Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mojang rozpoczyna banowanie serwerów niezgodnych z EULA

GotoFinal

Mojang  

189 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co o tym myślisz?

• Dobra zmiana
    • Wygląda ciekawe, ale boję się że może źle wpłynąć na społeczność.
    • Wygląda fajnie, ale na pewno zniszczy minecrafta, serwery upadną.
    • Nie podoba mi się ta zmiana.
    • Nie mam zdania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@GotoFinal bez cytatu, za duze to jest :D

Na początku zgodzę się - nie mam zbyt dużego pojęcia o tym, jak działa Java czy C++, na pewno nie jestem mądrzejszy od Ciebie w tych sprawach. Myślę jednak, że trochę źle mnie zrozumiałeś. Według mnie, przyczyną tak dużego zapotrzebowania na zasoby systemowe Minecrafta nie jest tylko zastosowanie Javy, chociaż także. Wiadomo, Mojang nie starał się zoptymalizować kodu najlepiej jak umiał, bo nie miał na to czasu. Jednak musi być jakaś przyczyna, dla której Mojang zdecydował się napisać MC od nowa w C++, a nie w Javie. Kod jest cholernie messy i bardzo dobrze, że go poprawiają. Problem jest jednak także z Javą. Można znaleźć wiele language benchmarków porównujących języki. Są także takie dla gier. W nich wszystkich C++ wychodzi na prowadzenie, czasami bardzo mocno. Dlatego uważam, że cep jest lepszy od Javy, ale mogę się mylić.

@topic

Bardzo dobrze, że banują wszystkie cholerne Pay2Winy, ale problem też uderzy w zwykłe serwery, które stoją na granicy. Prawie na pewno serwery będą zarabiać mniej z usług kosmetycznych niż z usług które dają przewagę graczowi. Uderzy to też w hostingi, które pewnie zaczną zamykać interesy lub zwiększać ceny, ze względu na mniejszą ilość serwerów, ale może także być odwrotnie, w co wątpię.

Z chęcią zobacze jakiś benchmark z 2012+ a najlepiej 2014+ roku porównujący wydajność tych 2 języków w normalnym zastosowaniu - operacje na obiektach, trochę zwyklego przetwarzania, itd itp.

Większość benchmarków javy podchodzi z czasów javy 5/6 oraz porównuje operacje które zawsze niskopoziomowe języki wykonują lepiej, czyli operacje na dużych array bajtów - konwersja itd.

Niestety znaleźć taki benchmark... to chyba nie możliwe. A właśnie tutaj java pokazuje cuda, kiedy masz zaawansowany obiektowy kod, pełen wirtualnych metod - w cpp będzie on znacznie wolniejszy niż w javie.

Java co najwyżej zjada pamięć, to jest prawdą, 

http://www.javaworld.com/article/2076593/performance-tests-show-java-as-fast-as-c--.html?page=2

http://keithlea.com/javabench/

http://blog.dhananjaynene.com/2008/07/performance-comparison-c-java-python-ruby-jython-jruby-groovy/

http://blog.cfelde.com/2010/06/c-vs-java-performance/ 

W wielu testach... raz wygrywa java, raz cpp, każdy język ma swoje + i -, dlatego trzeba się zastanowić co piszemy.

Gry to często wlasnie skompliowany kod z tysiącami wywołaniami wirtualnych metod na sekundę.

A do tego od razu dziala na windowsie i linuxie, by osiągnąć to w cpp.. trzeba napisać znacznie bardziej zaawansowany kod i osobno optymalizować pod obie platformy.

Szkoda tylko że konsole nie mają javy ;D Bo to jedyny solidny argument za użyciem cpp. Ale uj wie, może się da dodać javę do gry.

Mnie ciekawi jedno... gdzieś ty wyczytał że mojang chce przepisywać MC na c++? bo takiej informacji NIGDZIE nie ma.

Jest tylko minecraft dla windowsa 10 - nikt tego nie używa, bo nie ma po co, żadnych możliwości. I nie tworzył go Mojang a jakaś tam ekipa związana z M$.

Minecraft zostanie w javie, na zawsze, bo tylko dzięki niej istnieje, że jak my notch zrobił to w cpp, prawdopodobnie aktualnie nikt by tej gry nie znał.

1438614356923701010629.png

• Odpowiedzi 219
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@GotoFinal

Choćby tutaj

http://motherboard.vice.com/read/why-gamers-are-worried-about-minecraft-windows-10-edition

Mojang musi wiedzieć, że jeśli nie będzie można tworzyć własnych modyfikacji do MC, to MC upadnie. Dlatego tworząc MC w C++ MUSZĄ mieć jakiś pomysł na dodanie systemu modyfikacji tworzonych przez społeczność. Nie wiem jak, bo powtarzam, nie jestem specjalistą w tych sprawach, ale wiem jedno - Mojang to Microsoft, a Microsoft nie jest samobójcą. 

To wygląda jak sygnatura!

Opublikowano

@GotoFinal

Choćby tutaj

http://motherboard.vice.com/read/why-gamers-are-worried-about-minecraft-windows-10-edition

Mojang musi wiedzieć, że jeśli nie będzie można tworzyć własnych modyfikacji do MC, to MC upadnie. Dlatego tworząc MC w C++ MUSZĄ mieć jakiś pomysł na dodanie systemu modyfikacji tworzonych przez społeczność. Nie wiem jak, bo powtarzam, nie jestem specjalistą w tych sprawach, ale wiem jedno - Mojang to Microsoft, a Microsoft nie jest samobójcą. 

Ale żadne API w cpp, nie da tylu możliwości co dowolne api (lub jego brak) w javie, w cpp wszystko zawsze jest ograniczone, z góry narzucony format, możliwości. Bez publicznego kodu nie zrobi się moda zmieniającego całą grę, możesz tyle na ile pozwoli ci programista API, jak on coś pominie, lub nie a rady dodać - ty tego nie zmieniasz.

W javie tego nie ma... można wszystko, nie ma żadnego ograniczenia, można w trakcie startowania aplikacji podmienić 90% kodu źródłowego, dodawać API w runtime, zmieniać kod.... nie ma granic.

A twój link jest wlasnie o MC dla windowsa 10, i tylko dla windowsa 10, ich lipny projekt którego nikt nie używa, którego jednym celem są tablety i telefony z windowsem 10, tak że wersje mobile mogą ze sobą grać, jednak nie jest on kompatybilny z javową wersją. I już od dawna istnieje. i API nie ma. A na serwer nie wbije więcej niż 7 osób. #progress

Nawet cytując z linku

"It is NOT another version of Minecraft!" Tommaso Checchi, who works on Pocket Edition at Mojang, posted in the Minecraft subreddit in a comment that contradicted the announcement on Mojang's official site. "This version IS Pocket Edition. It's based on [Pocket Edition], it's C++, and we mean to keep it on par forever."

Opublikowano

Doskonale że banowane są serwery pay2win. W końcu Mojang się za to zabrał. Chociaż z drugiej strony te wszystkie amatorskie pseudo-rpg i tak same z siebie upadają po paru miesiącach, więc w gruncie rzeczy to i tak nic nie zmieni. Chociaż będzie przynajmniej przestrogą.

images.jpg

Opublikowano

­Nim przeczytałem te zasady to już wiedziałem, że samo w sobie to jest dobry pomysł. Po przeczytaniu zasad to bardzo dobrze.

Koniec z spawnerami golemów, których nawet zasłużony dla serwera gracz nie dostanie, ale 10-letni vip, który co dopiero wbił dostanie za darmo z jakimś kitem.

Koniec z sprzedawaniem wymaksowany diax setów, kilofów z nieosiągalnymi enchatami i cholera wie jeszcze czego.

Koniec z vipami i svipami - nagrody mają dotyczyć ogółu, szkoda, że żaden serwer na taki pomysł nie wpadł, by ktoś kupił coś na cały serwer.

Zamiast jednak zrobić blackliste, mogliby zrobić whiteliste gdzie na oficjalnie stronie zrobiliby takim serwerom reklamę, a kolejność wyświetlanych serwerów - randomowa.

Dobrze, że Mojang się tym zajął, serwery Minecraft to jest chora maszynka do pieniędzy, skończą się gówniane serwery przez, które tak naprawdę jest hejt na tą grę. Przez to właśnie się pojawiły dzieci - nie znam praktycznie żadnego dorosłego co zapłacił na jakimś serwerze, przeważnie są to dzieci i to właśnie taki skyf był pomysłodawcą tych gównianych serwerów hc.

Mam nadzieję, że będą banować serwery nawet na starszych wersjach.

Napewno da się to o jakoś obejść aby silnik nie sprawdzał czy jest się na tej liście itp...

Tak, piraty. Ewentualnie zmiany w kodzie, ale to też jest łamanie licencji ;)

Zapewne im się to znudzi, ale zobaczymy. Z jednej strony to bardzo dobrze, z drugiej mniej...

Wie ktoś na jaką skalę już banują?

Pewnie niewielką, takich serwerów jest... praktycznie to prawie każdy serwer taki jest, a to dopiero jest wprowadzane.

Nie patrzysz na wszystko, założenie serwera to ogromne koszty, jak chcesz miec wiele graczy, to masa kasy idzie w samą reklamę, a nikt nie chce utrzymywać serwera z własnej kieszeni.

Tylko każdy chce by serwer utrzymywał się sam, i dodatkowo utrzymywał też ciebie.

Jak masz duży serwer to wydatków masz masę:

- Programiści od strony internetowej
- Licencje na fora czy inne rzeczy. (no to zazwyczaj jeszcze nie jest tak drogo)
- Programiści do pluginów.
- Reklamy
- Podatki, składki i inne.
- Koszty utrzymania maszyny. (często znacząco mniejsze niż reszta kosztów)
A wraz z rozwojem, kiedy osiągasz rozmiary już międzynarodowe:
- Admini serwerów (fizycznych), baz danych, i reszta ludzi pilnujących by to wszystko nie jebło, nikt tego za darmo robić nie będzie.

A z samych dodatków typu ładna czapka tego nie utrzymasz, szczególnie jak zakładasz nowy serwer, i chcesz mieć więcej niż 10 graczy, bo kasa za reklamy i inne rzeczy Ci się nie zwróci, więc upadniesz...

Prowadzenie większego serwera to też praca, masa roboty, pilnowania wszystkiego, i sam też chcesz na tym zarobić wystarczająca pieniędzy by móc to traktować jako normlaną pracę i nie umierać z głodu, te większe serwery (pisze o arenie międzynarodowej, nie naszej) to są normalne firmy, płacą podatki, wszelkie składki, koszta są ogromne.

Wiesz co mnie to obchodzi jako "gracza"? Kupujac gre za (teraz ok.) 100 zl mam jeszcze placic zeby sobie pograc na rowni z innymi graczami? XDDD

Project Ares tyle lat stoi a nie ma zadnych rzeczy p2w.

Kiedys jedynie byly postacie dla vipow na jednym modzie ale to bylo juz dawno.

u5niwrQ.png

Opublikowano

Pls, porządne wydatki dla przeciętnego administratora serwera minecraft to 100 zł za stronę internetową... Serwer wykupuje w najtańszym hostingu a reszte chce za darmo.

A gdy mamy do czynienia z sytuacją gdzie przyszły właściciel poszukuje kogoś kto skonfiguruje nie tylko serwer i pluginy ale całą stronę www z zapleczem i programista chce około 700 zł (i tak imo zaniżona cena) to nagle słyszy, że nikt tyle nie bierze, że ludzie to za 50 zł lub za rangi robią... Jeżeli się chce aby serwer sam na siebie zarabiał to może najpierw trzeba zadbać o to aby również samemu na siebie zacząć zarabiać?

Opublikowano

Pls, porządne wydatki dla przeciętnego administratora serwera minecraft to 100 zł za stronę internetową... Serwer wykupuje w najtańszym hostingu a reszte chce za darmo.

A gdy mamy do czynienia z sytuacją gdzie przyszły właściciel poszukuje kogoś kto skonfiguruje nie tylko serwer i pluginy ale całą stronę www z zapleczem i programista chce około 700 zł (i tak imo zaniżona cena) to nagle słyszy, że nikt tyle nie bierze, że ludzie to za 50 zł lub za rangi robią... Jeżeli się chce aby serwer sam na siebie zarabiał to może najpierw trzeba zadbać o to aby również samemu na siebie zacząć zarabiać?

No to można stworzyć walutę którą można zdobywać i ewentualnie dokupywać aby wszyscy gracze mieli w miarę jednakowe szanse, a nie VIP'y które mają wszystkiego pełno, np na takich survivalach nawet normalnie gracze nie wyjdą sobie na mapkę, bo dzieci które mają za dużo kasy kupują vipa i tam mają Diamentowe uzbrojenie na full oczarowane i tylko stoją na mapach i zabijają kogo popadnie bo nie mają już co ze sobą zrobić. I powiedz mi czy to jest sprawiedliwa i fajna gra ? Bo to chyba tylko dla tych co kasy mają za dużo.

Opublikowano

np na takich survivalach nawet normalnie gracze nie wyjdą sobie na mapkę, bo dzieci które mają za dużo kasy kupują vipa i tam mają Diamentowe uzbrojenie na full oczarowane i tylko stoją na mapach i zabijają kogo popadnie bo nie mają już co ze sobą zrobić. I powiedz mi czy to jest sprawiedliwa i fajna gra ? Bo to chyba tylko dla tych co kasy mają za dużo.

Nie, to nie jest sprawiedliwe. Ale świat nie jest sprawiedliwy. Ci którzy mają kasę mają w życiu o wiele lepiej. Ludzie nie są równi. Im wcześniej się tego nauczysz tym lepiej dla Ciebie. Chyba że masz zamiar zostać komunistą. Powodzenia!

images.jpg

Opublikowano

No to można stworzyć walutę którą można zdobywać i ewentualnie dokupywać aby wszyscy gracze mieli w miarę jednakowe szanse, a nie VIP'y które mają wszystkiego pełno, np na takich survivalach nawet normalnie gracze nie wyjdą sobie na mapkę, bo dzieci które mają za dużo kasy kupują vipa i tam mają Diamentowe uzbrojenie na full oczarowane i tylko stoją na mapach i zabijają kogo popadnie bo nie mają już co ze sobą zrobić. I powiedz mi czy to jest sprawiedliwa i fajna gra ? Bo to chyba tylko dla tych co kasy mają za dużo.

Dlatego trzeba zgłaszać takie serwery i miec nadzieje, że mojang coś z tym zrobi.

Opublikowano

np na takich survivalach nawet normalnie gracze nie wyjdą sobie na mapkę, bo dzieci które mają za dużo kasy kupują vipa i tam mają Diamentowe uzbrojenie na full oczarowane i tylko stoją na mapach i zabijają kogo popadnie bo nie mają już co ze sobą zrobić. I powiedz mi czy to jest sprawiedliwa i fajna gra ? Bo to chyba tylko dla tych co kasy mają za dużo.

Nie, to nie jest sprawiedliwe. Ale świat nie jest sprawiedliwy. Ci którzy mają kasę mają w życiu o wiele lepiej. Ludzie nie są równi. Im wcześniej się tego nauczysz tym lepiej dla Ciebie. Chyba że masz zamiar zostać komunistą. Powodzenia!

JA P******E XDDD

@antyblezur

Fajna opcja. Moze nareszcie cos z tym zrobi mojang.

u5niwrQ.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mojang wprowadzając taką politykę nie patrzył na Polskie serwery, a na serwery ogółem. Chcą wyeliminować gówno, które powstało w ciągu ostatnich 3 lat, a przy okazji zmniejszyć wagę serwerów, bo jakoś muszą nadrobić te 2,5mld. Jeśli u nas zaczną banować serwery, to MC w Polsce upadnie, ale nie w UK czy USA. Co do kosztów serwera - da się go zrobić prawie za darmo, ale jakość jest o wiele niższa. 

To wygląda jak sygnatura!

Opublikowano

Jak dla mnie bardzo dobra zmiana. P2W zniknie. Jeżeli już ktoś chce wydać pieniądze na serwer, niech otrzyma coś dekoracyjnego, a nie coś, co sprawi, że będzie lepszy od innych tylko przez pieniądze.

UqIyuNU.png

Opublikowano

Dla mnie mogli wprowadzić jakieś licencje na serwery (coś jak na ts3) a nie takie banowanie za to że chcesz zarobić na serwerze bo nie oszukujmy się banują największe serwerownie które już mają jakieś większe potrzeby i generują większe zyski a takie gówna o których wy mówcie mają w dupie (zreportowałem kilka jakiś czas temu i po dziś dzień są nie tknięte). Jak wam się nie podobają serwery gdzie niby jest P2W to na nich nie grajcie bo skoro są na nich jacyś gracze to różnica między V.I.P'em a zwykłym graczem nie była aż tak uciążliwa jak mówicie.

@top

Co do tego całego banowania to dalej jest to robione i czy banują jakieś serwery w Polsce bo osobiście dużych zmian nie zauważyłem i w sumie w tym całym EULA nie podoba mi się fakt że można wprowadzić tylko jednorazową opłatę za wejście bo jakby można było zrobić abonament gdzie gracz musi zapłacić np 11 zł za możliwość grania na serwerze przez 30 dni to by serwer mógł się utrzymać a nie ograniczało by to tak bardzo jak wprowadzanie buffów płatnych dla całego serwera

Zagłosuj na najbardziej oczekiwany typ serwera!

http://www.mpcforum.pl/s/c7d6554

Opublikowano

Mojang wprowadzając taką politykę nie patrzył na Polskie serwery, a na serwery ogółem. Chcą wyeliminować gówno, które powstało w ciągu ostatnich 3 lat, a przy okazji zmniejszyć wagę serwerów, bo jakoś muszą nadrobić te 2,5mld. Jeśli u nas zaczną banować serwery, to MC w Polsce upadnie, ale nie w UK czy USA. Co do kosztów serwera - da się go zrobić prawie za darmo, ale jakość jest o wiele niższa. 

i tak każdy wie, że największy serwer w Polsce może posiada 2k online w ''godzinach szczytu'', nawet z 5 pewnie takich jest idk. Tylko na takich serverach grają STIVY -12lat...

A to właśnie zagraniczne servery mają więcej osob..np. HyPixel, CubeCraft, MinePlex, TheHive itd. Tam 2k to jest nic, tam zawsze +5k jest

Opublikowano

Takie pytanie co mojang/microsoft obchodzą serwery mc z których nic z nich nie mają? jak już to chodzi o to że nikt nie gra na ich gówno realms a te wszystkie serwery z nimi konkurują a dzięki EULA mogą ograniczyć ich możliwości

Opublikowano

Takie pytanie co mojang/microsoft obchodzą serwery mc z których nic z nich nie mają? jak już to chodzi o to że nikt nie gra na ich gówno realms a te wszystkie serwery z nimi konkurują a dzięki EULA mogą ograniczyć ich możliwości

kolejny... "Nie znam się, ale się wypowiem"

Serwery realms są kompletnie inną rzeczą, są one nastawione z myślą o dzieciach które chcą razem pograć, w kilka osób, bez żadnej wiedzy o konfiguracji serwera itd...

Ale co ja będę pisać, było w tym temacie już z 5 razy tłumaczone...

Opublikowano

Serwery realms są kompletnie inną rzeczą, są one nastawione z myślą o dzieciach które chcą razem pograć, w kilka osób, bez żadnej wiedzy o konfiguracji serwera itd...

Przeczytałem wszystkie 10 stron tematu każdy post pokolei i faktycznie gdzieś tam coś napomniałeś raz (chyba że coś przeoczyłem) że to by się nie kupy nie trzyma ale chyba pominąłeś parę rzeczy sam mojang chyba już od jakiegoś czasu chce utrudnić życie serwerom które pracują na pluginach bo zabronili publikacji siników które nie są od nich (o ile dobrze pamiętam bo to było już jakiś czas temu) a ich silnik pozawala na gre ze znajomymi gdzie "konfiguracja" serwera jest ograniczona do min w realms jesteś jeszcze bardziej ograniczony bo nie masz dostępu do plików czyli nawet mapy nie pobierzesz czy podmienisz (tutaj też pewności nie mam bo ja się zatrzymałem z mc jakieś 2 lata temu i mało mnie interesowały nowe ich wersje zatem tak było przynajmniej kiedyś) ale teraz sprawdziłem naocznie zmiany jakie zostały zaimplementowane w mc i przy okazji gdzieś tam zauważyłem że zaczynają się bawić tymi realms dodając jakieś mini gry zatem chyba jednak chcą coś więcej z nimi zrobić

https://www.youtube.com/watch?v=zJ5fHoawp6U

Daje pierwszy lepszy filmik który mi wyskoczył po wyguglaniu "minecraft realms mini game" zatem nie jestem pewien czy to będzie odpowiednie źródło do zapoznania się z tymi zmianami

Opublikowano

Przeczytałem wszystkie 10 stron tematu każdy post pokolei i faktycznie gdzieś tam coś napomniałeś raz (chyba że coś przeoczyłem) że to by się nie kupy nie trzyma ale chyba pominąłeś parę rzeczy sam mojang chyba już od jakiegoś czasu chce utrudnić życie serwerom które pracują na pluginach bo zabronili publikacji siników które nie są od nich (o ile dobrze pamiętam bo to było już jakiś czas temu) a ich silnik pozawala na gre ze znajomymi gdzie "konfiguracja" serwera jest ograniczona do min w realms jesteś jeszcze bardziej ograniczony bo nie masz dostępu do plików czyli nawet mapy nie pobierzesz czy podmienisz (tutaj też pewności nie mam bo ja się zatrzymałem z mc jakieś 2 lata temu i mało mnie interesowały nowe ich wersje zatem tak było przynajmniej kiedyś) ale teraz sprawdziłem naocznie zmiany jakie zostały zaimplementowane w mc i przy okazji gdzieś tam zauważyłem że zaczynają się bawić tymi realms dodając jakieś mini gry zatem chyba jednak chcą coś więcej z nimi zrobić

Daje pierwszy lepszy filmik który mi wyskoczył po wyguglaniu "minecraft realms mini game" zatem nie jestem pewien czy to będzie odpowiednie źródło do zapoznania się z tymi zmianami

minigry są prawie od początku relams, to wygląda tak że rodzice kupują dla swojego dziecka i on może tam pograć z max kilkoma osobami, które musi sam zaprosić, to nie są publiczne serwery, i mogą wtedy razem pograć w survival lub w kilka minigierek przygotowanych przez różnych ludzi ze świata minicrafta.

bo zabronili publikacji siników które nie są od nich

nic takiego nie miało miejsca, aftera z bukkitem to inna sprawa, i udostępniać go nie można z powodu jednego z developerów bukkita.

Wystraczy przeczytać na oficjalniej stronie relams, i od razu widać że mają inny target: https://minecraft.net/en/realms/

The internet can be a wild place - but with Realms, only people you invite can join your world, making it the safest way to play with friends! You and up to 10 of your friends can play at the same time, but 200 can be given access. How friendly!

10 osób na raz max i muszą być zaproszeni.

Opublikowano

minigry są prawie od początku relams, to wygląda tak że rodzice kupują dla swojego dziecka i on może tam pograć z max kilkoma osobami, które musi sam zaprosić, to nie są publiczne serwery, i mogą wtedy razem pograć w survival lub w kilka minigierek przygotowanych przez różnych ludzi ze świata minicrafta.

bo zabronili publikacji siników które nie są od nich

nic takiego nie miało miejsca, aftera z bukkitem to inna sprawa, i udostępniać go nie można z powodu jednego z developerów bukkita.

Wystraczy przeczytać na oficjalniej stronie relams, i od razu widać że mają inny target: https://minecraft.net/en/realms/

The internet can be a wild place - but with Realms, only people you invite can join your world, making it the safest way to play with friends! You and up to 10 of your friends can play at the same time, but 200 can be given access. How friendly!

10 osób na raz max i muszą być zaproszeni.

No to teraz ni luja nie wiem czemu zajęli się tym banowaniem bo nie sądzę by mieli z tego jakie kolwiek korzyści z tego co widzę większość ludzi myśli że zostaną zbanowane takie gówna "Pay To Win" chociaż to upada z taką samą prędkością co powstaje zatem nie opłaca im się tym zajmować a poszkodowane są w największym stopniu poważne serwerownie.

Opublikowano

No to teraz ni luja nie wiem czemu zajęli się tym banowaniem bo nie sądzę by mieli z tego jakie kolwiek korzyści z tego co widzę większość ludzi myśli że zostaną zbanowane takie gówna "Pay To Win" chociaż to upada z taką samą prędkością co powstaje zatem nie opłaca im się tym zajmować a poszkodowane są w największym stopniu poważne serwerownie.

Bo to mała firma która nie rozumie co robi, bo nikt korzyści z tego nie ma, ale nie jest źle, jak na razie niezbyt banują. Kilka największych pay2win padło, takich z rangami po kilka tys zł.

EDIT: @xCzuowiekBanann jaka wtopa :< sam czasem się o to czepiam :D Poprawione!

Opublikowano

Bo to mała firma która nie rozumie co robi, bo nikt korzyści z tego nie ma, ale nie jest źle, jak na razie niezbyt banują. Kilka największych pay2win padło, takich z rangami po kilka tyś zł.

rozwiniecie tyś to pewnie tyśąc ?

Opublikowano

Takie pytanie co do tego zgłaszania serwerów to oni się jakoś kontaktują z właścicielem i mówią np że masz tyle czasu na dostosowanie serwer pod EULA jak nie to serwer zostaje przez nich zablokowany czy od razu banują jak zobaczą sklep który daje jakieś korzyści za hajs? Bo z tego co zauważyłem to zaraz po tej aferze kilka większych serwerowni zmieniło zasadę działania sklepu i mnie ciekawi czy dostali ostrzeżenie od Mojang/M$ czy sami z siebie się dostosowali w obawie przed banem

Opublikowano

Takie pytanie co do tego zgłaszania serwerów to oni się jakoś kontaktują z właścicielem i mówią np że masz tyle czasu na dostosowanie serwer pod EULA jak nie to serwer zostaje przez nich zablokowany czy od razu banują jak zobaczą sklep który daje jakieś korzyści za hajs? Bo z tego co zauważyłem to zaraz po tej aferze kilka większych serwerowni zmieniło zasadę działania sklepu i mnie ciekawi czy dostali ostrzeżenie od Mojang/M$ czy sami z siebie się dostosowali w obawie przed banem

Ja bym bardziej był za tym drugim.

Opublikowano

kontaktują się o ile masz podane jakieś dane kontaktowe na stronie serwera.

Opublikowano

­Nim przeczytałem te zasady to już wiedziałem, że samo w sobie to jest dobry pomysł. Po przeczytaniu zasad to bardzo dobrze.

Koniec z spawnerami golemów, których nawet zasłużony dla serwera gracz nie dostanie, ale 10-letni vip, który co dopiero wbił dostanie za darmo z jakimś kitem.

Koniec z sprzedawaniem wymaksowany diax setów, kilofów z nieosiągalnymi enchatami i cholera wie jeszcze czego.

Koniec z vipami i svipami - nagrody mają dotyczyć ogółu, szkoda, że żaden serwer na taki pomysł nie wpadł, by ktoś kupił coś na cały serwer.

Zamiast jednak zrobić blackliste, mogliby zrobić whiteliste gdzie na oficjalnie stronie zrobiliby takim serwerom reklamę, a kolejność wyświetlanych serwerów - randomowa.

Dobrze, że Mojang się tym zajął, serwery Minecraft to jest chora maszynka do pieniędzy, skończą się gówniane serwery przez, które tak naprawdę jest hejt na tą grę. Przez to właśnie się pojawiły dzieci - nie znam praktycznie żadnego dorosłego co zapłacił na jakimś serwerze, przeważnie są to dzieci i to właśnie taki skyf był pomysłodawcą tych gównianych serwerów hc.

Mam nadzieję, że będą banować serwery nawet na starszych wersjach.

Napewno da się to o jakoś obejść aby silnik nie sprawdzał czy jest się na tej liście itp...

Tak, piraty. Ewentualnie zmiany w kodzie, ale to też jest łamanie licencji ;)

Zapewne im się to znudzi, ale zobaczymy. Z jednej strony to bardzo dobrze, z drugiej mniej...

Wie ktoś na jaką skalę już banują?

Pewnie niewielką, takich serwerów jest... praktycznie to prawie każdy serwer taki jest, a to dopiero jest wprowadzane.

Nie patrzysz na wszystko, założenie serwera to ogromne koszty, jak chcesz miec wiele graczy, to masa kasy idzie w samą reklamę, a nikt nie chce utrzymywać serwera z własnej kieszeni.

Tylko każdy chce by serwer utrzymywał się sam, i dodatkowo utrzymywał też ciebie.

Jak masz duży serwer to wydatków masz masę:

- Programiści od strony internetowej
- Licencje na fora czy inne rzeczy. (no to zazwyczaj jeszcze nie jest tak drogo)
- Programiści do pluginów.
- Reklamy
- Podatki, składki i inne.
- Koszty utrzymania maszyny. (często znacząco mniejsze niż reszta kosztów)
A wraz z rozwojem, kiedy osiągasz rozmiary już międzynarodowe:
- Admini serwerów (fizycznych), baz danych, i reszta ludzi pilnujących by to wszystko nie jebło, nikt tego za darmo robić nie będzie.

A z samych dodatków typu ładna czapka tego nie utrzymasz, szczególnie jak zakładasz nowy serwer, i chcesz mieć więcej niż 10 graczy, bo kasa za reklamy i inne rzeczy Ci się nie zwróci, więc upadniesz...

Prowadzenie większego serwera to też praca, masa roboty, pilnowania wszystkiego, i sam też chcesz na tym zarobić wystarczająca pieniędzy by móc to traktować jako normlaną pracę i nie umierać z głodu, te większe serwery (pisze o arenie międzynarodowej, nie naszej) to są normalne firmy, płacą podatki, wszelkie składki, koszta są ogromne.

Wiesz co mnie to obchodzi jako "gracza"? Kupujac gre za (teraz ok.) 100 zl mam jeszcze placic zeby sobie pograc na rowni z innymi graczami? XDDD

Project Ares tyle lat stoi a nie ma zadnych rzeczy p2w.

Kiedys jedynie byly postacie dla vipow na jednym modzie ale to bylo juz dawno.

Zapłaciłeś te 100 zł za singiel i sam dostęp do multi zatem za płacisz im za to że możesz sobie serwer na swojej maszynie postawić i pograć z kolegami ale już serwery publiczne to już inna bajka bo tam wszystkie rzeczy robią osoby które raczej w żadnym stopniu nie sa powiązane z mojang zatem za ich prace musisz zapłacić osobno

No jakbyś był właścicielem serwera gdzie gra kilka set graczy i nagle z dupy dostajesz skargi że gracze nie mogą wejść a na koniec okazuje się że serwer został zbanowany przez co praca,czas i pieniądze włożone w rozwój serwera idą się... (w las czy gdzie tam wolisz)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...