Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Powstanie Warszawskie - 1 VIII 1944, mpcforum pamięta.

RADTOR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie, kolego. Wtedy uznalibyśmy władzę, reżim i poglądy Nazistów, skazalibyśmy Żydów na zagładę maczając w tym palce, okazalibyśmy się zdrajcami świata, nie mielibyśmy nawet czego teraz świętować.

A Hitler i tak by wojnę przegrał. Każde ogromne mocarstwo kiedyś upada. Całego świata Niemcy by nie utrzymali. Hitler pod koniec wojny i tak był ledwo żywy z powodu chorób. Bez niego to by się wszystko rozpadło.

Hitler wyrażał się o Polakach w sposób dość pozytywny.Po podpisaniu paktu moglibyśmy go przekonywać, ze Polscy Żydzi jako, że dość długo żyją w Polsce przejeli cechy Polaków, które Hitler uważał za pożyteczne.Włochy, najbliższy sojusznik III Rzeszy jakoś dzisiaj nie są szykanowane na arenie międzynarodowej.Czechy, Rumunia też.

Po za tym na wojnie nie liczy się moralność tylko interesy.W Skrócie mieliśmy wspólnego wroga - ZSRR.Hitler nawet jakby wygrał wojnę, prawdopodobnie zginąłby w wyniku jakiegoś zamachu, bo wojskowi prędzej czy później przestaliby popierać jego utopie.

• Odpowiedzi 222
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Czekam cały czas na te wizy xD

Chodziło mi tylko, o to że upłynęło tyle samo czasu.

Potencjał militarny ich państwa został jednak trochę zmniejszony na mocy traktatu wersalskiego. Odszkodowania wojenne też musieli zapłacić.

Mimo to zgadzam się tym co napisałeś.

Ale ich kraj nie został podzielony przez sąsiadów.

76561198001815076.png
Gość malutki688
Opublikowano

Trochę już przesadzasz. Gadaliśmy o Powstaniu, a Ty już o wojnie atomowej. Spokojnie.

Nie traktuj zapewnień USA mało poważnie.

Po pierwsze: Niemcy to jednak potęga gospodarcza. Były nią i nadal są.

Po drugie: Państwa Polskiego nie było przez ponad 100 lat.

Po trzecie: Niemcy prawie w ogóle nie ucierpiały podczas I Wojny Światowej. Pokój został podpisany w Compiegne, a nie w Berlinie. Kraj nie został zniszczony jak w II Wojnie.

przeciez w republice wienmarskiej byl kryzys gospodarczy. armia zostala zredukowana. Ludzie nie mieli co jesc, nie bylo wegla i opinai publiczna byla bardzo niezadowolona.

to wlasnie ten kryzys pozwolil wybisc sie hitlerowi. tak naprawde II wojna swiatowa to dokonczenie konfliktu I szej wojny

Opublikowano

Nie wiem czym wy się tak podniecacie.

Ja uważam że powstanie było skazane na porażkę już zanim się zaczęło. Dlatego że cel powstania był bardzo naiwny.

Nawet gdyby się udało uwolnić Warszawę z rąk okupanta bez ani jednej straty, to następnego dnia miasto by poszło z dymem.

Opublikowano

Nie wiem czym wy się tak podniecacie.

Ja uważam że powstanie było skazane na porażkę już zanim się zaczęło. Dlatego że cel powstania był bardzo naiwny.

Nawet gdyby się udało uwolnić Warszawę z rąk okupanta bez ani jednej straty, to następnego dnia miasto by poszło z dymem.

Zacytuje użytkownika Groteskowy z wykop.pl

Można się zastanawiać, rozwodzić, godzinami kłócić nad sensem Powstania bo dziś, dla nas to jest bardzo proste...

ale hołd oddany ludziom, którzy wtedy walczyli i zginęli (lub nie), należy się jak psu buda. Tam nie było kalkulacji, ludzie po prostu wyszli na ulicę by, jak to powiedział Linda, "powalczyć o, k***a, pięć minut normalności". A za to warto było walczyć.

76561198001815076.png
Opublikowano

ludzie po prostu wyszli na ulicę by, jak to powiedział Linda, "powalczyć o, k***a, pięć minut normalności". A za to warto było walczyć.

Można nawet powiedzieć, że sukcesem jest to, że ktoś to w ogóle przeżył.

Natomiast gdyby za ta decyzją stała konkretna osoba, to by ją czekało rozstrzelanie. A rozstrzeliwano generałów z duuuużo błahszych powodów.

Opublikowano

Do tych, którzy twierdzą, że woleliby, by Polska nie istniała, mam tylko jedno pytanie: znacie swoje obowiązki, wymienione w Konstytucji?

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Do tych, którzy twierdzą, że woleliby, by Polska nie istniała, mam tylko jedno pytanie: znacie swoje obowiązki, wymienione w Konstytucji?

Powiedział 15latek

Niestety znam.

Czujesz się z tym dobrze że twoja wolność słowa jest ograniczona przez konstytucje?

Ci którzy rezygnują z wolności w imię bezpieczeństwa nie zasługują na żadne z nich.

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Wybacz, ale jak dla mnie "rezygnowaniem z wolności w imię bezpieczeństwa" jest Twoja postawa. "Polska mnie nie obchodzi, wolę żyć w Niemczech, tam lepiej i bezpieczniej" - czym to jest, jeśli nie pójściem na łatwiznę, żeby mi się tylko broń Boże nic nie stało?

Ja problemu ze swoim wiekiem nie mam, jeśli dla Ciebie ma to jakieś znaczenie, Twoja sprawa.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Wybacz, ale jak dla mnie "rezygnowaniem z wolności w imię bezpieczeństwa" jest Twoja postawa. "Polska mnie nie obchodzi, wolę żyć w Niemczech, tam lepiej i bezpieczniej" - czym to jest, jeśli nie pójściem na łatwiznę, żeby mi się tylko broń Boże nic nie stało?

Ja problemu ze swoim wiekiem nie mam, jeśli dla Ciebie ma to jakieś znaczenie, Twoja sprawa.

Mhm.

Chcę być wolny ale nie mogę być w kraju z taką konstytucją. (paranoja)

Napisałem że dla mnie to obojętne czy będę mieszkał w Polsce Niemczech czy Francji ważne jest dla mnie dobro ogółu żeby wszyscy Ci którzy chcą mogli wieść spokojne życie a kraj powinien w tym pomagać a nie przeszkadzać. Nigdzie nie pisałem że wole mieszkać w X niż w y bo tam jest bezpieczniej więc nie przekręcaj.

Wspomniałem o wieku bo napisałeś o konstytucji i o prawach a będąc niepełnoletnim nie masz żadnych konkretnych obowiązków.

Jeśli za kraj chciałbyś wziąć broń i iść na wojnę i zginąć dla interesu ludzi rządzących to bądź dalej tym patriotą w końcu ktoś przez kogoś czasem musi być sterowany.

"Wojna to kłótnia pomiędzy złodziejami, którzy są zbyt tchórzliwi, by sami stanąć do walki. Dlatego zbierają chłopów z każdej wioski, ubierają ich w uniformy dają karabiny i szczują ich na siebie nawzajem jak wściekłe bestie."

Opublikowano

Czujesz się z tym dobrze że twoja wolność słowa jest ograniczona przez konstytucje?

Masz wolności i obowiązki. Państwo Ci coś daje i czegoś wymaga. Logiczne. Chcesz mieć nieograniczoną wolność? Zaszyj się na bezludnej wyspie.

Jeśli za kraj chciałbyś wziąć broń i iść na wojnę i zginąć dla interesu ludzi rządzących to bądź dalej tym patriotą w końcu ktoś przez kogoś czasem musi być sterowany.

Nie zawsze jest to interes ludzi rządzących. Kiedyś może i tak. Ale teraz w Polsce nie ma o tym mowy. Nie będzie wojen o interesy władz.

Jeśli Putin wkroczyłby teraz do Polski to jej obrona byłaby nieuzasadniona? Interes ludzi rządzących?

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Mhm.

Chcę być wolny ale nie mogę być w kraju z taką konstytucją. (paranoja)

Napisałem że dla mnie to obojętne czy będę mieszkał w Polsce Niemczech czy Francji ważne jest dla mnie dobro ogółu żeby wszyscy Ci którzy chcą mogli wieść spokojne życie a kraj powinien w tym pomagać a nie przeszkadzać. Nigdzie nie pisałem że wole mieszkać w X niż w y bo tam jest bezpieczniej więc nie przekręcaj.

Wspomniałem o wieku bo napisałeś o konstytucji i o prawach a będąc niepełnoletnim nie masz żadnych konkretnych obowiązków.

"Wojna to kłótnia pomiędzy złodziejami, którzy są zbyt tchórzliwi, by sami stanąć do walki. Dlatego zbierają chłopów z każdej wioski, ubierają ich w uniformy dają karabiny i szczują ich na siebie nawzajem jak wściekłe bestie."

Jaką konstytucją? Konkrety.Po za tym w Polsce nie ma obowiązkowej służby wojskowej, więc?

Żeby ludzie w danym państwie mogli wieść spokojne życie, to państwo musi mieć silną armię, żeby pozostałe państwa bały się go zaatakować.

Pewnie, że ma konkretny obowiązek, np. nauki.

My teraz mówimy o sytuacji kiedy Polska zostałaby zaatakowana.

Mówisz o "sterowaniu" a sam co rusz coś cytujesz.Idąc twoim tokiem rozumowania ten, kto to napisał, steruje tobą.

Opublikowano

Jaką konstytucją? Konkrety.Po za tym w Polsce nie ma obowiązkowej służby wojskowej, więc?

Z tego co się orientuję po pełnej mobilizacji wszyscy zdrowi w wieku powyżej 18 lat zostają zaprzęgnięci do służby dla wojska.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Z tego co się orientuję po pełnej mobilizacji wszyscy zdrowi w wieku powyżej 18 lat zostają zaprzęgnięci do służby dla wojska.

To niech zdezerteruje.Przecież go nie rozstrzelają.Komorowski zniósł karę śmierci nawet w wypadku wojny.

Opublikowano

Masz wolności i obowiązki. Państwo Ci coś daje i czegoś wymaga. Logiczne. Chcesz mieć nieograniczoną wolność? Zaszyj się na bezludnej wyspie.

Nie zawsze jest to interes ludzi rządzących. Kiedyś może i tak. Ale teraz w Polsce nie ma o tym mowy. Nie będzie wojen o interesy władz.

Jeśli Putin wkroczyłby teraz do Polski to jej obrona byłaby nieuzasadniona? Interes ludzi rządzących?

Chcę być wolny w takim stopniu że jak powiem o kimś coś złego (pod jego nieobecnością) nie dostał kary. Art. 216. § 

Zazwyczaj tak było że ludzie pod wpływem wpajania patriotyzmu byli zwykłymi marionetkami rządzących (ideologia tak sie zakorzeniła że prosperuję do dziś) więc teoretycznie wola tych którzy wymyślili patriotyzm wciąż płonie. Jeśli Putin by wjechał do Polski nie zdążylibyśmy nic zrobić (Blitzkrieg)

Dobrze że odpowiedziałeś za tego od marchewek.

Żeby ludzie w danym państwie mogli wieść spokojne życie, to państwo musi mieć silną armię, żeby pozostałe państwa bały się go zaatakować.

Pewnie, że ma konkretny obowiązek, np. nauki.

My teraz mówimy o sytuacji kiedy Polska zostałaby zaatakowana.

Mówisz o "sterowaniu" a sam co rusz coś cytujesz.Idąc twoim tokiem rozumowania ten, kto to napisał, steruje tobą.

Z naszą konstytucją.

Jeszcze by brakowało obowiązkowej służby..

#Z tym spokojnym życiem to odkryłeś Amerykę jakbyś czytał ze zrozumieniem wszystkie posty które tu napisałem byś wiedział że o tym wiem

Obowiązek nauki średnio mnie przekonuje whatever.

Jakby teraz Polska została zaatakowana to była by dosłownie chwila i niepotrzebne ofiary (na życzenie Polaków)

8 post 2 cytat może? Patriotyzm od początku uderzał w sterowanie ludźmi tak żeby pracowali na naród.

Wstawiłem ten cytat bo myślę tak samo a sam w lepszych słowach bym tego nie ujął to jest totalnie co innego.

Luz zanim byśmy się zmobilizowali to juz byśmy wystawiali białe flagi wiec średnio się tym przejmuję.

Opublikowano

Za komuny tak chyba tylko było.

Teraz na takiej zasadzie mobilizowane jest tylko bodajże NSR.

636451494245979649038.gif

Opublikowano

Chcę być wolny w takim stopniu że jak powiem o kimś coś złego (pod jego nieobecnością) nie dostał kary. Art. 216. § 

Zazwyczaj tak było że ludzie pod wpływem wpajania patriotyzmu byli zwykłymi marionetkami rządzących (ideologia tak sie zakorzeniła że prosperuję do dziś) więc teoretycznie wola tych którzy wymyślili patriotyzm wciąż płonie. Jeśli Putin by wjechał do Polski nie zdążylibyśmy nic zrobić (Blitzkrieg)

Dobrze że odpowiedziałeś za tego od marchewek.

Z naszą konstytucją.

Jeszcze by brakowało obowiązkowej służby..

#Z tym spokojnym życiem to odkryłeś Amerykę jakbyś czytał ze zrozumieniem wszystkie posty które tu napisałem byś wiedział że o tym wiem

Obowiązek nauki średnio mnie przekonuje whatever.

Jakby teraz Polska została zaatakowana to była by dosłownie chwila i niepotrzebne ofiary (na życzenie Polaków)

8 post 2 cytat może? Patriotyzm od początku uderzał w sterowanie ludźmi tak żeby pracowali na naród.

Wstawiłem ten cytat bo myślę tak samo a sam w lepszych słowach bym tego nie ujął to jest totalnie co innego.

Luz zanim byśmy się zmobilizowali to juz byśmy wystawiali białe flagi wiec średnio się tym przejmuję.

Ale to nie jest przestępstwo ściagane z urzędu (chyba) Po za tym tu nie chodzi o krytykę kogoś tylko o obrażanie.

Patriotyzmu nikt nie wymyślił.Zaczął on funkcjonować w momencie kiedy ludzie zaczęli prowadzlić osiadły tryb życia i wiedzeli, że muszą bronić swoje domostwa/wioski przez najeźdźcami no i przywiązanie do danego miejsca.

W ogólę ten cytat ma taki wydźwiek jaki został napisany przez jakiegoś marksistę.Właśnie.Jesteś nim?

Opublikowano

Można już zmienić sygnaturę :D . Dzięki wszystkim za wsparcie ;). Jeśli chcecie dalej wspierać pamięć o powstaniu na forum to zapraszam do umieszczania na swoim profilu:

8473914069103921027676.jpeg

Na 63 dni :D .

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Ale to nie jest przestępstwo ściagane z urzędu (chyba) Po za tym tu nie chodzi o krytykę kogoś tylko o obrażanie.

Patriotyzmu nikt nie wymyślił.Zaczął on funkcjonować w momencie kiedy ludzie zaczęli prowadzlić osiadły tryb życia i wiedzeli, że muszą bronić swoje domostwa/wioski przez najeźdźcami no i przywiązanie do danego miejsca.

W ogólę ten cytat ma taki wydźwiek jaki został napisany przez jakiegoś marksistę.Właśnie.Jesteś nim?

Cytat napisany przez anarchistkę nie przez marksistę.

Osobiście myślę że nie jestem marksistą.

Patriotyzm wymyślili władcy krajów w których zaczynały się masowe emigracje ludzi którzy szukali wygodniejszego państwa.

"W Mezopotamii był władca i grupa kapłanów. Reszta miała na nich ciężko pracować i miała guzik do gadania. Podobnie było w Babilonie, Egipcie, Persji. Kto miał motywację? Grupa trzymająca władzę miała na pewno. Reszta, to już nie bardzo, ale ginąć musieli za ojczyznę władcy. Chociaż nie; Mieli wybór. Jak im to bardziej pasowało - mogli zginąć z rąk władcy. W ten sposób właśnie budowano siłę ówczesnych państw."

Opublikowano

Cytat napisany przez anarchistkę nie przez marksistę.

Osobiście myślę że nie jestem marksistą.

Patriotyzm wymyślili władcy krajów w których zaczynały się masowe emigracje ludzi którzy szukali wygodniejszego państwa.

"W Mezopotamii był władca i grupa kapłanów. Reszta miała na nich ciężko pracować i miała guzik do gadania. Podobnie było w Babilonie, Egipcie, Persji. Kto miał motywację? Grupa trzymająca władzę miała na pewno. Reszta, to już nie bardzo, ale ginąć musieli za ojczyznę władcy. Chociaż nie; Mieli wybór. Jak im to bardziej pasowało - mogli zginąć z rąk władcy. W ten sposób właśnie budowano siłę ówczesnych państw."

Był taki ustrój jak monrachia patrymonialna (w Polsce też), który mówił o tym, ze państwo jest własnością monarchy, ale ludzie żyjący w tym państwie także czuli do niego przywiązanie, bo przecież tam mieszkali, mieli swoje domy, pracę, rodzinę, przyjaciół i logiczne, że chcieli tego bronić przed agresorami.Nadal nie wiem, dlaczego uważasz patriotyzm za coś złego.

Opublikowano

Był taki ustrój jak monrachia patrymonialna (w Polsce też), który mówił o tym, ze państwo jest własnością monarchy, ale ludzie żyjący w tym państwie także czuli do niego przywiązanie, bo przecież tam mieszkali, mieli swoje domy, pracę, rodzinę, przyjaciół i logiczne, że chcieli tego bronić przed agresorami.Nadal nie wiem, dlaczego uważasz patriotyzm za coś złego.

Dla mnie oddawanie życia za skrawek ziemi na którym mieszkam to głupota.

Its all.

Opublikowano

Dla mnie oddawanie życia za skrawek ziemi na którym mieszkam to głupota.

Its all.

Rozumiem, że jeśli Rosja albo ktoś inny wkroczyłby do Polski to byś zostawił wszystko: rodzinę, przyjaciół, dom, dobytek i spierdolił?

graphic.pnggraphic.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...