Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kościół

KlauS.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co myślicie o księżach, ministrantach i o wszelkich grupach społecznych tworzonych w Kościele?

Wypowiadajcie się.

Uwaga! Ten temat nie służy obrażaniu się wzajemnie przez religie, ale o wyrażaniu swojej opinii o tych grupach.

Jak będziecie się nawzajem wyzywać przez to, że ktoś wierzy w inną religię/jest ateistą, to polecą raporty.

QtiV6xY.gif

• Odpowiedzi 139
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Bez obrazy dla wierzących, ale dla mnie kościół to jedna, wielka komercja. Nie mam nic do samej wiary, do przekonań chrześcijan, czy innych ludzi, ale sam kościół wykorzystuje ich zaangażowanie i oddanie. Nie raz, nie dwa byłam świadkiem nieodpowiedniego zachowania księży. Nie mówię o nagonkach za pedofilię czy molestowanie. Ale zwyczajne nadużywanie zaufania ludzi. Każdy ma prawo żyć tak, jak chce, ale wybaczcie... dla mnie to jest paranoja.

Opublikowano

Hajs hajs hajs.Pedofilstwo i inne gówno w tym kościele.Mało który ksiądz potrafi normalnie gadać i w ogóle być normalnym.U mnie w sandomierzu jest w najwiekszej parafii popierdolony ksiądz jak sanki(nie, ksiądz mateusz nie żyje) dże morde, woła hajs, za fraki kiedyś wjebał moje koleżanki do kościoła bo przechodziły w czasie mszy przez teren kościoła(lol)

Opublikowano

Sam jestem ministrantem i nie dlatego, że mi mamusia każe, albo dla miejscówki (bo zawsze jest), ale z własnej woli. Wierzę w Boga i do kościoła w każdą niedzielę chodzę. Może księża trzepią kasę i mają mercy, ale nie mam nic do Nich (jedynie do Natanka xD). Może Wam się wydaje, że księża odprawią kilka razy Mszę i mają z tego kupe kasy, ale tak naprawdę mają roboty cały dzień i nie mają nawet chwili wolnego czasu i za to ich szanuję.Nie wiem jak tam u was, ale w mojej parafii są porządni księża i jak wcześniej wspomniałem nic do nich nie mam.

Opublikowano

Sam jestem ministrantem i nie dlatego, że mi mamusia każe, albo dla miejscówki (bo zawsze jest), ale z własnej woli. Wierzę w Boga i do kościoła w każdą niedzielę chodzę. Może księża trzepią kasę i mają mercy, ale nie mam nic do Nich (jedynie do Natanka xD). Może Wam się wydaje, że księża odprawią kilka razy Mszę i mają z tego kupe kasy, ale tak naprawdę mają roboty cały dzień i nie mają nawet chwili wolnego czasu i za to ich szanuję.

Szkoda jeszcze że trzepiąc hajs na niezbyt ogarniętych ludziach mieli czas się opierdalać.(i tak wszyscy wiedzą że tak jest)

Sądząc po nicku to jeszcze nie myślisz zbyt samodzielnie, zaczniesz myśleć nad sensem kościoła i nad tym co księża wyprawiają to już do tej placówki nigdy nie wejdziesz

Opublikowano

Kościół to jedno wielkie gówno. I nie piszę tutaj o religi tylko o ludziach któży ją nauczają.

Opublikowano

Że tak zacytuję, 'Boga nie ma, co jest, masowa schizofrenia?' Czy jak to pisał Fokus. :)

SfNLBCX.png

By Cristiano.

Opublikowano

U mnie jest fajny ksiądz, który wygłasza krótkie, sensowne i na temat kazanie, a nie tak jak w sąsiedniej dzielnicy "Bóg jest Bogiem, wierzcie w to, bo cośtamcośtam blablabla, OFIARA blablabla". Wiem, że wielu księży tak na prawdę to leci tylko na hajs.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Od wieków było że księża byli zawsze zamożni , ale to przeciwieństwo jezusa , Szczerze z jednej strony mam oto żal z drugiej strony jestem Lektorem więc ,
Franciszek 1 obciął premie biskupom , zaraz poleci wyłata :)

20uf7f1m0ww1_t.jpg

Opublikowano

Dla mnie to wszystko wymysł. Powiem, całkiem dobry, bo przecież jaki leci hajs.

Nie ma co, też jeździłbym mercem/bumą. Ale nie zamierzam zniżać się do takiego poziomu.

Wszystko kręci się wokół jednego - kasy, nic na to nie poradzimy.

Teraz jeszcze ci cholerni muzułmanie wjeżdżają do Europy i żądają chuj wie czego.

My mamy im stawiać meczety, a oni nam kościoła tam nie postawią. Respektują prawo,

jeśli kraj jest islamski. No kurwa mać, ale dla mnie nie ma większego idiotyzmu niż ta właśnie religia.

Niech się kręci wokół kasy, czy innych rzeczy materialnych, ale niech nie sprowadza się

do jakiegoś "terroru" w danym kraju (np. jak w Anglii) tylko dlatego, że oni CHCĄ.

Szkoda, że to działa w jedną stronę.

P.S. jestem niewierzącym ;)

A, jeszcze jedno. Na religię w szkole też nie chodzę,

ale raz kumpela wyszła wkurwiona, ostro, to było widać.

I ona, jako osoba wierząca, chce się zwolnić z religii.

Nie wiem dokładnie, co się stało, ale ksiądz podobno

porównał wiersz jakiegoś tam autora z wiarą w boga,

bo skoro wierzymy, że ktoś napisał wiersz, to czemu nie uwierzymy w boga.

Chore.

1352970251-U713459.png

By Maxiu
"Because limits, like fears, are often just an illusion"

Opublikowano

Kościół to jedna wielka komercha.

Btw.U mnie w parafii jest ciekawie,mam księdza alkoholika :P Nieraz go widziałem jak leżał nawalony pod plebanią :D

1377199031-U370188.png

By Valky

Jeśli już wypowiedziałem się w temacie,a ty chcesz mnie o coś zapytać to CYTUJ MOJE POSTY.

Opublikowano

Polecam obejrzeć film pod tytułem Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God

Punktem wyjścia dla twórców filmu jest historia
czwórki niesłyszących mężczyzn, którzy jako pierwsi w USA postanowili
przerwać zmowę milczenia i ujawnili publicznie nazwisko katolickiego
księdza, który ich molestował. Ekipa podróżuje po Milwaukee i Wisconsin.
Dociera też do Irlandii i tamtejszych klasztorów, a także do Watykanu i
najwyższych władz kościelnych. Dzięki temu udaje jej się przeprowadzić
własne śledztwo w sprawie molestowania przez księży ponad 200 głuchych
dzieci w szkołach, które były pod opieką Kościoła katolickiego.

Wieżę w Boga ale w kościoł i księża nie...

Opublikowano

Bez obrazy dla wierzących, ale dla mnie kościół to jedna, wielka komercja. Nie mam nic do samej wiary, do przekonań chrześcijan, czy innych ludzi, ale sam kościół wykorzystuje ich zaangażowanie i oddanie. Nie raz, nie dwa byłam świadkiem nieodpowiedniego zachowania księży. Każdy ma prawo żyć tak, jak chce, ale wybaczcie... dla mnie to jest paranoja.

Byłem świadkiem , jak kapłan uderzył dziewczynę w pupę .

20uf7f1m0ww1_t.jpg

Opublikowano

U mnie jest fajny ksiądz, który wygłasza krótkie, sensowne i na temat kazanie, a nie tak jak w sąsiedniej dzielnicy "Bóg jest Bogiem, wierzcie w to, bo cośtamcośtam blablabla, OFIARA blablabla". Wiem, że wielu księży tak na prawdę to leci tylko na hajs.

Praca jak praca, chyba o to chodzi żeby zarabiać. Nikt mu na chleb nie da.

SfNLBCX.png

By Cristiano.

Opublikowano

Dla mnie to jest kompletnie idiotyczne ze względu na to, iż jak na razie wszystko trzyma się na pieniądzach a nie na wierze w Boga.

Kto by pomyślał, że co miesiąc ,,Trzeba" oddawać wysokie składki na kościół bo ciągle jest coś zmieniane?

To słowo dlatego umieściłem w cudzysłowu, gdyż jeżelibyś oddał składkę poniżej 50 zł zostałbyś całkowicie wyśmiany i zrównany z ziemią ( tak jest na wsi).

Nie chcę urazić nikogo, ani nic ale to zakrawa się pod wyłudzanie pieniędzy przez księży od starszych ludzi. Ja na przykład wierzę w Boga, chodzę raz za czas do kościoła, no ale jak patrzę co te starsze Panie wyczyniają ( dają wszystko co mają) to już lekkie pojęcie przekracza. Przez pieniądze do nieba? W tych czasach nawet ludzie próbują kupić niebo za pieniądze. Ehhh. Ministranci no wiadomo po co są...

Moim zdaniem to już lekka przesada, to co się wyrabia miejsca mieć nie będzie. Nie będę się rozpisywał, bo na prawdę szkoda czasu nawet na pisanie tego...

1368908122-U621182.png

Moderator Tworzenia stron WWW , ex.Moderator Dark Orbit,ex. Moderator Diablo, Helper Pogaduszek, Metin2, Dobre programy, Fan Art, MPC Media Team Recenzent.

Opublikowano

Jak to jedni mowia " WIerze w boga, ale nie w kosciol " Ja ani w to ani w to nie wierze.

Kosciol jest tylko dla pieniedzy, a ci co wierza, ze poprzez przychodzenie na msze beda lepiej traktowani przez boga to placa na tace by miec jeszcze wieksza pewnosc, ze bog istnieje i kiedys pomoze.

Kosciol to zlodzieje, i naciagacze. Ministranci tylko po to chodza bo jest z tego dobra kasa jak sie po chalupach chodzi

Opublikowano

Że tak zacytuję, 'Boga nie ma, co jest, masowa schizofrenia?' Czy jak to pisał Fokus. :)

FOKUS TO TEN CO PRZEZ IVONE RAPSY NAGRYWA?

Opublikowano

Jak to jedni mowia " WIerze w boga, ale nie w kosciol " Ja ani w to ani w to nie wierze.

Kosciol jest tylko dla pieniedzy, a ci co wierza, ze poprzez przychodzenie na msze beda lepiej traktowani przez boga to placa na tace by miec jeszcze wieksza pewnosc, ze bog istnieje i kiedys pomoze.

Kosciol to zlodzieje, i naciagacze. Ministranci tylko po to chodza bo jest z tego dobra kasa jak sie po chalupach chodzi

raz na rok idzie , pomaga w kościele więc coś musi dostać , nie musisz mu dać to jest twoja ofiara .

20uf7f1m0ww1_t.jpg

Opublikowano

Kolega był ministrantem i zarabiał tylko za kolędy, ale jak już to po 500 zł nawet, więc się im nie dziwię ;)

Trzeba pamiętać, że są różni księża. Jeden jest dobry, a drugi idzie tylko na kasę. Nie można myśleć tak samo o różnych ludziach ;)

QtiV6xY.gif

Opublikowano

To ja też się wypowiem. Kościół pierwsze skojarzenie staruchy ,ktore zajmuja pierwsze siedzenie w kosciele ,a gdy chcesz tam usiąsc to sie nie da bo przeciez ona musi sie rozłożyc. Najgorsze jest to ze w szkole gadaja o tym ze trzeba chodzic do kosciola. Nie chce nie chodze proste nie? Ministranci to najczesciej kase z kolendy brac. Księża to kase z tacy brac. A starsi ludzie dają na tace swoje renty bo myśla ze tak muszą. Coraz mniej księzy,ministrantów z powołania.

Nie wspominając a zabronieniu księzom zawierac związek małzenski Bitch Please lepiej niech molestuje małe dzieci tak jak to ostatnio jest w telewizji słuchane

Opublikowano

raz na rok idzie , pomaga w kościele więc coś musi dostać , nie musisz mu dać to jest twoja ofiara .

Ze tak powiem, kosciol powinien byc za free a pansto powinno utrzymywac go a nie my ludzie, a to ze ktos daje to jest skromny datek, a tym skromnym datkiem sa audice, bm'ki itp. Sa ludzie naiwni. Gdyby to byla ofiara na kosiol tak naprawde to i bym dawal ( moze ). U mnie z 5 zl ktore dostanie ministrant ksiadz zabiera 3 zl .... A jak jest ich dwoch to maja po 1 zl na glowe z 5 ....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...