Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nauczanie indiwidulane

Splinder231

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko nie pytajcie czemu itd po prostu chcem zaczac taką nauke wiem ze jezeli bede chcial za darmo zeby nauczyciele ze szkoly przychodzili to trzeba duzo chodzic po psychologach itd a ja chcem tego uniknac i zrobic cos takiego bo mamy dosc sporo pieniedzy i napewno by starczylo na to zeby 5 korepetytorow przychodzilo i mnie uczylo roznych przedmiotow juz wszystko policzylem itd i powiedzcie czy moge isc sie wypisac ze szkoly czy cos i pisac raz na rok te testy z moja wiedza czy tez musze miec papiery od psychologa?

Opublikowano

Z tego, co mi wiadomo to do 18 roku życia masz obowiązek uczęszczania do szkoły, a wypisać Cię z niej mogą tylko rodzice na własną odpowiedzialność.

Gimnazjum to szkoła obowiązkowa, z której nawet rodzice Cię wypisać nie mogą i jeżeli jest sytuacja, w której Ty nie możesz uczęszczać do szkoły przez długi okres czasu bądź z powodu trwałej choroby czy uszczerbku na zdrowiu wtedy możesz (musisz) podjąć nauczanie indywidualne, ale niestety bez papierów się nie obejdzie. Oczywiście, jeżeli jesteś po gimnazjum, Twoi rodzice mogą zafundować Ci korepetycje, ale wtedy to nie będzie w ogóle brane pod uwagę jako ukończenie szkoły.

Opublikowano

Tobie się nie pomyliło indywidualne z edukacją domową bo jedno i drugie to co innego.

Chcesz mieć nauczanie w domu bo jesteś chory na coś czy po prostu CHCESZ ?

Opublikowano

Więc nazwa tematu dużo osób wprowadziła w błąd bo ja też myślałam że chodzi Ci o indywidualne nauczanie. Edukacja domowa jest w Polsce, musisz tylko iść z rodzicami do poradni psychologiczno-pedagogicznej, oni muszą wypełnić odpowiednie papierki, a Ty odbyć spotkania z pedagogiem i psychologiem. Jeśli już będziesz miał opinie psychologiczno-pedagogiczną (oni Ci to napewno dokładniej wyjąśnią), wtedy zanosisz to wszystko do dyrektora a dyrektor zezwoli na taki tryb nauki. Nie jestem pewna ale w środku roku szkolnego raczej nie dostaniesz zezwolenia. Dopiero na następny rok mógłbyś taką naukę rozpocząć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...