Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Powstanie Warszawskie - 1 VIII 1944, mpcforum pamięta.

RADTOR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ustawiłem sobie, a jak ktoś będzie robił sobie z tego bekę to jest po prostu imbecylem.

"Stasiek, ja nie rozpierdolę warszafki i nie przegram powstania? Przytrzymaj bimber"

Pomogę z matematyki, PW.

• Odpowiedzi 222
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

A ja bardzo chętnie bym zamieścił ten obrazek u siebie lecz edytor sygnatury chyba nie ma zamiaru współpracować ;/

Napisz do technika.

graphic.pnggraphic.png

Opublikowano

Dobrze, że powielają dobre zdanie innych.Gorzej jakby powielali zachowania ludzi z MTV.

Co to znaczy samodzielnie myśleli? Uważasz, że jak ktoś wyznauje pogląd wymyślony przez kogoś, to już nie jest samodzielnie myślącym? Twój kosmopolityzm też ktoś wymyslił.

Nie chodzi o zarobek, ale o daną ziemię np. czy danej terytorium, na którym są jakieś surowce.Logiczne, że każdy kraj chce sobie zapewnić jak największy dobrobyt.Po za tym patriota wcale nie musi dążyć do eskpansji swoje kraju.

Hitler był patriotą niemieckim, chociaż trudno go tak nazwać, bo doprowadził Niemcy do upadku gospodarczego, moralnego i kulturowego.Jeżeli twoim zdaniem patriotyzm doprowadził do II WŚ, to nie mamy o czym rozmawiać i zakończmy tę dyskusję.

Mówisz tak bo sam masz takie zdanie.

Co do samodzielnego myślenia w tym przypadku chodziło mi o to że patriotą w tym kraju nieraz zostaje osoba która jest nieświadoma genezy tego systemu lub robi to po prostu dla mody czy chęci przynależenia do jakiejś grupy.Wiadomo że kosmopolityzm też ktoś wymyślił ale ja doszedłem do tego poglądu czytając wiele artykułów itp oraz ze swojego życia. Często "młodzi patrioci" to Ci którzy poszli za jakąś myślą której sami dobrze nie przemyśleli. Sorka ale taka jest prawda.Nie wiem co się uczepiliście tego Hitlera napisałem że jeśli starał się żeby jego kraj był potęgą więc teoretycznie był patriotą a to że mu nie wyszło to inna sprawa.

Gdzieś napisałem że patriotyzm rozpętał II wojne światową? Jeśli patrzymy na waszą definicje patrioty jako człowieka który walczy o dobrobyt ludzi swojego kraju to każdy który uczestniczył w wojnie był patriotą bo w końcu walczył o dobrobyt swojego kraju co się równa temu że patrioci swoich krajów rozpętali II wojnę światową ( z waszych definicji ja tak absolutnie nie myśle )

Nie mam zamiaru szanować decyzji człowieka gdzie idzie na pewną śmierć przez co jego żona i dzieci są w jeszcze większym niebezpieczeństwie 

Dziwne że Polacy tak kochają świętować porażki i żyć przeszłością zamiast myśleć o przyszłości.

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Mówisz tak bo sam masz takie zdanie.

Co do samodzielnego myślenia w tym przypadku chodziło mi o to że patriotą w tym kraju nieraz zostaje osoba która jest nieświadoma genezy tego systemu lub robi to po prostu dla mody czy chęci przynależenia do jakiejś grupy.Wiadomo że kosmopolityzm też ktoś wymyślił ale ja doszedłem do tego poglądu czytając wiele artykułów itp oraz ze swojego życia. Często "młodzi patrioci" to Ci którzy poszli za jakąś myślą której sami dobrze nie przemyśleli. Sorka ale taka jest prawda.Nie wiem co się uczepiliście tego Hitlera napisałem że jeśli starał się żeby jego kraj był potęgą więc teoretycznie był patriotą a to że mu nie wyszło to inna sprawa.

Gdzieś napisałem że patriotyzm rozpętał II wojne światową? Jeśli patrzymy na waszą definicje patrioty jako człowieka który walczy o dobrobyt ludzi swojego kraju to każdy który uczestniczył w wojnie był patriotą bo w końcu walczył o dobrobyt swojego kraju co się równa temu że patrioci swoich krajów rozpętali II wojnę światową ( z waszych definicji ja tak absolutnie nie myśle )

Nie mam zamiaru szanować decyzji człowieka gdzie idzie na pewną śmierć przez co jego żona i dzieci są w jeszcze większym niebezpieczeństwie 

Dziwne że Polacy tak kochają świętować porażki i żyć przeszłością zamiast myśleć o przyszłości.

Dzisiaj nie ma mody na patriotyzm.Wręcz przeciwnie.Codziennie jesteśmy przekonywani, że świat to globalna wioska.Hitler był patriotą niemieckim, nikt tego nie neguje.Już napisałem, że patriota nie musi być ekspansywny.Patriotyzm to szacunek dla własnej ojczyzny i dbanie o jej dobro.Tobie chyba bardziej chodzi o nacjonalizm, który jest trochę innym zjawiskiem.

A co? Ma czekać aż przyjdą wrogie wojska, jego zabiją, z żony zrobią dziwkę a dziecko wychowają na Niemca? Żołnierz jak idzie na wojnie nie wie czy z niej wróci, czy nie.

Opublikowano

Dzisiaj nie ma mody na patriotyzm.Wręcz przeciwnie.Codziennie jesteśmy przekonywani, że świat to globalna wioska.Hitler był patriotą niemieckim, nikt tego nie neguje.Już napisałem, że patriota nie musi być ekspansywny.Patriotyzm to szacunek dla własnej ojczyzny i dbanie o jej dobro.Tobie chyba bardziej chodzi o nacjonalizm, który jest trochę innym zjawiskiem.

Ej, seba, sprawdź na wikipedii różnicę między patriotyzmem, a nacjonalizmem, bo coś nie uważałeś na wosie

Pomogę z matematyki, PW.

Gość malutki688
Opublikowano

A co? Ma czekać aż przyjdą wrogie wojska, jego zabiją, z żony zrobią dziwkę a dziecko wychowają na Niemca? Żołnierz jak idzie na wojnie nie wie czy z niej wróci, czy nie.

wytlumacz mi patriotym Hitlera proszę

Opublikowano

W przypadku tej wojny było wiadomo że nie wróci.

Lepiej się ukryć i chronić swoją rodzinę jest większe prawdopodobieństwo jeśli chodzi o to powstanie. Równie dobrze zabiją go na froncie i z jego rodziną zrobia to samo. Chociaż zginąłby wśród najbliższych więc ten argument jest inwalidą.

Znam dobrze oba pojęcia i wiem że chodzi mi o patriotyzm. 

Jest moda na patriotyzm która otumania ludzi od wielu wieków.

Gość malutki688
Opublikowano

Hitler byl Austryjakiem, tak dla sprostowania. Milosc do ojczyzny? Chcial dla niej jak najlepiej? Wydaje mi sie, ze nie znasz zbyt dostatecznie historii II wojny swiatowej. Hitler byl egosita, i prowadzil swoj kraj do upadku. Chcial wladzy, tylko to sie dla niego liczylo. Nie liczyl sie ze sztabem OKW, przeraj wojne na wlasne zyczenie. Nie pozwolil wycofac sie swej najwiekszej 6 armii, spod pustkowi Stalingradu (w kotle zginelo 100 tys. zolnierzy, Paulus chial przelamc sie i wyrwac z kotla, wodz Rzeszy na to nie pozwolil, nie liczyl sie z zyciem wlasnych zolnierzy, wazniejsze byly jego przekonania -> niemiecki zolnierz sie nie cofa)  Nie chcial podpisac kapitulacji, co doprowadzilo do calkowitego zniszczenia kraju, Rzesza przechodzila totalny kryzys, z zachodu parli Amerkanie, ze wschodu bolszewicy, walki byly krawe, a sowieci mieli za co sie mscic. Co zrobil gdy los kraju byl przypieczetowany? Strzelil sobie w leb w bunkrze, zostawil swoj kraj Stalinowi.  Nie potrafie odnalezc tu patriotymu

Opublikowano

@Dragon33

To powinno być do Bułgarii, bo to przypisuje coś co może wywodzić się z nacjonalizmu, patriotyzmowi.

@malutki688

Patriotyzm Hitlera polegał na tym, że jakby nie było chciał dla nich jak najlepiej.W sensie, że nie można powiedzieć, że Niemcy go w ogóle nie interesowały.Uważał, się za wybawce narodu, ale to nie było centrum problemu a fanatyczna miłość do Niemiec.

W przypadku tej wojny było wiadomo że nie wróci.

Lepiej się ukryć i chronić swoją rodzinę jest większe prawdopodobieństwo jeśli chodzi o to powstanie. Równie dobrze zabiją go na froncie i z jego rodziną zrobia to samo. Chociaż zginąłby wśród najbliższych więc ten argument jest inwalidą.

Znam dobrze oba pojęcia i wiem że chodzi mi o patriotyzm. 

Jest moda na patriotyzm która otumania ludzi od wielu wieków.

Nie było wiadomo.Skąd miał wiedzieć czy wróci czy nie? Są ludzie, którzy przeżyli powstanie.

Ja mówię ogólnie o wojnię a nie o powstaniu.Ktoś musi iść na front, żeby wróg nie zdobył tego miasta, w którym żyje rodzina żołnierza.

Otumania to obecnie kosmopolityzm, który neguje podziały na państwa, kulturę.Im jest on większym w danym państwie tym większa szansa, że zostanie ono podbite przez inne, bo skoro ludziom jest obojętne czy żyją w Polsce czy Rosji, to dlaczego Rosja ma nie wchłonąć Polski?

Opublikowano

Hitler byl Austryjakiem, tak dla sprostowania. Milosc do ojczyzny? Chcial dla niej jak najlepiej? Wydaje mi sie, ze nie znasz zbyt dostatecznie historii II wojny swiatowej. Hitler byl egosita, i prowadzil swoj kraj do upadku. Chcial wladzy, tylko to sie dla niego liczylo. Nie liczyl sie ze sztabem OKW, przeraj wojne na wlasne zyczenie. Nie pozwolil wycofac sie swej najwiekszej 6 armii, spod pustkowi Stalingradu (w kotle zginelo 100 tys. zolnierzy, Paulus chial przelamc sie i wyrwac z kotla, wodz Rzeszy na to nie pozwolil, nie liczyl sie z zyciem wlasnych zolnierzy, wazniejsze byly jego przekonania -> niemiecki zolnierz sie nie cofa)  Nie chcial podpisac kapitulacji, co doprowadzilo do calkowitego zniszczenia kraju, Rzesza przechodzila totalny kryzys, z zachodu parli Amerkanie, ze wschodu bolszewicy, walki byly krawe, a sowieci mieli za co sie mscic. Co zrobil gdy los kraju byl przypieczetowany? Strzelil sobie w leb w bunkrze, zostawil swoj kraj Stalinowi.  Nie potrafie odnalezc tu patriotymu

Nie tylko Stalinowi, ale wszystkim Aliantom.

636451494245979649038.gif

Gość malutki688
Opublikowano

moze i chcial, ale jego czyny na to nie wskazywaly

@Rhide

nie zmiena to faktu, ze czesc wschdnia dostala sie w rece komunistow

Opublikowano

@Dragon33

To powinno być do Bułgarii, bo to przypisuje coś co może wywodzić się z nacjonalizmu, patriotyzmowi.

@malutki688

Patriotyzm Hitlera polegał na tym, że jakby nie było chciał dla nich jak najlepiej.W sensie, że nie można powiedzieć, że Niemcy go w ogóle nie interesowały.Uważał, się za wybawce narodu, ale to nie było centrum problemu a fanatyczna miłość do Niemiec.

Nie było wiadomo.Skąd miał wiedzieć czy wróci czy nie? Są ludzie, którzy przeżyli powstanie.

Ja mówię ogólnie o wojnię a nie o powstaniu.Ktoś musi iść na front, żeby wróg nie zdobył tego miasta, w którym żyje rodzina żołnierza.

Otumania to obecnie kosmopolityzm, który neguje podziały na państwa, kulturę.Im jest on większym w danym państwie tym większa szansa, że zostanie ono podbite przez inne, bo skoro ludziom jest obojętne czy żyją w Polsce czy Rosji, to dlaczego Rosja ma nie wchłonąć Polski?

Mi nie jest obojętne gdzie żyje, ponieważ  wolałbym się urodzić w innym pańśtwie. Teraz hejtuj :P

XrgAYyk.png

Opublikowano

@Dragon33

Nie chce mi się całego threadu czytać. Nazwałeś hitlera patriota, stąd taka moja odpowiedź. On sam był szowinistą, żadnym patriotą, ani nacjonalistą. Idea nadludzi dotyczyła tylko niemców, a nie całego narodu niemieckiego. Poczytajcie definicje pojeć jakich używacie, zanim zaczniecie nimi operować. Za dużo postów musiałbym cytowac, szkdoa czasu.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

moze i chcial, ale jego czyny na to nie wskazywaly

wschod pozostal pod panowaniem stalina

Chodziło o podział na strefy okupacyjne.

Poza tym ZSRR to też alianci xD

636451494245979649038.gif

Opublikowano

@Dragon33

@malutki688

Ta jest garstka niedobitków. Wyjście powstańców do walki to była ich pewna eksterminacja (mówię o tym szczególnym wydarzeniu).

Temat dotyczy powstania a nie wojny więc skupiłem się na tym przypadku w końcu wiadomo że żołnierz który broni miasta w którym jest jego rodzina ją broni (nie wiem po co to pisałeś bo tylko debil "termin medyczny" by tego nie zrozumiał).

Tym się różnimy mnie nie obchodzi w jakim żyję kraju czy to Polska czy Rosja a może Francja chcę żeby kraj dobrze funkcjonował dla obywateli i jeśli już dziś mielibyśmy zarabiać tyle co Niemcy i żyć jak oni dołączając swoje terytorium do nich to bym się pod tym podpisał.

Opublikowano

Hobby:Śmianie się z żartów o gwałtach

Bycie zbrodniarzem

/Top

O 17 zapewne ani nie będzie flagi ani rac (ani u mnie ani u sąsiedztwa) jednak dla zwolenników "pamiętania" mam dobrą wiadomość.Media zawszę będą przypominać (portale informacyjne,TV) w końcu mają łatwy materiał. Chodź nie popieram tego wydarzenia mam nadzieje że znajdą się Ci ludzie którzy zinterpretują to w sposób taki żeby wynieśli jakąś wiedzę na przyszłość (nie robić takich akcji 2 raz w końcu wysadzono pół Warszawy a herosi zginęli-Nie sajko patrioci nie było inaczej). Szczerze mówiąc powstańcy są dla mnie neutralni ( z jednej strony wystawili się na pewną śmierć z drugiej wykonali rozkaz) ale na pewno nie powinno się szanować ludzi którzy dowodzili tym powstaniem (w sumie tych którzy je wymyślili tez nie szanuje) bo wystawili ludzi na pewną śmierć.Osobiście zauważyłem że sporo patriotów (tych w internecie) to są ludzie którzy chodzą do gimnazjum i chcą przynależeć do jakiejś określonej grupy (Gimnazjaliści patriotyzm nie jest dobrą grupą).Dla was odwaga dla mnie głupota to jakby wypuścić do walki bandę 8 latków na bandę zawodników MMA.

Pozostawienie rodzin dla pewnej śmierci patriotyzm to straszna kontrola umysłu masy co mnie smuci.

Patriotyzm powinno się wyniszczać powinno się walczyć o dobro ogółu a nie tylko swojego kraju.

"Miłość do swojego kraju" wymyślono dawno temu w upadającym państwie (o ile sie nie myle to była Mezopotamia).W upadającym kraju było źle ludzie emigrowali kraj podupadał wtedy wymyślono patriotyzm żeby ludzie żyli w swoim kraju i na niego pracowali (co z tego że ten kraj oferował gorsze życie)./Podsumowanie: Założeniem patriotyzmu było wykorzystanie obawyteli/  Patriotyzm ludziom którzy biegną ślepo za innymi zrobił ostry przecier z mózgu.

Ciekawy cytat dla podsumowania:

"Patrioci wierzą, że kula ziemska podzielona jest na małe kawałki strzeżone przez żelazne bramy. Ci którzy urodzili sie w jednym miejscu czują że są lepsi, szlachetniejsi i inteligentniejsi niż ludzie mieszkający w jakimkolwiek innym miejscu."

Podsumowując: Patriotyzm to mile widziana choroba dla kraju.

I jak tu się dziwić, że ludzie za granicę spadają? Po co nam patriotyzm, przyłączmy się do Niemiec.

Oczywiście, już zmieniam.

YGsMv3q.jpg
Opublikowano

Nie chce mi się całego threadu czytać. Nazwałeś hitlera patriota, stąd taka moja odpowiedź. On sam był szowinistą, żadnym patriotą, ani nacjonalistą. Idea nadludzi dotyczyła tylko niemców, a nie całego narodu niemieckiego. Poczytajcie definicje pojeć jakich używacie, zanim zaczniecie nimi operować. Za dużo postów musiałbym cytowac, szkdoa czasu.

Każdy szowinista jest nacjonalistą (uważa, że interesy jego kraju są nadrzędne) i jest patriotą, bo szanuje i kocha swoja ojczyznę) Można powiedzieć, że nacjonalizm to pochodna patriotyzmu a szownimi to pochoda nacjonalizmu tak samo jak nie można postawić znaku = między faszyzmem i narodowym socjalizmiem.Nazizm to pochodna faszyzmu.

Opublikowano

I jak tu się dziwić, że ludzie za granicę spadają? Po co nam patriotyzm, przyłączmy się do Niemiec.

Oczywiście, już zmieniam.

No właśnie po co nam patriotyzm?

Dzieci nie zrozumieją  że w definicji patriotyzmu nie leży tylko to że ty powiesz że jesteś dumny z bycia polakiem i że szanujesz historię swojego kraju.

Patriotyzm robi z ludzi marionetki kraju poprzez mielenie mózgu w przecier. 

Jeśli poszedłbyś ginąć za Polskę na front to proszę bardzo. W realnej wojnie obecnie zajęcie Polski to kwestia 72 godzin więc po co niepotrzebny rozlew krwi skoro i tak byśmy przegrali?

Lepiej się pogodzić że w tym systemie są mocniejsi i słabsi jeśli słaby dołączy do silnego to mocny wzbogaci się o nowe ziemie itp itd a obywatel takiego kraju (tego słabego który nie walczył) będzie żył lepiej niż dotychczas.

Współczuję i pozdrawiam

Opublikowano

Ta jest garstka niedobitków. Wyjście powstańców do walki to była ich pewna eksterminacja (mówię o tym szczególnym wydarzeniu).

Temat dotyczy powstania a nie wojny więc skupiłem się na tym przypadku w końcu wiadomo że żołnierz który broni miasta w którym jest jego rodzina ją broni (nie wiem po co to pisałeś bo tylko debil "termin medyczny" by tego nie zrozumiał).

Tym się różnimy mnie nie obchodzi w jakim żyję kraju czy to Polska czy Rosja a może Francja chcę żeby kraj dobrze funkcjonował dla obywateli i jeśli już dziś mielibyśmy zarabiać tyle co Niemcy i żyć jak oni dołączając swoje terytorium do nich to bym się pod tym podpisał.

Powstanie było klęską, co nie oznacza, że nie możemy uczić pamięci jego ofiar.

Właśnie powinniśmy dążyć do tego, żeby to inne narody chciały się przyłączać do naszego państwa.

No właśnie po co nam patriotyzm?

Dzieci nie zrozumieją  że w definicji patriotyzmu nie leży tylko to że ty powiesz że jesteś dumny z bycia polakiem i że szanujesz historię swojego kraju.

Patriotyzm robi z ludzi marionetki kraju poprzez mielenie mózgu w przecier. 

Jeśli poszedłbyś ginąć za Polskę na front to proszę bardzo. W realnej wojnie obecnie zajęcie Polski to kwestia 72 godzin więc po co niepotrzebny rozlew krwi skoro i tak byśmy przegrali?

Lepiej się pogodzić że w tym systemie są mocniejsi i słabsi jeśli słaby dołączy do silnego to mocny wzbogaci się o nowe ziemie itp itd a obywatel takiego kraju (tego słabego który nie walczył) będzie żył lepiej niż dotychczas.

Współczuję i pozdrawiam

Przepraszam bardzo.Racz powiedzieć ile masz lat, że wyzywasz kogoś od dzieci? I skąd wiesz, że nie rozmawiasz z kimś 20 lat starszym? Takie wyzywanie właśnie od dzieci albo, że "wyjebałbym ci" jest nierozsądne, bo nie wiesz czy po drugiej stronie siedzi 15 latek czy 45 latek czy inwalida, czy bokser.Po za tym to właśnie dziecko ma prosty system wartości.Do giniecia za ojczyznę czy inne wysokie wartości trzeba dorosnąc.

No, ale to właśnie powinniśmy dążyć do tego, żeby Polska była silnym krajem.Po za tym jak się coś/kogoś kocha, to się kocha bez względu czy ta osoba jest chora (kraj słaby militarnie) czy pełna zdrowia (kraj z silną armią, rozwinięty gospodarczo).

Gość malutki688
Opublikowano

Chodziło o podział na strefy okupacyjne.

Poza tym ZSRR to też alianci xD

wiem, ucieklo mi slowo zachodni

na takie rzeczy trzeba patrzec z szerszej perspektywy, zolnierze moga bronic miasta jezeli zostanie one uznane za twierdze, w roku 44 niczego nie bronilismy, decyzje juz zapadly. naprawde nie bede sie tu rozpisywal. Cala akcja burza byla straszna w konsekwencjach dla narodu a jej tragicznym podsumowaniem bylo Powstanie

Opublikowano

Z takim nastawieniem nie mielibyśmy dziś Polski. Do mnie to nie przemawia, przykro mi.

Mieszkałbyś w lepszym kraju i żyłoby Ci się lepiej. Jeśli to do Ciebie nie przemawia to luzik mnie to jakoś mało interesuje.

Powstanie było klęską, co nie oznacza, że nie możemy uczić pamięci jego ofiar.

Właśnie powinniśmy dążyć do tego, żeby to inne narody chciały się przyłączać do naszego państwa.

Przepraszam bardzo.Racz powiedzieć ile masz lat, że wyzywasz kogoś od dzieci? I skąd wiesz, że nie rozmawiasz z kimś 20 lat starszym? Takie wyzywanie właśnie od dzieci albo, że "wyjebałbym ci" jest nierozsądne, bo nie wiesz czy po drugiej stronie siedzi 15 latek czy 45 latek czy inwalida, czy bokser.Po za tym to właśnie dziecko ma prosty system wartości.Do giniecia za ojczyznę czy inne wysokie wartości trzeba dorosnąc.

No, ale to właśnie powinniśmy dążyć do tego, żeby Polska była silnym krajem.Po za tym jak się coś/kogoś kocha, to się kocha bez względu czy ta osoba jest chora (kraj słaby militarnie) czy pełna zdrowia (kraj z silną armią, rozwinięty gospodarczo).

Napisałem do kogoś bezpośrednio że jest dzieckiem?

Napisałem gdzieś coś typu "wyjebałbym ci"? 

Nie? To czytaj ze zrozumieniem.

Nie obchodzi mnie ile ktoś ma lat i czy jest bokserem czy jamnikiem chodzi mi o dorastanie mentalne nie fizyczne (które notabene nie ma nic wspólnego z tym kto ma racje etc.)

Dziecku takie wartości trzeba wpajać z dystansem żeby nie skończyło pod lufą wroga (czysto hipotetycznie jeśli byłby jakiś świr kochający bardziej kraj niż własne dziecko - zapewne w historii był taki przypadek co by udowadniało znowu że patriotyzm robi wodę z mózgu)

Porównywanie miłości kraju do miłości człowieka to jak porównanie miłości kraju do miłości do ulubionego ciastka. (To są 2 inne rzeczy)

Ten cebulacki kraj nigdy nie będzie dążył do bycia silnym prędzej do lizania dupy silnym krajom żeby nic nie robić i mieć poparcie tych silnych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...