Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Boję się nowej szkoły..

Splinder231

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie więc tak od września mam nową szkołe w której nie mogę sb poradzić byłem tylko we wtore i w pon wczoraj dziś i jutro wagary,po prost boje się i dlatego wagauje,od poniedziałku chce wszystko zmienić zacząć się uczyć i chodzić do szkoły.Moje pytanie jest takie mogą mi coś zrobić za te 3 dni nie obecności?

Opublikowano

Jeśli powiesz dla rodziców ze nie byłeś to napiszą Ci może usprawiedliwienie i po sprawie. Jeśli im nie powiesz lub po prostu nie będą chcieli Ci usprawiedliwić to masz tylko 3 dni nie usprawiedliwione.

Opublikowano

Coś mi tu nie gra.

Przyszedłeś do nowej szkoły i w pierwszym tygodniu już sobie nie radzisz ?

Czego nie rozumiesz ? Wymagań edukacyjnych czy systemu oceniania ? xD

Jak będziesz wagarować, to dopiero wtedy tak cię dojadą, że sobie nie poradzisz.

s2c77Oa.png

Opublikowano

;_; pierwszy tydzień i już wagary och damn. Zrobiłeś spory błąd, bo powinieneś być na każdej lekcji organizacyjnej, jeżeli szkoła nie jest wymagająca co do obecności uczniów to raczej nie będziesz mieć z tym nieprzyjemności, gdy któryś z rodziców usprawiedliwi Ci te nieobecności. Pamiętaj, że jak będziesz mieć conajmniej 100 godzin nieusprawiedliwionych bądź nawet mniej- zależy od tego ile masz lekcji i w jakiej szkole jesteś. Musisz mieć co najmniej 50% frekwencji aby nie wyrzucili Cię ze szkoły. A pierwsze tygodnie są najłatwiejsze, więc nie wiem dlaczego sobie nie radzisz ;_;

Gb2zMZi.png

Opublikowano

Zazwyczaj w pierwszych dwóch tygodniach jest zebranie, więc prawda i tak wyjdzie na jaw.

To czy coś ci zrobią zależy od statutu. Sprawdź tam jakie kary są przewidziane za nieobecności.

s2c77Oa.png

Opublikowano

Nie radzisz sobie z kolegami, tzn? Bo tego nie rozumiem... Nie rób sobie już syfu w nowej szkole, z nowymi nauczycielami. Piękny początek, wagary na dzień dobry. Chyba najgłupsze, co można zrobić :p Porozmawiaj z rodzicami, niech Ci napiszą usprawiedliwienie i tyle.

Opublikowano

Nie radze sobie z kolegami,o to mi chodzi.Mogą mi coś zrobić?

Dlaczego sobie z nimi nie radzisz? Może warto spróbować zagadać? Poza tym nie wagaruj, bo to nowa szkoła, masz czystą kartę. Jak teraz coś nabroisz, to zazwyczaj jest tak, że cię zapamiętają jako tego niegrzecznego.

zSCFQrN.png

Opublikowano

Po temacie wnioskuje, że nawet ich nie poznałeś. Na 80% znajdziesz w klasie kogoś z kim się zakolegujesz. Jak ktoś Ci będzie zaczepiał to po prostu pokaż, że sobie nie pozwolisz, a najlepiej zrobić to na początku, pokazać, że ma się charakter i byle cymbał nie jest w stanie Cie obrazić.

Opublikowano

idz na jakis kickboxing albo cos. ja mam taką szkole ze z "kolegami" jak to napisales radze sobie bez zadnych treningow mma czy czegos tam. jak ktos cie wkurza to podchodzisz, sprzedajesz mu tube i tyle. spokojne zycie w szkole ;D

albo jak cie gnębia to sie poskarz na policji, chwilę spokoju będziesz mial. tylko nie pytaj co będzie pozniej ^^

Opublikowano

Nie wagaruj. Sam na początku szkoły rok temu wagarowałem, a gdy kończył się semestr nawet nie masz pojęcia jak bardzo tego żałowałem.

Poproś rodziców niech napiszą usprawiedliwienie.

Opublikowano

Sam dopiero chodzę do pierwszej klasy gimnazjum, na początku bałem się tak jak większość 1-wszo klasistów. Lecz po paru dniach mi przeszło i już można czuć się "swobodnie".

Raczej nic, jeżeli macie "pkt" w szkole to dostaniesz minusowe, jakaś pogadanka może, a tak po za tym to raczej nic. 

Jakby nie było jutra, jakby nie istniał czas, chwila to dziś sekunda, ale zegar dawno już zgasł...

Trzyma przy sobie nas tylko wspomnienie tego, jak było tu nam na początku

4875_blue.png [*] 30.09.2016r. [*] 9368_gold.png

Opublikowano

Gimbaza czy Liceum/Tech? Ogólnie jeśli to drugie to już osoby są prawie dorosłe, miłe i życzliwe, więc nie rozumiem. Wystarczy się tylko poznać.

Opublikowano
Gimbaza czy Liceum/Tech? Ogólnie jeśli to drugie to już osoby są prawie dorosłe, miłe i życzliwe, więc nie rozumiem. Wystarczy się tylko poznać.

Om..w wszystkich 1'rwszych klasach są ludzie średnio dorośli, zachowanie gimbazowe jeszcze im zostanie, nie wyzbyje się tego.. ;C

Co do Ciebie, ucieczka nic nie pomoże, jeżeli faktycznie masz taki problem bądź indywidualistą, ew. do prywatnego gimnazjum idź jak taki problem.

Ew.Zalecam wizytę u pedagog/psycholog szkolnego.

[*]

Opublikowano

ty masz problem z życiem ziom to nie samosia , tutaj nie znajdziesz pomocy , sam sie uporaj z problemami jeśli jesteś chłopem

Na wagary to i ja tera chodze bo nie ma dziennika wiec mam koło dupy

Opublikowano

ten to ma cale zycie przejebane i bedziesz miec u nauczycieli przejebane nowa szkola i juz wagary ladnie nie dziw sie jak ci pizde na polrocze z czegos wystawia nauczyciele w sredniej tacy sa 

Opublikowano

Moje pytanie jest takie mogą mi coś zrobić za te 3 dni nie obecności?

Nic.

Naprzykład mogą to potraktować jako chorobie krótkiej, która została wyleczona przez te 3 dni + weekend, bo jak zachorujesz w środę, to w piątek już wyleczysz się - i sobota, niedziela do tego dochodzi - RÓWNA się 5 dni (120 godzin) - 24 x 5 = 120.

Tylko jeden minus - nie wychodź z domu - z wewnątrz na zewnątrz, bo może ktoś jakiś uczeń z starszych klas Twojej szkoły np. zauważyć i ZGŁOSIĆ następnego dnia Twojej wychowawczyni, jeśli spotkał Cię po południu.

Nie martw się o nową szkołę - ja teraz chodzę do 3 ZSZ - a też przyszło też około 10 uczniów NOWYCH, którzy 1szy rok rozpoczynają edukację u mnie w szkole - ja już tą szkołę, już chodzę do tej szkoły 3ci rok - 3 ZSZ.

Nie przejmuj się tą sytuacją.

A może wagarujesz, bo może Ci ktoś dokucza z uczniów z starszych klas? TEŻ może tak być. 

Naprawdę NIC się nic nie przejmuj i chodź do tej szkoły.

bez gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...