Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mojang rozpoczyna banowanie serwerów niezgodnych z EULA

GotoFinal

Mojang  

189 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co o tym myślisz?

• Dobra zmiana
    • Wygląda ciekawe, ale boję się że może źle wpłynąć na społeczność.
    • Wygląda fajnie, ale na pewno zniszczy minecrafta, serwery upadną.
    • Nie podoba mi się ta zmiana.
    • Nie mam zdania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę, że samo Mojang na to nie wpadło, że już Microsoft maczał w tym palce i to jest pierwszy krok do zlikwidowania serwerów non-premium.

Nie, odwrotnie, to pomysł Mojangu, od dawna chcieli to zrobić, ale cały czas tylko straszyli, dopiero teraz coś zrobili.

Microsoft by czegoś takiego nie zrobił, bo nie ma w tym żadnego biznesu, serwery nawet te p2w to dla nich tylko reklama, to one trzymają wszystko przy życiu, bez serwerów minecraft by obumarło.

A nie po to wydali tyle kasy, ciekawe tylko czy Mojangowi wolną rekę czy zainterwenują, bo oni tak właściwie mieć ich w dupie, ich interesuje głównie wersja na windowsa 10 i mobilna która i tak działa inaczej.

Może i masz racje, tylko jaki cel ma w tym Mojang? Tak jak napisałeś bez serwerów MC umrze.

Mojang to mała firma pod skrzydłami M$

Co ważniejsze, Mojang to nie jest "profesjonalna" firma, taki zakładający ją Notch nawet nie był jakimś dobrym programistą jeśli chodzi o Jave (co widać po kodzie)

Wszyscy robili to bardziej z pasji... i oni dalej są dziwni i chcą tak chronić 7 latków przed wydawaniem kasy :D

I chcą też chronić siebie przed skargami od ich matek, które to oczywiście inteligentnie zgłaszają to do Mojangu, że oni chcą zwrotu kasy za range na jakimś serwerze. (było o tym kiedyś na stronie mojangu i na bloku notcha jak jeszcze go prowadził, co tylko udowadnia że pomysł jest bardzo stary)

Ewentualnie chcą też reklamować relams.. ale to tak trochę kupy się nie trzyma... ale to jak cały Mojang... cała walona firma utrudnia wszystkim życie.

1438614356923701010629.png

• Odpowiedzi 219
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Myślę, że samo Mojang na to nie wpadło, że już Microsoft maczał w tym palce i to jest pierwszy krok do zlikwidowania serwerów non-premium.

Nie, odwrotnie, to pomysł Mojangu, od dawna chcieli to zrobić, ale cały czas tylko straszyli, dopiero teraz coś zrobili.

Microsoft by czegoś takiego nie zrobił, bo nie ma w tym żadnego biznesu, serwery nawet te p2w to dla nich tylko reklama, to one trzymają wszystko przy życiu, bez serwerów minecraft by obumarło.

A nie po to wydali tyle kasy, ciekawe tylko czy Mojangowi wolną rekę czy zainterwenują, bo oni tak właściwie mieć ich w dupie, ich interesuje głównie wersja na windowsa 10 i mobilna która i tak działa inaczej.

Może i masz racje, tylko jaki cel ma w tym Mojang? Tak jak napisałeś bez serwerów MC umrze.

Mojang to mała firma pod skrzydłami M$

Co ważniejsze, Mojang to nie jest "profesjonalna" firma, taki zakładający ją Notch nawet nie był jakimś dobrym programistą jeśli chodzi o Jave (co widać po kodzie)

Wszyscy robili to bardziej z pasji... i oni dalej są dziwni i chcą tak chronić 7 latków przed wydawaniem kasy :D

I chcą też chronić siebie przed skargami od ich matek, które to oczywiście inteligentnie zgłaszają to do Mojangu, że oni chcą zwrotu kasy za range na jakimś serwerze. (było o tym kiedyś na stronie mojangu i na bloku notcha jak jeszcze go prowadził, co tylko udowadnia że pomysł jest bardzo stary)

Ewentualnie chcą też reklamować relams.. ale to tak trochę kupy się nie trzyma... ale to jak cały Mojang... cała walona firma utrudnia wszystkim życie.

Z tego co wiem na ralams nie zrobi się fajnego serwera i masz racje to się kupy nie trzyma. Dobrym posunięciem Mojangu byłoby wprowadzenie silnika z możliwością instalacji pluginów i modów. Bo w dzisiejszych czasach głównie na tym serwery się opierają.

sygnatura.png

Opublikowano

Sceptycznie podchodzę do kwestii skuteczności tego systemu zgłaszania, zwłaszcza w Polsce. Czy kogoś serwer padł już jego ofiarą (chodzi mi userów forum)?

Opublikowano

Sceptycznie podchodzę do kwestii skuteczności tego systemu zgłaszania, zwłaszcza w Polsce. Czy kogoś serwer padł już jego ofiarą (chodzi mi userów forum)?

nie bo na tym forum serwery padaja szybciej niz powstaja

Opublikowano

W Polsce jest za mało dobrych serwerów by było co zgłaszać. Druga sprawa, że większość graczy MC to dzieci i wątpię by któremuś chciało by się zgłaszać jakikolwiek serwer.

sygnatura.png

Opublikowano

W Polsce jest za mało dobrych serwerów by było co zgłaszać. Druga sprawa, że większość graczy MC to dzieci i wątpię by któremuś chciało by się zgłaszać jakikolwiek serwer.

A większość nie jest nawet na 1.9 więc po co tutaj dyskutujemy o polskich serwerach?

­

pyhvh7E.png

Opublikowano

Zacznijmy od tego, że polaczkom to nie grozi. Jakbyś stawiał serwer na zagranicznej domenie, vps, wszystko byłoby po angielsku a do tego pełna optymalizacja i płynność gry jak najlepsza to wtedy można zacząć się bać. Ale tutaj w Polsce gdzie 80% to ciągle te same wojny gildii? No prosze xD

Opublikowano

Widzę upadek WSZYSTKICH serwerów minecraft się szykuje :)

Ewentualnie nie będzie serwerów na 1.9.3 i up.

sygnatura.png

Opublikowano

Jeżeli Mojang ma zamiar banować serwery 1.9.3 i up, to równie dobrze mogą dać sobie spokój z robieniem nowszych wersji MC. Na logikę, serwery będą najprawdopodobniej do v1.9.2. Oczywiście jest jakiś ułamek graczy, którzy grają na singlu, ale to przeważnie początkujący gracze (a takich coraz mniej) lub YouTuberzy nagrywając minkrafta na modach, a dla nich nie opłaca się robić nowych wersji. A tak wgl to 1.9 to złom. Ja tam oczekiwałem lepszej optymalizacji, redukcji bugów, a otrzymałem jakieś skrzydełka.

Opublikowano

zawołam kilku aktywnych

I info...

W wersji 1.9.3-pre3 tego mechanizmu już nie ma, czyli są 3 możliwości:

- zrezygnowali z blokowania

- zablokują to po stronie session servers -> wtedy kara ominie serwery offline, a jak się pokombinuje to może i uda się do AutoIn dodać by ruch autoryzacyjny szedł przez proxy czy inny adres IP

- zmienią cały system autoryzacji by podczas autoryzacji był jakiś sposób potwierdzania serwera, np client wysyla do mojangu że łączy się do serwera 123.123.123.123:11111, a serwer chcąc potwierdzić że gracz jest premium musi też podać ten adres. Kara dalej ominie serwery offline, ale już ostro narozrabia z nornalnymi. Tylko... co wtedy ze starymi wersjami? :D musieli by nagle wyłączyć wsparcie starszych. 

Opublikowano

zawołam kilku aktywnych

I info...

- zablokują to po stronie session servers -> wtedy kara ominie serwery offline, a jak się pokombinuje to może i uda się do AutoIn dodać by ruch autoryzacyjny szedł przez proxy czy inny adres IP

- zmienią cały system autoryzacji by podczas autoryzacji był jakiś sposób potwierdzania serwera, np client wysyla do mojangu że łączy się do serwera 123.123.123.123:11111, a serwer chcąc potwierdzić że gracz jest premium musi też podać ten adres. Kara dalej ominie serwery offline, ale już ostro narozrabia z nornalnymi. Tylko... co wtedy ze starymi wersjami? :D musieli by nagle wyłączyć wsparcie starszych. 

Z tego co pamietam system powinnien dzialac tylko na serwerach premium bo blokada jest na tej samej podstawie co sprawdzanie czy gracz jest premium. nie jestem 100% na to lecz pamietam ze czytalem na reddit o tym jak nowa EULA wyszla.

Odpisujesz na moj post? Dodaj @Aintence jesli chcesz abym go zobaczyl.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

zawołam kilku aktywnych

I info...

Krótko mówiąc pożyjemy zobaczymy :P Co do wersji 1.9 to mam negatywne odczucia, za dużo udziwnień. Mogliby dodać nowe bloki, moby, biomy, nowe rośliny a skończyło się na skrzydełkach jak wspomniał @razor3254. Jest tyle modów na których mogliby się wzorować.

sygnatura.png

Opublikowano

zawołam kilku aktywnych

I info...

Krótko mówiąc pożyjemy zobaczymy :P Co do wersji 1.9 to mam negatywne odczucia, za dużo udziwnień. Mogliby dodać nowe bloki, moby, biomy, nowe rośliny a skończyło się na skrzydełkach jak wspomniał @razor3254. Jest tyle modów na których mogliby się wzorować.

nie tylko to zrobili, zrobili znacznie więcej, są nowe struktury w endzie, nowy system pvp, i masa zmian w kodzie. Są też nowe bloki itd, zmian było sporo... spojrzyj na listy jakieś sensowne.

Opublikowano

zawołam kilku aktywnych

I info...

nie tylko to zrobili, zrobili znacznie więcej, są nowe struktury w endzie, nowy system pvp, i masa zmian w kodzie. Są też nowe bloki itd, zmian było sporo... spojrzyj na listy jakieś sensowne.

Czy to są zmiany na lepsze? Moim zdaniem nie. Nowe struktury w endzie? Patrząc okiem właściciela serwera one mi są zbędne bo co niby miałbym tam zrobić? Mc w dzisiejszych czasach to głównie serwery. Nowe pvp? Pytając ludzi którą wersje pod względem pvp wolą wszyscy jednogłośnie odpowiadają 1.8. Nowe bloki? Tak są i są to kolejne ozdobne bloki, a nie lepiej było dodać np nowe rudy do wytwarzania narzędzi, broni aby gra stała się ciekawsza już w normalnym świecie?

sygnatura.png

Opublikowano

zawołam kilku aktywnych

I info...

Czy to są zmiany na lepsze? Moim zdaniem nie. Nowe struktury w endzie? Patrząc okiem właściciela serwera one mi są zbędne bo co niby miałbym tam zrobić? Mc w dzisiejszych czasach to głównie serwery. Nowe pvp? Pytając ludzi którą wersje pod względem pvp wolą wszyscy jednogłośnie odpowiadają 1.8. Nowe bloki? Tak są i są to kolejne ozdobne bloki, a nie lepiej było dodać np nowe rudy do wytwarzania narzędzi, broni aby gra stała się ciekawsza już w normalnym świecie?

Nie wszyscy, wielu ludzi lubi nowe pvp, stare pvp.... stare pvp nie istnieje, nie było żadnego pvp... kto szybciej klika w myszkę i kto ma lepsze cheaty, nuda że ja pier...

Nowe rudy itd... ale po co? Co by ci dała kolejna zbrojka? diamentowa i tak jest już OP, więc nic silniejszego nie ma sensu tworzyć, słabszego też nie, bo nikt nie będzie używał.

Tak samo z bronią, do tego dają dużo zmian związanych z tworzeniem map przygodowych, aktualizacje command bloków, w 1.10 dochodzą bloki strukturalne - można jak worldeditem, kopiować, wklejać, zapisywać, ładować schematy.

W 1.9/8 (nie pamiętam kiedy dokładnie, a też w 1.9 poprawili masę tego) doszło nawet więcej ciekawych rzeczy które można wykorzystywać na serwerach, jak artybuty, zbrojka co dodaje hp, zwiększa skok, itd. Narzędzia które mogą niszczyć tylko określone bloki itd...

Oczywiście można to zrobić ot-tak pluginem, ale to jest zawsze gorsze niż wbudowany mechanizm, bo inne pluginy nie wiedzą o tym że ty dodałeś coś takiego.

Opublikowano

zawołam kilku aktywnych

I info...

Nie wszyscy, wielu ludzi lubi nowe pvp, stare pvp.... stare pvp nie istnieje, nie było żadnego pvp... kto szybciej klika w myszkę i kto ma lepsze cheaty, nuda że ja pier...

Nowe rudy itd... ale po co? Co by ci dała kolejna zbrojka? diamentowa i tak jest już OP, więc nic silniejszego nie ma sensu tworzyć, słabszego też nie, bo nikt nie będzie używał.

Tak samo z bronią, do tego dają dużo zmian związanych z tworzeniem map przygodowych, aktualizacje command bloków, w 1.10 dochodzą bloki strukturalne - można jak worldeditem, kopiować, wklejać, zapisywać, ładować schematy.

W 1.9/8 (nie pamiętam kiedy dokładnie, a też w 1.9 poprawili masę tego) doszło nawet więcej ciekawych rzeczy które można wykorzystywać na serwerach, jak artybuty, zbrojka co dodaje hp, zwiększa skok, itd. Narzędzia które mogą niszczyć tylko określone bloki itd...

Oczywiście można to zrobić ot-tak pluginem, ale to jest zawsze gorsze niż wbudowany mechanizm, bo inne pluginy nie wiedzą o tym że ty dodałeś coś takiego.

Ja osobiście nie mam swojej opinii na temat 1.9, trochę pograłem na singlu, sprawdziłem co tam nowego w trawie piszczy. Każdy ma swoją opinie a o gustach się nie dyskutuje. Osobiście byłbym chętny do utworzenia serwera na 1.9 lecz czy to się spodoba graczom? Myślę, że niewielkiej ilości osób. Wszyscy są przyzwyczajeni do tego, że mogą stworzyć sobie koksa a nie szukać go w odległych krainach, że walka polega na skakaniu i klikaniu myszką. Może i 1.9 daje więcej możliwości do tworzenia map przygodowych  lecz mnie bardziej interesuje rozgrywka multiplayer na serwerach, rozgrywka do której będę mógł wrócić kiedy zechce a nie granie na zasadzie skończę jedną mapkę to poszukam drugiej. Mapy przygodowe są krótko terminowe, nie pozwalają na długą rozgrywkę.

sygnatura.png

Opublikowano

zawołam kilku aktywnych

I info...

To są gdybania, lepiej poczekać.

­

pyhvh7E.png

Opublikowano

Osobiście mi to nie przeszkadza, gracze premium nigdy na tym nie ucierpią :v

chyba odwrotnie, bo to właśnie po premium może to się najbardziej przejechać, bo piraci i tak wszystko mają w dupie.

Opublikowano

Nie czytałem wcześniej o tej licencji bo myślałem, że mogą być jedynie zagrożone serwery, które pozwalają na grę dla użytkowników, którzy nie zakupili oryginalnej wersji gry. Zerknąłem sobie przed chwilą na stronę mojangu aby wiedzieć mniej więcej o co chodzi i nie jest aż tak źle jak wam się wydaje. Oczywiście serwery pvp ucierpią ale skyblock czy może freebuild nie powinny czuć się zagrożone, na takich serwerach nie ma polityki p2w a ukończyć rozgrywki jako tako też się nie da.

Gość Dawid545
Opublikowano

Nie czytałem wcześniej o tej licencji bo myślałem, że mogą być jedynie zagrożone serwery, które pozwalają na grę dla użytkowników, którzy nie zakupili oryginalnej wersji gry. Zerknąłem sobie przed chwilą na stronę mojangu aby wiedzieć mniej więcej o co chodzi i nie jest aż tak źle jak wam się wydaje. Oczywiście serwery pvp ucierpią ale skyblock czy może freebuild nie powinny czuć się zagrożone, na takich serwerach nie ma polityki p2w a ukończyć rozgrywki jako tako też się nie da.

Wystarczy, że VIP będzie miał kit lepszy niż gracz, albo dostęp do strefy VIP ;)

W koncu. Mowili o tym od kiedy wprowadzili EULA. Czas zglaszac 90% serwerow na MPC > :D

Myślę, że 99.99%

lol wszyscy pisza ze Mojang na tym straci... Co ma niby stracic? Graczy ktorzy nawet grosza nie zaplacili za ich gre? Serwery ktore sprzedaja czesci ich gry za prawdziwe pieniadze?

Jak ktos stawia serwer z mysla ze VIPy za niego zaplaca to niech nie stawia serwera.

Jak wiadomo, najliczniejsza społeczność to tacy 10-15 lat. Jaki 10 latek kupi grę premium? Najczęściej jest to tak, że gra na non-premium a potem jeżeli mu się to podoba "tato kup mi tą grę" i tak zarabia Microsoft. Większość graczy prawie nigdy nie grała na single. Albo po kilku minutach była znudzona. A skoro nie będzie serwerów, nie będą chcieli w to grać, bo jaki 10 latek pójdzie na hypixela czy mineplexa? I do tego to serwery premium - tak jak wyżej, nie będzie startu który być może zachęci do kupna premium.

@GotoFinal

Oczywiście, kiedy zabezpieczenia zaczną nam przeszkadzać, musimy pamiętać:

żeby nie zmieniać gry, usuwając blokadę

żeby nie tworzyć innych obejść

żeby ich nie udostępniać

Ten post nie ma na celu łamania EULA, bo jak widać mamy tutaj informację, że "nie" należy tego robić B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...