Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kościół

KlauS.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chodzę do Kościoła, wierzę w Boga, taki ze mnie "katol"...

Tyle w temacie, nie będę się wypowiadał na temat innych komentarzy bo 90% nie ma podstawowej wiedzy, nie mówiąc już o teologi. Siema.

• Odpowiedzi 139
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jestem ateistą, ale się wypowiem na ten temat. Sam osobiście nie mam nic do wiary chrześcijańskiej, każdy może wierzyć w co tam chce. Kościół to inna sprawa. Jest to instytucja, która inteligentnie manipuluje ludźmi i ciągnie od nich hajs. Czarna mafia, jaka tam wiara. Księża pedofile, bite śmietany z kolan, psychiczny ksiądz.. można by było wymieniać i wymieniać. Oni muszą się nachapać do syta, a zgłupiały tłum im w tym pomaga. Ciekawy jestem czy Ci księża żyją według przykazań, coś mi się zdaję że nie. Jak już się w coś wierzy, to powinno się tą wiarę nosić w sercu, a nie okazywać ją zapierdalając co niedziele do kościoła. " Ja nadal wierzę w Boga, nie w ludzi dobre intencje ".

g0Tef.jpg

Opublikowano

Kurczę! Tak, jak wspomniałam wyżej wiara to indywidualna sprawa, ale no... wierzysz w wróżki? Magię, czary? Nie? To jakim cudem możesz wierzyć w kolesia, który siedzi sobie na chmurce i spogląda na nas z góry? W kolesia, który wziął się nie wiadomo skąd i posiada jakieś magiczne moce? Toż to jest niepojęte.

Bóg to nie wróżka, cud to nie magia, cud to wola Boga, Bóg jest duchem doskonałym, dostępnym w trzech osobach:

- Duch święty

- Bóg Ojciec

- Syn Boży

Wobec tego nie można mówić że Bóg nie istnieje, bo istnieje i są tego "namacalne" dowody,

np. nierozkładające się ciała zmarłych świętych ludzi przykładem jest:

Ojciec Pio

saints03.jpeg

Św. Bernadetta

qchess.jpg

To nie jest że tak powiem wina biologiczna, bo żaden biolog ci nie wytłumaczy dlaczego te ciała bez żadnego śladu gnicia się zachowały.

Żaden biolog ci nie powie czemu te ciała mimo iż nie przeprowadzano żadnych procesów mumifikacji jak u egipcjan przetrwały.

I to nie jest tak że istnieją one od kilkunastu, kilku lat.... Niektóre mają kilkaset lat i są w dobrym stanie, żadnej zmarszczki nic,

tylko ducha nie ma. Także jak byś mi to wytłumaczył?

Zajrzyj na bloga -> Click

Opublikowano

Zawsze możecie iść do kościoła z "innego zakonu" mając na myśli kościół franciszkanów. Rozumiem, można nie wiedzieć, ale jeżeli ktoś sprzeciwia innych ku kościołowi powinien się zastanowić nad sensem swojego życia... Kościół miał za zadanie rozpowszechniać Ewangelie, co im wyszło. Wiecie co by było, gdyby nie było kościółka na waszym osiedlu, albo i na 10 innych obok was? Nikt nie karze dawać tych 2 zł na ofiarę, ludzie robią to z dobrej woli, jeśli ktoś da to da, jak nie to nie. Jak można nazwać kościół komercją? Komercyjna może być muzyka, ale nie kościół...

Proszę ludzie, ogarnijcie...

Im większy rośnie na mnie flejm

Im bardziej mnie nienawidzisz tym większy fejm. ej

Opublikowano

No tak kochany panie xDestructx, najlepiej wszystko zwalić na Boga, bo przecież to właśnie chrześcijanie wywołują konflikty, a np. Islam siedzi cichutko, nie?

To wszystko wina wiary w boga i sie nawet nie sprzeczaj, bo idioci wierza w niego i kazdy ma innego i sie kloca ktory ma lepszego a tak na prawde ten typol nie istnieje... gdyby istniał to na pewno by dopuscił do wojen i innych kurestw co sa na tym swiecie

Bóg to nie wróżka, cud to nie magia, cud to wola Boga, Bóg jest duchem doskonałym, dostępnym w trzech osobach:

- Duch święty

- Bóg Ojciec

- Syn Boży

Wobec tego nie można mówić że Bóg nie istnieje, bo istnieje i są tego "namacalne" dowody,

np. nierozkładające się ciała zmarłych świętych ludzi przykładem jest:

Ojciec Pio

saints03.jpeg

Św. Bernadetta

qchess.jpg

To nie jest że tak powiem wina biologiczna, bo żaden biolog ci nie wytłumaczy dlaczego te ciała bez żadnego śladu gnicia się zachowały.

Żaden biolog ci nie powie czemu te ciała mimo iż nie przeprowadzano żadnych procesów mumifikacji jak u egipcjan przetrwały.

I to nie jest tak że istnieją one od kilkunastu, kilku lat.... Niektóre mają kilkaset lat i są w dobrym stanie, żadnej zmarszczki nic,

tylko ducha nie ma. Także jak byś mi to wytłumaczył?

Ciała w bardzo zimnej temperaturze zachowują się bez żadnych strat jakbyś chociaż biologii się uczył... a tam jest taka temperatura własnie, by ciała były nienaruszone.

Opublikowano

To wszystko wina wiary w boga i sie nawet nie sprzeczaj, bo idioci wierza w niego i kazdy ma innego i sie kloca ktory ma lepszego a tak na prawde ten typol nie istnieje... gdyby istniał to na pewno by dopuscił do wojen i innych kurestw co sa na tym swiecie

Ciała w bardzo zimnej temperaturze zachowują się bez żadnych strat jakbyś chociaż biologii się uczył... a tam jest taka temperatura własnie, by ciała były nienaruszone.

Chcesz mi powiedzieć że w San Giovanni Rotondo we włoszech, gdzie zmarł Ojciec Pio jest bardzo zimno?

2633965.jpg

Dodam że ciała odrazu nie "zapakowano" do tego sarkofagu, tylko pochowano go w krypcie,

dopiero po ekshumacji zobaczyli że stygmaty znikły, a ciało zostało doskonale zachowane.

Cytuję:

3 marca 2008 roku, 40 lat po śmieci Ojca Pio, jego ciało zostało ekshumowane z krypty. Oświadczenie Kościoła stwierdza, że ciało było w „dobrej kondycji”. Arcybiskup Domenico D'Ambrosio, legat papieski w sanktuarium w San Giovanni Rotondo, potwierdził to doniesienie mówiąc, że „ciało jest dobrze zachowane”. Zaznaczył również w komunikacie, że „stygmaty nie były widoczne

I teraz powiedz mi jak to możliwe z biologicznego punktu widzenia, że ciało po śmierci się goi? (Znikają stygmaty)

Przecież jest martwe...

Opublikowano

Chcesz mi powiedzieć że w San Giovanni Rotondo we włoszech, gdzie zmarł Ojciec Pio jest bardzo zimno?

2633965.jpg

Dodam że ciała odrazu nie "zapakowano" do tego sarkofagu, tylko pochowano go w krypcie,

dopiero po ekshumacji zobaczyli że stygmaty znikły, a ciało zostało doskonale zachowane.

Cytuję:

3 marca 2008 roku, 40 lat po śmieci Ojca Pio, jego ciało zostało ekshumowane z krypty. Oświadczenie Kościoła stwierdza, że ciało było w „dobrej kondycji”. Arcybiskup Domenico D'Ambrosio, legat papieski w sanktuarium w San Giovanni Rotondo, potwierdził to doniesienie mówiąc, że „ciało jest dobrze zachowane”. Zaznaczył również w komunikacie, że „stygmaty nie były widoczne

I teraz powiedz mi jak to możliwe z biologicznego punktu widzenia, że ciało po śmierci się goi? (Znikają stygmaty)

Przecież jest martwe...

Człowieku, oni tam mają idealne warunki na takie przechówki, myslisz, że to jest tak o wystawione na jakimś łózu? On jest w tj "pojemniku" gdzie temperatura jest na prawde niska w chuj... wciskaja wam jakies gowna i wy w to wierzycie

Tak samo jest z ciałami tych co po górach chodza, moga lezeć 100lat i nic im sie z ciałem nie stanie bo to dziala coś na zasadzie kostnicy

Opublikowano

Człowieku, oni tam mają idealne warunki na takie przechówki, myslisz, że to jest tak o wystawione na jakimś łózu? On jest w tj "pojemniku" gdzie temperatura jest na prawde niska w chuj... wciskaja wam jakies gowna i wy w to wierzycie

Tak samo jest z ciałami tych co po górach chodza, moga lezeć 100lat i nic im sie z ciałem nie stanie bo to dziala coś na zasadzie kostnicy

Aha to Św. Stanisław Kostka który żył w XVI w. tj. 1550 r. też miał te "idealne" warunki, i jego ciało istnieje dzieki temu?

Weź człowieku zastanów się co mówisz, bo sam sobie przeczysz. Dziwne kilkadziesiąt, jeśli nie kilkaset stron wciska jakieś gówno,

kilkunastu naukowców też wciska jakieś gówno, może ty jesteś gówno i próbujesz mi się wcisnąć?

Opublikowano

no no, bóg istnieje, przecież gdyby nie istniał to nie byłoby biedy, mordu, wojen [...]

bóg dał ludziom wolną wole, więc ? ty masz wybrać co chcesz , bóg cię nie zmusza żebyś był z nim

20uf7f1m0ww1_t.jpg

Opublikowano

beke mam z tych całych biskupów i papieży, w biblii nic nie pisze o tym, jak miałoby wyglądać wyznawanie tej religii, tzn. pisze, ale oni wszystko pozmieniali, dojebali jakąś wielka ksiege zasad katolickich i wszyscy w to wierzą najlepsze jest to ze coraz mniej dzieci bd wychowywane przez takie mohiery i moze byc jakas nadzieja ze nareszcie katolicyzm wypierdoli w chuj ze swiata, tzn. do chrzescijanstwa nic nie mam ale katolicyzm to juz jest coś popierdolonego.

eucharystia? a czemu nie chleb? jezus kurwa jadł jebany chleb, a nie jakiś opłatek.

bierzmowanie? dojebali że jezus sie "bierzmował" i teraz kase za to cisną, bo to jest normalne ze 3gimbazjaliści idą do bierzmowania, osobiscie nie poszedlem jedyny z klasy.

księża mieszkają w wielkich domach jednorodzinnych, oczywiście kasa z ofiar dawanych przez wielce wiernych, papież zobaczcie gdzie mieszka. czemu nie mieszkaja jak zwykli ludzie?

tak w ogole to jak oni wszyscy wreszcie umrą to sie jeszcze nadziwią, ze do nieba nie trafią ;-)

aha, w boga wierze ale nie kocham

Opublikowano

beke mam z tych całych biskupów i papieży, w biblii nic nie pisze o tym, jak miałoby wyglądać wyznawanie tej religii, tzn. pisze, ale oni wszystko pozmieniali, dojebali jakąś wielka ksiege zasad katolickich i wszyscy w to wierzą najlepsze jest to ze coraz mniej dzieci bd wychowywane przez takie mohiery i moze byc jakas nadzieja ze nareszcie katolicyzm wypierdoli w chuj ze swiata, tzn. do chrzescijanstwa nic nie mam ale katolicyzm to juz jest coś popierdolonego.

eucharystia? a czemu nie chleb? jezus kurwa jadł jebany chleb, a nie jakiś opłatek.

bierzmowanie? dojebali że jezus sie "bierzmował" i teraz kase za to cisną, bo to jest normalne ze 3gimbazjaliści idą do bierzmowania, osobiscie nie poszedlem jedyny z klasy.

księża mieszkają w wielkich domach jednorodzinnych, oczywiście kasa z ofiar dawanych przez wielce wiernych, papież zobaczcie gdzie mieszka. czemu nie mieszkaja jak zwykli ludzie?

tak w ogole to jak oni wszyscy wreszcie umrą to sie jeszcze nadziwią, ze do nieba nie trafią ;-)

To są zasady, które narzuca nam kościół. Wiara jest bardzo indywidualną sprawą i każdy powinien wierzyć tak, jak chce. Żyć tak, aby niczego nie żałować, bo w końcu mamy tylko jedno życie. Poza tym... oni nie robią tego dla Boga. Robią to dla kasy. Wiem - powiecie, że też muszą z czegoś żyć. Ale kościół to instytucja państwowa, która powinna być utrzymywana właśnie przez państwo. Zobaczcie ile oni biorą za pochówek bądź ślub. To są ogromne sumy. A podobno powinni głosić wiernym dobrą nowinę zupełnie bezinteresownie. Założę się, że gdyby nie fakt łatwego wzbogacenia byłoby o wiele mniej księży. :)

@Down

Dobrze, może źle się wyraziłam. Ale jest to coś, co powinno być utrzymywane przez państwo. Z ludzi i tak zdzierają/zdziera się za dużo kasy.

Opublikowano

W Boga wierze ale w kośćiół to 70% widząc jakim samochodem jezdzi ksiądz i jeszcze jak nie którzy plotkuja ze nasz ksiadz jezdzi sobie za przeproszeniem na dziwki

to please. Niektórzy księża naprawde są fajni, powiedzą takie kazanie ktorego można było by sluchac i sluchac ale Ci drudzy to ... ;) Do koscioła nie chodze bo krótko mowiąc mi sie nie chce ;p czasami pojde 5-6 razy w roku? ;o xD Kiedyś był już podobny temat i dałem tam link i tu też dam ;p http://mimj.pl/ Może te nagrania wam nie udowodnia, że Bóg istnieje ale tam pojechać na takie spotakanie i zobaczyć Co ten zły (czarny) robi. Każdy myśly aha fajnie jest Bóg ale zapominają o tym czarnym. Nie bede sie rozpisywał zbytnio bo i tak zaraz polecą hejty.

Ps. Gdybyście widzieli co to robi z opętanymi... 10 Ksiązy musiało trzymać taką dziewczyne bo była tak opętana... 8 Letnia dziewczynka mówiła głosem dorosłego mężczyzny i to wszystko przez tego czarnego. Hejt ON ! I jak wracałem z taką grupą w sumie polowa tej grupy to moja rodzina to taka pani dostała taką łaske Bożą, siedziała sobie normalnie i zaczeła sie tak smiac ze szok cały autokar w smiech xD Potem opowiadała ze Bog jej taka łaske dał bo ciagle była smutna itd...

1390758008-U305854.png graphic.png

Opublikowano

To są zasady, które narzuca nam kościół. Wiara jest bardzo indywidualną sprawą i każdy powinien wierzyć tak, jak chce. Żyć tak, aby niczego nie żałować, bo w końcu mamy tylko jedno życie. Poza tym... oni nie robią tego dla Boga. Robią to dla kasy. Wiem - powiecie, że też muszą z czegoś żyć. Ale kościół to instytucja państwowa, która powinna być utrzymywana właśnie przez państwo. Zobaczcie ile oni biorą za pochówek bądź ślub. To są ogromne sumy. A podobno powinni głosić wiernym dobrą nowinę zupełnie bezinteresownie. Założę się, że gdyby nie fakt łatwego wzbogacenia byłoby o wiele mniej księży. :)

W niektórych swoich stwierdzeniach masz rację, ale zobacz:

-Nie każdy ksiądz robi to dla pieniędzy

-Jak dużą rolę kościół odegrał w latach II wojny światowej i czasach komuchów i czerwonych patałachów.

-Prawie każdy kościól CAŁOROCZNIE współpracuję z Caritasem który pomaga milionom ludzi a jednak... Ludzie wolą dawać na Owsiaka i jego szatanistyczne koncerty gdzie sie roi od brudasów

Uzasadnienie: "Oni nie robią tego dla Boga tylko kasy" jest najprostrzym wytłumaczeniem. Ciekawe. Apeluję teraz do wszystkich: miejcie świadomość co piszecie, a ja już chcecie naskakiwać na kogoś to podawajcie w jakimś chociaż stopniu konkretne argumenty, bo to co teraz piszecie to bzdura i ściema.

W dalszą wymianę zdań się nie wdaję bo to nie forum do tego.

Pozdrawiam

1xbQbvo.png

"Znalazłem w sobie radość wynikającą  ze świadomości, że chcę wałczyć" - Witold Pilecki

Opublikowano

W Boga nie wierzyłem , nie wieżę , nie zamierzam robić z siebie głupka udając w przyszłości wierzącego. Wręcz mam dość tych wszystkich moherów co się buntują jak Rydzyk pierdoli na prawo i na lewo. To szkodzi cywilizacji i prędzej czy później TO upadnie , po czym na pewno się nie podniesie.

22fu7of2onif.png
Opublikowano

W Boga nie wierzyłem , nie wieżę , nie zamierzam robić z siebie głupka udając w przyszłości wierzącego. Wręcz mam dość tych wszystkich moherów co się buntują jak Rydzyk pierdoli na prawo i na lewo. To szkodzi cywilizacji i prędzej czy później TO upadnie , po czym na pewno się nie podniesie.

Czyli jesteś lawacką ścierą?

Jak już masz zamiar na kogoś naskakiwać to pisz konkretnie i podaj jakieś argumenty a nie pierdolisz farmazony ;)

1xbQbvo.png

"Znalazłem w sobie radość wynikającą  ze świadomości, że chcę wałczyć" - Witold Pilecki

Opublikowano

No tak... i teraz też działa, tylko ciągle jest atakowany przez media, które kreują wizerunek Kościoła jako jednego wielkiego wydzieracza kasy. Powiedzcie mi: czy kiedykolwiek czarny was zmusił do płacenia?

Aha, i co do kwestii Kościoła, wyrażę się jasno - Kościół to my, wszyscy katolicy, a nie oni - księża. I Kościół jest stworzony by jednoczyć, a nie dzielić, by uczyć. Ale co tam... i tak gruby hajs zgarniają, bo wiadomo, księża to księża.

Dwie wieże? xD

Szkodzi? Gdzie szkodzi? A jak Rydzyk pierdoli to go po prostu nie słuchaj i tyle, powiedział co wiedział -.- .

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

No tak... i teraz też działa, tylko ciągle jest atakowany przez media, które kreują wizerunek Kościoła jako jednego wielkiego wydzieracza kasy. Powiedzcie mi: czy kiedykolwiek czarny was zmusił do płacenia?

Aha, i co do kwestii Kościoła, wyrażę się jasno - Kościół to my, wszyscy katolicy, a nie oni - księża. I Kościół jest stworzony by jednoczyć, a nie dzielić, by uczyć. Ale co tam... i tak gruby hajs zgarniają, bo wiadomo, księża to księża.

Dwie wieże? xD

Szkodzi? Gdzie szkodzi? A jak Rydzyk pierdoli to go po prostu nie słuchaj i tyle, powiedział co wiedział -.- .

Dokładnie tak, ludzie czepiają się koscioła który tworzą wszyscy wierzący, bo tak media narzucają, robią z księzy wielkich złodziei a kreują jakiegos Owsika który co roku z WOŚPu przygarnia sobie... SORRY NA FIRME ŻONY duże kwoty pieniężne, to sa fakty, prawdziwe!

1xbQbvo.png

Opublikowano

Dwie wieże? xD

Szkodzi ? - A no , szkodzi.

Gdzie szkodzi ? - Wszędzie gdzie nie spojrzysz , masa była sytuacji gdzie ludzie tracili majątki , czy nawet życia , kiedy ci wyżej położeni w hierarchii bogacili się pod pretekstem religijnym. (patrz. usama ibn ladin - zamordował wielu ludzi bo nie wyznawali jego religii.)

22fu7of2onif.png
Opublikowano

'Jestem chory, pójdę do kościoła dam na tace i się pomodlę, po gówno mam kupować leki"?

ja tą cała religie mam w dupie, nie obchodzi mnie czy istnieje, czy nie obchodzi, najgorzej, że mówią ludzie o tych cudach Boga, a samo jest napisane, że Bóg stworzył świat dla ludzi i w niego nie ingeruje. To jest bez sensu.

<>

Opublikowano

Czytam te odpowiedzi i czytam, i powiem jedno ;d

"POJEBAŁO WAS?"

Żrecie się jak psy, ja wierzę w Boga, powiem więcej... kocham go.

Propo was "ateiści", Rydzyk to nie Bóg, więc nie wiem czemu go słuchacie.

Ofiara to nie łapówka, dlatego nie mówcie że księża biorą kasę,

bo wiem co się z nią dzieje, zaraz po mszy, pieniądze z tacy są wsypywane do reklamówki

i wiezione do różnych charytatywnych instytucji, które pomagają ludziom,

wiem, bo raz z księdzem jechałem...

Kościół to nie istnieje dla kasy...

@Down

Dobrze, może źle się wyraziłam. Ale jest to coś, co powinno być utrzymywane przez państwo. Z ludzi i tak zdzierają/zdziera się za dużo kasy.

Proszę ja ciebie, Ksiądz to normalny zawód to nie jest, to też człowiek,

on normalnie otrzymuje pensje po to by się utrzymać, przecież on z czegoś musi żyć.

Także istnienie kościoła dla kasy jest błędnym stwierdzeniem.

Duchowni może już nie na ziemiach europy aż tak bardzo, ale na ziemiach afryki chrystianizują (nawracają) tamtejsze murzyńskie narody,

są narażeni wielokrotnie na niebezpieczeństwo nie tyle ze strony zwierząt, ale muzułmanów, których jest tam dużo.

Co się dzieje z kasą na ofiarę po części opowiedziałem...

U nas na wsi ksiądz bierze tyle ile ktoś da, zazwyczaj kładą mu stówę i jest ok, jak dadzą 5 dych to ich przecież nie zabije,

ksiądz na mojej parafii bierze tyle "co łaska", ile u nas może być ślubów? 1-10 na rok, pogrzebów tak samo...

Także ksiądz nie trzepie wielkiej kapuchy na tym co robi, a poza tym zauważ że u nas są 3 kościoły,

za które płaci ksiądz, także oblicz sobie codzienne zużycie prądu w kościołach, jeżeli msza trwa około godzinę codziennie.

Oblicz sobie koszty utrzymania, remontu i innych rzeczy związanych z budynkiem "kościół" zwanym domem Bożym, gdzie każdy z kościołów u nas pochodzi z 1800 r.

U nas sam ksiądz musi te 3 kościoły obskoczyć szybko, także 3 godz z dnia mu uciekają, sam musi zapłacić za paliwo,

w dodatku pensję dla organisty, wiem że tak jest bo dziadek jest organistą, a ja ministrantem.

Dziadek zarabia bardzo mało, ale gra bo lubi, jest to jego w pewnym sensie również zamiłowanie.

Nasz ksiądz nie dość że odprawia mszę w 3 kościołach to musi jeszcze do szkoły dojeżdżać, ktoś powie żeby znowu kasę zgarnąć,

tak, dobrze powiedziane, ale on nic z tego nie ma... Bo tu wyda na potrzebne rzeczy w kościele, tam opłaci prąd, tu coś wyremontuje i nie ma.

On ma bardzo mało czasu, by pojechać odwiedzić swoją miejscowość z której pochodzi, przecież ksiądz też ma uczucia i za czymś tęskni,

od 10 lat właściwie kilka razy pojechał do swoich rodziców, bo tak ma zawalony dzień, by wybrać się gdzieś musi znaleźć,

zastępstwo chociaż do jednego kościoła, a to również nie jest łatwe, bo inni księża też mają parafię...

Nie możecie na podstawie jednego księdza mówić że kościół to komercja, i wszystko tam jest dla kasy...

Skoro tak sądzicie to seminarium na was czeka, będziecie równie dobrze zarabiać, ale się zdziwicie jak zarobki będą liche...

Opublikowano

papiez franciszek sam sobie gotuje, nie mieszka w apartamentach, to jest poczatek a co bedzie za kilka lat?

Polecam przeczytac katechizm, bo jak widze wypowiedzi gimbow bo dostali 1, religi to mi sie nie dobrze robi.

20uf7f1m0ww1_t.jpg

Opublikowano

jeśli chodzi o tych waszych świętych i cały shitstorm z tym związany, to powiedzcie mi gdzie w biblii pisze, że ludzie MAJĄ PRAWO nazywać innych świętymi? to buk o tym osądzi tak?

A papież to też wymysł ludzi. dojebali ze musi być następca piotra czy pawla i wszyscy w to wierza

papiez franciszek sam sobie gotuje, nie mieszka w apartamentach, to jest poczatek a co bedzie za kilka lat?

widziałem że się tak nie wozi ale ja się tym nie zbyt interesuje, jak tak naprawde jest to mam nadzieje że to coś wniesie do katlicyzmu

Opublikowano

jeśli chodzi o tych waszych świętych i cały shitstorm z tym związany, to powiedzcie mi gdzie w biblii pisze, że ludzie MAJĄ PRAWO nazywać innych świętymi? to buk o tym osądzi tak?

A papież to też wymysł ludzi. dojebali ze musi być następca piotra czy pawla i wszyscy w to wierza

nie studiowalem teologi, ale w bibli pisze ze nie mozna oddawac czci innym bozkom, ale bog chcial zeby szersyc wiare wiec byli nastepcy, ktos musi byc glowa kosciola

20uf7f1m0ww1_t.jpg

Opublikowano

Mam 15 lat i jestem katolikiem,tak uważam.Chodzę do kościoła co nie dziele i rozmawiam z Bogiem.Dla innych to śmieszne ale dla mnie nie ma życia bez jakiejś religii.

U mnie to wygląda tak 1/4 ministrantów na prawdę służy dla Boga i siebie

1/4 jest zmuszana przez rodziców bo we wsi stare babcie będą ich chwalić

a 2/4 chodzą dla kasy z kolęd albo dla wyjazdów

U mnie księża są sympatyczni,Wikary uczy nas religii w szkole i tak na prawdę mamy ją w czwartki i we wtorki.W czwartki mamy normalne lekcje a we wtorki luźne.Gramy w piłkę z nim,ping-pong itd.

Proboszcz wydaje się po wyrazie twarzy na osobę złą,lecz tak nie jest.Pogada z nami.Ale u niego jest jeden problem,strasznie na niektórych mszach nawiązuje do polityki ;] Co denerwuje.

Zapewne 2/4 forumowiczów twierdzi,że księża trzepią hajsem.Niestety tak nie jest.Czytałem trochę i biskup danego regionu sprawdza wydatki.Nasza parafia nawet musiała brać kredyt bo dokańczany jest kościół,a ksiądz nawet sam się do niego dokłada,to co ma swojego.

1370621278-U708240.png

By me

Obecnie nie wykonuje zleceń

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...