Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Powstanie Warszawskie - 1 VIII 1944, mpcforum pamięta.

RADTOR

Rekomendowane odpowiedzi

Gość malutki688
Opublikowano

Powstanie bylo zbrodnia, nie wono prowadzic dzialan zbrojnych w obrebie zamieszkiwanym przec cywili. Powstancow nikt nie obwina za to co zrobili, ich oboiwakiem bylo przystapienie do walki na rokaz. To dowodztwo zawiodlo. Wojne wygrywaja silne narody, ktore prowadzone sa przez wielkie jednoski, nam ich zabraklo...

Nie ma znaczeniea, w co wierzyli dowodcy. Ich obowiazkiem jest kalkulacja i dbanie o swoj narod i madre wykorzystywanie zolnierzy. Powstancy nie byli uzbrojeni, a samam decyjza o wybuchu tez jest zostala sprowokowana, i AK byla podzielona. Wiecie co powiedial gen. Anders na temat Powstania i gen. Bora kilka dni po powstaniu?

• Odpowiedzi 222
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Fakt, wiesz lepiej bo przecież tam byłeś. Zero oporu to byś miał jakby powstania nie było. Kto wie czy jakby faktycznie tego oporu nie było to czy Warszawa by jeszcze istniała?

Cała Warszawa przez posranie była zrównana z ziemią, oops.

Opublikowano

Niemcy na długo przed powstaniem mieli plan zburzenia Warszawy i wybudowanie nowego miasta. Jak widać nie udało im się do końca bo opór był. 

Ale nie, lepiej wstawiać linki do jakiś śmieszków-heheszków pokazujących za przeproszeniem tylko niedojebanie mózgowe. Zastanawia mnie tylko jedno, kto ci dał tego moderatora?

btw #czarnalista

76561198001815076.png
Opublikowano

Ale nie, lepiej wstawiać linki do jakiś śmieszków-heheszków pokazujących za przeproszeniem tylko niedojebanie mózgowe. Zastanawia mnie tylko jedno, kto ci dał tego moderatora?

btw #czarnalista

Zawiało wykopem. Czy tylko ja mam wrażenie że wszyscy wykopowicze są jacyś upośledzeni?

Gość malutki688
Opublikowano

Hitler chcial tez zajac cale ZSRS... nie wazne jakie byly plany... w 39 roku tez mieli nas wesprec. w roku 44 wywolywanie powstania bylo glupota i zbrodnia

Opublikowano

No u mnie 01.08., słyszałem, że wyły syreny o 17:00, z tej okazji.

TRZEBA PAMIĘTAĆ BO DUŻO LUDZI ZGINĘŁO, OD DNIA 1 sierpnia 1944, od 17:00..

bez gif

Opublikowano

No u mnie 01.08., słyszałem, że wyły syreny o 17:00, z tej okazji.

TRZEBA PAMIĘTAĆ BO DUŻO LUDZI ZGINĘŁO, OD DNIA 1 sierpnia 1944, od 17:00..

Osoby nie wierzące takie jak ja nie widzą sensu w symboli typu pamięć o zmarłych..

XrgAYyk.png

Opublikowano

Śmieszy mnie troche, że wypamiętujecie porażke, w której zginęła masa młodych ludzi.

Bardziej mnie śmieszą tylkp animepsychokids @Zenek97 & @Rhide  którzy mają najwięcej do powiedzenia mając informacje o powstaniu z przymusowej nauki i szkolnych  podrecznikow, ktore czesto maja poprzekrecane informacje ;-)

Opublikowano

Śmieszy mnie troche, że wypamiętujecie porażke, w której zginęła masa młodych ludzi.

Bardziej mnie śmieszą tylkp animepsychokids @Zenek97 & @Rhide  którzy mają najwięcej do powiedzenia mając informacje o powstaniu z przymusowej nauki i szkolnych  podrecznikow, ktore czesto maja poprzekrecane informacje ;-)

Co ma oglądanie anime do wiedzy o historii ?

Jak ktoś się trochę tym interesuję może się dokształcać z różnych źródeł.

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Osoby nie wierzące takie jak ja nie widzą sensu w symboli typu pamięć o zmarłych..

A wszystkich świętych to pewnie po cmentarzu z rodzicami chodzisz...

76561198001815076.png
Opublikowano

A wszystkich świętych to pewnie po cmentarzu z rodzicami chodzisz...

no wlasnie, ze nie. Nie widzę w tym sensu

XrgAYyk.png

Opublikowano

A pewnie prezenty na gwiazdkę chcesz, prawda? I zajadasz się np. przy Wielkanocy? ;)

Gość malutki688
Opublikowano

ludzie, to jest temat o Powstaniu... mozna sie z nim zgadzac lub nie. ale naprawde, pisac o tym co kto robi na wielkanoc i swieta...  Piszecie o szacunku, prosze Was, przestancie pisac, zacznijcie dzialac. temat zobowiazuje. To jest temat o pamieci, szacunku poparty dyskusja. idzie powyzywac sie na pw.

Opublikowano

Co z tego, że powstanie było porażką jak powstańcy zginęli bohaterską śmiercią i trzeba oddać im hołd.

Prawda, dyskusje o religii, poglądach itd. do innyh tematów.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

A powiedzcie mi co to dało? Oprócz tego, że Hitler rozpieprzył Warszawę? Bo chyba nic. A tak się tym wszyscy podniecają. Porażka i tyle. Tam szły walczyć dzieciaki (10 lat?). Wiedzieli chociaż za co? Nie wydaje mi się. A oczywiście to "powstanie" wywołali ludzie z "rządu" na uchodźstwie, którzy grzali dupska przy kominku podczas gdy nasi walczyli. Bohaterską śmiercią? No nie wiem, bo efekty były takie, jak mówiłem, że Warszawę rozpieprzyli, więc nie wiem co tu "bohaterskiego". Zostawiam ten post i tu nie wracam.. Piszcie co chcecie. Ja swoje zdanie wyraziłem, i tyle.

Zbieracz warnów - Przetestowany w boju.

To co panowie. Kiedy warn za oczojebą sygnaturę? :P

Opublikowano

A pewnie prezenty na gwiazdkę chcesz, prawda? I zajadasz się np. przy Wielkanocy? ;)

Jesteś idiotą :) Prezenty pod choinką to nie chrześcijańska tradycja 

Opublikowano

A powiedzcie mi co to dało? Oprócz tego, że Hitler rozpieprzył Warszawę? Bo chyba nic. A tak się tym wszyscy podniecają. Porażka i tyle. Tam szły walczyć dzieciaki (10 lat?). Wiedzieli chociaż za co? Nie wydaje mi się. A oczywiście to "powstanie" wywołali ludzie z "rządu" na uchodźstwie, którzy grzali dupska przy kominku podczas gdy nasi walczyli. Bohaterską śmiercią? No nie wiem, bo efekty były takie, jak mówiłem, że Warszawę rozpieprzyli, więc nie wiem co tu "bohaterskiego". Zostawiam ten post i tu nie wracam.. Piszcie co chcecie. Ja swoje zdanie wyraziłem, i tyle.

Pozdrawiam, jeśli według ciebie bohaterami mogą być tylko wygrani.

YGsMv3q.jpg
Gość malutki688
Opublikowano

Pozdrawiam, jeśli według ciebie bohaterami mogą być tylko wygrani.

powiedz mi gdzie napisal, ze przegrani nie moga byc bohaterami

Opublikowano

Bohaterską śmiercią? No nie wiem, bo efekty były takie, jak mówiłem, że Warszawę rozpieprzyli, więc nie wiem co tu "bohaterskiego"

Z tego wynika, że wynik powstania przesądza o tym, czy byli bohaterami czy nie.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

@Missbułgaria

Piszesz tak, jakby Polakom bardzo wygodnie żyło się pod niemieckimi lufami...

Niemiecki żołnierz: No to teraz się zabawimy...

Missbułgaria: Nie gwałć mnie, w dupie mam Polske i nie popieram powstania

Niemiecki żołnierz: Aaa to sory, już sobie ide.

Naprawde myślisz że tak by to wyglądało ?

A dzieci w powsaniu walczyły na ochotnika, a nie bo ich rodzice zmuszali. Żaden rodzic, nie wysłałby dziecka na wojne gdyby nie to, że to dziecko samo pragnie walczyć za swój kraj widząc co niemcy robią z Polakami.

Opublikowano

@Missbułgaria

Piszesz tak, jakby Polakom bardzo wygodnie żyło się pod niemieckimi lufami...

Niemiecki żołnierz: No to teraz się zabawimy...

Missbułgaria: Nie gwałć mnie, w dupie mam Polske i nie popieram powstania

Niemiecki żołnierz: Aaa to sory, już sobie ide.

Naprawde myślisz że tak by to wyglądało ?

A dzieci w powsaniu walczyły na ochotnika, a nie bo ich rodzice zmuszali. Żaden rodzic, nie wysłałby dziecka na wojne gdyby nie to, że to dziecko samo pragnie walczyć za swój kraj widząc co niemcy robią z Polakami.

Jesli tak interpretujesz moje posty to nie potrafisz ich interpretować.

Wiem że tak to nie wyglądało a dla mnie walka  z zerową szansą powodzenia i wysłanie się na pewną śmierć to nadal głupota możesz myśleć inaczej.

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Ja mam szacunek do polskiej historii, i uważam że powstanie warszawskie było zrywem heroizmu i patriotyzmu których dziś brakuje... Patriotyzm i heroizm dziś został zastąpiony pogardą i nienawiścią, z mieszanką głupoty.

PS.

Ale i tak sporym autorytetem dla mnie jest generał Władysław Anders, za Monte Cassino.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...