2 lev do max, jeśli tego nie zrobię to ominę ten serwer szerokim łukiem, nie po to się męczyłem tyle dni żeby zaczynać od nowa.

Pozdrawiam

Inkscape czy tak będzie wyglądał restart serwa??? Kiedy ruszy forum, jakieś info o serwie?

Odpowiesz czy mamy gdybać?

ponad 28h i nic nie wiemy, szkoda odchodzić bo był fajny serwer, powodzenia

raczymy odpowiedzieć czy nadal zlewka graczy?

Opublikowano

Przeczytaj posty wyżej i już się nie kompromituj.

wbij 248 lev a potem komentuj czy ktoś się kompromituje chcąc dojść na max grając kilkanaście dni

będzie dzisiaj serwer online czy nie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...