Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

FC Barcelona

x070x

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Własnie mam takie mieszane uczucia co do meczu z depo. Nie chcę aby stracili rytmu meczowego i zagrali w pełni formy z Juve, ale nie chce też niepotrzebnych kontuzji. Moim zdaniem pewniakami do I s sobie składu są: Verma i Douglas. Nic nie grali, teraz mecz o pietruszkę będzie i mogliby pokopać. Do tego dałbym w nastepnych meczach pograć Stegenowi. Musi złapać formę, bo Tevez jest niebezpieczny. Chociaż, pokazał w meczu z Bayernem, że z małą intensywnością potrafi grać na światowym poziomie (choć przy golach mógł zachować się lepiej imo).

Jak już jesteśmy przy bramkarzach: Bravo w tym sezonie la liga zachował czyste konto aż 22 razy co jest rekordem klubu. Jak już jesteśmy przy rekordach to: Barcelona w tym sezonie wygrała (na razie) 48 spotkań, co jest rekordem klubu.

Most Barça Dribbles 2014/15: Messi 294
Assists: Messi 27
Chances created: Messi 140
Goals: Messi 54
BallsWon: Alves 279
Passes: Alves 3612

I jeszcze jedna informacja: Xavi (zawodnik z największą ilością występów w historii FCB i jedna z jej największych legend) ma w czwartek ogłosić, że odejdzie do Kataru.
  • Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Tak jak myślałem - to jest ostatni sezon Xavi'ego w barwach blaugrana. Oby w tym sezonie wzniósł w górę 3 najważniejsze trofea: ligowe już w sobotę/niedzielę, 30 maja puchar krajowy, a 6 czerwca 4 w jego karierze puchar ligi mistrzów. 

17 sezonów z Barceloną:

8 pucharów ligi, 6 superpucharów Hiszpanii, 3(szansa na 4) puchary LM, 2(szansa na 3) puchary króla, 2 mistrzostwa Europy, mistrzostwo świata, 2 klubowe mistrzostwa świata, 2 superpuchary Europy. Wicemistrzostwo olimpijskie, mistrzostwo świata U-20. Najlepszy zawodnik mistrzostw Europy 2008, najlepszy pomocnik Ligi Mistrzów 2009, najlepszy piłkarz świata według World Soccer Magazine w 2010, najlepszy piłkarz świata według ESPN: 2010, Najlepszy rozgrywający według IFFHS w 2008, 2009, 2010, 2011. Drużyna gwiazd mistrzostw świata w 2010.

11351262_917012811696493_760648343037266

Gracies, Maestro. 

Opublikowano

Gracies Xavi!

Zostały zaprezentowane stroje na sezon 2015/16, wyjazdowe wyglądają fantastycznie, zaś domowe są pewnym odejściem od tradycji, osobiście wolałbym pionowe pasy.

Opublikowano

Na piłkarzach te stroje prezentują się o wiele lepiej. Nie wyglądają najgorzej, ale jest to pewne odbiegnięcie od tradycji. Co do Xaviego: odchodzi będąc na szczycie. Piłkarz, który wystąpił najwięcej razy w barwach blaugrana i wygrał najwięcej trofeów w tym klubie. Oby uniósł w górę ten najważniejszy puchar. Trudno rozstaje się z takimi legendami, ale przeżyłem Dinho, Puyola, teraz Xaviego i kiedyś przyjdzie kolej na Messiego.

A już za 6 dni meczyk z Bilbao w finale PK! :)

Opublikowano

Bramkarz: Claudio Bravo (FC Barcelona)

Obrońcy: Alves (FC Barcelona), Piqué (FC Barcelona), Otamendi (Valencia), Gaya (Valencia)

Pomocnicy: Krychowiak (Sevilla,) Parejo (Valencia), Rodríguez (Real)

Napastnicy: Ronaldo (Real), Messi (FC Barcelona), Griezmann (Atlético)

Trener: Luis Enrique (FC Barcelona)

Oto najlepsza jedenastka sezonu według dziennikarzy ze strony UEFY i moim zdaniem lepszej nie można było ułożyć. Otamendi i Gaya rozegrali znakomity sezon w Valencii, wcale mnie nie dziwi, że się tu znaleźli. W dodatku według mnie Valencia jest największym zaskoczeniem tego sezonu. Szkoda, że nie wygryźli Atleti z 3 miejsca. Co do środka pola też nie można mieć zastrzeżeń. James ostatnio ciągnął Real, w dodatku w pierwszym jego sezonie pokazał się bardzo dobrze. Griezemann według mnie to też dobry wybór. Ciągnął ekipę Cholo aż do samego końca. Świetna inwestycja Atleti. Co do reszty nie ma najmniejszych wątpliwości. Bravo - Zamora 14/15, Messi i Ronaldo to wiadomo. Alves według mnie lepszy w tym sezonie od Daniego, szczególnie końcówka.

Trener, hmm... Luis Enrique wygrał ligę, ale jakich piłkarzy do dyspozycji miał on, a jakich Nuno. :) Ile ludzi tyle opinii, ale wybór Luisa nie jest wcale złym, wybór Nuno też byłby dobrą decyzją. 

Informacje klubowe: Alves zadecyduje o swojej przyszłości po finale LM, a Suarez zagra w obydwu finałach na 100%. 

Opublikowano

Bramkarz: Claudio Bravo (FC Barcelona)

Obrońcy: Alves (FC Barcelona), Piqué (FC Barcelona), Otamendi (Valencia), Gaya (Valencia)

Pomocnicy: Krychowiak (Sevilla,) Parejo (Valencia), Rodríguez (Real)

Napastnicy: Ronaldo (Real), Messi (FC Barcelona), Griezmann (Atlético)

Trener: Luis Enrique (FC Barcelona)

Oto najlepsza jedenastka sezonu według dziennikarzy ze strony UEFY i moim zdaniem lepszej nie można było ułożyć. Otamendi i Gaya rozegrali znakomity sezon w Valencii, wcale mnie nie dziwi, że się tu znaleźli. W dodatku według mnie Valencia jest największym zaskoczeniem tego sezonu. Szkoda, że nie wygryźli Atleti z 3 miejsca. Co do środka pola też nie można mieć zastrzeżeń. James ostatnio ciągnął Real, w dodatku w pierwszym jego sezonie pokazał się bardzo dobrze. Griezemann według mnie to też dobry wybór. Ciągnął ekipę Cholo aż do samego końca. Świetna inwestycja Atleti. Co do reszty nie ma najmniejszych wątpliwości. Bravo - Zamora 14/15, Messi i Ronaldo to wiadomo. Alves według mnie lepszy w tym sezonie od Daniego, szczególnie końcówka.

Trener, hmm... Luis Enrique wygrał ligę, ale jakich piłkarzy do dyspozycji miał on, a jakich Nuno. :) Ile ludzi tyle opinii, ale wybór Luisa nie jest wcale złym, wybór Nuno też byłby dobrą decyzją. 

Informacje klubowe: Alves zadecyduje o swojej przyszłości po finale LM, a Suarez zagra w obydwu finałach na 100%. 

Nie pisz Alves lepszy od Daniego, bo nie wiadomo o co chodzi xD I Alves i Carvajal mają na imię Daniel :P

Pomimo tego ja sam wybrałbym raczej Carvajala na tę prawą stronę, Alves już chyba ciut ciut się skończył. Ale to tylko moje zdanie.

Ale z resztą w 100% się zgadzam, troszkę brakuje mi Modricia, ale za dobrą połowę sezonu nie staje się zawodnikiem całego sezonu - niestety.

Opublikowano

Oj tam, każdy wie o co chodzi. ;d To tylko kwestia indywidualna. Mnie Alves przekonał II połową sezonu gdzie był trzonem drużyny. Świetny w ofensywie jak i w defensywie. Modric niestety za dużo opuścił aby móc znaleźć się w tej drużynie. 

Ciekawa sytuacja... Finał PK jest rozgrywany na Camp Nou jak wiadomo, a Barcelona w tym meczu będzie gościem i zagra w wyjazdowych koszulkach. Finał już w tą sobotę! :)

Opublikowano

Nie pisz Alves lepszy od Daniego, bo nie wiadomo o co chodzi xD I Alves i Carvajal mają na imię Daniel :P

Pomimo tego ja sam wybrałbym raczej Carvajala na tę prawą stronę, Alves już chyba ciut ciut się skończył. Ale to tylko moje zdanie.

Ale z resztą w 100% się zgadzam, troszkę brakuje mi Modricia, ale za dobrą połowę sezonu nie staje się zawodnikiem całego sezonu - niestety.

Pod koniec sezonu Alvesowi wróciła forma, zaczął nawet dobrze wrzucać :p

Szkoda ogólnie kontuzji Modricia, fantastyczny z niego kreatywny pomocnik.

Opublikowano

Pod koniec sezonu Alvesowi wróciła forma, zaczął nawet dobrze wrzucać :p

Szkoda ogólnie kontuzji Modricia, fantastyczny z niego kreatywny pomocnik.

No wlasnie pod koniec sezonu Panowie,a jak juz napisalem polowa sezonu nie powinna dawac miejsca w druzynie sezonu :P Tak czy inaczej zespol i tak jest w porzadku i w miare sprawiedliwy - az dziwne! Takze nie ma co dyskutowac nawet o tym haha
Opublikowano

No wlasnie pod koniec sezonu Panowie,a jak juz napisalem polowa sezonu nie powinna dawac miejsca w druzynie sezonu :P Tak czy inaczej zespol i tak jest w porzadku i w miare sprawiedliwy - az dziwne! Takze nie ma co dyskutowac nawet o tym haha

Alves cały sezon grał na poziomie przeciętnym, a w wielkich meczach grał jak za starych czasów. Wybór jego nie jest złą decyzją, tak samo w tym miejscu mógł być Vidal z Sevilli. Moim zdaniem zaważyło to, że Barca wygrała ligę.

Agent Pogby i dyrektor sportowy Barcy spotkali się na kolacji, aby dopiąć już na ostatni guzik transfer. Jednak Pogba chce zarabiać najwięcej w drużynie zaraz po Messim i Barcelona nie zgodziła się na takie warunki, i dobrze. Kim on niby jest, co pokazał, że ma otrzymywać takie wynagrodzenie? Jestem stanowczo przeciwko temu transferowi w takim wypadku. Nie jest wart więcej niż 70 mln, a na pewno nie jest wart tego aby zarabiać od razu taką kasę. W dodatku nie zbyt pasuje do naszego stylu gry. Jego osoba wprowadzi na pewno dużo rozmaitości. Wzrost, uderzenie z dystansu i drybling, ale chyba wolałbym Verattiego. Znakomity w defensywie jak i w ofensywie, przegląd pola i nietuzinkowa technika. 

Opublikowano

Alves cały sezon grał na poziomie przeciętnym, a w wielkich meczach grał jak za starych czasów. Wybór jego nie jest złą decyzją, tak samo w tym miejscu mógł być Vidal z Sevilli. Moim zdaniem zaważyło to, że Barca wygrała ligę.

Agent Pogby i dyrektor sportowy Barcy spotkali się na kolacji, aby dopiąć już na ostatni guzik transfer. Jednak Pogba chce zarabiać najwięcej w drużynie zaraz po Messim i Barcelona nie zgodziła się na takie warunki, i dobrze. Kim on niby jest, co pokazał, że ma otrzymywać takie wynagrodzenie? Jestem stanowczo przeciwko temu transferowi w takim wypadku. Nie jest wart więcej niż 70 mln, a na pewno nie jest wart tego aby zarabiać od razu taką kasę. W dodatku nie zbyt pasuje do naszego stylu gry. Jego osoba wprowadzi na pewno dużo rozmaitości. Wzrost, uderzenie z dystansu i drybling, ale chyba wolałbym Verattiego. Znakomity w defensywie jak i w ofensywie, przegląd pola i nietuzinkowa technika.

Skad wziales to info? :P
Opublikowano

Włoski dziennikarz zamieścił zdjęcie Braidy i Marotty - dyrektorów sportowych obu drużyn (pomyliłem się, to nie był agent Pogby) jak byli na kolacji. Dwa dni temu? Zgaduję. O czym mogli gadać? Pewnie, że o Pogbie.

Jutro finał pucharu króla i szansa na drugie trofeum z 6 w tym sezonie. Całe ofensywne trio zagra. Warto dodać, że Barca ma szanse na drugie triplete w historii. Realowi nie udało się to nigdy, aż ciężko uwierzyć.  ;) Obsada bramki Barcy to znak zapytania, ale obstawiał Stegena. Za tydzień finał, poza tym Bravo już o żadną nagrodę nie walczy.

Opublikowano

Barcelona wygrywa z Athleticiem w finale PK 3:1 po 2 golach Messiego i 1 Neymara i zdobywa trofeum po raz 27 w historii. Mamy dublet, czas na tryplet. :)

Poza tym MSN pobili rekord (świata?) w strzelonych golach podczas jednego sezonu. Do tej pory Ronaldo-Benzema-Higuain posiadali wynik 118 goli z sezonu 11/12. Obecnie MSN ma 120 goli i finał LM przed sobą. ;)

Opublikowano

Campeones!

Wirtuozerski gol Messiego, piękny styl gry Blaugrany. Szkoda jedynie tych błędów sędziowskich i zaostrzenia sytuacji pod koniec spotkania. Czas na tryplet ;)

Opublikowano

Xavi odchodzi z barcy :( kto nastepny bedzie ?

Opublikowano

Są plotki na temat prawdopodobnych transferów Pogby, Verattiego lub Gundogana. Co do Pogby, zażądał ostatnio bardzo wysokiego honorarium i szanse na jego dojście do Blaugrany zmalały.

Opublikowano

Są plotki na temat prawdopodobnych transferów Pogby, Verattiego lub Gundogana. Co do Pogby, zażądał ostatnio bardzo wysokiego honorarium i szanse na jego dojście do Blaugrany zmalały.

Wydaje mi się,że chodziło mu raczej o to, który piłkarz teraz opuści Barcę. :P

I ja stawiałbym na Iniestę, kolejna legenda (według mnie piłkarz lepszy od Xaviego), która powoli się wypala i dobija słusznego w sporcie wieku.

Opublikowano

Już prędzej pierwszy po Xavim odejdzie Alves. Iniesta jakby nie patrzeć jest tylko rok starszy od CR'a (31 lat).

Czytam tak sobie po internetach o wczorajszej końcówce meczu i nie dowierzam... Według komentatorów TVP i wielu pismaków w Hiszpanii zachowanie Neymara było nie sportowe. Ma chłopak umiejętności to je prezentuje. Obrońca nawet nie wiedział co się dzieje i skupił się na zatrzymaniu Brazylijczyka. I nie mówię, bo Neymar dodał od siebie, ale to nie powinno dać piłkarzom Bilbao jakichkolwiek podstaw do takiego zachowania. Są w najwyższej klasie rozgrywkowej...i jak mniemam są profesjonalistami. 

Poza tym skoro takie zachowanie jest niesportowe to Ronaldinho jest największym skur*ysynem w historii. Co do Roniego...

Opublikowano

Dziś odbyło się oficjalne pożegnanie Xaviego z Camp Nou. 

11391542_866513980068740_458550577074959

24 troefa podczas swojej kariery w Barcelonie. to wiecej niz Chelsea przez cala swoja historie klubu haha! #VeB 

Opublikowano

Wczoraj na zachodnich portalach namierzyłem kilka artykułów, które poruszały temat najlepszego piłkarza w dziejach. Oczywiście pytanie jakie postawiono brzmiało czy Messi jest najlepszy w historii. Pytanie zadano min. dziennikarzom zajmującym się piłką nożną. Nie będę wyrażał swojego zdania, podsumuję tylko to co przeczytałem. Opinie oscylowały w granicach 50-50, a może lepiej powiedzieć 33,3-33,3-33,3. Domyślacie się, że porównywano Wielką Trójkę światowej piłki, którą niepodważalnie postawiono ponad innych graczy czyli Pele, Maradonę i Messiego. Oczywiście jedynym i tylko jedynym argumentem (mówię o poważnym argumencie, a nie typu Chelsea go zatrzymało) przewijającym się na niekorzyść Leo był fakt braku mistrzostwa świata, to u dziennikarzy, którzy odpowiedzieli nie na powyższe pytanie. Jednak druga połowa odpowiadała zadecydowanie tak, a uzasadniała to ogromnym poziomem dominacji przez lata, utrzymywanym regularnie, popartym niewidzianymi w dziejach statystykami i sukcesami w La Liga LM, której prestiż jest nieporównywalnie większy niż onegdaj Pucharu Europy a zbliżony do prestiżu MŚ (niektórzy twierdzą, że LM to de facto prestiż na poziomie MŚ, a poziom może i wyższy). To nie ważne czy Messiego wszyscy wynoszą na najwyższy stopień piedestału. Mnie cieszy fakt, że w wieku 27 a właściwie już 28 lat, nikt z rozmówców nie kwestionował, że Messi jest wśród 3 legendarnych piłkarzy, których łączy jedno: przerośli swoją epokę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...