Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybory Prezydenckie 2015r.

Immoral

Wybory Prezydenckie 2015r.  

313 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na kogo zaglosujesz w majwoych wyborach prezydenckich?

• Grzegorz Braun
      3
    • Waldemar Deska
      1
    • Andrzej Duda
      24
    • Anna Grodzka
      8
    • Adam Jarubas
      1
    • Bronislaw Komorowski
      20
    • Janusz Korwin-Mikke
      142
    • Marian Kowalski
      1
    • Pawel Kukiz
      29
    • Nie mam ukonczych 18lat
      48
    • Nie zaglosuje
      20
    • Magdalena Ogorek
      16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Primo, podatek, to nie haracz, który ściągany  jest od ciebie za możliwość życia na terenie kraju. Podatek, który płacisz (w twoim przypadku twoi rodzice) to kontrybucja na rzecz społeczeństwa, która udostępnia ci możliwości, zapewnione przez państwo. 

Secundo, nauczyciele dostają wypłaty z pieniędzy samorządowych.

Tertio, w życiu tego na oczy nie zobaczysz ale Polska jako jeden z niewielu krajów na świecie ma całkowicie darmową edukację wyższą.

Służba zdrowie też darmowa?

ps.

Skąd samorządy mają pieniądze na wypłatę dla nauczycieli?

Deus vult

• Odpowiedzi 917
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Podatki powinny iść na wspólne dobro - wojsko, policje, urzędy i może coś jeszcze, ale nie ma zgody na złodziejstwo! Nie może być tak, że państwo zabiera Nowakowi 100 zł i daje je Kowalskiemu tylko dlatego, że Kowalski jest biedniejszy.TO JEST ZŁODZIEJSTWO SOCJALIZM = LEGALIZACJA KRADZIEŻY.Jak ja napadnę kogoś z nożem i zażądam pieniędzy, bo np. jestem głodny i mnie nie stać na jedzenie to to jest według państwa napad i kradzież, ale jak państwo przy pomocy swojego aparatu mnie okrada i daje Nowakowi, to to już jest solidaryzm społecznym.Wypierdalać z czymś takim.

EDUKACJA NIE JEST DARMOWA, BO PIENIĄDZE NA NIĄ IDĄ Z PODATKÓW, JEST PAŃSTWOWA. PAŃSTWOWA NIE RÓWNA SIĘ DARMOWA, TO NOWOMOWA WYMYŚLONA PRZEZ CZERWONYCH.

Mógłbyś wytłumaczyć tą metaforę? Bo jakoś średnio widzę analogię między płaceniem podatku, który daje ci różne przywileje a napadem z  bronią w ręku... 

Służba zdrowie też darmowa?

ps.

Skąd samorządy mają pieniądze na wypłatę dla nauczycieli?

Działa na takiej samej zasadzie jak edukacja.

Życie w grupie społecznej to nie same korzyści. Wymaga również poświęceń. 

Naród to grupa ludzi, powiązanych przynależnością do danej narodowości. Grupa społeczna. Nikt od was nic nie kradnie, wy płacąc podatki dokonujecie kontrybucji na wspólne dobro narodu. Nie samego siebie, nie tylko swojej rodziny ale całego narodu. To co proponuje Korwin to kwintesencja samolubności, interesowności i obłudy. "Płacę tylko za siebie i gdzieś mam co się dzieje z innymi". 

Jest grupa 100 osób. 50 z nich uczy się, leczy itp. i prywatnie płaci po 500 zł. 50x500=25000

25000/100=250

W tej grupie 100 osób, każda płaci po 250 zł i KAŻDA z tych 100 osób ma w dowolnym momencie możliwość skorzystania z tego co wcześniej robiło tylko 50 osób, posiadając taką możliwość więcej osób będzie się np. uczyć na uczelniach wyższych co może być tylko dobre.

Mi druga opcja wydaje się bardziej logiczna.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Mógłbyś wytłumaczyć tą metaforę? Bo jakoś średnio widzę analogię między płaceniem podatku, który daje ci różne przywileje a napadem z  bronią w ręku... 

Działa na takiej samej zasadzie jak edukacja.

Życie w grupie społecznej to nie same korzyści. Wymaga również poświęceń. 

Naród to grupa ludzi, powiązanych przynależnością do danej narodowości. Grupą społ

Analogia jest taka że podatki płacisz pod przymusem.

Nie myl socjalizmu z państwem.

Dowiem się kto opłaca szkołę i fundusz zdrowia? Bo to co mówisz to demagogia.

Jeśli nie jesteś samolubem to oddaj 99% wypłaty na innych.

Deus vult

Opublikowano

Masz 17 lat, nie zarabiasz, nie płacisz podatku od zarobków, więc po co o tym mówisz?

who cares

Niby kto?

Analogia jest taka że podatki płacisz pod przymusem.

Nie myl socjalizmu z państwem.

Dowiem się kto opłaca szkołę i fundusz zdrowia? Bo to co mówisz to demagogia.

Jeśli nie jesteś samolubem to oddaj 99% wypłaty na innych.

Oddam około 35% na wspólne dobro czyli siebie i "innych" w formie podatku, jak dla mnie spoko.

Opublikowano

Masz 17 lat, nie zarabiasz, nie płacisz podatku od zarobków, więc po co o tym mówisz?

who cares

ad personam

Podziękuje panu.

Deus vult

Opublikowano

@hrabia14 serio tego nie rozumiesz? Jak ja ci zabiorę 500 zł, to jest źle, ale czemu? Nie powinieneś mieć pretensji, bo przecież potrzebuje tych 500 zł.Jak państwo zabierze tobie 500 zł i da mi, to to już jest normalne i nazywa się "solidaryzmem społecznym"

Właśnie, czemu nie oddałeś 90% swojej wypłaty (o ile pracujesz) na jakieś organizacje charytatywne? Och, wolisz mieć swoją kasę dla siebie, na internet, na kawę, na inne zachcianki, no patrz - taki jesteś samolubny  :(

Opublikowano

Niby kto?

Oddam około 35% na wspólne dobro czyli siebie i "innych" w formie podatku, jak dla mnie spoko.

Oddawaj sobie ale nie zmuszaj innych.

Deus vult

Opublikowano

@hrabia14 serio tego nie rozumiesz? Jak ja ci zabiorę 500 zł, to jest źle, ale czemu? Nie powinieneś mieć pretensji, bo przecież potrzebuje tych 500 zł.Jak państwo zabierze tobie 500 zł i da mi, to to już jest normalne i nazywa się "solidaryzmem społecznym"

Właśnie, czemu nie oddałeś 90% swojej wypłaty (o ile pracujesz) na jakieś organizacje charytatywne? Och, wolisz mieć swoją kasę dla siebie, na internet, na kawę, na inne zachcianki, no patrz - taki jesteś samolubny  :(

Nie da tylko tobie tylko wszystkim obywatelom na dobro wspólne. 

Tobie bym 500 zł nie dał. 500 zł podatku na wspólne dobro czyli i moje i twoje oddam z chęcią.

A czemu mam oddawać 90% skoro oddaje mniej w formie podatku, który pomaga i mnie i innym? Jeśli będę chciał to z tego co mam mogę wesprzeć również tych szczególnie potrzebujących ale tylko jeśli będę chciał.

Oddawaj sobie ale nie zmuszaj innych.

Oddaje właśnie po to by wszyscy mogli z tego skorzystać, nie tylko ja. Tak samo jak ja korzystam z tego, że wszyscy inni płacą podatki.

Jeśli nie zostaniesz zmuszony to nie zapłacisz i w tym momencie staniesz się pasożytem żerującym na pieniądzach innych nie dając nic od siebie.

Opublikowano

Tobie bym 500 zł nie dał. 500 zł podatku na wspólne dobro czyli i moje i twoje oddam z chęcią.

A czemu mam oddawać 90% skoro oddaje mniej w formie podatku, który pomaga i mnie i innym? Jeśli będę chciał to z tego co mam mogę wesprzeć również tych szczególnie potrzebujących ale tylko jeśli będę chciał.

Zasiłek, edukacja itp. nie są dobrem wspólnym.Kowalski jest bezrobotny i dostaje zasiłek 500 zł - korzyść dla niego.To Kowalski idzie studiować europeistykę.Wspólne dobro to np. policja, bo policja chroni i Kowalskiego i Nowaka, ogólnie wszystkich dlatego jest wspólnym dobrem.

Opublikowano

Hrabia, słucham. Czemu uważasz, że Korwin nie spełni swych obietnic i czy możesz poprzeć to jakimiś argumentami?

Opublikowano

Oddaje właśnie po to by wszyscy mogli z tego skorzystać, nie tylko ja. Tak samo jak ja korzystam z tego, że wszyscy inni płacą podatki.

Jeśli nie zostaniesz zmuszony to nie zapłacisz i w tym momencie staniesz się pasożytem żerującym na pieniądzach innych nie dając nic od siebie.

Trollujesz teraz prawda??

Ja nic nie chcę i nie chcę w przyszłości na nikogo płacić.

Deus vult

Opublikowano

Zasiłek, edukacja itp. nie są dobrem wspólnym.Kowalski jest bezrobotny i dostaje zasiłek 500 zł - korzyść dla niego.To Kowalski idzie studiować europeistykę.Wspólne dobro to np. policja, bo policja chroni i Kowalskiego i Nowaka, ogólnie wszystkich dlatego jest wspólnym dobrem.

Płacisz podatek, tak? Masz możliwość studiować? Masz. Masz możliwość się leczyć? Masz. Masz możliwość brania zasiłku? W określonych warunkach masz? Czy korzystasz ze wszystkiego? Pewnie nie. 

Ale ktoś płaci za to, żebyś ty mógł się np. pójść leczyć za co ty płacisz za to, że ktoś idzie się uczyć. Proste.

Podatek daje ci możliwość korzystania z przywilejów, które masz jako obywatel.

Opublikowano

Płacisz podatek, tak? Masz możliwość studiować? Masz. Masz możliwość się leczyć? Masz. Masz możliwość brania zasiłku? W określonych warunkach masz? Czy korzystasz ze wszystkiego? Pewnie nie. 

Ale ktoś płaci za to, żebyś ty mógł się np. pójść leczyć za co ty płacisz za to, że ktoś idzie się uczyć. Proste.

Ale ja przykładowo chcę korzystać z prywatnej szkoły i prywatnej służby zdrowia które jest tańsze szybsze i lepsze.

"Socjalizm to równy podział biedy."

Dlaczego socjaluchy wpierdalają się w moje życie?

Deus vult

Opublikowano

Trollujesz teraz prawda??

Ja nic nie chcę i nie chcę w przyszłości na nikogo płacić.

To jak nie chcesz płacić to też nie bierz. Proste. Jak nie chcesz płacić to nikt nie zabrania ci zrzec się obywatelstwa i dalej mieszkać ze swoimi rodzicami, płacić prywatnie za co tylko chcesz.

Hrabia, słucham. Czemu uważasz, że Korwin nie spełni swych obietnic i czy możesz poprzeć to jakimiś argumentami?

Redukujemy liczbę urzędów i urzędników. Gdzie pójdą ludzie zwolnieni przy tej redukcji? Ach, do nowych miejsc pracy, które stworzą się gdy przedsiębiorcy zaczną tworzyć z Polski ekonomiczny raj po tym jak Korwin już zniesie połowę podatków, kontroli i innych? Korwin tworzy ciąg akcji i reakcji, w których jeśli jeden element pójdzie nie tak to wszystko się sypnie. 

Nie uda się z podatkami? To w konsekwencji nie będzie redukcji urzędów bo tych ludzi nie będzie gdzie zatrudnić i stworzy się bezrobocie.

Nie wierzę w taki plan gdzie wszystko układa się idealnie. Jaka jest pewność, że Korwinowi się uda? Czy on kiedykolwiek przedstawił porządną koncepcję (Tj. opracowaną pod kątem ekonomicznym, nie tylko puste słowa na jakiejś debacie) chociażby likwidacji podatku dochodowego? Nie przypominam sobie...

Opublikowano

@hrabia14

A dlaczego ja mam się składać na coś z czego nie korzystam? To jest nielogiczne.Ja mogę płacić na to z czego korzysta każdy czyli z wojska, policji i urzędników.

Masz myślenie komucha.Urzędy nie maja być po to, żeby ktoś miał pracę, tylko dlatego, żeby ktoś mógł coś bezproblemowo załatwić.Urząd nie generuje żadnego zysku, jest tylko obciążeniem finansowym, dlatego liczbę urzędników i urzędów trzeba zredukować do minimum.Tak samo Fabryka samochodowa BMW nie jest po to, żeby jakiś Hans miał pracę, tylko po to, żeby wyprodukować samochód, sprzedać go, pokryć z tego koszty i jeszcze uzyskać zysk i to jest zdrowie funkcjonowanie.Tak funkcjonuje zdrowa gospodarka.Oczywiście, Hans ma pracę - dostaje pensje - 2000 euro, Wilhelm dostaje swoje BMW kupione powiedzmy za 50 000 euro, Frank, który jest właścicielem fabryki też dostaje swój zysk - 200 000 euro.Każdy jest zadowolony.I jest praca, i jest towar i jest zarobek.

Ludzie mają jakieś takie debilne myślenie, że zmiany wchodzą nagle z dnia na dzień, nie prawda.Urzędnicy nie zostaną zwolnieni z dnia na dzień.A gdzie pójdą pracować? Gdzie będą chcieli.Ja doskonale wiem, że dzisiaj praca jest "luksusem", ale w kapitalizmie miejsca pracy tworzą się błyskawicznie.Dlaczego? Bo podatki są niskie, nie ma tych wszystkich regulacji, zbędnych przepisów, wystarczy chęć, pomysł i rejestracja działalności.

Opublikowano

@hrabia14

A dlaczego ja mam się składać na coś z czego nie korzystam? To jest nielogiczne.Ja mogę płacić na to z czego korzysta każdy czyli z wojska, policji i urzędników.

Bo ktoś składa się na coś z czego on nie korzysta a ty tak. To interes z korzyścią dla obu stron.

Opublikowano

Tylko ze kilka mln ludzi musialoby sie zrzec obywatelstwa.

Jaka to jest korzysc ze ludzie miesiacami czekaja a nawet latami do lekarza? Gdzie prywqtnie nastepnego dnia mam wizyte?

Deus vult

Opublikowano

Czyli namawiasz zaradnych ludzi do opuszczenia kraju, bo tutaj mendy twojego pokroju chcą się bawić w dom rodzinny. (odpowiadając na pytanie "czemu namawiasz do opuszczenia kraju" - a kto normalny będzie się dawał rżnąć ze swoich ciężko zarobionych pieniędzy?)

Zmuszaj ludzi  dalej do swoich chorych wymysłów to na pewno będzie miał kto pracować na twoją emeryturę.

To jak nie chcesz płacić to też nie bierz. Proste. Jak nie chcesz płacić to nikt nie zabrania ci zrzec się obywatelstwa i dalej mieszkać ze swoimi rodzicami, płacić prywatnie za co tylko chcesz.

Redukujemy liczbę urzędów i urzędników. Gdzie pójdą ludzie zwolnieni przy tej redukcji? Ach, do nowych miejsc pracy, które stworzą się gdy przedsiębiorcy zaczną tworzyć z Polski ekonomiczny raj po tym jak Korwin już zniesie połowę podatków, kontroli i innych? Korwin tworzy ciąg akcji i reakcji, w których jeśli jeden element pójdzie nie tak to wszystko się sypnie. 

Nie uda się z podatkami? To w konsekwencji nie będzie redukcji urzędów bo tych ludzi nie będzie gdzie zatrudnić i stworzy się bezrobocie.

Nie wierzę w taki plan gdzie wszystko układa się idealnie. Jaka jest pewność, że Korwinowi się uda? Czy on kiedykolwiek przedstawił porządną koncepcję (Tj. opracowaną pod kątem ekonomicznym, nie tylko puste słowa na jakiejś debacie) chociażby likwidacji podatku dochodowego? Nie przypominam sobie...

Jeszcze nie słyszałem żeby jakikolwiek podatek korzystnie wpływał na wysokość mojej pensji. Bredź dalej hrabio, pośmiejemy się wszyscy razem. #wspólne #zrozumienie

Bo ktoś składa się na coś z czego on nie korzysta a ty tak. To interes z korzyścią dla obu stron.

Jeśli nie chcę żadnych przywilejów typu służba zdrowia, edukacja szkolna (nie chcę płacić na innych ani żeby inni płacili na mnie) to gdzie tu sens dla stwierdzenia "korzyść dla obu stron"? Krótko mówiąc, jest to zabieranie moich pieniędzy poza moją zgodą, mądrzy ludzie nazywają to kradzieżą.

Coś jeszcze chcesz dodać?

417711489342956987022.png

Opublikowano

Tylko ze kilka mln ludzi musialoby sie zrzec obywatelstwa.

Jaka to jest korzysc ze ludzie miesiacami czekaja a nawet latami do lekarza? Gdzie prywqtnie nastepnego dnia mam wizyte?

Dlatego w obietnicach polityka szukam usprawnienia instytucji państwowych a nie ich likwidacji.

Czyli namawiasz zaradnych ludzi do opuszczenia kraju, bo tutaj mendy twojego pokroju chcą się bawić w dom rodzinny. (odpowiadając na pytanie "czemu namawiasz do opuszczenia kraju" - a kto normalny będzie się dawał rżnąć ze swoich ciężko zarobionych pieniędzy?)

Zmuszaj ludzi  dalej do swoich chorych wymysłów to na pewno będzie miał kto pracować na twoją emeryturę.

Jeszcze nie słyszałem żeby jakikolwiek podatek korzystnie wpływał na wysokość mojej pensji. Bredź dalej hrabio, pośmiejemy się wszyscy razem. #wspólne #zrozumienie

Jeśli nie chcę żadnych przywilejów typu służba zdrowia, edukacja szkolna (nie chcę płacić na innych ani żeby inni płacili na mnie) to gdzie tu sens dla stwierdzenia "korzyść dla obu stron"? Krótko mówiąc, jest to zabieranie moich pieniędzy poza moją zgodą, mądrzy ludzie nazywają to kradzieżą.

Coś jeszcze chcesz dodać?

Mógłbyś mi powiedzieć gdzie kogokolwiek namawiam do opuszczenia kraju?

Ja też o takim nie słyszałem, ale nie widzę tu związku. Chciałbym, żeby mi ktoś powiedział jak zostanie zniesiony np. podatek dochodowy, potrafi mi ktoś odpowiedzieć?

Jeśli nie chcesz tych przywilejów to spoko. Ale jesteś obywatelem Polski i masz zarówno przywileje jak i obowiązki, w tym płacenie podatków. Póki jesteś obywatelem tego kraju to ktoś płaci na to, żebyś te przywileje miał.

Opublikowano

@hrabia14 Gdyby każdy miał się bać to bylibyśmy kilkaset lat wstecz z postępem gospodarczym, aktualny system w Polsce się nie sprawdza, spójrz na to że większość ludzi tutaj wegetuje, nie żyje, żyją Ci którzy dorobili się za PRL'u lub ich rodziny. Nie wiem jak można patrzeć na to co się dzieje w tym kraju i dalej w to brnąć, problemem tutaj jest starsze pokolenie które nie myśli o osobach młodszych, oni już żyją bo żyją, siedzenie na d***e im wystarczy a młodzi muszą emigrować.

vlRm1nY.png

Opublikowano

Dlatego w obietnicach polityka szukam usprawnienia instytucji państwowych a nie ich likwidacji.

Ja też o takim nie słyszałem, ale nie widzę tu związku. Chciałbym, żeby mi ktoś powiedział jak zostanie zniesiony np. podatek dochodowy, potrafi mi ktoś odpowiedzieć?

Jeśli nie chcesz tych przywilejów to spoko. Ale jesteś obywatelem Polski i masz zarówno przywileje jak i obowiązki, w tym płacenie podatków. Póki jesteś obywatelem tego kraju to ktoś płaci na to, żebyś te przywileje miał.

Gdyby Korwin miał pełnię władzy w Polsce i wdrożył ten program, to przez 6 miesięcy mielibyśmy burdel, ale potem nasz kraj rozwijałby się w tempie 10 proc. rocznie

— podsumowuje prof. Rybiński.

Deus vult

Opublikowano

Czytanie być trudna sprawa, prawda?

Odchodząc już od tej bezcelowej dyskusji.. Ty chcesz państwo opiekuńcze - ja nie chcę.

Przestań pisać swoje wielce mądre posty, ja również przestanę i temat na pewno na tym zyska.

No bo powiedz mi, po co ktoś kto tu wejdzie ma czytać kilkanaście stron dyskusji pomiędzy dwoma/trzema użytkownikami i w tym patrzeć na twój wku*wiający nick?

417711489342956987022.png

Opublikowano

Czytanie być trudna sprawa, prawda?

Odchodząc już od tej bezcelowej dyskusji.. Ty chcesz państwo opiekuńcze - ja nie chcę.

Przestań pisać swoje wielce mądre posty, ja również przestanę i temat na pewno na tym zyska.

No bo powiedz mi, po co ktoś kto tu wejdzie ma czytać kilkanaście stron dyskusji pomiędzy dwoma/trzema użytkownikami i w tym patrzeć na twój wku*wiający nick?

Czy ty rozumiesz to co piszesz? W zaznaczonym zdaniu czarno na białym sugerujesz jakobym ja namawiał "zaradnych ludzi" do opuszczenia kraju.

Czyli nie potrafisz mi odpowiedzieć na moje pytanie o plan usunięcia podatku dochodowego? Spoko.

Dyskusja zakończona ale zamiast odpowiedzi na moje pytania i kwestionowanie postulatów JKM dostałem wyzwiska, puste frazesy i brak odpowiedzi.

Ale wy i tak powiecie, że "zaoraliście lewaka", wasza wola...

Ja wnioski z dyskusji wyciągnąłem, wy nigdy tego nie zrobicie bo w życiu nawet się nie zastanowicie nad tym gównem, które Korwin w was wpuszcza strumieniami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...