Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Uchodźcy

Gość Pelé意

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mamy tak dużo własnych problemów, że przynajmniej teraz nie powinniśmy się w to zbytnio mieszać. Nasi rodacy nie mają często mieszkań, pracy, środków na utrzymanie. Tym trzeba się zająć, a dopiero potem możemy myśleć o innych.

Jesteśmy w UE, więc musimy ich przyjąć. Poza tym, dostaniemy dofinansowanie.

Szczyt hipokryzji: jechać po Cameronie (będącym przeciwko polskim imigrantom), a bulwersować się, kiedy do polski przyjeżdża raptem 2 tysiące uchodźców (za których utrzymanie w części będzie odpowiedzialna Unia).

• Odpowiedzi 452
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Moim zdaniem nie powinniśmy ich przyjmować. Przecież nie mamy z nimi nic wspólnego, nie mieliśmy żadnych korzyści z nich to dlaczego mamy nimi ich przyjmować i utrzymywać. Do roboty raczej się nie wezmą, bo w sumie w Polsce tej pracy nie ma, dla Polaków już jej nie starcza. Po za tym wiele Polaków czeka też na powrót do Ojczyzny, ale nie ma na to pieniędzy. A na arabów, którzy nie chcą się asymilować to już jest. Po za tym mamy już dość uchodźców z Ukrainy. Dlaczego Unia nie pomoże nam też ich rozdzielić do innych krajów?

Jesteśmy w UE, więc musimy ich przyjąć. Poza tym, dostaniemy dofinansowanie.

Nic nie musimy jesteśmy wolnym krajem. Po za tym uchodźców kraje nie muszą przyjąć tylko odbywa się to na dobrowolności. A pieniądze z Uni można wykorzystać na inne ważniejsze cele.

Opublikowano

Cóż, jak dla mnie to są to nie uchodźcy a ludzie w potrzebie, nie afrykanie, nie syryjczycy tylko po prostu ludzie. I naturalnym ludzkim odruchem powinna być pomoc drugiemu, nawet jeśli będzie musiał sam z tego powodu gorzej żyć.

AHA

Czy ty w ogóle myślisz? Mamy hajs na przyjmowanie uchodźców, mamy hajs aby dać im mieszkanie i prace, ale nie ma kasy aby pomóc polskiej rodzinie, która ledwo wiąże koniec z końcem? I przez to odbiera im się dzieci?

Tylko nie wyskakuj mi z tekstem, że cała Polska płaci na to podatki, bo podatki to zżera biurokracja, a do tych co na prawdę potrzebują trafia najmniej. 

Opublikowano

AHA

Czy ty w ogóle myślisz? Mamy hajs na przyjmowanie uchodźców, mamy hajs aby dać im mieszkanie i prace, ale nie ma kasy aby pomóc polskiej rodzinie, która ledwo wiąże koniec z końcem? I przez to odbiera im się dzieci?

Tylko nie wyskakuj mi z tekstem, że cała Polska płaci na to podatki, bo podatki to zżera biurokracja, a do tych co na prawdę potrzebują trafia najmniej. 

Polska rodzina nie jest w niczym lepsza od rodziny uchodźców, nawet na terenie Polski. Jeśli polskie rodziny nie mają, trudno to to również trzeba naprawić ale odmówienie komuś pomocy bo "My mamy własne problemy i zdychajcie bo najpierw się zajmiemy nimi" jest zwyczajnie nieludzkie.

Poza tym, polskie rodziny może i są biedne ale nie wisi im nad głową codzienna groźba śmierci. 

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Polska rodzina nie jest w niczym lepsza od rodziny uchodźców, nawet na terenie Polski. Jeśli polskie rodziny nie mają, trudno to to również trzeba naprawić ale odmówienie komuś pomocy bo "My mamy własne problemy i zdychajcie bo najpierw się zajmiemy nimi" jest zwyczajnie nieludzkie.

Poza tym, polskie rodziny może i są biedne ale nie wisi im nad głową codzienna groźba śmierci. 

Nie mam pytań, żegnam. 

Opublikowano

Jak to nie jest? Przecież Polacy są w swoim kraju, a państwo ma obowiązek dbać o swoich obywateli. Pomocy niech udzielają inne kraje, niech uchodźcy jadą do Francji, do Niemiec tam w sumie lepiej nawet będą się czuć, tam jest więcej osób takich jak one. Po za tym w większości tych grup uchodźców jest sporo terrorystów, przecież to bardzo dobry sposób na dostanie się do Europy.
Opublikowano

Taki szybki koniec argumentacji? Jakie to słodkie :3

Żaden koniec, po prostu Cię nie rozumiem nie rozumiem twojej głupoty. Mi nic nikt nie dał za darmo. Sam sobie zarabiam, sam znalazłem pracę i mieszkanie. Jakim prawem z moich zarobków ma iść na jakiegoś przybysza z zadupia, kiedy nie ma pieniędzy w kraju aby utrzymać Polską rodzinę, której są odbierane dzieci? My nie mieliśmy koloni poza starym lądem i to nie z naszej winy teraz jest bieda na tych zadupiach. Poza tym twój argument, że Polska rodzina nie jest lepsza niż rodzina uchodźców na terenie Polski to chyba jakiś troll. Chyba Ci za mocno przygrzało słoneczko.

Opublikowano

Żaden koniec, po prostu Cię nie rozumiem. Mi nic nikt nie dał za darmo. Sam sobie zarabiam, sam znalazłem pracę i mieszkanie. Jakim prawem z moich zarobków ma iść na jakiegoś przybysza z zadupia, kiedy nie ma pieniędzy w kraju aby utrzymać Polską rodzinę, której są odbierane dzieci? My nie mieliśmy koloni poza starym lądem i to nie z naszej winy teraz jest bieda na tych zadupiach. Poza tym twój argument, że Polska rodzina nie jest lepsza niż rodzina uchodźców na terenie Polski to chyba jakiś troll. Chyba Ci za mocno przygrzało słoneczko.

Człowiek to człowiek, polak czy obcokrajowiec, ten sam człowiek i ma takie samo prawo do pomocy.

I to wszystko wyjaśnia, nie jest to decyzja polskiego rządu tylko Unii Europejskiej i jest to decyzja humanitarna. Ratujemy ludzkie życia kosztem pieniędzy innych. Życie ludzkie jest warte każdych pieniędzy i jeśli Ci to nie pasuje to jesteś po prostu dupkiem, dla którego pieniądze są ważniejsze niż człowiek.

A dramaty polskich rodzin rodem z brukowców proszę sobie odpuścić. Usunąć socjal ale najpierw dać polskim rodzinom więcej hajsu w jego zakresie. Żelazna, prawicowa logika.

Opublikowano

Niech spierdalają i niech sami wywalczą swoje terytorium a nie że k***a nasi dziadowie przez 1000 lat napierdalali przelewali krew abyśmy mieli gdzie mieszkać a tu przyjdą takie mendy i daj im to daj im to może kawy, może herbaty .. j**** ich 

Opublikowano

Człowiek to człowiek, polak czy obcokrajowiec, ten sam człowiek i ma takie samo prawo do pomocy.

I to wszystko wyjaśnia, nie jest to decyzja polskiego rządu tylko Unii Europejskiej i jest to decyzja humanitarna. Ratujemy ludzkie życia kosztem pieniędzy innych. Życie ludzkie jest warte każdych pieniędzy i jeśli Ci to nie pasuje to jesteś po prostu dupkiem, dla którego pieniądze są ważniejsze niż człowiek.

A dramaty polskich rodzin rodem z brukowców proszę sobie odpuścić. Usunąć socjal ale najpierw dać polskim rodzinom więcej hajsu w jego zakresie. Żelazna, prawicowa logika.

Ty jesteś jakiś przyjebany? Nie dość, że nie obalasz moich argumentów to jeszcze podajesz te swoje inwalidy. My nie mieliśmy tam kolonii, to nie z naszej winy jest tam teraz bieda. I tak wole dać moje pieniądze na biedną Polską rodzinę (tylko taką, która na prawdę tego potrzebuje, a nie pieprzonych nierobów, czy innych alkoholików), niż na bambusów, którzy mogą stanowić zagrożenie dla mojego kraju. Nazwij mnie kucem, ksenofobem czy innym nacjonalistą, mam to w dupie. Dla mnie Polska jest najważniejsza i na pierwszym miejscu. 

Opublikowano

Ty jesteś jakiś przyjebany? Nie dość, że nie obalasz moich argumentów to jeszcze podajesz te swoje inwalidy. My nie mieliśmy tam kolonii, to nie z naszej winy jest tam teraz bieda. I tak wole dać moje pieniądze na biedną Polską rodzinę (tylko taką, która na prawdę tego potrzebuje, a nie pieprzonych nierobów, czy innych alkoholików), niż na bambusów, którzy mogą stanowić zagrożenie dla mojego kraju. Nazwij mnie kucem, ksenofobem czy innym nacjonalistą, mam to w dupie. Dla mnie Polska jest najważniejsza i na pierwszym miejscu. 

Dokładnie, jeśli Polska jest dla Ciebie ważniejsza niż ludzkie życie to pokazuje jak bardzo idiotyczną postawą jest patriotyzm.

I tu nie chodzi o to, kto ponosi za to winę tylko o ratowanie ludzkiego życia.

Opublikowano

Dokładnie, jeśli Polska jest dla Ciebie ważniejsza niż ludzkie życie to pokazuje jak bardzo idiotyczną postawą jest patriotyzm.

I tu nie chodzi o to, kto ponosi za to winę tylko o ratowanie ludzkiego życia.

Źle interpretujesz moje posty, chociaż wyżej i tak napisałem o co mi chodzi. Polska rodzina jest dla mnie ważniejsza niż uchodźcy, którzy po raz kolejny napiszę, że mogą stanowić zagrożenie. Polska nie ma na utrzymanie biednych Polski rodzin, a w********a hajs na lewo i prawo. Tu na Ukrainke z parę baniek, tu się uchodźcom zapewni lepsze warunki niż Polakom, a c**j! Niech mają!

Opublikowano

za co jakieś bambusy mają dostawać pracę albo mieszkanie? nie no serio, bo nie rozumiem, mi nikt nic nie dał, sam znalazłem pracę, sam zarobiłem, z ogromną pomocą własnych rodziców, a nie obcych ludzi, a tym bardziej obcego rządu

A co, mają siedzieć bezrobotni na zasiłku? Odpowiada Ci to? SKoro tu "przybyli" to niech chociaż pracują na Siebie.

Opublikowano

Oni nie pójdą do pracy, bo poco mają iść jak dostaną mieszkanie, zasiłki na dzieci, które zresztą i tak dostaną dodatkowo stypendia szkolne sponsorowane przez rząd, a dla polskich dzieci nie ma.

Opublikowano

Właśnie oni pracować nie będą dostają hajs na siebie i na dzieci zrobią jak najwięcej i bd mieli w c**j hajsu załóżmy że na osobę dostają 2/3k to 5 osób i już jest 10/15 k za nic nie robienie no raj ;) zresztą wspanialomyslna Polska najlepiej niech weźmie jakąś pożyczkę tak że 100000000 euro i wyśle na Ukrainę, bo giną ludzie wcale bym się nie zdziwił gdyby tak się stało ;) Echh odbiegłem troszkę od tematu.

Opublikowano

To k***a pomagaj ze swoich pieniędzy, a nie k***a chcecie okraść uczciwych ludzi. Typowa lewacka empatia zajebać komuś i dać innemu. Takich ludzi powinni wieszać. 

Bydło powinno dalej w szałach siedzieć. 

Deus vult

Opublikowano

To k***a pomagaj ze swoich pieniędzy, a nie k***a chcecie okraść uczciwych ludzi. Typowa lewacka empatia zajebać komuś i dać innemu. Takich ludzi powinni wieszać. 

Bydło powinno dalej w szałach siedzieć. 

Typowa prawicowa miłość bliźniego. "Pomagajcie moim rodakom a bambusy niech się odpierdolą od mojego hajsu i zdychają bo nie zasługują na pomoc".

To są te wartości katolicko-patriotyczne? 

Opublikowano

MOIM zadaniem nie powinniśmy ich przyjmować ,gdyż sami mamy nie małe problemy .

@hrabia14 może to Cię szokować ,ale dla niektórych np. dla mnie ważniejszy jest własny dostatek i moich bliskich niż obcego mi człowiek z obcego kraju ,a NARZUCANIE komuś postawy altruistycznej jest tak samo niemoralne jak zakazywanie in-vitro czy aborcji ,ponieważ każdy ma inną moralność inne wartości są dla niego ważniejsze w życiu

Europa nie może byc Chrystusem świata i odpowiadać za wszystkie "grzechy" .

bez gif

Opublikowano

Typowa prawicowa miłość bliźniego. "Pomagajcie moim rodakom a bambusy niech się odpierdolą od mojego hajsu i zdychają bo nie zasługują na pomoc".

To są te wartości katolicko-patriotyczne? 

Ale czy ja tobie bronie dawać na bambusów? Płać ale z własnej kieszeni a od reszty się odwal to się nazywa złodziejstwo inaczej. 

Co ma kościół do tego? Kościół bardzo dużo zrobił dla afryki itd A co ateizm zrobił?  

Jedynymi twoimi argumentami jest demagogia która gra na uczuciach, ale jest to śmieszne/

Deus vult

Opublikowano

Dla mnie mogą być w Polsce ale pod warunkiem że całkiem zasymilują się w naszym kraju. Z tego powodu powinniśmy przyjmować jedynie uchodźców- katolików. Oni raczej łatwo by się zasymilowali i nie byłoby problemu jak z muzułmanami że zaczęliby się rządzić i dyktować swoje warunki. Oczywiście pomoc państwa sprowadzałaby się do tego aby dostali pracę i w miarę szybko zaczęli żyć na własny rachunek bez uderzania po kieszeni podatnika. Poza tym nie wiadomo co za tydzień może się stać na wschodzie Ukrainy i wtedy może się pojawić problem z podobną a może nawet i większą ilością uchodźców zza wschodniej granicy. A tych też trzeba przyjąć, zapewnić jakieś środki do życia...

Opublikowano

11822326_930606720349438_615592521012024

Niby demotywatory, ale nie zdziwiłbym się gdyby to było prawdą.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Duda wczoraj był w Niemczech i został poruszony temat uchodźców i prezydent Niemiec, Joachim Gauck, powiedział, że nam pomagano kiedy to my potrzebowaliśmy pomocy. No, pomogli nam w 39', wyzwolili nas z rąk Polski! Bardzo dobrze Duda, nie dał sobie w kaszę dmuchać. Nie dość, że Ukraińcy do nas uciekają to jeszcze imigrantów z Afryki mamy przyjmować... Powtórzę to jeszcze raz. To państwa, które miały kolonie w tamtych regionach są winne teraźniejszej biedy, więc oni powinni teraz się tym zająć, a nie zrzucają odpowiedzialność na barki innych.

Opublikowano

Szczerze powiedziawszy, nie jestem za tym by Europa, a tym bardziej Polska przyjmowała uchodźców. To będzie to samo, co w cytacie - tyle, że u nas. Wg niektórych, powinniśmy przyjąć ich z otwartymi ramionami oraz zaprosić do domu. Politycy powinni najpierw się martwić o wewnętrzne sprawy i problemy państwa, a potem na zewnątrz. Jeśli już mają żyć w śród nas, to pod warunkiem asymilacją oraz pójściem do pracy. 

11822326_930606720349438_615592521012024

Niby demotywatory, ale nie zdziwiłbym się gdyby to było prawdą.

gfgdf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...