Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kościół

KlauS.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

DirtyBass - jakie media? Na prawdę jesteście tak tępi i naiwni że nie ogarniacie, że nieważne jaki odsetek księży jest pedofilami ale to że przez lata byli bezkarni, a Kościół nie tylko nie robił z nimi porządku, ale nawet ukrywał ten fakt żeby uniknąć kompromitacji. Zdajecie sobie w ogóle sprawę jak wielu pedofilii w sułtanach praktycznie uniknęło kary. Nie wiem jak człowiek musi być zaślepiony, żeby usprawiedliwiać pedofilii i tych którzy im pomagają.

LeSSter - jestem ateistą, nie każdy jest chciwym hipokrytom żeby zarabiać na opowiadaniu bajek. Skoro dla ciebie liczy się tylko to co jest opłacalne, to proszę bardzo: załóż burdel, handluj narkotykami, zapisz się do gangu, kradnij, nikt nie broni.

wypowiadasz się a nie znasz podstawowego katechizmu , 10 przykazań się kłania ./

20uf7f1m0ww1_t.jpg

• Odpowiedzi 139
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Nie jestem chciwy, tak jak i nie jestem głupi. To skąd takie informację w ogóle masz, jeśli nie z mediów? Badałeś całą sytuację?

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Gdyby nie chrześcijaństwo nie powstałaby nigdy cywilizacja zachodnia

chyba nie odróżniasz chrześcijaństwa od katolicyzmu

ten temat jest o katolicyzmie, także nie pierdol tu nic o chrześcijaństwie bo jedyna rzecz z chrześcijaństwa w to biblia

Opublikowano

wypowiadasz się a nie znasz podstawowego katechizmu , 10 przykazań się kłania ./

Sam pewnie nie znasz nawet oryginalnego dekalogu, tylko ten przerobiony z katechizmu. I nie wiesz pewnie że Kościół dla swoich celów usunął przykazanie 2: "Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich." Oraz to że 10 przykazanie brzmiało w oryginale: "Nie będziesz pożądał domu bliźniego twego, ani będziesz pragnął żony jego, ani sługi, ani służebnicy, ani wołu, ani osła, ani żadnej rzeczy, która jego jest." Pozdro dla ludzi, których religia popiera niewolnictwo i stawia na równi kobietę i sługę z bydłem.

LeSSter - nie ku..wa nie ma i nie było pedofilii w Kościele to wszystko wymysły dzieci i ich rodziców, którzy sprzysięgli się przeciwko księżom, nagonka na Kościół, atakują masoni i Żydzi, nawet papieża Franciszka podstawili, który ostatnio powielał te kłamstwa....

https://ludomirblog.wixsite.com/mensrightspolska - prawa mężczyzn prawami człowieka

Opublikowano

Chodzę do kościoła, bo rodzice tego chcą.

Jestem niewierzącym a te wszystkie gadaniny o bogu są dla mnie śmieszne.

Mój kościół chyba jest zaliczany do nie wielu, w których księża

nie mają samochodów i jeżdżą rowerami :p

Ale bez jaj plebanie typu willa dla 500 osób zbudowali w miesiąc,

a kościół budują od czasów w których nie było mnie na świecie czyli 23 lata.

graphic.png

Opublikowano

LeSSter - nie ku..wa nie ma i nie było pedofilii w Kościele to wszystko wymysły dzieci i ich rodziców, którzy sprzysięgli się przeciwko księżom, nagonka na Kościół, atakują masoni i Żydzi, nawet papieża Franciszka podstawili, który ostatnio powielał te kłamstwa....

Nie mówię, że nie było pedofilii w Kościele. Mówię tylko, że jest marginalna i szeroko nagłaśniana przez media. Tyle.

Ech.. ciężko się z wami dyskutuje :).

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Ja nie byłem w kościele od komunii i to ok. 5 lat. Zacząłem chodzić, bo bierzmowanie się kłania. Ale to prawda ja widzę, jak proboszcz ma mercedesa, rozumiem jakby miał malucha, to wtedy można zauważyć, że się stara zrobić wszystko dla kościoła. I nie wierze w to, że ofiara, czyli kaska, da mi jeszcze bardziej szczęście. Widzę nawet jak starsi ludzie wrzucają na tacę nawet 100 zł i zbierający większą uwagę zwraca na właśnie taką osobę.. Jak bierzmowanie się już skończy, to szykuje się rekord nie chodzenia :D Mam kolege, który nie był ochrzczony i pewnie nie był w ogóle w kościele, pali od podstawówki itp. a nic zupełnie się nie dzieje..

Opublikowano

Sam pewnie nie znasz nawet oryginalnego dekalogu, tylko ten przerobiony z katechizmu. I nie wiesz pewnie że Kościół dla swoich celów usunął przykazanie 2: "Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał ani służył. Ja jestem Pan, Bóg twój, mocny, zawistny, karzący nieprawość ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą; a czyniący miłosierdzie tysiącom tych, którzy mię miłują i strzegą przykazań moich." Oraz to że 10 przykazanie brzmiało w oryginale: "Nie będziesz pożądał domu bliźniego twego, ani będziesz pragnął żony jego, ani sługi, ani służebnicy, ani wołu, ani osła, ani żadnej rzeczy, która jego jest." Pozdro dla ludzi, których religia popiera niewolnictwo i stawia na równi kobietę i sługę z bydłem.

bóg nie stawia kobiety z bydłem pff

Ciekawo jak wytłumaczysz objawienia gdzie jezus kazał żeby zrobiono jego wygląd .

20uf7f1m0ww1_t.jpg

Opublikowano

Nie od zawsze byłem ateistą, gdy byłem młody to wierzyłem, odmawiałem paciorki przed snem oraz chodziłem do kościoła.

Życie zweryfikowało, że boga nie ma a kościół próbował na siłę wmawiać co mam robić i jak postępować. Sam zdecydowałem jaką pójdę ścieżką, wybrałem tą lepszą dla siebie... tą bez kościoła i pustych słów.

Sama wiara w jakiegoś boga mi nie przeszkadza, przeszkadza mi instytucja zwana kościołem. Ich religia mówi, że bóg jest wszędzie, natomiast księża nawołują do dziwacznych spotkań z bogiem co niedzielę aby wysłuchać fragmentów jakiś zapisków oraz powiedzmy to sobie szczerze... zarobić na nowe autko. Do tego dochodzą jeszcze inne dziwactwa jak kolęda czy kropienie wodą koszyków.

Nikogo nie chcę obrażać, wiara lub jej brak to już Wasza sprawa i nic mi do tego, ja tylko napisałem w skrócie co o tym wszystkim myślę.

819531478353821175209.gif

Opublikowano

chyba nie odróżniasz chrześcijaństwa od katolicyzmu

ten temat jest o katolicyzmie, także nie pierdol tu nic o chrześcijaństwie bo jedyna rzecz z chrześcijaństwa w to biblia

kolejny mądry, kościół zapoczątkował Jezus ustanawiając pierwszego papieża czyli katolicyzm, więc nie czepiaj się i zacznij myśleć bo na razie to masz przejawy głupoty

Opublikowano

Temat też ma swój minus, bo dał mi do przemyślenia to wszystko i zdecydowałem, że po bierzmowaniu sobie daruje. Wprawdzie niechętnie do kościoła podchodziłem, ostatnio nie chce mi się przychodzić i chyba jutro sobie pójdę, żebym miał chociaż 1 zapis w miesiącu. A może przyjdę pod koniec mszy robił ktoś tak?? Nigdy oga nie "zauwazyłem" myślowo itp. wiecie, o co chodzi. Po prostu sobie żyje i tyle. Za ponad pewnie 10 lat będą jakieś nowe plastikowsze :) urządzenia, które odkryją jeszcze coś w kierunku wierzenia lub niewierzenia. Sie zobaczy. A potem np. ten kto wierzy i jak w 100% dojdzie, że nie ma boga to potem "A dobra, [beep] zmarnowałem sobie swój prywatny czas na te zdzierstwo, gdyby policzyć [beep] ok. 45 minut * ile chodziłem to przez ten czas mógłbym o wiele ciekawszą rzeczą się zająć". Również na to koledzy patrzą, taki jeden jak nie chodziłem mówił "Ty szatanie jeden, siema !xd".. A jak zacząłem chodzić to już inaczej, w końcu w kościele nie było mnie pare ładnych lat !

Opublikowano

Temat też ma swój minus, bo dał mi do przemyślenia to wszystko i zdecydowałem, że po bierzmowaniu sobie daruje. Wprawdzie niechętnie do kościoła podchodziłem, ostatnio nie chce mi się przychodzić i chyba jutro sobie pójdę, żebym miał chociaż 1 zapis w miesiącu. A może przyjdę pod koniec mszy robił ktoś tak?? Nigdy oga nie "zauwazyłem" myślowo itp. wiecie, o co chodzi. Po prostu sobie żyje i tyle.

Skoro nie masz zamiaru chodzić do kościoła to pewnie w Boga nie wierzysz, skoro tak to po co Ci bierzmowanie?

Opublikowano

Tak jakoś do 18nastego roku życia chodziłem do kościoła nawet byłem ministrantem :D

Ale od dłuższego czasu już nie chodzę.Jak dla mnie chodzenie do kościoła nie ma żądnych plusów.Nie robią nic by ludzi tam trzymać , ciągle to samo się tam dzieje ,a nie lubię monotonii.Raz w roku idę do spowiedzi i parę razy pojawię się w kościele to wszystko.Nie będę chejtował kościoła i tak samo go polecał.Każdy niech Sobie robi co chce jego życie

Opublikowano

Nie od zawsze byłem ateistą, gdy byłem młody to wierzyłem, odmawiałem paciorki przed snem oraz chodziłem do kościoła.

Życie zweryfikowało, że boga nie ma a kościół próbował na siłę wmawiać co mam robić i jak postępować. Sam zdecydowałem jaką pójdę ścieżką, wybrałem tą lepszą dla siebie... tą bez kościoła i pustych słów.

Sama wiara w jakiegoś boga mi nie przeszkadza, przeszkadza mi instytucja zwana kościołem. Ich religia mówi, że bóg jest wszędzie, natomiast księża nawołują do dziwacznych spotkań z bogiem co niedzielę aby wysłuchać fragmentów jakiś zapisków oraz powiedzmy to sobie szczerze... zarobić na nowe autko. Do tego dochodzą jeszcze inne dziwactwa jak kolęda czy kropienie wodą koszyków.

Nikogo nie chcę obrażać, wiara lub jej brak to już Wasza sprawa i nic mi do tego, ja tylko napisałem w skrócie co o tym wszystkim myślę.

Twoje życie zweryfikowało że nie ma boga ? Jak by nie bóg to w wieku 16 lat był bym w psychiatryku .Jezus stworzył kościół tak samo jak chrześcijańtwo, więc jest to samo

20uf7f1m0ww1_t.jpg

Opublikowano

Z przymusu, żeby rodzice nie patrzyli krzywo itp. tak samo z komunią. Nie wiem już co myśleć o tym ..

Nikt nie ma prawa Cię zmuszać, porozmawiaj z rodzicami, do religii każdy powinien sam dorosnąć a rodzicie tylko pokazać i wytłumaczyć a nie zmuszać.

Sami z siebie robicie niewolników a nie że religia was ogranicza...

Opublikowano

Nikt nie ma prawa Cię zmuszać, porozmawiaj z rodzicami, do religii każdy powinien sam dorosnąć a rodzicie tylko pokazać i wytłumaczyć a nie zmuszać.

Sami z siebie robicie niewolników a nie że religia was ogranicza.

To nie tak łatwo jak się wydaje.

Nie każdy ksiądz jest pedofilem ale kilku jest może 0,001 % i telewizja to tak nagłaśnia że ludzi wierzą że każdy ksiądz to pedofil. Nie każdy ksiądz to materialista i nie każdy liczy tylko na zysk z tacy, ale takich jest dużo. To sprawa kościoła oni powinni zrobić z tym porządek. Na księdza idzie się z powołania a nie dla hajsu, wtedy takie osoby mogą nazywać się księżymi. Ja w boga nie wierze od gimnazjum, głównym tego powodem było zmuszanie mnie do chodzenia do kościoła i innych takich. Druga sprawą jest to że kościół nie trzyma się kupy i nie potrafią nad nim zapanować, czyt pedofile, fury, wille itp

Ktoś tu pisał o dekalogu w podstawowej formie, założę się że gdyby nie było kościołów, co niedzielnnych mszy to dawno o kościele by zapomnieli. A co do tego że mohery wrzucają po 100 zł to ich sprawa, potem płaczą że na lekki nie mają, niech ocali ich bóg...

Opublikowano

Twoje życie zweryfikowało że nie ma boga ? Jak by nie bóg to w wieku 16 lat był bym w psychiatryku .Jezus stworzył kościół tak samo jak chrześcijańtwo, więc jest to samo

Możesz to poprzec jakimś cytatem z bibli?

Opublikowano

Jestem katoliczką.
Co mogę myśleć o służących Bogu na ziemi czyli księżach, ministrantach i siostrach zakonnych.
Moim zdaniem Oni spełniają taką jakby misję, dawania świadectwa wiary w Boga.
Że to On stworzył świat, że całe życie należy przestrzegać dekalogu i czekać na nowe wieczne życie.

Roventiuss
212528fc17.png

Opublikowano

Lista słynnych ateistów, pośmiejmy się razem z tych "gimbusów":

Leonardo Da Vinci

Albert Einstein

Sigmund Freud

Iwan Pawłow

John Lennon

Marilyn Manson

Lance Armstrong

Bill Gates

Woody Allen

James Cameron

Angelina Jolie

Hugh Laurie

Keanu Reeves

Brucee Lee

Jack Nickolson

Daniel Radcliffe

Jamie Hyneman

Jodie Foster

Witold Gombrowicz

Stanisław Lem

Wisława Szymborska

Zbigniew Religa

Jacek Kuroń

Bogusław Linda

Marek Kondrat (prawdopodobnie agnostyk)

Renata Dancewicz

Robert Leszczyński

Anna Mucha

Roman Polański

Andrzej Sapkowski

Maria Czubaszek

https://ludomirblog.wixsite.com/mensrightspolska - prawa mężczyzn prawami człowieka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...