Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Świadomy Sen

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 382
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Dzisiaj robilem sobie proby do tego w nocy : d Takie troche dziwne uczucie. Nie osiagnalem w 100% pelnego efektu ale dzisiaj zamierzam to zrobic ^^

Opublikowano

mega, dzisiaj byłem realnym anty-terrorystą, swat - etc. i próbowałem obalić kaddafiego xD

A jaką metodę stosujesz do osiągnięcia LD ?

I ile czasu próbowałeś zanim ci się udało ?

Z góry dzięki za odp.

Opublikowano

Spoko forum mi ostatnio LD samo przychodzi ale mam coś takiego że mam ustalony czas LD a przynajmniej w to wierze i nie moge zatrzymać utraty świadomości po jakimś czasie :/

@Edit

Jak ktoś chce jakieś info to pytajcie bo sporo już siedzę w Świadomym Śnie czasu i miałem sporo fajnych akcji ;P polecam latanie i przemienienie się w kobietę albo zwierzę, a w kobietę zamieniłem się z ciekawości i powiem że było to dziwne xD ale najbardziej lubię pływać w beskresach oceanu ;D

Opublikowano

Kurde, poprostu liczyłem do 30 otwieramy zamykamy bla bla i nagle jeb, udało siem :D

a chyba za 4 albo 5 razem, ale wtedy tylko ćwiczenia wprowadzające (tzn. chodzenie, jakieś ruchy dla wprowadzenia :D )

Opublikowano

Czyli obudziłeś się w fazie rem i zaczełeś liczyć? po 30 sek otwierasz nic następne 30 sek otwierasz jesteś w śnie? o to ci chodzi?.W moim przypadku np idę ulicą patrzę a tu 200 zł i myślę hm.... to nie może być prawda więc to sen! ale po jakiejś 1 min tace świadomość najprawdopodobniej przez to że nie podtrzymuje świadomości, nie skupiam się na calu LD tylko robię byle co i staje się to normalnym snem :P

Opublikowano

A jakbyś zobaczył portel z kartami kaczyńskiego, a w polsce nie byłoby wymagania wpisywania jakichś poje**** kodów? Pewnie sen, a jak jawa :O

Opublikowano

To był coś co mogło się przytrafić a nie coś co mi się przytrafiło -.- u mnie w śnie pojawiają się rzeczy które nie zaistniały by w prawdziwym świecie o.O a ty się czepiasz eh... to np znaczy na przykład u mnie mogło pojawić się takie coś.Pogadajmy o czymś, co pomogło by innym ok :)?

Opublikowano

@UP

RT czyli ? :'p (bo w sumie nie chce mi się wstawać o 4 rano ^_^)

Real test

ticki gdzie zatykasz nos -> jak oddychasz = śpisz = masz świadomy sen

nie oddychasz -> jesteś w realu

lub z zegarkiem czy czymkolwiek innym

Oddajcie minusy! :(

Opublikowano

hmm... często jak już zasypiam, to po jakichś 15 min mam uczucie takiego kręcenia, latania, falowania, i do tego mam ciągle świadomość!

więc co potem robić?

Opublikowano

Mam pytanko do tych, którzy już "Świadomie Śnili".

Jak zaczynacie próby wchodzenia do LD to jesteście bardzo zmęczeni czy tylko trochę ?

Bo jak ja jestem bardzo zmęczony to 2x policzę do 30 i zasypiam :'/

Opublikowano

Czytałem poradnik w którym mówili właśnie o RT i jak go robić...

Podobno najlepiej wyrobić sobie nawyk np patrząc na zegarek robić RT.

Ale podobno nie tylko...

Właśnie jestem w trakcie tego ,że prowadzę dziennik snów.

Po kilku/kilkunastu zapisanych snach mam poczytać swoje sny i sprawdzić co się powtarza cały czas w prawie każdym śnie (jakiś występujący przedmiot )

Ja prowadzę ten dziennik od 2 nocy i w każdym występował co najmniej po 2x mój telefon ^_^ Sprawdzałem która godzina ...(w życiu też tak mam ... co 5min look na telefon ^_^)

Zobaczymy czy uda mi się wyrobić nawyk...

Podczas liczenia do 30 nie miałem przez kilka dni snów :'/ a na pewno ich nie pamiętałem ...

A zgodnie z poradnikiem mówiłem sobie "Tej nocy zapamiętam każdy fragment snu aby spisać go z rana" 20x tak sobie powtarzam przed snem i pamiętam wszystko ^_^

Budzę się odpalam Notebooka i zapisuję ...

Naprawdę jest to ciekawe :'d

PS:

Ci którzy po liczeniu zasypiają, budzą się i nie pamiętając snów niech nie próbują osiągnąć LD...

Najpierw poćwicz zapamiętywanie snów...

W 90% poradników od LD i OOB nie polecają praktykowania tego do póki nie nauczysz się zapamiętywania snów.

Po to zakłada się dzienniki snów.

Opublikowano

pierdolisz głupoty , ja nie zapisuje i pamiętam swoje sny

Życie jest tylko jedno dlatego codziennie się cieszę życiem ile mogę ponieważ jutro już może mnie nie być

Opublikowano

pierdolisz głupoty , ja nie zapisuje i pamiętam swoje sny

Przecież wiem, że większość osób pamięta swoje sny ... Ja np. wielu nie pamiętałem.

A jak zacząłem o nich z rana myśleć i sobie je przypomnieć to jest znaczna poprawa...

A spisuję je głównie dla tego, żebym mógł robić RT

Dzisiejszej nocy odzyskałem świadomość i natychmiast się obudziłem :'/

Wiecie może o co chodzi ? Albo może nie odzyskałem tylko mi się wydawało ?

Było tak, że miałem iść do szkoły i wiedziałem, że jest środa.

I o 8:30 byłem w szkole a przecież mam w środy na 10:40...

I dotarło do mnie, że to sen... jednak obudziłem się zaraz po tym :'/

Opublikowano

A zgodnie z poradnikiem mówiłem sobie "Tej nocy zapamiętam każdy fragment snu aby spisać go z rana" 20x tak sobie powtarzam przed snem i pamiętam wszystko

A znacie jakieś inne metody zapamiętywania snów?

Opublikowano

Ja dzis miałem świadomy od początku do końca ! :D

patrzałem w nim na zegarek ( była ok godziny 3) i tak dziwnie wskazówki skakały na kolorowo

pomyślałem ze to sen i ze mam jeszcze kilka godzin na zabawe :P

patrzałem na ręce tez były kolorowe i zmieniały kształt

A pozniej bawiłem sie juz do rana :>

,, Przyszedłem ze szkoły siadłem na kompa po godzinie,

poszedlem spac spałem kilka godzin wstalem ok 20

ok. 22 położyłem sie spać nie mogłem zasnąć bo byłem juz wyspany

z 30 min rozmyśłałem i nagle zacząłem liczyć

i tak sie udalo :>

Opublikowano

A zgodnie z poradnikiem mówiłem sobie "Tej nocy zapamiętam każdy fragment snu aby spisać go z rana" 20x tak sobie powtarzam przed snem i pamiętam wszystko

A znacie jakieś inne metody zapamiętywania snów?

Poczytaj tutaj :

http://www.mocsnu.pl/jak_pamietac_sny.html

w pisz po prostu w google "jak zapamiętać sny" :'p

Jest tego cała masa...

Ali mi pomógł ten co napisałem ^_^

@UP

Gratulację :')

Może mi się jeszcze uda w tym tygodniu xD

A przynajmniej mam taka nadzieje ^_^

Idę właśnie spać 22:35 i zobaczymy czy lepiej mi pójdzie niż jak jestem padnięty :'p

Opublikowano

O i znowu :D

co raz lepiej nawet 3 razy na tydzien :)

a wcale nie zasypiam licząc

dzis poszedłem spac ok 10 rano ( budzilem sie kilka razy) i wstałem przed 14

i wtedy sie udało

nie robilem testu rzeczywistości po prostu zdarzyło sie cos co wydawało sie nie realne, stwierdzilem ze to sen

pozniej zaczalem latac i takie tam

pamietam wszystko co sie wtedy dzialo :>

Opublikowano

Witam, jako iż śnie tak od kilku lat chciałbym podzielić się z wami moimi technikami.

Na początek rzeczy najważniejsze, bo ktoś się boi paraliżu czy czegoś tam.

Zaczynamy ( piszę od siebie, rady mogą być podobne do tych z internetu lecz wszystko piszę sam ):

Paraliż - jeśli ktoś ma go pierwszy raz to można nieźle się przerazić ;P

Ta "klatka" zakładana jest co noc- inaczej ru*** byś powietrze.

A tak sobie leżysz a w śnie ... :)

Gwarantuje wam jednak że taki paraliż jest nie szkodliwy itp.

Nie musicie się go bać, i jeśli kiedyś wam się tak stanie nie przejmujcie się - śnijcie świadomi dalej bo to zaje***** uczucie.

Są na niego 2 metody, jeśli już go złapiesz to :

1. Chcesz się obudzić - skup myśli na czymś np co jest jutro w telewizji , i myśl tylko o tym. Bądź świadomy i spróbuj poruszyć jakąś częścią ciała - obudzisz się.

2. Chcesz spać dalej - podczas paraliżu rozluźnij się, i przeciwnie do tego co jest wyżej - nie bój się, zrelaksuj , pomyśl o czymś przyjemnym - uśniesz ;)

OOBE - Nie wypowiem się - dla mnie to jakieś okultystyczne jest i boję się tego robić - w przeciwięństwie do świadomego snu ;)

Śmierć - w śnie możemy latać lecz starajmy się unikać spadania - mózg to wyczuwa i po prostu się budzisz ( a tego nie chcesz chyba? Sex z Alexy Teksas i nagle się budzisz. FUU )

Gdy zginiesz podczas snu niestety się obudzisz.

Śmierć w śnie nie ma jakiś powikłań , ot budzisz się to wszystko.

Ciekawostki :

- Podczas snu będziesz widział swoje ręce bardzo nie wyraźnie - rozmazane i kolorowe.

- W śnie nie działa zegarek :P

- Uczucia są mocniejsze - uprawiając z kimś sex masz mocniejsze odczucia ale orgazm jest przeżywany tylko w śnie ( nie ubrudzisz kołdry :)

Informacje :

Jeśli chcesz śnić o dziewczynie, i o niej śnisz to nie jest świadomy sen. Świadomy sen jest w tedy kiedy robisz z nią co chcesz :D

Jak świadomie śnić?

Najlepiej gdybyś potrafił zapamiętywać swoje sny.

Jeśli już to potrafisz, musisz być zmęczony lub b. śpiący.

Osobiście odradzam metody użytej w pierwszym poście .

Zapytasz "czemu?". Dlatego że podczas stosowania tej metody można wejść w OOBE , często zdarzają się paraliże senne i zazwyczaj widać dziwne zjawiska w pokoju - jest to sposób który działa podobnie jak LSD ( ;d ).

Śnisz wtedy nieświadomie ( wydaje ci się że nie śpisz i wszystko dzieję się na prawdę) a akcja dzieję się w okół ciebie. Nie mam dobrych wspomnień po stosowaniu tego ( dziwne zjawy , duchy ,krzyki) . No cóż, " Tylko dla Hardcore" .

Osobiście wolę używać innej metody - być w śnie, móc tworzyć przedmioty lub inne rzeczy . ( Tutaj wiesz że śnisz i wiesz że możesz robić co chcesz bez konsekwencji - śpisz świadomie )

Lecz wiedzieć że jest się w świecie snu.

Tzn, inne otoczenie itp. Taki sen którym po prostu mogę sterować.

Robisz tu co chcesz i nie ma dziwnych zjaw ;P

Zacznijmy od podstaw:

Zapamiętywanie snów

Każdy człowiek ma co noc sny, nie każdy je zapamiętuje. Pamięć snów i zdawanie sobie sprawy z ich istnienia jest kluczowe do uzyskania świadomości we śnie.

Jedną z metod poprawiania sennej pamięci to prowadzenie dziennika snów. Przed snem koło łóżka połóż czysty zeszyt i długopis. Codziennie po przebudzeniu pozostań chwilę w łóżku z zamkniętymi oczami, próbując przypomnieć sobie jak najwięcej szczegółów ze snu. Później w zeszycie zapisz hasła-klucze ze wspomnień, bądź ułóż krótkie opowiadanie. Możesz zwrócić też uwagę na tzw. znaki snów – charakterystyczne, odrealnione momenty snu, dzięki którym można zorientować się, że się właśnie jest w fazie marzeń sennych (np. umiejętność latania, bądź rozmawianie ze zmarłymi). Co jakiś czas staraj się przed snem poprzeglądać dziennik, szukając powtarzających się elementów Twoich snów.

Na początku przypominanie sobie snów wymaga wysiłku i chwili zastanowienia, jednak z czasem pamięć snów staje się na tyle dobra, że możemy prowadzić regularną kronikę, pamiętając nawet po kilkanaście snów z jednej nocy. (źródło : wikipedia.pl )

Jeśli spełnisz wszystkie warunki ( jesteś śpiący, zmęczony i nie masz przytłaczających myśli [ zwolnienie z pracy :D ] ) idziesz do łóżka i myślisz sobie : "Chcę spać świadomie o czymś tam "

Dziwna metoda lecz naprawdę działa ;D Oczywiście nie liczcie że podczas pierwszej nocy wam się uda - ja miałem to ułatwione ponieważ od 5 roku życia potrafiłem zapamiętywać o czym śniłem ( nie spałem jeszcze świadomie) .

Drugą metodą jest skupienie się na czymś i mieć otwarte oczy , gdy poczujesz że "odpływasz" zamknij oczy i - śpij świadomie.

Kilka przydatnych porad :

Nikt nie lubi się budzić gdy śpi o czymś miłym i fajnym :P

Tu przedstawię kilka metod dzięki którym możemy trochę dłużej rozkoszować się snem.

Przebudzenie podzieliłem na kilka faz.

1. Śpisz świadomie i nagle obraz zaczyna ci się rozmazywać bądź ściemniać.

2.Obraz jest pół przeźroczysty - widzisz już trochę obrazu sennego a troche tego realnego.

3. "Wiedza i myśli ( czyli to że musimy iść do szkoły , umyć twarz ... Po prostu świadomośc) " zaczyna wracać.

Technika dot. fazy 1

Pocierasz swoje ręcę, zaczynasz kręcić się w okół własnej osi - sen powinien wrócić. Broń boże nie myśl o pracy/szkole :D

Technika dot. fazy 2

Staraj się zostać myślami przy śnie i rób to co w technice 1.

Technika dot. fazy 3 (by wiki ):

Technika "Chaining"

To bardzo prosta technika, lecz wymagająca pojedynczego świadomego snu. Po przebudzeniu nie ruszaj się, nie otwieraj oczu, udawaj "martwego" (chodzi o to aby nie został użyty ani jeden mięsień). Wtedy może nastąpić powrót do świadomego snu w tej samej lub bardzo podobnej scenerii, ze świadomością.

Poradnik by osa1942

To wszystko . Jeśli komuś się przydało to prosił bym o " + " byłbym wdzięczny.

JEŚLI JUŻ KTOŚ CHCE TO SKOPIOWAĆ TO NIECH NAPISZĘ ŻE JA SPORZĄDZIŁEM TEN PORADNIK

EDIT1: Przeczytałem posty wyżej i zauważyłem że niektórzy nie mają problemów takich jak ja dot. metody z pierwszego postu.

Czyżby tylko jam tak miał?

EDIT2: OOBE jest na tyle dziwne że nie idzie się z niego tak łatwo wybudzić - straszne uczucie.

Mimo wszystko - zachęcam was do świadomego snu. Jest on bezpieczny ( nie wiem jak właśnie z OOBE) i całkiem przyjemny :P

EDIT3: Jeśli "klatka" Ci się nie "włączy" podczas snu to będziesz lunatykował - ot taka ciekawostka :P

@SecondaryTopic: A co na temat Dejavu ? Miałem kiedyś (tylko raz) że śniłem o czymś a na drugi dzień, zupełnie nie świadomie robiłem to samo.

Jak to wytłumaczyć? Ciekaw jestem aż do teraz.

Opublikowano

Swiadomy Sen OOBE .... To jest jedno tylko ze OOBE to jakby taki wyzszy poziom nie bojcie sie tego kazdej nocy wychodzicie z ciala lecz nieswiadomie ;d Polecam ksiazke Darka Sugiera Wolnosc i Milosc czy jakos tak w necie znajdziecie ;d Tam wam nic sie stac nie moze bo ty kreujesz ten swiat ;d Nie bierzcie mnie za swira lecz taka prawda ^ ^

Edit: Zreszta nie macie prawa mnie brac za swira bo jesli wierzycie w swiadome sny to musicie wierzyc tez w to ^ ^

CHELSEA !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...