Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wiara, religia

Mateq

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 592
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Nie wierze czego nie widziałem nie uwierze :)

Świat mógł powstać jak każda inna planeta przez przypadek.

Jedyne w co wierze , że za 70-100 lat umrę ;p

skad wiesz czy jutro jakis czlowiek z wolna wola cie nie zabije ?

s2c77Oa.png

Opublikowano

Biblii w ogóle nie można brać dosłownie. Ludzie zrozumcie, że ona miała może ze 100 autorów+. Praktycznie co 5 "wers" ma innego autora. Tego nie można brać na serio! Kiedyś ktoś pieprznął, że w 7 dni stworzył bug ziemię i inne organy. Dziwi mnie to, że bardzo mocno nawiązuje to do Jezusa. 7 dni to chyba miało być w przenośni kilka mld lat. Bardziej przemawia mi na myśl, że ziemia jest elektronem. Słońce to jądro atomu. Myślę, że my tworzymy atomy w tzw "wszechświecie"

graphic.png

Opublikowano
Jeszcze powiedz, że nasza przyszłość jest z góry zaplanowana to cię wyśmieję.

nie tyle zaplanowana, co jest wynikiem tego co się działo na początku stworzenia wszechświata.

Chodzi tu jedynie o "nieżywe" formy, reszte możemy zmienić

Opublikowano

Biblii w ogóle nie można brać dosłownie. Ludzie zrozumcie, że ona miała może ze 100 autorów+. Praktycznie co 5 "wers" ma innego autora. Tego nie można brać na serio! Kiedyś ktoś pieprznął, że w 7 dni stworzył bug ziemię i inne organy. Dziwi mnie to, że bardzo mocno nawiązuje to do Jezusa. 7 dni to chyba miało być w przenośni kilka mld lat. Bardziej przemawia mi na myśl, że ziemia jest elektronem. Słońce to jądro atomu. Myślę, że my tworzymy atomy w tzw "wszechświecie"

Dlaczego mamy nie brać jej dosłownie? Przecież była pisana przez ludzi natchnionych przez Boga, więc jest idealna i musimy się jej trzymać.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

@up. postaw się na miejscu ludzi żyjących kilka tysięcy lat temu. na pewno zrozumieliby cały wszechświat i prawa nim rządzące

po za tym, Bóg nie mógłby wytłumaczyć ludziom o co w tym chodzi -.-

Opublikowano

Dziwnie mnie jedna rzecz, że ludzie wychodzący z kościoła są zawsze znudzeni, i tylko czekają na to kiedy będzie koniec. To taki pojebany rytuał że co tydzień w niedziele trzeba chodzić do kościoła albo co miesiąc chodzić do spowiedzi.

OMG WTF, moja ostatnia spowiedź była przed bierzmowaniem ( kurwa musiałem to coś przyjąć bo wstyd na całą wieś i wgl ), do tej pory mnie w kościele nie widziano. Chodzenie co tydzień na msze, jedno i to samo pierdolone jest.

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Czasami sam myśle że to wszystko to jakieś dziwne schizy.

Do kościoła chodzę tylko po podpisy czyli jak msza na 12:00 to wychodze o 12:30 i ide po sam podpis.

Dzisiaj podczas rekolekcji ksiądz mówił o tym że ludzie "niesłusznie" mówią że ludzie traktują kościół jako nie wiadomo jak bogatą instytucję. A właściwie ksiądz ma zajebistego lexusa -,-. Jestem człowiekiem który jak nie zobaczy nie uwierzy i przekłada mi sie to na religie. Od czasu gdy modliłem się o zdrowie babci a zmarła w następny dzień a tydzień po zmarł dziadek... Wyjebałem się na kościół w boga wierze ale nie wierze w księży.

Operowałem laptopem z i7 (laptop księdza) ale po co im aż taki dobry nie moja sprawa.

Opublikowano

Nie wierze.Jak mam wierzyć w coś czego nigdy nie widziałem, nie słyszałem, nie poczułem.Gdyby bóg istniał nie pozwolił by na to co się dzieje w kościele i na świecie.Skurwysyństwo na każdym kroku czego sa przykładem nasi gmi;>>

Co do bibli to była napisana 300 coś lat bo niby jezusie.To tak jakby ktoś o mnie za 300lat ksiązke dopierdoił i każdy po kolei dodał coś od siebie i wychodzi biblia.Ten dodał uleczanie, ten inne buffy i wyszło.Religia sama w sobie to według mnie wmawianie sobie że jest się szcześliwym.

Opublikowano

@up. postaw się na miejscu ludzi żyjących kilka tysięcy lat temu. na pewno zrozumieliby cały wszechświat i prawa nim rządzące

Nie rozumiem do czego to jest kontrargument.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

chodze na religie dla podwyzszenia sredniej i z lekcji wynioslem to ze bog nie jest idealny poniewaz nie moze sie niczego nauczyc

ma okreslona wiedze/umiejetnosci ktore nie moga byc rozszerzone tylko ludzie moga sie uczyc

jezeli jestesmy na jego podobienstwo to dlaczego my mamy umiejetnosc nauki a on nie ?

s2c77Oa.png

Opublikowano
Do kościoła chodzę tylko po podpisy czyli jak msza na 12:00 to wychodze o 12:30 i ide po sam podpis.

skoro nie wierzysz, to po chuj ci bierzmowanie? Małżeństwo kościelne. Skoro nie wierzysz to po chuj Ci to wszystko?

Nie wierze.Jak mam wierzyć w coś czego nigdy nie widziałem, nie słyszałem, nie poczułem.

to jest właśnie wiara ...

ma okreslona wiedze/umiejetnosci ktore nie moga byc rozszerzone

ma wiedze absolutną

Opublikowano

Mateq:

Nie natchnionych przez Boga tylko ludzi WIERZĄCYCH. Żyli w tych czasach, widzieli Jezusa, widzieli jego czyny, cuda etc. Biblia nie jest pod żadnym wypadkiem idealna. Swoją "Biblię" pisało 12 Apostołow + Jezus. Z 13 Biblii wybrano 4 tzw Księgi Apostolskie. Jezusa "biblii" nie ujawniono.

Opublikowano
to jest właśnie wiara ...
Czyli coś czego nie ma lub jest po prostu zmyślone;)
Swoją "Biblię" pisało 12 Apostołow + Jezus. Z 13 Biblii wybrano 4 tzw Księgi Apostolskie. Jezusa "biblii" nie ujawniono.
Biblie pisało od chuja ludzi i każdy coś od siebie dodał i tak powstał jezus..
Opublikowano
Opublikowano

Bóg istnieje czy nie hmm... Ja wierze w Boga i jego moc... Nie jest on dobry czy zły. Osądza tylko czy coś jest dobre czy złe. Zwykli "niby chrześcijanie" straszą Bogiem, że to co ktoś robi jest złe i on go ukaże... To jest właśnie głupota niektórych chrześcijan.. nie widzą zła czy dobra tylko sprawiedliwość Boga i nie mają szacunku do innych , nie potrafią innych zrozumieć (nie próbują wcale tego). Dbają tylko o swoje dobro. Rozumiem jak ktoś ma potrzebę to niech robi co chcę, ale nie wtrącając w to innych ludzi nie wytykając im jak się zachowują jaką mają kulturę wiarę, ponieważ każdy jest różny i wolny może robić co chce, ale przestrzegając norm właściwych.

[center][img]http://oi42.tinypic.com/2evrhgx.jpg[/img][/center]

Opublikowano

Chodzę do kościółka ale tylko dlatego że mam w chuj pojebanych rodziców i każą mi chadzać do tegoż budynku. Wierzę w siebie i tyle.

pozdrawiam heniuś

Opublikowano

Mateq:

Nie natchnionych przez Boga tylko ludzi WIERZĄCYCH.

Ewangelia – w starożytności termin używany jako określenie nagrody dla osoby przynoszącej dobrą nowinę.

Obecnie używa się go w następujących znaczeniach:

- jest to dzielenie się wiarą za pośrednictwem autora natchnionego Duchem Świętym, wyznawaną przez całą społeczność chrześcijańską

Km5iG.png

Opublikowano
do kościoła nie chodzi się dla księży, tylko dla Boga.
Bóg jest wszędzie więc po chuj mam chodzić do kościoła?

P.S mineła minuta:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...