Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rap - ogólna dyskusja

Konfitura

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rzygać mi się chce jak słucham tych syfnych piosenek . :/

Smutne jest jak na psy zszedł cały ten gatunek a zwłaszcza u nas w kraju :/

Zagraniczny ma w większości bengery, a w PL to jest w tym dużo prawdy.

• Odpowiedzi 6,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ale nie wrzucajcie wszystkich wykonawców do jednego worka przez to, że jeden kradnie wizerunek z ameryki. Jest przecież wieku świetnych wykonawców, którzy nie kopiuja amwrykanow.

Nie słuchaj tego typa riotFCB. Na polski rap mówi gówno, a propsuje jakiegoś bezbeka co próbuje być śmieszny.

Widać , że dla zwały ale faktycznie wciąż lepsze niż ten syf na polskiej scenie.

Btw. Podoba mi się tworzenie wizerunku ala Black Raper

Czek ktoś na płytę Szopsa? Ok. 15 wyjdzie ostatni singiel z VNM'em pt. Endorfiny.

zamówiona

dapng_nwhxwwq.png

Opublikowano

Nie można zaliczać rapu do muzyki bo to jest obraza dla muzyki.Jak dla mnie to jest porażka i pseudomuzyka

Opublikowano

Nie można zaliczać rapu do muzyki bo to jest obraza dla muzyki.Jak dla mnie to jest porażka i pseudomuzyka

uprzejmie proszę wypierdalać wyjść z tego tematu

rydah for life

Opublikowano

Idź dalej nagrywaj majnkrafta i nie wracaj

7m9a.png

Opublikowano

Rocznik 99 ty chuja wiesz o rapie nie mówiąc już w ogóle o muzyce...

Pseudointeligent...

Ale nie wrzucajcie wszystkich wykonawców do jednego worka przez to, że jeden kradnie wizerunek z ameryki. Jest przecież wieku świetnych wykonawców, którzy nie kopiuja amwrykanow.

Jest różnica między inspiracją, a podpierdalaniem wizerunku (Buka, Kaen). Najbardziej mnie rozpierdala to że wielu raperów na swoich FP wstawia rzeczy ogólnie dobre i mówią że się jarają i wgle, ale u siebie na tracach ni chuja... wyją jak skurwysyny :D

Nie słuchaj tego typa riotFCB. Na polski rap mówi gówno, a propsuje jakiegoś bezbeka co próbuje być śmieszny.

Czek ktoś na płytę Szopsa? Ok. 15 wyjdzie ostatni singiel z VNM'em pt. Endorfiny.

zamówiona

Dziękówa że wspomniałeś, bo nawet nie czekałem :D Sprawdzam teraz wiele różnych płyt w dużej mierze z po za gatunku i nie orientuję się we wszystkim co ma wyjść itd.

Opublikowano

Wytrzymałem do 0:48, nie polecam.

Robisz coś dobrze, albo do szafy. Słabe (flow, technika, tekst o złu świata...)

WIesz z ZdunO kiedys pisałem na fb , i mi powiedzial ze kiedys tez mu gadali ze jest chujowy i sie bal komus pokazywac a jak on to napisal

''teraz mam takie skrzydla ze nikt mi ich nie podetnie''... Trzeba trenowac a nie sie pierdolic ^

0bFkqdJ.png

Opublikowano

Chuja wiecie o rapie a sie wypowiadacie. Niektóre wypowiedzi są tak żałosne, że aż smieszne.

Każdy raper ma swój styl, jeden nawija tak, drugi tak...ale no tak, przecież wy wiecie lepiej co jest dobre dla niego i polskiej sceny hh.

Wezmę tutaj przykład choćby na B.R.O którego krytykuje 90% osób co sluchają rapu. Ocenia go tak na prawdę po stylu i po tym jak się ubiera, ale gdzie przekaz? Bo jak ktoś ma np. nie wyjściową morde, inaczej niz wy sie ubiera to od razu jest gorszy. Albo taki SBS czy jak mu tam, co go wszyscy od gimbusów jadą i niby osmiesza polska scene hh. Sluchaliscie jego kawalków dogłębnie? Znacie go chociaż by go oceniac? No właśnie.

A najśmieszniejsze jest ten podział wasz kurwa. Wystarczy spojrzeć na youtube, jeden napisze pod kawałakiem jakimś "aa fajna piosenka podoba mi sie" to zara fala hejtu:

"ZAMKNIJ JAPE PIOSENKI TO TY SPIEWASZ POD PRYSZNICEM TO JEST RAP ON NAWIJA, RAPUJE "

przepraszam bardzo, ale to jeden chuj czy ktos spiewa, nawija, rapuje, drze jape.. wiadomo, rap to rap i wypadaloby pisac ze rapuje, ale dobra, co ja tam wiem, gimby wiedza lepiej.

Co do pojazdów na firme, palucha i reszte " RAP DLA GIMBUSÓW I DZIECI JP"

Kolejny przykład beki. Niektórzy po prostu chuja wiedza o zyciu, nie ogarną przekazu.. przytoczę tutaj cytat Eripe z pewnego kawałka

"Chuja wiesz o życiu to od rapu łapy z dala" bo z jednej strony tez jest tak, ze rapu ludzie sluchaja bo jest taka moda... tak samo jak moja siostra sie mnie wczoraj pytała czy słucham jakiegoś Muminka co spiewa Zamknij Oczy no myslalem ze ja przez okno wyjebe, po dlugim namysleniu doszedłem do tego, ze chodzi jej o Buke bo slyszala go na Vivie... są sezonowcy i ludzie co jarają się to muzyką i słuchają bo ją lubią a nie idą za tłume.

Dobra, koniec pierdolenia.

Pozdrawiam i zamknąć morde jak rap gra, elo

Opublikowano

Rap to muzyka, muzyka została stworzona z rapu którzy nie umieli rapować.

Rap to piękno i rym a muzyka to melodia i tyle moim zdaniem

!!!

Polecam B.R.O lub to:

427571487345508569248.jpeg

Potrzebujesz Pomocy?Pisz śmiało PW

Opublikowano

WIesz z ZdunO kiedys pisałem na fb , i mi powiedzial ze kiedys tez mu gadali ze jest chujowy i sie bal komus pokazywac a jak on to napisal

''teraz mam takie skrzydla ze nikt mi ich nie podetnie''... Trzeba trenowac a nie sie pierdolic ^

Zduno jest chujowy przecież.

Chuja wiecie o rapie a sie wypowiadacie. Niektóre wypowiedzi są tak żałosne, że aż smieszne.

Każdy raper ma swój styl, jeden nawija tak, drugi tak...ale no tak, przecież wy wiecie lepiej co jest dobre dla niego i polskiej sceny hh.

Wezmę tutaj przykład choćby na B.R.O którego krytykuje 90% osób co sluchają rapu. Ocenia go tak na prawdę po stylu i po tym jak się ubiera, ale gdzie przekaz? Bo jak ktoś ma np. nie wyjściową morde, inaczej niz wy sie ubiera to od razu jest gorszy. Albo taki SBS czy jak mu tam, co go wszyscy od gimbusów jadą i niby osmiesza polska scene hh. Sluchaliscie jego kawalków dogłębnie? Znacie go chociaż by go oceniac? No właśnie.

A najśmieszniejsze jest ten podział wasz kurwa. Wystarczy spojrzeć na youtube, jeden napisze pod kawałakiem jakimś "aa fajna piosenka podoba mi sie" to zara fala hejtu:

"ZAMKNIJ JAPE PIOSENKI TO TY SPIEWASZ POD PRYSZNICEM TO JEST RAP ON NAWIJA, RAPUJE "

przepraszam bardzo, ale to jeden chuj czy ktos spiewa, nawija, rapuje, drze jape.. wiadomo, rap to rap i wypadaloby pisac ze rapuje, ale dobra, co ja tam wiem, gimby wiedza lepiej.

Kolejny przykład beki. Niektórzy po prostu chuja wiedza o zyciu, nie ogarną przekazu.. przytoczę tutaj cytat Eripe z pewnego kawałka

"Chuja wiesz o życiu to od rapu łapy z dala" bo z jednej strony tez jest tak, ze rapu ludzie sluchaja bo jest taka moda... tak samo jak moja siostra sie mnie wczoraj pytała czy słucham jakiegoś Muminka co spiewa Zamknij Oczy no myslalem ze ja przez okno wyjebe, po dlugim namysleniu doszedłem do tego, ze chodzi jej o Buke bo slyszala go na Vivie... są sezonowcy i ludzie co jarają się to muzyką i słuchają bo ją lubią a nie idą za tłume.

Chciałeś zgrać mędrka, ale ci nie wyszło coś.

BRO hejtują, bo jest marny i robi rap dla gimbów o rzyció i miłoździ.

SBS? "To jest, kurwa, rap? To jest, kurwa, kutas, nie rap" - cytując klasyka.

"Świat jest tak sprawiedliwy, że dostaniesz w plecy kulkę

To nieludzkie ziom jak ojciec może szmacić własną córkę"

Głembokie. Bardzo nawed.

Znacie go chociaż by go oceniac?

Tu żeś dojebał. Co ma to, kim ktoś jest, jak robi chujowy rap?

niewyjściową morde

Obracaj się w normalnym towarzystwie, które na to nie patrzy. Ja nic takiego nie widzę.

Kolejny przykład beki. Niektórzy po prostu chuja wiedza o zyciu, nie ogarną przekazu..

"Przekaz" o.O . Firma jest chujowa i proszę, nie mów, że nie bo się ośmieszysz. Paluch też.

Aż mnie krew zalewa, że takie [antywarn]#@$%[/antywarn] osoby słuchają Eripe. Co, może powiesz, że następca Słonia, ale dużo mu brakuje jak te pizdy na jego profilu?

Beka, bo cytujesz kawałek, w którym Eripe po tobie jedzie, ale ty i tak dasz łapkę w górę...

"nie chcę fanów, co szukali w rapie mądrości życiowych,"

"przeciętni raperzy grają dla przeciętnych słuchaczy, "

Rap to muzyka, muzyka została stworzona z rapu którzy nie umieli rapować.

Rap to piękno i rym a muzyka to melodia i tyle moim zdaniem

Napisz to jakoś normalnie, bo nic nie zrozumiałem.

Ja BRO nie polecam.

e: Cytaty się spierdoliły i musiałem modyfikować posta.

dapng_nwhxwwq.png

Opublikowano

ZdunO slaby nie jest mimo wszystko moze caly czas na czasownikach ale dissem na boczka pokazal ze w beefie by sie umial odnalesc.

Co do BRO i SBS to naprawde porazka jak ktos tego slucha

harnasiek - teraz widac kto jest gimbusek BRO SBS wez sobie Sulina jeszcze odpal Pikeja i bedziesz miec komplet najlepszych raperow w Polsce

0bFkqdJ.png

Opublikowano

łooooo...

Co za frustracja... Coś jak cierpienia młodego truskula #kaaban ze ślizgu.

Chyba każdy kto ma więcej niż wiedzę o rapie (dobry wyznacznik chłamu) przez to przechodził- wraz ze mną.

Po pierwsze to nie każdy raper ma swój styl, bo np. Kaen i Buka to żywe przykłady na przesadną inspirację Eminemem i teraz mamy xera, a nie inspiracje. Widać jak jeden z drugim akcentują czy kreują bardzo podobny styl.

Po drugie B.R.O nie jest hejtowany za ubiór tylko za własną głupotę... Poznałem typa jak nawijał na beacie Busty i wtedy to było coś, przesłuchałem Next Lvl, Next 7 i wtedy stwierdziłem że typ ma potencjał. Flow i beaty niuskulowe, podobało mi się w chuj (miał jeszcze sporo niedociągnięć np. w tekstach ale liczyłem że się wyrobi), ale potem wyłapał go Tede i postanowił go wydać (najgorsze co mogło być..), High School doszedł do skutku i to już jest porażka, słuchałem tego i nie sądziłem (choć po singlach nie chciałem oceniać) że to będzie aż tak niski poziom, nawet porównując poprzednie niedopracowane płyty. Typek ma potencjał tylko być może w złym momencie został wyciągnięty na legal (Tede mógł poczekać jak z VNMem).

Po 3 SBS to jest gówno 4ever. Jest cienka różnica między dobrym lovesongiem, storytellingiem, a jakimś shitem. Ten chłopaczek pokazał (nie on jeden) jak spierdolić szansę... Gdyby to było gdzie indziej to być może nigdy nikt by o nim nie usłyszał, ale że to Poland i panowie z wytwórni Urban Rec mają parcie na hajs to mamy to na półkach w sklepach. Akurat ten typek trafił idealnie tym gównem w target i to nie byle jaki... bo w (niestety) najliczniejszą i najmłodszą grupę słuchaczy rapu i nie tylko. Jak Urban to zobaczył to od razu chciał to wydać. Dla normalnego słuchacza poziom tego gościa jest po prostu na minusie. Ten "raper" ma przecież zero wiedzy o gatunku, on nawet flow nie ma, nie mówiąc o tekstach bo czasowników nie brakuje, jakiekolwiek emocje u niego to porażka, w "Była chłodna" wjechał na beat jakby wjechał na sranie do kibla, no kurwa cóż za "niemoc w głosie"...

Po 4 Przekaz...

Przekaz w chuj... Rozwiejmy raz na zawsze te wątpliwości o przekazie! Tak na prawdę to się nie liczy i kurwa nigdy nie będzie się liczyć. Czemu? Bo rap od zawsze i na zawsze był dla zabawy, częścią muzyki w której młodzi ludzie nie mający zbytniego talentu do muzyki z nudy i dla zabawy bawią się w tworzenie. Na takiej zasadzie powstaje i powstawał i będzie powstawać rap. Nie ważne jak się komercyjnie rozwinie. Przekaz owszem jest w każdej muzyce, nawet w rapie, no bo coś ten artysta rapuje, on nie składa byle jakich sylab, słów które nie mają sensu, tylko ma jakiś temat który podejmuje i realizuje ale tutaj nie chodzi o to żeby kawałki miały coś głębszego w sobie, czyli uczyły tak jak B.R.O który jest starszy o 2/3 lata ode mnie i czego on nauczy mnie albo starszą osobę, jak sam chuja wie o życiu. Jak już pisałem to nie jest najważniejsze choć też nie jest źle jak powstają takie numery ale bez przesady.

Tych od firmy to nie nie znam ani nawet nie słucham bo podgatunek uliczny rap w Polsce umarł... umarł bo niema już nawet raperów którzy mają jakieś skille. Robią to ci co albo nie mają pojęcia o rapie i mają taki chujowy gust że sami tworzą gówno, albo wiedzą co się sprzedaje u gimbów... no bo gimby są największym targetem w tym kraju.

Po 6 co złego jest w sezonowych słuchaczach? Czy ktoś komuś broni słuchać popu, dubstepu, rocka itd. to czemu mamy bronić komuś słuchać rapu... Zachowanie jak u jakiegoś hipstera "ej kurwa jestem lepszy bo słuchałem Magika klika lat przed wami kurwy", beka w chuj i tyle. Tutaj bardziej chodzi o pojęcie o HH, fajnie że coraz więcej ludzi się otwiera na ten gatunek, ale niech Ci ludzie mają wiedzę i niech rozróżniają dobre płyty od tych chujowatych i wszystko będzie dobrze. Bo jeśli ci co sprawdzają HH nie mają pojęcia zbytnio o co tutaj chodzi to wtedy propsują chujowy rap np. B.R.O

Opublikowano

Po drugie B.R.O nie jest hejtowany za ubiór tylko za własną głupotę... Poznałem typa jak nawijał na beacie Busty i wtedy to było coś, przesłuchałem Next Lvl, Next 7 i wtedy stwierdziłem że typ ma potencjał. Flow i beaty niuskulowe, podobało mi się w chuj (miał jeszcze sporo niedociągnięć np. w tekstach ale liczyłem że się wyrobi), ale potem wyłapał go Tede i postanowił go wydać (najgorsze co mogło być..), High School doszedł do skutku i to już jest porażka, słuchałem tego i nie sądziłem (choć po singlach nie chciałem oceniać) że to będzie aż tak niski poziom, nawet porównując poprzednie niedopracowane płyty. Typek ma potencjał tylko być może w złym momencie został wyciągnięty na legal (Tede mógł poczekać jak z VNMem).

Wtedy mogło coś z niego być, ale to co odjebał na High School, to icon_nonono.gif

Ten "raper" ma przecież zero wiedzy o gatunku

Hahah. Widziałeś wywiad z nim? Beka na głos w niektórych momentach xD

Bo jeśli ci co sprawdzają HH nie mają pojęcia zbytnio o co tutaj chodzi to wtedy propsują chujowy rap np. B.R.O

Jak zaczną wychodzić na legal dobrzy zawodnicy, i w końcu ktoś z main odważy się powiedzieć na głos, że tacy i tacy są chujowi, a nie liżą się po kutangach, to może by się coś zmieniło.

ZdunO slaby nie jest mimo wszystko moze caly czas na czasownikach ale dissem na boczka pokazal ze w beefie by sie umial odnalesc.

Sam sobie zaprzeczasz. Słaby ten diss.

e: Widzieliście ten filmik gdzie Tede montuje filmik o tym, że niby jest iluminatą?

Na końcu

e2: Teraz zobaczyłem, że to pięćsetna odpowiedź w tym temacie. Wygrałem.

dapng_nwhxwwq.png

Opublikowano

Wtedy mogło coś z niego być, ale to co odjebał na High School, to icon_nonono.gif

Hahah. Widziałeś wywiad z nim? Beka na głos w niektórych momentach xD

Jak zaczną wychodzić na legal dobrzy zawodnicy, i w końcu ktoś z main odważy się powiedzieć na głos, że tacy i tacy są chujowi, a nie liżą się po kutangach, to może by się coś zmieniło.

Sam sobie zaprzeczasz. Słaby ten diss.

e: Widzieliście ten filmik gdzie Tede montuje filmik o tym, że niby jest iluminatą?

Na końcu

e2: Teraz zobaczyłem, że to pięćsetna odpowiedź w tym temacie. Wygrałem.

Prowadzimy w statach :D

Sprawdzał ktoś Zygsona z Patopato? Dobra beka:

OD 5:10 jest beka!

Opublikowano

Widziałem wideło z tego koncertu. Zawód, bo Eripe się dusi w chuj i w którymś tam kawałku robił przerwę co wers. Albo był zbyt napierdolony żeby nawijać. Nie wiem.

dapng_nwhxwwq.png

Opublikowano

"Tomb był wczoraj w urzędzie i oficjalnie

zmienił nazwisko na Czlajn. Od teraz

zwracajcie się do niego per Pan Czlajn."

XDD

rydah for life

Opublikowano

Trochę nie w temat, ale prawdziwy rap zanika w zastraszającym tempie. Większość się sprzedała. Niewielu pozostało takich, którzy tworzą z zamiłowania i pasji. Do tego zostaje wypuszczane coraz więcej shitu typu: 'moje bloki, dam ci wpie*dol, bla, bla'. Props po prostu.

Opublikowano

Trochę nie w temat, ale prawdziwy rap zanika w zastraszającym tempie. Większość się sprzedała. Niewielu pozostało takich, którzy tworzą z zamiłowania i pasji. Do tego zostaje wypuszczane coraz więcej shitu typu: 'moje bloki, dam ci wpie*dol, bla, bla'. Props po prostu.

Prawdziwy to znaczy jaki?

Bo choć dużej chujowizny na scenie nie zauważyłem żeby rap miał zaniknąć, tym bardziej że tamten rok był rokiem Bisza, Zeusa, Laika, raperzy którzy mają swój poziom i są po tej dobrej stronie...

Opublikowano

Dziwne, bo myślałem, że uliczny rap w Polsce praktycznie nie istnieje, a ty wyjeżdżasz z blokami.

Kto się sprzedał i co to prawdziwy rap?

dapng_nwhxwwq.png

Opublikowano

Iggy Azela sprawdzał ktoś?

Mnie się ten rap podoba :D .

Łap tu parę kawałków :D

Hmm, Pezet, Pih, Eldo , Peja , Kali, Hemp Gru, Sobota, Fokus. :]
Podam ci kilka ich fajnych kawałków:
Pezet- Noc i dzień
Pezet - Nieważne
Pezet - Spadam
Pih - Echo
Pih- Nigdy już nie wróci
Pih - Śmierć nas nie rozłączy
Eldo - Granice
Eldo - Nie pytaj o nią
Peja - reprezentuje biede
Peja - Gruba Impra z Rysiem 2
Kali - Nie tylko ty
Hemp Gru - Droga
Hemp Gru - Jedność
Sobota - Tańcz głupia
Sobota - z buta wjeżdżam
Fokus - Klaskaj
Fokus - VIP
I jeszcze Fokus, Rahim i O.S.T.R - Nierozłączny kompan.
Polecam :)

...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...