Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Manchester United Football Club

Gamus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

578301416677182323107.jpeg

Historia założenia:

Manchester United Football Club został założony w 1878 roku, lecz wówczas występował pod inną nazwą – Newton Heath LYR (Lancashire and Yorkshire Railway). 

Marząc o wywarciu wpływu na krajową, a nawet światową piłkę, robotnicy kolejowi z Newton Heath połączeni pasją do futbolu rozpoczęli

organizowanie meczów między oddziałami firm kolejowych.

Kiedy w 1888 roku uformowała się Football League, Newton Heath nie był klubem na tyle silnym i bogatym jak inne, więc nie mógł zostać

założycielem ligi. Tę zaś utworzyli Blackburn Rovers oraz Preston North End. Klub musiał poczekać do 1892 roku, by przystąpić do rozgrywek.

Za Newton Heath ciągnęły się długi. Na początku XX wieku wydawało się, że klub skazany jest na likwidację. Mimo to John Henry Davies, 

właściciel lokalnego browaru uratował go. Legenda głosi, iż przedsiębiorca usłyszał o tarapatach klubu przez przypadek, gdy oddawał znalezionego 

psa należącego do kapitana Newton Heath, Harry’ego Stafforda.

Davies zdecydował się na inwestowanie w klub licząc na zarobek. Doprowadziło to do zmiany nazwy zespołu. Po kilku propozycjach 

(Manchester Central, Manchester Celtic) ostatecznie na przełomie kwietnia i maja 1902 roku zdecydowano się na nazwę używaną do dziś – Manchester United.

Dalszą część histori znajdziecie pod linkiem http://www.devilpage.pl/index/dzialy/1/historia-manchesteru-united-dekada-po-dekadzie/

Zachęcam do czytania, tych którzy tego jeszcze nie zrobili.

Menadżerowie:

Obecnie od 2014 Louis van Gaal

Poprzednicy: David Moyes 2013-2014 

Sir Alex Ferguson 1986-2013

Kadra podopiecznych Louisa van Gaala

Bramkarze:

1. David de Gea

13. Anders Lindegaard

40. Ben Amos

50. Sam Johnstone

Obrońcy:

2. Rafael da Silva

3. Luke Shaw

4. Phil Jones

5. Marcos Rojo

6. Johny Evans

12. Chris Smalling

33. Paddy McNair

36. Marnick Vermijl

37. Saidy Janko

39. Tom Thorpe

41. Reece James

42. Tyler Blackett

Pomocnicy:

7. Angel Di maria

8. Juan Mata

12. Adnan Januzaj

16. Michael Carrick

17. Daley Blind

18. Ashley Young

21. Ander Herrera

24. Darren Fletcher

25. Antonio Valencia

28. Anderson

31. Marouane Fellaini

35. Jesse Lingard

44. Andreas Pereira

Napastnicy:

9. Radamel Falcao

10. Wayne Rooney

20. Robin van Persie

48. Will Keane

49. James Wilson

Wypożyczeni:

Nani -> Sporting Lizbona

Javier Hernández -> Real Madryt

Tom Cleverley -> Aston Villa

Michael Keane -> Burnley

Nick Powell -> Leicester City

Ángelo Henríquez -> Dinamo Zagrzeb

Guillermo Varela -> Real Madryt B

Wilfried Zaha -> Crystal Palace

Legendy klubowe:

Eric Cantona 1992-1997

Peter Schmeichel 1991-1999

David Beckham 1991-2003

Ole Gunnar Solskjear 1996-2007

Edwin van der Sar 2005-2011

Gary Neville 1992-2011

Paul Scholes 1993-2013

Ryan Giggs 1990-2014

oraz inni zasłużeni.

Trofea:

Mistrzostwo Anglii - 20 razy
Mistrzostwo 2. Ligi - 2 razy
Puchar Anglii - 11 razy
Puchar Ligi - 4 razy
Tarcza Dobroczynności/Tarcza Wspólnoty - 20 razy
Puchar Europy/Liga Mistrzów - 3 razy
Puchar Zdobywców Pucharów - 1 raz
Superpuchar Europy - 1 raz
Puchar Interkontynentalny - 1 raz
Klubowe Mistrzostwa Świata - 1 raz

Rekordy:

932181416678724323107.png

552971416678724323107.png

110481416678724323107.png

249401416678724323107.png

586271416678724323107.png

Stan na 2 Maja 2014

Stadion:

864541416679026323107.jpeg

364541416679026323107.jpeg

Herb:

Do 1970: 942311416675743323107.png

1970 - 1973: 936911416675743323107.png

1973 - 1998:807141416675743323107.png

Obecny od 1998: 228161416675743323107.png

Obecne stroje:

988751416678234323107.jpeg

Sorki że z tłem białym.

Przydatne linki:

http://manutd.pl/

http://www.devilpage.pl/

http://manusite.pl/

http://www.manutd.com/

• Odpowiedzi 736
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jeden z trzech najbardziej rozpoznawalnych klubów świata obok FC Barcelona i Real Madryt.

W sumie można tak powiedzieć. Duży napływ fanów ma Chelsea i Bayern z wiadomych względów.

Opublikowano

Wczorajszy mecz był bardzo dobry i przyjemny dla oka. RvP mam nadzieję się obudzi i będzie więcej strzelał :D

Dokładnie. W końcu coś grali. Szkoda że Di Maria kontuzja. Myślę że jak wyleczy większość drużyny do końca kontuzje to będzie passa samych zwycięstw. 

Opublikowano

Nie widzę sensu aby United miało kupić Hummelsa. Huśtawki formy i szklanka, nie to co Vermealen, ale łapie bardzo często kontuzję. Mają sporo kapusty, więc może uda im się Varane wyciągnąć, kiedyś w to wątpiłem, ale jak Perez tak się sprzedaje muzułmanom to już wszystko jest możliwe. Dla tego gościa liczy się tylko zielone. Powinni zainwestować w młodych, głodnych sukcesów i gry zawodników, wybrać się na zakupy do Benfici, Porto, czy Ajaxu. Nie oglądam za wiele meczów Utd, tylko jeśli jest jakiś szlagier, ale chyba gorzej już nie będzie, urwali punkty Chelsea. W TOP4 będą na pewno, a i do UCL pewnie też wejdą.

Fajnie zrobiony temat, follow.

Opublikowano

Zawsze może być gorzej :D Zmiana trenera, zakup kilku zawodników i całkiem przyjemnie się ogląda takie spotkanie :) Wydaje mi się że było by lepiej gdyby nie było takich kombinacji w lini obrony. Ale cóż... kontuzje robią swoje :P Ja obstawiam na TOP3. Czołowe zespoły nie licząć Chelsea gra nie zbyt dobrze a United łapie wiatr w nowe żagle :D 

Opublikowano

Jestem tego samego zdania. Hummels raczej nie przejdzie, Varane będzie chciał sporo. LvG chciał zakupić Vidala za 30 mln., ale moje pytanie po co. Offensywa jest bardzo silna, lecz brakuje jednego, dobrego playmerkera bo Herrera nim nie jest lub to jeszcze nie jego czas. Cieszę się z bramki van Persiego i znakomitej formy GK oraz dobrego występu Carricka.

Teraz tylko zdobywać punkty i nie tracić bramek w końcówkach. Obronie trzeba dać troszkę czasu, ale jedno wzmocnienie by się przydało.

Ciekawe czy Vades podpisze ten kontrakt z MU bo od kilku tygodni trenuje z klubem, ale wątpię czy chcę być tylko zmiennikiem.

Musi być TOP4 :]

Opublikowano

Zawsze może być gorzej :D Zmiana trenera, zakup kilku zawodników i całkiem przyjemnie się ogląda takie spotkanie :) Wydaje mi się że było by lepiej gdyby nie było takich kombinacji w lini obrony. Ale cóż... kontuzje robią swoje :P Ja obstawiam na TOP3. Czołowe zespoły nie licząć Chelsea gra nie zbyt dobrze a United łapie wiatr w nowe żagle :D

Chelsea nie gra dobrze?

To jest pretendent do zgarnięcia całej puli. Info potwierdzone przez ekspertów.

Chelsea nie gra efektownie tylko efektywnie.. nie rozumiesz taktyki Mourinho niestety.

Niepokonani od 20 meczów i nie zanosi się aby ktoś zdołał przełamać tą passe, a już na pewno nie w Premier League

Manchester United remis z Chelsea potraktował jako zwycięstwo ponieważ mieli farta i De Gea na bramce który bronił strzały których nie można obronić,a pech taki żevan Persie strzelił brame z rożnego w 94 minucie (pare sekund przed gwizdkiem) :D

Twierdzisz że Man UTD zmiesci się w top3?

nie sądzę

1.Chelsea

2.Manchester City

3.Arsenal/Southampton

Opublikowano

Czytanie ze zrozumieniem się kłania :D "Czołowe zespoły nie licząc Chelsea gra nie zbyt dobrze ". Czelis jedzie jak czołg, nie zaprzeczam bo musia bym być głupi, ale oni też zaliczą spadek formy :)

Arsenal? Standardowo będzie na 4 miejscu. Southampton tez wymięknie. City z United też nie zagrało zbyt dobrych zawodów, nie wiadomo jak by było gdyby nie czerwona kartka. 

Opublikowano

Chelsea nie gra dobrze?

To jest pretendent do zgarnięcia całej puli. Info potwierdzone przez ekspertów.

Chelsea nie gra efektownie tylko efektywnie.. nie rozumiesz taktyki Mourinho niestety.

Niepokonani od 20 meczów i nie zanosi się aby ktoś zdołał przełamać tą passe, a już na pewno nie w Premier League

Manchester United remis z Chelsea potraktował jako zwycięstwo ponieważ mieli farta i De Gea na bramce który bronił strzały których nie można obronić,a pech taki żevan Persie strzelił brame z rożnego w 94 minucie (pare sekund przed gwizdkiem) :D

Twierdzisz że Man UTD zmiesci się w top3?

nie sądzę

1.Chelsea

2.Manchester City

3.Arsenal/Southampton

Twoim tokiem myślenia - Chelsea przegrywa bo Costa strzela bramki. Liczy się wynik końcowy, a nie w jakim czasie ktoś strzeli bramkę.

Zmieści się w Top3. Dziś przegrają z Arsenalem i zostanie ten 1 pkt. Za tydzień MU wygra i już ich wyprzedzą.

Zauważ także że od początku sezonu było około 90 kontuzji, a Southampton praktycznie od początku sezonu gra swoim najsilniejszym składem.

Arsenal jak to Arsenal co najwyżej będzie 4-5 jak zazwyczaj. Chelsea też się potknie kilka razy.

Opublikowano

Twoim tokiem myślenia - Chelsea przegrywa bo Costa strzela bramki. Liczy się wynik końcowy, a nie w jakim czasie ktoś strzeli bramkę.

Zmieści się w Top3. Dziś przegrają z Arsenalem i zostanie ten 1 pkt. Za tydzień MU wygra i już ich wyprzedzą.

Zauważ także że od początku sezonu było około 90 kontuzji, a Southampton praktycznie od początku sezonu gra swoim najsilniejszym składem.

Arsenal jak to Arsenal co najwyżej będzie 4-5 jak zazwyczaj. Chelsea też się potknie kilka razy.

nie rozumie co napisałeś ''Chelsea przegrywa bo Costa strzela bramki'' sorry ale to co napisałes jest bez sensu :D

@topic

United prowadzone przez L. van Gool ma progres. Moyes chciał pochować tą drużynę żywcem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

United zmierza w dobrym kierunku. Trochę musieliśmy poczekać lecz prezentują się bardzo dobrze. 

Gdyby nie te wszystkie kontuzje możemy tylko pomyśleć co prezentowałby taki zespół w najwyższej formie :)

Teraz tylko musimy liczyć na pozytywny wynik z Liverpoolem :P

Opublikowano

United zmierza w dobrym kierunku. Trochę musieliśmy poczekać lecz prezentują się bardzo dobrze. 

Gdyby nie te wszystkie kontuzje możemy tylko pomyśleć co prezentowałby taki zespół w najwyższej formie :)

Teraz tylko musimy liczyć na pozytywny wynik z Liverpoolem :P

Nie zagra Di Maria, szkoda. Podobają mi się ostatnie występy Fellainiego, na początku był skreślony, a teraz walczy. Zyskał sporo pewności siebie przez kontuzję Blinda.

Jutro myślę że będzie 2:0, 3:1 do przodu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

#Boxing Day

Bardzo dobre spotkanie w wykonaniu MU. Znakomite podania Maty i Falcao. Rooney zachowywał się tak jak miał, jak rasowy napastnik.

Dobra gra w obronie pomimo kilku błędów, jak zawsze niezawodny de Gea, szkoda karnego bo prawie wyciągnął i by kolejny raz zachował czyste konto.

Znakomita prognoza na nowy rok.

Opublikowano

Na ten moment De Gea to najlepszy bramkarz świata, a Ci co wychwalają tak Neuera to chyba Bundesligi nie oglądają, bo bardzo dużo Bayern zawdzięcza właśnie Boatengowi niżeli Neuerowi. 

Opublikowano

takie MU to ja uwielbiam ogladac, czekam z niecierpliwoscia na kolejne mecze, jutro ciekawy meczyk z Tottenhamem ^^ typuje 2:0 i oczywiscie bramka zamurowana przez De Geę :)

szkoda mi trochę Lindegaarda, bo jak De Gea będzie prezentował taki poziom caly czas to chyba sobie nie pogra Dunczyk. xD

Opublikowano

Na ten moment De Gea to najlepszy bramkarz świata, a Ci co wychwalają tak Neuera to chyba Bundesligi nie oglądają, bo bardzo dużo Bayern zawdzięcza właśnie Boatengowi niżeli Neuerowi. 

Dokładnie, Bayern ma solidną obronę gdzie Neuer pokazuje to co musi czyli broni groźniejsze strzały. W MU niestety widać jeszcze luki w obronie i nie gramy najsilniejszym składem, właśnie w obronie, dlatego też moim zdaniem de Gea zasłużył na najlepszego bramkarza świata.

takie MU to ja uwielbiam ogladac, czekam z niecierpliwoscia na kolejne mecze, jutro ciekawy meczyk z Tottenhamem ^^ typuje 2:0 i oczywiscie bramka zamurowana przez De Geę :)

szkoda mi trochę Lindegaarda, bo jak De Gea będzie prezentował taki poziom caly czas to chyba sobie nie pogra Dunczyk. xD

Będzie ciężki mecz, ale myślę że 1:0, 2:1 będzie spokojnie. Lindegaard będzie grać w pucharach moim zdaniem.

Opublikowano

Mecz za 15 minut. ;) Kończę rundkę w GO i lecim oglądać. :)

1619344_907691789242679_7942900900958365

Opublikowano

Jakby strzał Younga wszedł... Lloris genialnie dziś bronił. Z taką skutecznością to UTD nie będzie się liczyć w walce o mistrza. Przed tą kolejką diabły traciły 9 punktów, po tej pewnie 12, bo nie zapowiada się, że Chelsea przegra.

Opublikowano

RvP powinien strzelić, Mata także(chyba udawał Ramosa), no i szkoda strzału Younga :f

Myślałem że w 65-70 min wejdzie Wilson, a tutaj niespodzianka Rafael i Shaw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...