Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kościół

KlauS.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czysty biznes + atrakcje typu zlizywanie śmietany z kolan przez ministrantów. Czyli praca połączona z przyjemnością, która przynosi zysk.

nie rób z siebie idioty , bo obrażasz 3 mld ludzi . Dziwni ludzie byli zawsze i będą , jeśli czysty biznes to czemu nie idziesz do seminarium ? Tylko żeby zostać księdzem trzeba być naprawdę inteligentnym człowiek i mądrym , bo na pewne tego co fajki i alkohol nadużywa nie wezmą cie do seminarium

20uf7f1m0ww1_t.jpg

• Odpowiedzi 139
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

W seminarium nie każdy dał by rady, kilka razy dziennie iść do kościoła, uczyć się łaciny, śpiewać gardłowym głosem, rzadko wychodzisz, rzadko kto może cię odwiedzać. Normalnie jak w więzieniu. Trzeba mieć naprawdę dużą siłę woli i wiarę aby tam zostać i to na 6 lat. Nie wierze że po przejściu przez seminarium księża nagle tylko i wyłącznie pracują dla zysku. A ministranci? Ministranci to normalni ludzie którzy pomagają kościołowi dobrowolnie. Nikt ich do tego nie zmusza i nie mają z tego zysku (no może oprócz wygodnych krzeseł ;) ) dobrze o tym wiem gdyż sam jestem ministrantem. Przyjemność? Aby zasłużyć se na taką "przyjemność" musisz być wielce wierzący, bardzo mądry, gdyż nie wpuszczają wszystkich. Ksiądz nie idzie do celibatu bo chce zysku, on tam idzie dla Boga.

---------------------------------------

Up.

Tak masz rację, jeżeli masz nałogi to cię wywalają bez możliwości wyjaśnienia.

Naj­lep­szym środ­kiem prze­ciw pra­wu jest bezczelność.

Opublikowano

Co myślicie o księżach, ministrantach i o wszelkich grupach społecznych tworzonych w Kościele?

Wypowiadajcie się.

Uwaga! Ten temat nie służy obrażaniu się wzajemnie przez religie, ale o wyrażaniu swojej opinii o tych grupach.

Jak będziecie się nawzajem wyzywać przez to, że ktoś wierzy w inną religię/jest ateistą, to polecą raporty.

osobiście uważam że do kościoła chodze dla siebie i Boga a nie dla księdza. a co do księży. są normalni mili pogadani są i chamy prostaki i pedofile, ale to czy ktoś chodzi do kościoła czy nie to zależy już od wiary tej osoby

Opublikowano

@Up

Czemu tak uważasz?!

Co ty sobie myślisz, wszyscy księża są źli? Może jeden na 20...

Nie wiem co Wam przychodzi do głowy, nikt nie każe wam przychodzić dla księży.

Idziecie do Boga, na spotkanie z nim, do kościoła, a to czy wpłacicie pieniądze uwierzcie, to Boga nie obchodzi.

Możecie se nie wpłacać. Na jakiej podstawie mówisz o nich tak źle.

Ja w życiu kilka razy się przeprowadzałem i nie widziałem złego księża.

Opublikowano

Bez obrazy dla wierzących, ale dla mnie kościół to jedna, wielka komercja. Nie mam nic do samej wiary, do przekonań chrześcijan, czy innych ludzi, ale sam kościół wykorzystuje ich zaangażowanie i oddanie. Nie raz, nie dwa byłam świadkiem nieodpowiedniego zachowania księży. Nie mówię o nagonkach za pedofilię czy molestowanie. Ale zwyczajne nadużywanie zaufania ludzi. Każdy ma prawo żyć tak, jak chce, ale wybaczcie... dla mnie to jest paranoja.

This.

Kościół dzisiaj nic wspólnego z bogiem nie ma, tak przynajmniej wygląda to z mojego punktu widzenia.

Opublikowano

Taaak. Może dla Was było lepiej w średniowieczu, jak kościół naprawdę wyłudzał kasę, płacił za stanowiska, robił krucjaty, sprzedawali rozgrzeszenie i zniwelowanie celibatu....

Nic nie widzę złego w nowoczesnym kościele.

Opublikowano

Nie wierze w kościół księży ani boga.

To jedna wiekla ściema.

cute_anime_girl_by_kisakupl-d56xzn2.png

Hotarti <3 <3 <3 I <3 Anime

Żyjemy w chorym świecie gdzie bycie sobą jest chwalone w sieci, zaś w rzeczywistości prowadzi do samotności. :C

Opublikowano

Ostatnio zapanowała jakaś pieprzona moda na hejtowanie kościoła...(Ok, sam to po części zrobię ale teksty typu "pedofile""celibat" itp. są po prostu żałosne, ogarnijcie...)

Ok, sam do niego nie należę. Po bierzmowaniu nieco przejrzałem na oczy i zobaczyłem, że nie chcę należeć do TAKIEJ wspólnoty.

Osobiście wierzę w bardzo dziwne rzeczy, stanowi to nieco mieszankę elementów innych "dużych" wiar. (przykładowo, wierzę w Boga ale nie w Ducha świętego i uważam, że po śmierci czeka nas reinkarnacja)

Pytanie, które mi chodzi po głowie to: Skoro nie jestem ateistą a wierzę w siłę wyższą, to czemu żaden kościół mnie nie chce?

Odpowiedź: Bo nie wierzę w to, co mi podyktowano. Jestem inny i nie ma dla mnie miejsca w wspólnocie.

Do dupy z takim kościołem co odwraca się na ludzi...

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Dostęp do Internetu sprawia że można zobaczyć inne poglądy u innych ludzi. Dla katolików którzy zawsze na swojej drodze spotykali nie mal wyłącznie innych katolików to mocno niewygodne. Dlatego ich argumenty to głównie pisanie o gimbusach, modzie na ateizm itp.

https://ludomirblog.wixsite.com/mensrightspolska - prawa mężczyzn prawami człowieka

Opublikowano

Taaak. Może dla Was było lepiej w średniowieczu, jak kościół naprawdę wyłudzał kasę, płacił za stanowiska, robił krucjaty, sprzedawali rozgrzeszenie i zniwelowanie celibatu....

Nic nie widzę złego w nowoczesnym kościele.

Sorry, ale jeżeli kościół nie stara się iść z postępem + miesza się w sprawy, które nie powinny ich obchodzić. To jest coś dobrego w kościele? I pedofilia wśród księży również dobra jest?

Ciekawy argument przyznam się.

Opublikowano

Co wy macie z tą pedofilią...

Już był poruszany ten temat na którejś stronie, nie każdy ksiądz to pedofil, zdarzyło się kilka i już mówią na cały kościół.

To tak samo jak na budowie, jeden coś zniszczy i wszyscy budowlańcy nie dostają pieniędzy (brak pieniędzy z dokończenia roboty, brak wypłaty).

Co chcesz powiedzieć przez "pójść za postępem"?

Opublikowano

Lista słynnych ateistów, pośmiejmy się razem z tych "gimbusów":

Leonardo Da Vinci

Albert Einstein

Sigmund Freud

Iwan Pawłow

John Lennon

Marilyn Manson

Lance Armstrong

Bill Gates

Woody Allen

James Cameron

Angelina Jolie

Hugh Laurie

Keanu Reeves

Brucee Lee

Jack Nickolson

Daniel Radcliffe

Jamie Hyneman

Jodie Foster

Witold Gombrowicz

Stanisław Lem

Wisława Szymborska

Zbigniew Religa

Jacek Kuroń

Bogusław Linda

Marek Kondrat (prawdopodobnie agnostyk)

Renata Dancewicz

Robert Leszczyński

Anna Mucha

Roman Polański

Andrzej Sapkowski

Maria Czubaszek

i co z tego gimbusie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...