Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[howto] Robienie Własnego Serwera.

Kodexior

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 342
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Witam wszystkich na forum. :)

Myślę, że z tym Hamachi to będzie tak, żeby ustawić kartę sieciową (w ustawieniach wirtualnej maszyny) na tą Hamachi (o ile jest, zobaczę potem), oraz w ustawieniach FreeBSD ustawić swoje IP na to przydzielone przez Hamachi. Pozostaje jednak problem, właściwie pytanie. Każdy tutaj zna hasła roota, gra w więcej osób mogłaby być niebezpieczna ze względu na to, że będzie można się zalogować na konto roota, więc tu pytanie: jak w FreeBSD zmienić hasło roota? Z tego co wyczytałem na BSDGuru, wystarczy po zalogowaniu się (jeszcze nie startować serwera m2) wpisać "passwd root", po czym wpisać nowe hasło (taka porada, żeby nikt nie musiał szukać).

Mam w związku z tym jeszcze jedno pytanie, czy ktoś mógłby zobaczyć, czy po przydzieleniu karty Hamachi, ustawieniu IP przydzielonego przez "ich serwer", to będzie działać?

Pozdrawiam.

Opublikowano

screenj.png

;) Postawiony serwer dnia 1pazdziernik 2009 14:45. Dzieki video tutorialowi Robo12 ;).

Opublikowano

Lagi jesli robicie serwer OFFLINE zaleza od ilosci RAMU , PROCESORA no i plyty glownej(szybkosc magistrrali).

Zalecane jest 800mb ram , procesor koniecznie 2rdzeniowy .

W/g mccn.com pisalo ze 1.5gb ramu to bardzo dobra ilosc ale na 800 ja nie mam lagow. Podejrzewam ze 1.5gb pewnie na vista albo 7 . Na xp 800 w sam raz ;).

Opublikowano

Mam pytanie czy będę mógł postawić serwa i czy będą ostre lagi na kompie

Intel Pentium 4 2.80 GHz

Ati Radeon 9600 128mb

512mb ramu

net 2mb

Wiem wiem komp jak ze złomu ale narazie zbieram fundusze na nowego ;)

PS:Nie śmiać się z kompa xD

userbar775925.gif
Opublikowano

@ viena123

Moze być VISTA tylko pamietaj ,ze VIRTUAL PC 2007 SP1 nie obsluguje visty w wersji HOME BASIC ,HOME PREMIUM.

VIRTUAL PC obsluguje windowsy :

- XP PROFESSIONAL SP3 + net framework 3.0 conajmniej

- VISTA BUSINESS , ULTIMATE, ENTERPRISE

- windows 7 ULTIMATE .

Jesli masz vistę home to przykro mi nie uda sie raczej postawic choc sprobuj.

Dane sa z wymagan na stronie MICROSOFT.

---------------------

@ Gladzislaw.

Jak wyzej pisalem do naprawde swietnego dzialania serwera jest potrzebny głownie Dwurdzeniowy procesor . Twój procesor ma 1 rdzeń bo znam Pentium 4.

Ram 512mb zakladam ze masz windows xp tylko pytanie jaka wersja ? Bo na home nie ruszy nie ma mowy. Jak masz professional musisz zaktualizowac do SP3. Ramu 800mb conajmniej by pieknie chodzil serwer.

Nie smieje sie z kompa . Sam mam :D oprocz tego kompa taki specjlanie trzymany komputer antyk

Procesor 366mhz :D

RAM : 256 mb SDRAM

Karta graf. 8mb

HDD : 4gb

:D No i co ? .

Opublikowano
MI przy otwieraniu komputerka wyskakuje

An error occurred while processing the command line options.

One or more of the parameters is invalid.

Pomocy

Mam ten sam problem, nie wiem z czego to wynika... jak by ktoś pomógł był bym wdzięczny...

Opublikowano

Ja mam Laptopa:

2 GB Ram DDR2

2x 1.6 Ghz Pentuim Dual-Core

Grafike zintegrowaną

I zero lagów !!

//Zakaz umieszczanie reflinków w sygnie

SsKoRpIoN

Opublikowano

Witam mam pewien problem a mianowicie wyskakuje mi w konsoli login wpisuje root i gdy chce wpisać hasło to przycina i nic się nie da zrobić...

//edit już sobie poradziłem a poradnik 10/10

Opublikowano

@ Gladzislaw.

Jesli mam byc szczery to nie obraz sie ,ale lagi beda potworne poniewaz na 1 rdzeniu bedzie 100% zuzycia procka . 100% zuzycia to chyba wiesz jak to wyglada w praktyce. Musza byc 2 rdzenie . Dlaczego ? 2 rdzenie po to sa by procesor mogl podzielic swoja prace na kilka prac. Wiec 1 rdzen bedzie obslugiwal serwer (odpalony virtualpc) a drugi bedzie obslugiwal reszte + wlaczona gre. No i 1.5 gb ramu :D to takie zalecane by swietnie chodzil serw choc 827 :D tez nie zauwazylem lagow.

@ viena 123

Polecam serwer stawiac na XP Professional SP2 ;). Bo virtual na viscie home nie ruszy bo nie obsluguje licencji home w viscie i home w xp.

@ Albert123

Nie bedzie zadnych lagow ;) . idealny komp pod serwer. Tylko musisz miec XP PRO SP2 /SP3.

@ WaVeL

MI przy otwieraniu komputerka wyskakuje

An error occurred while processing the command line options.

One or more of the parameters is invalid

No to komputerek schrzaniony albo nie ustawiliscie lokalizacji w nim poprzez notatnik.

Polecam skopiowac komputerek i wkleic znow.

@ Vadi

Witam mam pewien problem a mianowicie wyskakuje mi w konsoli login wpisuje root i gdy chce wpisać hasło to przycina i nic się nie da zrobić...

Tzn jak przycina ? Zakladam ,ze chodzi o to iz literki sie nie wyswietlaja badz gwiazdki jak wpisujesz haslo. No to nie zwracaj na to uwagi tylko wpisz mcncc.com i zatwierdz enterem i ruszy ;).

Pozdrawiam . Smialo pytac postaram sie pomoc.

Opublikowano

Witam ponownie, mam kolejny problem:

problemtw.th.png

Z góry dziękuje. :rolleyes: java script:add_smilie(":rolleyes:","smid_10")

//edit Poradziłem sobie sam :D

Opublikowano

Mam taki mianowicie problem że...

właczam wszystko normalnie itp...

nawet nie dojdzie do logina a juz mam Enter full pathname or RETURN for /bin/sh

wpisuje to pozniej return i pisze No such file...

pomozcie bedzie 5*

1344965439-U588768.png

We are a legion...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...