Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wiara, religia

Mateq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mowicie "czemu nie ma idealnego swiata itp.". Jesli miałby takowy być, to każdy miałby byc jakby "na lancuchu" i dzialac jak komputer i nie robic niczego zlego. Za to na ziemi jest wolność i kazdy robi to co mu sie podoba. Katastrofy typu wypadki samochodowe można też traktować jako przestroge dla samego siebie. Jesli jesteś swiadkiem takowego, to automatycznie ty jeździsz ostrozniej, bo nie chcesz zeby cie takie cos spotkalo. Co mi wiara daje? Moge sobie wytlumaczyc niektore rzeczy(nie bede podawal przyklady). Teraz dla kazdego, kto mowi zebym podal dowody, ze Bóg istnieje etc. mam jedno zdanie. WIARA JEST PO TO ZEBY WIERZYC DO kur.... nedzy, a nie o tym, że wiesz. Ludzie tego pokroju mnie strasznie wkurwiaja i irytuja. W konuc to sie nazywa "wiara", a nie "wiedza". dziekuje

Czemu więc mam wierzyć, skoro nie jest mi to do niczego potrzebne? Bo ktoś mi każe?

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

• Odpowiedzi 592
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

ogladal pustke przez iles tam czasu a potem stwierdzil

nuda stworze sobie ludzikow beka bedzie

po 2 jezeli bog stworzyl 2 ludzi jak wyszlo z nich 6 miliardow ?

s2c77Oa.png

Opublikowano

Czemu więc mam wierzyć, skoro nie jest mi to do niczego potrzebne? Bo ktoś mi każe?

Kto ci kaze wierzyc?

RaVneS - najgorszy mod ever. Tylko życzyć szybkiego odejscia na emeryture :).

Trolling/hejting moim Graalem. Feed the troll!

Opublikowano

ogladal pustke przez iles tam czasu a potem stwierdzil

nuda stworze sobie ludzikow beka bedzie

po 2 jezeli bog stworzyl 2 ludzi jak wyszlo z nich 6 miliardow ?

Ze dwóch się zrobiło tyle xD

Kto ci kaze wierzyc?

Taki stereotyp ?

OndteAw.png
Opublikowano
Jeszcze wkurwia mnie owijanie w bawełnę, tzn. ,,Bóg stworzył świat w 7 dni'', ,,Jeden dzień w niebie to jak tysiąc lat na Ziemi''. No to pozdro.

Bibli nie można brać dosłownie

@up wytłumacz wybuchy na słońcu, ruchy tektoniczne i wybuchy wulkanów.

prawa fizyki?

Opublikowano

Ja wierzę. Do kościoła rzadko chodzę, a dlaczego ? Bo większość księży przychodzi tylko, żeby odprawić mszę na odwal się i tyle. Jeżeli już pójdę to idę zawsze wtedy, gdy mszę prowadzi starszy (doświadczony) ksiądz, który wszystko tłumaczy, dlaczego tak jest a nie inaczej.

Opublikowano

Słyszałem o tym że Biblia i nauka wzajemnie się wyklucza np :

W Bibili pisze że Bóg stworzył swiat w 7 Dni

A nauka mówi o tym w jaki sposób on to zrobił LoL ?

OndteAw.png
Opublikowano

Opowieści biblijne niekoniecznie(niektore) musialy sie dziać na prawde. To są bardziej metafory, w ktorych jest ukyryty sens.

Opublikowano

No i proszę. ,,Biblii nie można brać dosłownie''. Super tłumaczenie błędów, no nie?

Co do tych praw fizyki - chodziło mi bardziej o katastrofy w których nie zawinił człowiek.

Opublikowano

Kto ci kaze wierzyc?

Przecież jeszcze niedawno, jeśli powiedziałeś, że nie wierzysz, ludzie patrzyli na ciebie jak na wcielonego diabła. Teraz ludzie się do tego zaczynają przekonywać, ale dalej w naszym kraju jesteś "gorszy" od wierzących.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Jesli nie chcecie, to nie musicie wierzyc :). Gdy ktoś sie mnie pyta czemu wierze w Boga, odpowiadam "bo nie w piłke". Dla mnie człowiek bez wairy jest pusty( w metaforycznym znaczeniu). pzdr;)

@up chyba na odwrot. Zreszta jak nie masz swojego zdania i obchodzi cie opinia innych ludzi, zbudowana na podstawie tego, ze wierzysz w Boga, czy Allaha czy jestes ateista, to cos jest nie tak

Opublikowano
Co do tych praw fizyki - chodziło mi bardziej o katastrofy w których nie zawinił człowiek.

prawa fizyki

Słyszałem o tym że Biblia i nauka wzajemnie się wyklucza np :

uważam, że da się pogodzić religię z nauką.

Chociażby właśnie z tego powodu, że Biblii nie należy brać dosłownie, tak jak pisał Swist, to są tylko metafory

Opublikowano

nadal czekam na teorie rozmnozenia 2 ludzi w 6 miliardow

pamietajmy ze ojciec + corka = pedofilia i potepienie , brat + siostra = kazirodztwo i potepienie

s2c77Oa.png

Opublikowano

Beka będzie jak się okaże, że Boga nie ma i mohery siedziały 6h dziennie w kościele na marne. xD

Wiesz, że czasem wiara bardzo umacnia i buduje ;)? jestem ceikawe czy jakby spotkala cie straszna choroba czy twoich bliskich(czego oczywiscie nie zycze), to czy nie pomodlibyc sie :)

Opublikowano

Jesli nie chcecie, to nie musicie wierzyc :). Gdy ktoś sie mnie pyta czemu wierze w Boga, odpowiadam "bo nie w piłke". Dla mnie człowiek bez wairy jest pusty( w metaforycznym znaczeniu). pzdr;)

@up chyba na odwrot. Zreszta jak nie masz swojego zdania i obchodzi cie opinia innych ludzi, zbudowana na podstawie tego, ze wierzysz w Boga, czy Allaha czy jestes ateista, to cos jest nie tak

Dlaczego niby miałbym być pusty z powodu braku wiary w boga?

Nie obchodzi mnie opinia innych, po prostu w katolickim kraju łatwiej jest katolikom, a to nie jest fair.

Wiesz, że czasem wiara bardzo umacnia i buduje ;)? jestem ceikawe czy jakby spotkala cie straszna choroba czy twoich bliskich(czego oczywiscie nie zycze), to czy nie pomodlibyc sie :)

Nie pomodliłbym się.

Km5iG.png

Opublikowano

Dlaczego niby miałbym być pusty z powodu braku wiary w boga?

Nie obchodzi mnie opinia innych, po prostu w katolickim kraju łatwiej jest katolikom, a to nie jest fair.

Nie zrozumiales przenosni(zreszta to tylko moja opinia). Mysle, ze w tym katolickim kraju, jest jakies 20% prawdziwych katolikow

Opublikowano

Wiara umacnia i buduje? No coś mi się nie wydaje. Powiedz mi dlaczego ludzi z kościoła wychodzą znudzeni?

Nie tyle wiara, co medytacja.

Km5iG.png

Opublikowano
Wiara umacnia i buduje? No coś mi się nie wydaje. Powiedz mi dlaczego ludzi z kościoła wychodzą znudzeni?

jak mają wyjść znudzeni to znaczy, że nie wierzą, czyli nic im to nie daje, że tam chodzą.

Świat mógł powstać jak każda inna planeta przez przypadek.

planety nie powstają przez przypadek. nic nie jest przypadkiem. "Znając odpowiednio dużo informacji jesteśmy w stanie poznać odpowiednio daleką przyszłość."

Opublikowano

Imo

Bóg istnieje, stworzył nas na swoje podobieństwo, dając jednak każdemu z nas indywidualne cechy. Patrzy teraz na to wszystko, jak na "Boską Komedię" i ciśnie z nas bekę, ale przyjdzie co do czego, to nas zbawi, bo w końcu Bóg wybacza.?

Nawet jeśli nie, to Ci źli ludzie, którzy mordowali strasznie itp. będą mieli w piekle fajnie, bo piekłem się opiekuje Szatan/Samael czy któryś z nich, ew. wszyscy naraz. A oni są źli - lubią zło - wynagrodzą za zło. A ! No i dlatego, że oni lubią zło, to żeby nie mieli czego lubić Bóg nam przebaczy, nie będzie zła, Ci na dole się wkurwią : )

Dziwnie brzmię jak na osobę słuchającą Slayera, Huntera, Iron Maiden etc. xD

Bóg tak - wiara - tak. Kościół instytucja - wielkie nie.

167161466687770313241.png

Opublikowano

planety nie powstają przez przypadek. nic nie jest przypadkiem. "Znając odpowiednio dużo informacji jesteśmy w stanie poznać odpowiednio daleką przyszłość."

Jeszcze powiedz, że nasza przyszłość jest z góry zaplanowana to cię wyśmieję.

Km5iG.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...