Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Powstanie Warszawskie - 1 VIII 1944, mpcforum pamięta.

RADTOR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozumiem, że jeśli Rosja albo ktoś inny wkroczyłby do Polski to byś zostawił wszystko: rodzinę, przyjaciół, dom, dobytek i spierdolił?

Albo zabieramy się wszyscy i "spierdalamy" albo wszyscy giniemy

Wybieram opcję #1

Pieniądze się nie liczą więc dom może zostać na pastwę losu (teoretycznie)

Chcesz ginąć z osobami które są Ci bliskie to proszę bardzo wole dać im większe szanse na przeżycie i uciec ale patrioci to 15 letni herosi którzy ochronią rodzinę i wygrają wojne.

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

• Odpowiedzi 222
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Wybieram opcję #1

Dokladnie zycie jest najwazniejsze nie mozna byc materialista i walczyc o ziemie ehhh.

"Upadli powstaną"

Opublikowano

Wybieram opcję #1

Chcesz ginąć z osobami które są Ci bliskie to proszę bardzo wole dać im większe szanse na przeżycie i uciec ale patrioci to 15 letni herosi którzy ochronią rodzinę i wygrają wojne.

Nie można wiecznie spierdalać. Uciekając wcale nie zwiększasz swoich szans.

Jeśli podczas II Wojny Światowej każdy stosowałby Twoją taktykę zamiast walczyć za kraj, prawdopodobnie pisałbyś na tym forum po niemiecku i siedziałbyś w piwnicy jedząc resztki zostawione przez niemieckie psy z myślą, że każdego dnia ktoś może wywlec Cię z domu i zastrzelić na miejscu.

Dlatego okaż trochę szacunku ludziom, którzy nie doprowadzili do takiego stanu rzeczy.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Jeśli podczas II Wojny Światowej każdy stosowałby Twoją taktykę zamiast walczyć za kraj, prawdopodobnie pisałbyś na tym forum po niemiecku i siedziałbyś w piwnicy jedząc resztki zostawione przez niemieckie psy z myślą, że każdego dnia ktoś może wywlec Cię z domu i zastrzelić na miejscu.

Dlatego okaż trochę szacunku ludziom, którzy nie doprowadzili do takiego stanu rzeczy.

Jakby każdy stosował taką taktykę nie było by żadnego rozlewu krwi.

Dulce et est pro patria mori" - Śmiech.

A tego co by sie stało nikt nie wie może żyłbym w bardziej cywilizowanym świecie.

Jedynym argumentem patriotów jest "Ciesz się że jest jak teraz bo mogło być gorzej" nie patrząc na 2 stronę medalu że mogło by być lepiej tutaj jest remis lecz nie macie żadnego innego argumentu dla mnie patriotyzm to czysta głupota by ginąć o to żeby jeden kawałek ziemi miał troche większy kawałek a na końcu zyski za życia ludzi zgarniają rządzący.

Patrioci kraju x walcza z patriotami kraju y o interesy rządzących i prowokując zdarzenia które powodują rozlewy krwi.

Opublikowano

Przypominam tylko ze powstanie przegralismy wiec tylko duzo osob zginelo na marne ehh.

Powstaniem Warszawskim do czego doprowadzili? Przynajmniej w niemech lepiej zylo by sie niz w polsce. Nie ma madrych  wojen sa tylko glupie dajace wiele strat przez takie rozne wydarzenia wiele dzieci zginelo ale i tak powiesz ze byli bohaterami kazac swoim dziecia uzbroic sie w karabiny i isc na pewna smierc?

"Upadli powstaną"

Opublikowano

Przypominam tylko ze powstanie przegralismy wiec tylko duzo osob zginelo na marne ehh.

Powstaniem Warszawskim do czego doprowadzili? Przynajmniej w niemech lepiej zylo by sie niz w polsce. Nie ma madrych wojen sa tylko glupie dajace wiele strat przez takie rozne wydarzenia wiele dzieci zginelo ale i tak powiesz ze byli bohaterami kazac swoim dziecia uzbroic sie w karabiny i isc na pewna smierc?

Przeczytaj cały temat. W jakimś poście już to pisałem.

Nie oddajemy hołdu organizatorom i pomysłodawcom powstania, bo źle ocenili sytuację strategiczną i polityczną, lecz tym "dzieciom" walczącym w powstaniu, których nic nie obchodziła polityka i strategia. Oni po prostu bohatersko walczyli dla wolności i należy o tym pamiętać.

I oni szli na ochotnika, więc nie pisz jakby zostali przyprowadzeni do oddziałów powstańczych pod lufami karabinów.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Przeczytaj cały temat. W jakimś poście już to pisałem.

Nie oddajemy hołdu organizatorom i pomysłodawcom powstania, bo źle ocenili sytuację strategiczną i polityczną, lecz tym "dzieciom" walczącym w powstaniu, których nic nie obchodziła polityka i strategia. Oni po prostu bohatersko walczyli dla wolności i należy o tym pamiętać.

I oni szli na ochotnika, więc nie pisz jakby zostali przyprowadzeni do oddziałów powstańczych pod lufami karabinów.

jakbyś nie miał nic do gadania to też byś szedł walczyć. Co innego mieli robić skoro to nie była ich decyzja?

XrgAYyk.png

Opublikowano

Młodzież wszechpolska, o k***a xD

Ja mam w to wyjebane, nie mam zamiaru żyć przeszłością, a poza tym nie wyskoczę na środek Amsterdamu z cebulacką flagą

Opublikowano

jakbyś nie miał nic do gadania to też byś szedł walczyć. Co innego mieli robić skoro to nie była ich decyzja?

Siedzieć z rodzinami w piwnicach jak wszyscy cywile?

Nikt ich nie zmuszał do jasnej cholery. Ile to można powtarzać?

Sorry, że tak ostro, ale po prostu nie mogę wytrzymać jak ktoś mi mówi, że powstańcy byli zmuszani do walki.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Sorry, że tak ostro, ale po prostu nie mogę wytrzymać jak ktoś mi mówi, że powstańcy byli zmuszani do walki.

Tak im sprano mózgi że sami się rzucili w paszczę śmierci.

Opublikowano

Matka z ojcem szli to i bachor szedł, proste jak drut kolczasty.

Opublikowano

Tylko że przez AK którzy rozkręcili tą atmosferę zginęli ci którzy nie mieli z tym nic wspólnego

Faktycznie Niemców wkurzyło powstanie i zaczęli się mścić na cywilach, ale to już nie wina powstańców tylko braku honoru u Niemców. Powstańcy walczyli uczciwie. Niemcy zasłaniali się cywilami podczas ataku na barykady.

Wina też leży po części na organizatorach powstania, ale jak już mówiłem: organizatorzy, a powstańcy to dwie różne strony.

Sprano mózgi? xD Po prostu mieli w sercu obowiązek walki za kraj i spełnienia swojego obowiązku jego obrony.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Faktycznie Niemców wkurzyło powstanie i zaczęli się mścić na cywilach, ale to już nie wina powstańców tylko braku honoru u Niemców. Powstańcy walczyli uczciwie. Niemcy zasłaniali się cywilami podczas ataku na barykady.

Wina też leży po części na organizatorach powstania, ale jak już mówiłem: organizatorzy, a powstańcy to dwie różne strony.

Sprano mózgi? xD Po prostu mieli w sercu obowiązek walki za kraj i spełnienia swojego obowiązku jego obrony.

to wina powstańców, bo mogli to przewidzieć. 

XrgAYyk.png

Opublikowano

to wina powstańców, bo mogli to przewidzieć.

Jak? Większość powstańców była w wieku 16-24 lat. Niewielu miało zmysł do polityki i strategii.

A informacje z frontów i sceny politycznej docierały bardzo rzadko, były blokowane przez Niemców, często fałszowane. Nie mieli informacji z telewizji. Stalin też się nie chwalił, że nie pomoże powstaniu.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Nie no to jest jakaś paranoja.

W 1944 było wiadomo jak Niemcy potrafią się mścić to było do przewidzenia.

Dla mnie walka za skrawek ziemi i poczucie takiego obowiązku to sprany mózg. Po części bym zrozumiał jakby były jakieś szanse na podjęcie walki i osiagnęcie celu a takie powstanie to był akt bezmyślności.

Generał do powstańca=idź na pewną śmierć bez możliwości wygranej=ok

Ojciec do dziecka=idź na pewną śmierć skocz pod pociąg=ok

Opublikowano

Jak? Większość powstańców była w wieku 16-24 lat. Niewielu miało zmysł do polityki i strategii.

A informacje z frontów i sceny politycznej docierały bardzo rzadko, były blokowane przez Niemców, często fałszowane. Nie mieli informacji z telewizji. Stalin też się nie chwalił, że nie pomoże powstaniu.

ale nie było ich kilku, że przewidzenie takiej nie możliwości było niemożliwe.  To było takie oczywiste, że nie potrafie zrozumieć, czemu nie wzięli tego pod uwagę 

XrgAYyk.png

Opublikowano

Nie no to jest jakaś paranoja.

W 1944 było wiadomo jak Niemcy potrafią się mścić to było do przewidzenia.

Dla mnie walka za skrawek ziemi i poczucie takiego obowiązku to sprany mózg. Po części bym zrozumiał jakby były jakieś szanse na podjęcie walki i osiagnęcie celu a takie powstanie to był akt bezmyślności.

Generał do powstańca=idź na pewną śmierć bez możliwości wygranej=ok

Ojciec do dziecka=idź na pewną śmierć skocz pod pociąg=ok

Jak napisałem wyżej oni wierzyli, że to powstanie może się udać. Wierzyli w pomoc braci Rosjan. To nie było: "Idź na pewną śmierć bez możliwości wygranej". To było: "Pokażmy Niemcom na co nas stać, wyrzućmy ich z naszej stolicy!!! A jak przyjdą sojusznicy godnie powitamy ich na naszej odbitej ziemi. Udowodnijmy, że jesteśmy coś warci. Że i Polacy coś w tej wojnie pomogli. Zemścijmy się na Niemcach za lata okupacji, mordowania rodzin. Przejdźmy do historii i pogońmy ich aż pod sam Berlin!!!

@Rhide Teraz po latach jak już to wiesz to wydaje się takie proste. Jako jeden z nich byś się nie domyślił.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Jak napisałem wyżej oni wierzyli, że to powstanie może się udać. Wierzyli w pomoc braci Rosjan. To nie było: "Idź na pewną śmierć bez możliwości wygranej". To było: "Pokażmy Niemcom na co nas stać, wyrzućmy ich z naszej stolicy!!! A jak przyjdą sojusznicy godnie powitamy ich na naszej odbitej ziemi. Udowodnijmy, że jesteśmy coś warci. Że i Polacy coś w tej wojnie pomogli. Zemścijmy się na Niemcach za lata okupacji, mordowania rodzin. Przejdźmy do historii i pogońmy ich aż pod sam Berlin!!!

@Rhide Teraz po latach jak już to wiesz to wydaje się takie proste. Jako jeden z nich byś się nie domyślił.

Jeśli zaufali ślepemu losowi i wszystko postawili (życia oraz stolicę)na jedną kartę (pomoc Rosji) to ci ludzie mieli naprawdę coś nie halo.

Z tego opisu wynika że tamtejszy patriota był przepełniony pychą chęcią zemsty jakoś mnie ten rysopis nie przekonuję.

co do wypowiedzi rhide to była pewna klęska i bym się tego domyślił ale w jednym masz racje "Jako jeden z nich byś się nie domyślił" ponieważ ci ludzie nie byli świadomi z czym tak naprawdę chcą walczyć. Przykre marionetki.

Opublikowano

W ten dzień byłem w Warszawie i oddałem należny powstańcom hołd. Godzina ''W'' na ulicach Wa-wy wyglądała niesamowicie, aż zaparło mi dech w piersiach. To dzięki takim ludziom jak oni dziś mówimy po Polsku. Śmieszą mnie tylko osoby, którzy twierdzą, że ZSRR pomogło Polsce w tamtym czasie. Wojska Stalina weszły do spustoszałej i pustej już Warszawy, a następnie chwalili się w PRL jak to oni nam pomogli.  <_<

Opublikowano
Jak można nie przewidzieć? Przecie to się w głowie nie mieści.

Dookoła wszędzie Niemcy, czołgi, lotnictwo... I W środku tego wszystkiego będzie nie niemiecka Warszawa? Gdzie polskie dzieciaki z karabinami biegają?

Czym prędzej Niemcy to zbombardują, zwłaszcza że nie ma obrony przeciwlotniczej, alianckich samolotów, tam są tylko ludziki z karabinami. ZERO oporu.

Zabić tysiące partyzantów bez ani jednej straty własnej, przecie to świetna okazja... 

Zamiast się chować po lasach, robić dywersje, uprawiać partyzantkę, Polacy sami się wyłożyli jak na dłoni.

Opublikowano

Jak można nie przewidzieć? Przecie to się w głowie nie mieści.
Dookoła wszędzie Niemcy, czołgi, lotnictwo... I W środku tego wszystkiego będzie nie niemiecka Warszawa? Gdzie polskie dzieciaki z karabinami biegają?
Czym prędzej Niemcy to zbombardują, zwłaszcza że nie ma obrony przeciwlotniczej, alianckich samolotów, tam są tylko ludziki z karabinami. ZERO oporu.

Zabić tysiące partyzantów bez ani jednej straty własnej, przecie to świetna okazja... 
Zamiast się chować po lasach, robić dywersje, uprawiać partyzantkę, Polacy sami się wyłożyli jak na dłoni.

Fakt, wiesz lepiej bo przecież tam byłeś. Zero oporu to byś miał jakby powstania nie było. Kto wie czy jakby faktycznie tego oporu nie było to czy Warszawa by jeszcze istniała?

76561198001815076.png
Opublikowano

Fakt, wiesz lepiej bo przecież tam byłeś. Zero oporu to byś miał jakby powstania nie było. Kto wie czy jakby faktycznie tego oporu nie było to czy Warszawa by jeszcze istniała?

<facepalm>

Warszawa znikła w ciągu tygodnia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...