Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rap - ogólna dyskusja

Konfitura

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja mam takie pytanie. Zawsze pierdolicie o przekazie. Przekaz to, przekaz tamto ale wiecie co mnie zastanawia? Na chuj powtarzać w "piosence" ogólnie znane prawdy życiowe i podawać to jako walor utworu? Kumam, że są jednostki, którym nie wpojono żadnego systemu wartości ale większość ludzi ma na tyle rozumu, by prawdy przedstawione w rapie (typu lojalność, braterstwo itp...) mieć wpojone od dziecka, ja?

Czy może nie rozumiem idei przekazu? Jeśli się mylę to proszę o poprawienie :)

Nie czaruj.

• Odpowiedzi 6,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Przykład do mojej wypowiedzi dobry. Ale odpowiedzi dalej nie mam...

Hmm trochę mnie zatkał twój post :D :D

To tak inaczej masz np kumpli spoko ziomki na codzien (jednak coś ssię za tym kryje) idziecie na browara/melanż dajesz kase lubiącie spoko wszystko.Nagle jesteś spłukany ,nie ma kto postawić i myślisz że dalej będą kumplami ?? Powiedząci spierdalaj i nara .Może zły przykład ale z takimi pseudo kurwami nei ma co sie zadawać ,to tacy kumple od vódy .

Nie czaruj.

Opublikowano

hrabia14, "przekaz" jest potrzebny no-skillom żeby nie wyszło na jaw to, że ich muzyka jest bez sensu

rydah for life

Opublikowano

Jak dla mnie najlepszym polskim zespołem do tej pory było PFK. Może i wiele osób go hejci, ale Oni mieli jedyne teksty w swoim rodzaju. Nie musieli nawijać o jakiejś policji tylko nawijali po prostu o życiu. Bardzo dobrym przykładem tego byłoby Paktofonika - Tak jak telewizor, piosenka która może być zrozumiana w 2 sposoby.

Kolejnym zespołem jest K44. Aktualnie jeszcze nigdzie tak dobrego psycho rapu. Joka zajebiście nawijał wraz z magikiem i dabem.

Są zarówno niektóre fajne piosenka Miousha (Pogrzeb, Reprezent), albo HG (Droga).

Dla mnie polski rap to jest gówno nic więcej nie da się powiedzieć , w nim tylko jebać policje jak to jest źle że prawo jest hoyowe itd ..

Mało wiesz zatem o polskim rapie, są zespoły które nie tylko o tym nawijają. Najlepiej się wypowiadać jak się słuchało Firma = JP 100%

<>

Opublikowano

hrabia14, "przekaz" jest potrzebny no-skillom żeby nie wyszło na jaw to, że ich muzyka jest bez sensu

No comment please ,dobra ja wypieprzam z tego tematu bo się robi bezsensowny ten topic.

Nie czaruj.

Opublikowano

Hmm trochę mnie zatkał twój post :D :D

To tak inaczej masz np kumpli spoko ziomki na codzien (jednak coś ssię za tym kryje) idziecie na browara/melanż dajesz kase lubiącie spoko wszystko.Nagle jesteś spłukany ,nie ma kto postawić i myślisz że dalej będą kumplami ?? Powiedząci spierdalaj i nara .Może zły przykład ale z takimi pseudo kurwami nei ma co sie zadawać ,to tacy kumple od vódy .

I naprawdę potrzebuje piosenki żeby to wiedzieć? Kurwa, nie wiem jak wy ale ja już się zdążyłem połapać w świecie, wiem czego się spodziewać i wcale nie potrzebuje, żeby jakiś raper mi to powtórzył...

Jak dla mnie najlepszym polskim zespołem do tej pory było PFK. Może i wiele osób go hejci, ale Oni mieli jedyne teksty w swoim rodzaju. Nie musieli nawijać o jakiejś policji tylko nawijali po prostu o życiu. Bardzo dobrym przykładem tego byłoby Paktofonika - Tak jak telewizor, piosenka która może być zrozumiana w 2 sposoby.

Kolejnym zespołem jest K44. Aktualnie jeszcze nigdzie tak dobrego psycho rapu. Joka zajebiście nawijał wraz z magikiem i dabem.

Są zarówno niektóre fajne piosenka Miousha (Pogrzeb, Reprezent), albo HG (Droga).

Mało wiesz zatem o polskim rapie, są zespoły które nie tylko o tym nawijają. Najlepiej się wypowiadać jak się słuchało Firma = JP 100%

Tak tylko chcę wyjaśnić dlaczego ludzie hejcą PFK. Zauważ takich hipsterów, chociażby w komentarzach na YT. Parę lat jest jakaś piosenka, mało ludzi o niej słyszało, nagle coś się stało i stała się znowu popularna, słucha jej coraz więcej ludzi a ci "pierwsi" zaczynają swoje gadanie. "To nie są prawdziwi fani", "Co oni wiedzą o tej muzyce?", "Wypierdalać gimbusy, dajcie się cieszyć naszą muzyką" itd. itp.

Nikt nie zauważa, że im większa widownia tym lepiej dla piosenki...

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

I naprawdę potrzebuje piosenki żeby to wiedzieć? Kurwa, nie wiem jak wy ale ja już się zdążyłem połapać w świecie, wiem czego się spodziewać i wcale nie potrzebuje, żeby jakiś raper mi to powtórzył...

Osobiście nie przeszkadza mi przesłanie w piosenkach, ale musi być ono inteligentnie zakodowane, w sposób, który zmusi mnie do refleksji na dany temat.

rydah for life

Opublikowano

Ostatni post bo się powstrzymać nie mogę.

W skrócie jestem gimbusem więc może za dużo nwm ale jednak już miałem problemy z policją czy SM czy z prawem ale chuj.

A wy ??? Mówicie że coś wiecie o życiu.CHUJA WIECIE tyle w temacie.

Nie czaruj.

Opublikowano

@Chrabia

są tacy wykonawcy jak podała cass, ale i także tacy co zrobią z bezsensownego przekazu "to coś" np. storytelling który opowiada o przeciętnym dniu przeciętnego człowieka, a raper zrobi z tego zajebisty track, z zajebistym bitem, z zajebistymi rymami i z zajebistym flow.

NIE DYSKUTUJE SIĘ O GUSTACH, ELO.

pozdrawiam heniuś

Opublikowano

W skrócie jestem gimbusem więc może za dużo nwm ale jednak już miałem problemy z policją czy SM czy z prawem ale chuj.

Dzieje tragiczne, smutna historia...

@Cass & Heniuś

Podoba mi się zagraniczny rap dlatego, że tamte piosenki nie sprawiają wrażenie tak "nadętych". W polskim odnoszę wrażenie jakby ta treść miała być głównym walorem utworu co zwyczajnie nie wychodzi. Nie spotkałem się jeszcze z polskim wykonawcą, który skupił by się bardziej np. na aspektach czysto muzycznych zamiast przesadzonej treści :)

NIE DYSKUTUJE SIĘ O GUSTACH, ELO.

Pewnie, że się dyskutuje :) Kurde, nie wiem kto tą frazę wymyślił <_<

Można dyskutować, o ile robi się to w sposób cywilizowany, bez najazdów w obie strony :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Tak poleci bo kolejny zaprzeproszeniem skretyniały debil nie słucha rapu,nie czaji przekazu a pieprzy farmazony.

Teraz coś coś <<

Jak czytam was i widze że piszecie ŚPIEWAŁ to płakać mi się chce.

Weź się kurwa schowaj, ucisz, albo sam stul pysk zamiast obrażania innych. Chyba Ci już Słoń w zupełności mózg zlasował. Może zajmij się ruchaniem trupów, o czym tak przecudownie opowiada twój idol? Bardziej pożyteczne niż wylatywanie z ryjem do ludzi, zachowując się przy tym jak ostatni dzieciak.

Rap w Polsce jest na bardzo niskim poziomie, nieliczni jednak potrafią stworzyć coś ciekawego. Głównie, na codzień słucham amerykańskiego rapu, z jajem i z przekazem. Polacy jak na razie o tworzeniu w takiej formie mogą sobie pomarzyć.

1280314365-U1.png

Opublikowano

Uchu chu chu chu, widzę mamy tutaj gangstera z gimnazjum. Ja już może zakończę odpowiadanie w tym temacie bo mi dom spalisz czy coś.

Ok a teraz tak na serio. Jeżeli nie wiesz czego dotyczy powyższy sarkazm to już Ci tłumaczę. Rzeczami takimi jak problemy z prawem itd. nie powinno się chwalić

no chyba że dla Ciebie to jest fajne jak policja Cię spisze po 22 albo straż miejska odwiezie do szkoły jak pójdziesz na labe.

Naprawdę piękny pokaz inteligencji w Twoim wykonaniu, nie ma to jak przechwalanie się "ja miałem problemy z policją". GRATULACJĘ.

Najlepsze w Twojej wypowiedzi jest "A wy???" - Ty się chcesz ścigać z kimś w tym jak bardzo ma się przesrane?

Swoją drogą skąd możesz wiedzieć co my wiem, kim każdy z nas jest. Ja osobiście takich spraw jak policja i inne problemy nie wywlekam na forach internetowych więc nie będę się z Tobą ścigał kto jest "lepszy" w "problemach z policją"

Weź się kurwa schowaj, ucisz, albo sam stul pysk zamiast obrażania innych. Chyba Ci już Słoń w zupełności mózg zlasował. Może zajmij się ruchaniem trupów, o czym tak przecudownie opowiada twój idol? Bardziej pożyteczne niż wylatywanie z ryjem do ludzi, zachowując się przy tym jak ostatni dzieciak.

Dokładnie, lepiej bym tego nie ujął :)

Ruchanie trupów to jest dopiero przekaz ^^

HBV27j.png

Opublikowano

rap oj rap

nie słucham czegoś takiego co opowiada o ciężkim życiu raperów i ulicy JP 99% etc.

żygać mi się chce jak to słyszę

jak dla mnie to jest coś w stylu kurwa,kurwa,ja pierdole, wódka

tak jebać policję?

"Jak Kali ukradnie krowę to dobrze ale jak Kali ukradą krowe to zle."

innymi słowy jebiesz policję ale jak ci ukradną telefon ,walkmena ,PDA ,komputer to leziesz na policje z podkulonym ogonem

nie lubię ich ubiory - dlaczego? spodnie wyciągnięte z szafy o 5 rozmiarów za duże po matce+jakaś bluza z napisem CS or JP 99% z bazarów+full kap kupiony od rumunów za 5zł = super tró extra fan kuli i słonia

kiedyś widziałem taki przypał idzie młodociany dresiarz z opisem tak jak powyżej ale miał glany...wtedy moje życie zmieniło się na zawsze...

cóż może kiedyś był metalem? a to pozostałość po tym

skromna opinia: podpisano Wasilij Iwanowicz

1375799776-U359635.jpg

Opublikowano

Beka full z tematu :D

Słuchajcie dalej Pei, który nie zaliczył progresu od 97, słuchajcie Chady, który jest tak chujowy, że w głowie się nie mieści, ale "ma przekaz".

W ogóle po co wam przekaz? To tylko pieprzenie truizmów, które każdy dobrze zna.

"My nie dajemy Ci rad, co masz robić i jak żyć,

bo wiemy o tym, kurwa, tyle samo co ty" - Eripe

Najlepszym tego przykładem jest SBS... Jakie to jest najgorsze... Ale jest "głęboki" przekaz i jest o życiu, a każdy hejtujący nie rozumie tego "przekazu", aż tracę wiarę...

Czasem wstydzę się, gdy widzę kogoś, kto słucha rapu, bo pytam kogo, a on na to: "No Chady, Pei, HG, PFK i Pokahontaz na pewno, Z.B.U.K.A, B.R.O, Słonia, SBS, Pezeta (RP) itd."

Sam jak byłem gimbem to tego słuchałem, a teraz się wstydzę, ale tylko po części, bo wytwórnie zamiast wydawać dobry rap, wydają gówno i gimbaza się jara, bo nie zna się na rapie.

A wkurwiam się, gdy widzę pierdolenie, że Polski rap to tylko przekleństwa, JP 100% i jakie życie jest złe. No kurwa ludzie, jest parę takich wybryków, ale wy wolicie dalej szerzyć stereotypy,

bo jest jedna Firma...

Ogólnie rzecz ujmując, rap to dobra muzyka, poruszająca każdy temat i każdy znajdzie coś dla siebie, ale są promowane złe składy, źli "artyści", bo np. takie gówno jak NPWM poszło do mam talent czy czegoś i od razu mają fejm, bo nie zdajecie sobie sprawy, że teraz Polski rap jest postrzegany właśnie jako muzyka dla uliczników, bandytów, a tu jakieś smutne historię i z JP na 100% rap dla ogółu stał się "smutnym pierdoleniem". Przeciętny słuchacz rapu to mała dziewczynka, która słucha rapu o miłości i trudnym "rzyciu".

Łapcie tu klasyga

Jeżeli ktoś (kto się zna) chce ze mną podyskutować, śmiało piszcie tutaj. Na pewno odpiszę.

PS.

Może zajmij się ruchaniem trupów, o czym tak przecudownie opowiada twój idol?

Storytelling to część rapu.

dapng_nwhxwwq.png

Opublikowano

"Rap to rzucanie kurwami i jebanie policji", ale wy kurwa jesteście ograniczeni. Posłuchajcie ambitnych wykonawców, a nie oceniacie całą scenę przez pryzmat pfk, hg, firmy i popka króla albanii.

Zeus, Bisz, W.E.N.A, VNM, Laikike1, Medium, Małpa, HuczuHucz, Żyt Toster i cała reszta, to jest kurwa esencja rapu, a nie firmy, popki i kule.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Rap jest po prostu chujowy.

Pozdrawiam.

Jak ci się nie podoba to sobie zapuść Ich Troje!

Nie lubię piosenek przykładowo z Firmy, bo cały czas przekleństwo...

Słucham rapu od dziecka.

PFK, Eldo(Parias, Gramatik), Sokół(WWO) i kilka z post up

Opublikowano

Ktoś wyżej wypowiadał się na temat ZDR. Powiem szczerze, że niektóre teksty mają dobre. Aczkolwiek TPS ma naprawdę dobre texty z przekazem . Dajmy na to TPS - Pamiętając Ciebie.

Polski rap nie jest najgorszy. Najgorsze jest to, że jest tak wiele artystów niedocenianych, zagrzebanych gdzieś w głębiach YouTube, podczas gdy autorzy `JP 100% ` dostają nawięcej propsów, i każdy ich wielbi. Smutne. Eldo/Grammatik, Huczu, Planet ANM ładnie jadą. Z tym bardziej na `topie` to oczywiście Pih, O.S.T.R, SNS, Sobota. Aczkolwiek moim zdaniem nic nie przebije Trzeciego Wymiaru, WWO, 52dębców i reszty tych `staroci`.

Opublikowano

Jak słuchać rapu to tylko gangsta :D

Polski rap to największy shit np:.Grubson,HG co to kurna jest ?

Ale jednak jakiś się spodobał Małpa :D

logo1.png
Opublikowano

• O.S.T.R
  • Zeus
  • Medium
  • Słoń
  • Rahim
  • pih

@up

Wiem, że wspomnienie nigdy nie zginie

Tak jak wspomnienie po pierwszej dziewczynie

Jak czasy podstawówki

Zbite butelki, ubite lufki

Starte zelówki w podróży

Polowanie na chwile się nie dłuży, się nie nuży...

Opublikowano

Polski rap to największy shit np:.Grubson,HG co to kurna jest ?

Ja nie zaliczam grubsona do rapu, no sorry.

Hukos, Cira, Miuosh robią teraz zajebisty rap.

dwDSnZq.png

by @Miyoshi

Opublikowano

Szczerze? w Polsce jest tylko jeden prawdziwy raper - O.S.T.R :)

Reszta to tylko pseudo-raperzy

xxxxxxx

Opublikowano

"Rap to rzucanie kurwami i jebanie policji", ale wy kurwa jesteście ograniczeni. Posłuchajcie ambitnych wykonawców, a nie oceniacie całą scenę przez pryzmat pfk, hg, firmy i popka króla albanii.

Zeus, Bisz, W.E.N.A, VNM, Laikike1, Medium, Małpa, HuczuHucz, Żyt Toster i cała reszta, to jest kurwa esencja rapu, a nie firmy, popki i kule.

Opublikowano

W takich tematach zawsze jest wielu hejtów/spinaczy, którzy uczepią się byle gówna. Bo co? Wielcy metalowcy, a pewnie nawet na jednym koncernie metalowym nie byliście.

Ja jestem dumny z polskiego rapu i da się to zauważyć, że on cały czas się zajebiście rozwija. Niektórzy tego nie widzą, bo nie potrafią się wgłębić w tą kulturę.

Jakie kurwa nawijanie o JP itp ? Ja jakoś tego nie widzę, jest wielu artystów na wiecznym propsie, którzy pokazali, że polski rap jest naprawdę mocny. Zeus i Bisz rozjebali rap scenę.

Rap to jedyny gatunek muzyczny, który się tak dobrze rozwinął. W dodatku bez pomocy mediów. Nie mamy teraz dobrych rockowych ani metalowych zespołów. No bo jakich? Dżem, którego 5 minut już dawno minęło?

Ale i tak dla wielu ludzi rap to będzie gówno. Dlaczego? Bo nic o nim nie wiedzą. Nie poświęcili nawet paru minut/godzin, żeby zapoznać się z tym gatunkiem. O tym można by było pisać godzinami.

Ja polecam obejrzeć reportaż o kulturze Hip-Hopu.(link na dole)A co do ciuchów po 100-400zł to ludzie zawsze będą srali. Ich na to nie stać, a anus ich ciska jak widzą, że ktoś takie ciuchy kupuje. Oni też mają prawo zarobić, jak każdy. Tak jak z Justinem Biebierem, zgarnia hajs ma w chuj fanów, ale i tak każdego boli dupa bo ma za dobrze i tyle. Ludzie są debilami i nikt tego nie zmieni. Pozdrawiam.

Jak dla mnie na propsie zawsze WSRH, Miuosh, Pih, Zeus, Bisz, O.S.T.R, 3W, Peja(CNO 2 rozpierdala).

A jeszcze co do polskiego rapu to mi spinacze powiedzcie, dlaczego tylu raperów ma takie osiągnięcia ? Patrzcie ile złotych/platynowych płyt dostali... I teraz kurwa może powiecie, że my w polskim rapie nic nie osiągniemy... Który polski artysta(pop, rock itd.) dostał ostatnio złotą czy platynową płytę? No który? To dowód na to, że rap jest jednak docenianym gatunkiem muzycznym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...