Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Szukasz anime lub mangi? Pisz tutaj!

-Vasto-

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 21.05.2019 o 18:52, rafaeru napisał:

Szukam czegoś poważniejszego najlepiej Seinen bo miałem małą przerwę. Lata najlepiej 2016 - 2019 może też być starsze.

Tutaj mój MAL: https://myanimelist.net/animelist/kosmitabartek (nie jest do końca aktualny)

Chciałbym aby zarys fabularny był mniej więcej, że główny bohater jest złym charakterem - może coś jak Overlord albo 2 seria Tokyo Ghoul ?

Ciężko jest znaleźć tytuł, by MC był typowym złolem, bo mało ludzi się z takim bohaterem utożsamia. Może robić "złe" rzeczy, ale koniec końców i tak wychodzi na to, że "on miał rację", "pogubił się w tym co robi" albo "tak naprawdę, to nie on był tym złym". Tak więc zapodam mieszankę gatunkową, a ty już sam ocenisz jaki był:

(od razu mówię, że nie patrzę na lata, kiedy wychodziło, ale prawie wszystkie są starsze niż twoje wymagania - najzwyczajniej nie robi się takich anime zbyt wiele)

- Code Geass 

- Jormungand

- Rainbow nisha rokubou

- Saga of the Tanya the evil

- Umineko no naku koro ni

- Inuyashiki (jeśli uznamy, że ten młody to też główny bohater)

- 91 DAYS

- Gankutsuou

Squid Girl 

Dnia 21.05.2019 o 22:00, xShezo napisał:

Szukam Anime podobnego do "Naruto". Ma być wciągające tak samo jak "Naruto" oraz posiadać podobne cechy tego anime: dobry soundtrack, dobra historia (fabuła), trzymające w napięciu momenty itd.

Yyy... każdy tasiemiec jaki się nawinie będzie to miał? Skoro jest tak popularny, to musi mieć coś, co przyciąga. Chociaż z tą wciągającą fabułą to tak różnie bywa. Często po kilku latach wydawania (mangi ofc) i bycia na fali autorzy sobie nie radzą z rozwojem wydarzeń - no bo kto by się spodziewał, że ich tytuł osiągnie taki sukces i będzie trzeba go tyle lat wydawać? A co gorsza, wymyślać coraz to inne fabuły dla poszczególnych arców. Także tyle jeśli chodzi o smutne pierdololo:

- One piecie - wiele osób, którym poleciłem odpadło zanim udało im się dojść to Arlong Park Saga, a więc 30 odcinków (IMO jeden z lepszych arców jakie ma OP) (prawie 900 odcinków jak na chwilę obecną)

- Bleach - tutaj idealny przykład, tego co pisałem wyżej + studio, które pizgało fillerowe odcinki, bo nie mieli materiału. Chociaż historia o Baunto jak dla mnie była ciekawa. (366 odcinków + 4 czy tam 5 filmów).

- Fullmetal Alchemist: Brotherhood - nie będę męskim narządem i nie powiem, żebyś zaczynał od wersji z 2003, (chociaż serce mówi żeby tak zrobić, bo byś miał dodatkowe 50 odcinków do oglądania). Co ja mogę napisać? Anime wszech czasów, okupujące wszystkie topki "najlepszych anime". Nic tylko oglądać. 

- Yu-Gi-Oh: Duel Monster - franczyza, która ma z 6-7 sezonów i łącznie może być coś koło 1k odcinków, aczkolwiek tylko pierwsza seria jest warta uwagi.

- Fairy Tail - 3 sezony, z czego ostatni nadal wychodzi. Pierwszy sezon bardzo udany, drugi to niestety inne studio i równia pochyła, o trzecim się nie wypowiem, bo nie widziałem. (Będzie z okładem 400 odcinków pewnie ja się skończy)

- InuYasha - tytuł już mający swoje lata, bo od jakiegoś czasu pełnoletni.  (167 odc. + 4 filmy + Kanketsu-hen mający 24 odcinki)

- HunterxHunter(2011) - dobra, solidna historia. W końcu autor mangi takie sobie przerwy w wydawaniu robi, że może sobie w spokoju przemyśleć jak to ma wyglądać (148 odc + 2 filmy)

- Yu Yu Hakusho - starusieński tytuł, bo z początku lat 90 ubiegłego wieku. Autor ten sam co HxH. Bitewniak jak się patrzy (112 odc)

Wstępnie tyle. Jeśli byś chciał jeszcze jakieś i jeśli nie masz problemu ze sportówkami, to też coś się znajdzie. 

106071453484304291456.jpeg

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 4,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
Dnia 21.05.2019 o 18:52, rafaeru napisał:

Szukam czegoś poważniejszego najlepiej Seinen bo miałem małą przerwę. Lata najlepiej 2016 - 2019 może też być starsze.

Tutaj mój MAL: https://myanimelist.net/animelist/kosmitabartek (nie jest do końca aktualny)

Chciałbym aby zarys fabularny był mniej więcej, że główny bohater jest złym charakterem - może coś jak Overlord albo 2 seria Tokyo Ghoul ?

Kliknąłem na malu opcje, która zestawia moją liste z twoją i pokazuje, których anime nie obejrzałeś z mojej listy, dodatkowo uporządkowałem według oceny, więc:

• Code geass - no jest to starsze anime, ale w niczym to nie przeszkadza, bo kreska o ile jest specyficzna to przynajmniej ma swój charakter i nawet jesli na początku cię odrzuci to założe się, że później się do niej przyzwyczaisz, to będzie tym łatwiejsze, bo sama fabuła i główny bohater to coś po prostu zajebistego. To anime nie wygląda na poważne, ale uwierz mi, że takie  jest. Główny bohater jest trochę zły, ja bym go tak nie określał, ale na pewno jest mordercą ? Dziwie się, że go jeszcze nie widziałeś, to popularna bajka, nie bez powodu zresztą. Jeśli lubisz inteligentnych, indywidualistycznych bohaterów o epickich zamiarach, którzy w trakcie swoich przygód muszą dokonać rzeczy, które ktoś by uznał za złe - musisz to obejrzeć, ja daje temu anime 9 albo może nawet 10 na 10
    edit: właściwie to główny bohater ma kilka wspólnych cech z Light z death note, a death note dałeś 9/10 :))
  • Fate/zero - Główny bohater to taki trochę zimny, wyrachowany skurwiel, tak go pamiętam. I znowu, nie można mówić, że to po prostu zła postać, bo marzenia i cele miał dobre. Przed albo po fate/zero możesz obejrzeć fate/stay night, ale fate/stay night już jest jakby mniej poważne i mniej ambitne. Polecam, 8/10
  • Ajin - główny bohater na początku wydawać by się mogło, że jest trochę ciotą, ot jakiś dzieciaczek, ale nic bardziej mylnego bo wraz z upływem fabuły jego postać coraz bardziej ukazuje się jako socjopata. A gdyby to bylo za mało to antagonista to już jest calkiem popierdolony. Bardzo fajne anime, polecam jeśli lubisz takie thrillery, które się połyka bardzo szybko. Tylko nie zrażaj się do kreski, jest to animacja 3d, cgi, na początku może się to dziwnie oglądac, ale potem się przyzwyczaisz, wręcz na swój ona pasuje
  • tak jak @Pitbull_ polecam tez inuyashiki, troszkę podobne jest nawet do ajina, ale na tle ajina wypada bardziej płytko. Mimo wszystko oglądało się przyjemnie i szybko
    Dnia 21.05.2019 o 22:00, xShezo napisał:

Szukam Anime podobnego do "Naruto". Ma być wciągające tak samo jak "Naruto" oraz posiadać podobne cechy tego anime: dobry soundtrack, dobra historia (fabuła), trzymające w napięciu momenty itd.

hunterxhunter 2011, Magi
    Koniecznie obejrz, to nie są byle jakie bajki

Edytowane przez royal333
Opublikowano

Większość z tego co poleciliście widziałem. A to Inuyashiki kompletnie mi nie siada.

Szukam po prostu czegoś poważniejszego nie musi być taka tematyka jak napisałem wcześniej. Najlepiej Seinen i nie ecchi z jakimś ogarniętym głównym bohaterem ew. jakaś komedia (najbardziej lubię takie w stylu GTO).

Z tego co przez te 2 tygodnie oglądałem i mi siadło to:

- Violet Evergarden

- Devils Lane

- Grand Blue

- Hinamatsuri

Opublikowano
Dnia 2.06.2019 o 23:03, rafaeru napisał:

Większość z tego co poleciliście widziałem. A to Inuyashiki kompletnie mi nie siada.

Szukam po prostu czegoś poważniejszego nie musi być taka tematyka jak napisałem wcześniej. Najlepiej Seinen i nie ecchi z jakimś ogarniętym głównym bohaterem ew. jakaś komedia (najbardziej lubię takie w stylu GTO).

Z tego co przez te 2 tygodnie oglądałem i mi siadło to:

- Violet Evergarden

- Devils Lane

- Grand Blue

- Hinamatsuri

w takim razie zaktualizuj swojego mala...

Opublikowano (edytowane)

Co lepsze One Punch Man czy Fairy Tail? Nie wiem na którym anime teraz się skupić, jestem świeżo po obejrzeniu HxH 2011.

Edytowane przez xShezo
Opublikowano

Poszukuję anime w którym jeden z bohaterów będzie ponad przeciętnie inteligentny, bez znaczenia czy robił by za protagonistę czy antagonistę, ale żeby się chociaż przewijał przez większą część tego anime, a najlepiej jeżeli wszystko toczyło by się wokół niego. Nie koniecznie musi to być jakiś psychol / morderca, ale takimi też nie pogardzę. Fajnie by było jakby miał sporo racji w tym co mówi / myśli co przekładało by się na jego czyny (Jeżeli stałby po tej "gorszej" stronie barykady). Nie musi to być też koniecznie jakiś wchoy poważny kryminał, coś luźniejszego też bym złapał.  Do tej pory z anime które mógłbym do tego opisu zaliczyć mam za sobą: Monster, Code Geass, Psycho pass, Death Note, Darker Than Black, 91 Days, Kuroshitsuji, SnK,  Zankyou no terror.

Opublikowano
3 godziny temu, xShezo napisał:

Co lepsze One Punch Man czy Fairy Tail? Nie wiem na którym anime teraz się skupić, jestem świeżo po obejrzeniu HxH 2011.

I temu i temu daleko do HxH, fabularnie na pewno FT jest ambitniejsze, bo OPM w ogóle się na fabule nie skupia. Jak wolisz komedię, to OPM, jak wolisz granie na emocjach i magię, to FT. FT jest też o wieleee dłuższe, więc zależy od Twojego czasu.

2 godziny temu, dondestroj napisał:

Poszukuję anime w którym jeden z bohaterów będzie ponad przeciętnie inteligentny, bez znaczenia czy robił by za protagonistę czy antagonistę, ale żeby się chociaż przewijał przez większą część tego anime, a najlepiej jeżeli wszystko toczyło by się wokół niego. Nie koniecznie musi to być jakiś psychol / morderca, ale takimi też nie pogardzę. Fajnie by było jakby miał sporo racji w tym co mówi / myśli co przekładało by się na jego czyny (Jeżeli stałby po tej "gorszej" stronie barykady). Nie musi to być też koniecznie jakiś wchoy poważny kryminał, coś luźniejszego też bym złapał.  Do tej pory z anime które mógłbym do tego opisu zaliczyć mam za sobą: Monster, Code Geass, Psycho pass, Death Note, Darker Than Black, 91 Days, Kuroshitsuji, SnK,  Zankyou no terror.

Wkrótce skończą emitować Tate no Yuusha, pierwszy odcinek ma długość dwóch i trzeba obejrzeć cały, aby mieć ogląd na serię. Jak nie masz super oczekiwań, to powinno być w porządku, seria wzbudza u mnie mieszane uczucia, ale z pewnością jest warta obejrzenia. 

Fate/Zero - MC jest przebiegły, ciężko stwierdzić czy jest dobry czy zły (cel uświęca środki), generalnie przyjemna seria z bardzo fajną animacją, jest tam kilka ambitniejszych postaci.

Psycho-Pass - tutaj w sumie antagonista zaczyna być bardziej widoczny wraz z odcinkami, jednak niewątpliwie jest genialny, główni bohaterowie próbują mu dorównać. Całkiem fajna wizja utopijnego systemu bezpieczeństwa i kwestia kontroli nad ludźmi niczym u Orwella.

Arslan Senki - jak lubisz średniowieczny styl walki z wojskami to też przyjemna seria, w pierwszych odcinkach pojawia się postać stratega, który jest aż zbyt inteligentny.

Steins;Gate - nie oglądałeś mimo podania takich tytułów, ma bardzo długi początek (gdzieś 10 odcinków), ale chyba większość nie żałuje przebrnięcia przez ten wstęp. 

QtiV6xY.gif

Opublikowano
Dnia 7.06.2019 o 20:42, dondestroj napisał:

One outs, ale najpierw poczytaj o zasadach baseballu :D

Opublikowano

Cześć szukam jakiegoś anime podobnego do Shingeki no Kyojin, ew. czy polecacie Tate no Yuusha? O czym jest to anime i czy warto je obejrzeć? 

Szukam czegoś gdzie jest pełno akcji, walk trzymających w napięciu - tak jak to było według mnie w Naruto czy HxH 2011 ew. w SNK. 

Opublikowano
2 minuty temu, xShezo napisał:

Cześć szukam jakiegoś anime podobnego do Shingeki no Kyojin, ew. czy polecacie Tate no Yuusha? O czym jest to anime i czy warto je obejrzeć? 

Szukam czegoś gdzie jest pełno akcji, walk trzymających w napięciu - tak jak to było według mnie w Naruto czy HxH 2011 ew. w SNK. 

W zasadzie polecać to można wszystko i nic, przecież są ludzie, ktorzy daja  sao 10/10

Więc ciężko odpowiedzieć na to pytanie. Na razie obejrzałem 15 odcinków tate no yusha, początek był fajny, ale im dalej tym takie bardziej przecięne. Można obejrzeć

A co do podobnych do shingeki no kyojin to nie uściśliłeś na jakiej zasadzie podobnych. 

Co do walk trzymających w napięciu: Bleach, choć nie wiem jak teraz by mi się to oglądało bo to ogladalem 7 lat temu. No ale ten tytuł głównie z walk właśnie słynął, z tego co pamiętam. Akcji tam jest sporo (choć początek jest spokojniejszy)

Opublikowano
9 godzin temu, royal333 napisał:

A co do podobnych do shingeki no kyojin to nie uściśliłeś na jakiej zasadzie podobnych. 

Chodziło o podobne wydarzenia bądź historie gdzie właśnie ludzkość walczy z jakimiś tytanami itp.

Co do Bleach to właśnie obejrzałem 1-wszy odcinek i myślę, że na tym się teraz skupie bo wydaje się być interesujące.

Opublikowano
Dnia 7.06.2019 o 20:42, dondestroj napisał:

W sumie to nie sprecyzowałeś, jaki typ geniuszu cię interesuje...

Bo możesz mieć "geniusz ekonomiczny" jak w Spiece and Wolf albo Maoyuu Maou Yuusha.

Masz też ludzi ze smykałką to hazardu jak i taktyki (również tej w grach sportowych), więc Kaiji, One Outs czy nawet takie Hikaru no GO by pasowało. Legend of the Galactic Heroes jako starcie wielkich strategów bym mógł zaproponować.

Dalej idąc masz tych wszystkich "szkolnych geniuszy", którzy to są w różnych rzeczach zajebiści... The world god only knows, Detective ConanYahari ore no Seishun czy Hyouka.

W sumie, to każda sportówka, która ma więcej sezonów może być podciągnięta pod tą, w której główny bohater jest geniuszem xD Ktoś fajnie podsumował (nt. ogólnej sytuacji w anime sportowych, akurat wtedy to się odnosiło do Prince of Tennis), że oni z takimi umiejętnościami powinni rządzić światem, a nie grać w tenisa... Taka tam dygresja.

Oczywiście dalej mamy wszystkich "geniuszy z innego świata", którzy dzięki znajomości zasad z naszego świata (lub po prostu dzięki setkom godzin naparzania w dany tytuł, do świata którego zostali wciągnięci) mają przewagę nad tubylcami, a więc prawie co drugi "isekai" by pasował, Log Horizony, no game no life (tutaj akurat ten typowy geniusz by bardzo pasował) that time i got reincarnated as a slime, Overlord czy wychodzący Kenja no Mago albo równie ciekawa komedia Ixion Saga DT

Chyba tyle. Mam nadzieję, że coś ci przypadnie

Opublikowano
14 godzin temu, xShezo napisał:

Chodziło o podobne wydarzenia bądź historie gdzie właśnie ludzkość walczy z jakimiś tytanami itp.

Co do Bleach to właśnie obejrzałem 1-wszy odcinek i myślę, że na tym się teraz skupie bo wydaje się być interesujące.

Skup się na bleachu, a po nim jesli chodzi o podobne do snk: Black bullet - z tymże dla mnie to anime jest średnie, ale tobie moze się spodoba i Highschool of the dead - zombie, calkiem spoko seria 
(i black bullet i hoftd są niedokonczone)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Jest coś wartego uwagi w sezonie letnim 2019?
Oprócz dr. stona i vivland sagi

Edytowane przez N7Reny

"Samogwałt to przyjemność, sam gwałt to już kara"

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 7.10.2019 o 20:50, N7Reny napisał:

Jest coś wartego uwagi w sezonie letnim 2019?
Oprócz dr. stona i vivland sagi

Zależy czego chcesz.

Jak głupia komedia, to Dumbbell Nan Kilo Moteru?

Jeśli jakiś głupio-mądry odmóżdżacz pseudobitewny, to Enen no Shouboutai

Jeśli popsute wspomnienia z dzieciństwa (xD), to Toaru Kagaku no Accelerator

Jeśli trochę tajemnicy i astrofizyki, to Kanata no Astra

Tak szczerze, to letni sezon był posucha jak nie wiem. Wiosna 2019 miała więcej ciekawych tytułów do zaoferowania.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Skończyłem w sobotę MHA. Poszukuję teraz czegoś krótkiego (1 sezon, wyjątkowo dwa) tak na około 12 odcinków na sezon.

Teraz zabieram się za Mob Psycho (1 i 2 sezon) a po nim pewnie wleci Senryuu Shoujo. Miałem ogladać Oregairu ale przełożyli premierę i skończyła mi się lista i chęci do życia (Oregairu to kozak największy). Generalnie to ja oglądam to co według mnie wygląda na spoko ciekawą bajkę. Nie mam jakiegoś specjalnego typu.

MAL: MyAnimeList

• 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 13.07.2021 o 21:17, Sneakysu napisał:

Coś podobnego do Naruto, Bleacha i Black Clover? Próbowałem SAO i One Piece, ale nie podeszło :v 

Moim zdaniem najbliżej Black Clover w pewnych wspólnych ciekawych cechach jest Magi 😎 Ma tylko dwa sezony, sezon 2 ekranizuje dosyć widowiskowy i dłuższy arc, jednak w mandze dzieją się później o wiele fajniejsze rzeczy. Poszerzone uniwersum, wytłumaczenie ich zasad i rozwinięcie kwestii "antagonistów" (chociaż manga raczej odchodzi od nazywania kogokolwiek "złym", bo wszystko jest kwestią perspektywy i doświadczenia, więc należy te słowo traktować w podstawowym znaczeniu) sprawia, że to bardzo solidny tytuł. 

A jak szukasz (po ponad połowie roku xD) tasiemców to standardowo Fairy Tail (bijatyki z nagłym wzrostem siły to raczej coś co jesteś w stanie zaakceptować) i Hunter x Hunter (oglądałem wersję 2011 i jest popularniejsza niż starsze wydanie), tylko w porównaniu do podanych przez Ciebie tytułów jest... inne. Autor stawia na rozwinięcie fabuły bardziej niż na irracjonalny wzrost siły głównych bohaterów, spektakularne walki są raczej prowadzone przez dobrze rozwinięte postacie poboczne. Ale ogląda się fajnie i często nazywane jest najlepszą (jakościowo) długą serią, która wyszła. 

QtiV6xY.gif

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Może mi ktoś coś polecić krwawego, bardziej na pewno niż damon slayer, bo koleżanka mnie zachęciła do tego, ale coś nie wyszło

Edytowane przez Yugu
Opublikowano
6 minut temu, Yugu napisał:

Może mi ktoś coś polecić krwawego, bardziej na pewno niż damon slayer, bo koleżanka mi to mnie zachęciła do tego, ale coś nie wyszło

Hmm może Miari nikki, albo chainsaw man?

Cygantura

Opublikowano
W dniu 8.12.2022 o 19:57, Yugu napisał:

Może mi ktoś coś polecić krwawego, bardziej na pewno niż damon slayer, bo koleżanka mnie zachęciła do tego, ale coś nie wyszło

Z nowszych propozycji to jak wyżej ktoś pisał Chainsaw Man!

Opublikowano
W dniu 8.12.2022 o 20:25, Yugu napisał:

Dzięki, przejrzę

Polecam się 😄

Cygantura

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam mam znajomego który jest fanem klimatów mangi, anime wspomniał ostatnio że jego ulubionym jest anime jest o kartach i motocyklach wiem że jest osobą która ogrywa turnieje w Yu-Gi-Oh ale tam motocykli nie było. Dlatego moje pytanie czy ktoś zna anime w którym te dwa aspekty są połączone. Z góry dzięki za pomoc