Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Plugin] BetonQuest - Zaawansowany plugin na questy w stylu RPG

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BetonQuest v1.6

Uwagi:

Na serwerach w wersji 1.8 istnieje błąd, który dodaje na końcu każdej linijki w książkach "§0". Jest to kod koloru czarnego, więc tak na prawdę nic to nie zmienia. Problem pojawia się w porównywaniu przedmiotów - to co jest zapisane w konfiguracji nie jest identyczne z tym, co gracz trzyma w ręce. Instrukcja jak to obejść znajduje się w dokumentacji pluginu.

Dokumentacja w języku polskim cały czas dotyczy wersji 1.5. Nie należy się nią posługiwać konfigurując tą wersję pluginu, gdyż większość opisanych tam rzeczy jest już nieaktualna. Przetłumaczę ponownie dokumentację w najbliższym czasie na język polski, cierpliwości.

Poprawki:

• Przedmioty dane przez zdarzenie "give", które nie zmieściły się do ekwipunku nie będą kasowane. Zamiast tego gracz je po prostu upuści. Nie dotyczy to przedmiotów związanych z zadaniami, te zostaną dodane do plecaka
  • Zdarzenia odpalone z rozmowy nie będą już wywalały błędów o asynchroniczności
  • /q reload nie laguje już serwera
  • Poprawne opisy komend pod /q
  • Dodane sprawdzanie instrukcji dla globalnych lokacji - nie będą one przestawały działać jeśli coś wpisano niepoprawnie
  • Plugin powinien działać na maszynach nie wspierających znaków specjalnych
  • Warunek "item" zachowuje się poprawnie przy negacji
  • Warunek "time" poprawnie sprawdza czas

Nowości:

• Dodano plecak do przechowywania przedmiotów związanych z zadaniami, które nie mogą być upuszczone w żaden sposób
  • Dodano backup bazy danych
  • Dodano prefiks dla tabel w bazie danych. Nowe instalacje będą używać prefiksu "betonquest_", natomiast zaktualizowane będą miały pusty prefiks, aby zachować kompatybilność z innymi programami
  • Gracze mogą wysyłać wiadomości na główny chat będąc w rozmowie, poprzez dodanie znaku '#' na początku wiadomości
  • Nowy warunek "random" - spełniony z podanym prawdopodobieństwem
  • Nowy warunek "sneak" - spełniony gdy gracz kuca
  • Nowy warunek "journal" - spełniony gdy gracz ma odpowiedni wpis w dzienniku
  • Nowy warunek "testforblock" - spełniony gdy na danej lokacji znajduje się odpowiedni blok
  • Nowe zadanie "arrow" - należy trafić strzałą w odpowiedni cel
  • Nowe zadanie "experience" - należy zdobyć odpowiedni poziom doświadczenia
  • Nowe zadanie "npcinteract" - należy kliknąć prawym na NPC'a z Citizens
  • Nowe zdarzenie "damage" - rani gracza
  • Wsparcie dla pluginu Skript (zdarzenie, efekt i warunek)
  • Wsparcie dla pluginu WorldGuard (warunek bycia w danym regionie)
  • Błędy są logowane do pliku "error.log" w folderze "logs"
  • Opcja "debug", która pozwala na monitorowanie aktywności pluginu
  • Nowa komenda do otwierania plecaka: b, bb, backpack, bbackpack lub betonbackpack
  • Przedmioty wspierają teraz kolor skórzanej zbroi, właściciela głowy i enchanty w książkach

Zmiany:

• Zmieniono większość subkomend /q:
    • event i condition mogą być uruchomione dla każdego gracza online
    • tag, point, objective i (nowa) journal mogą edytować każdego gracza (nawet offline)
    • (nowa) config może modyfikować konfigurację
    • (nowa) backup tworzy backup konfiguracji i bazy danych
  • Zdarzenie "folder" potrafi uruchomić następujące zdarzenia nawet jeśli gracz się wyloguje: command, tag, objective, delete, point, setblock
  • Komenda /j otwiera teraz plecak zamiast dawać dziennik
  • Klikanie w trybie "tellraw" ignoruje stare (użyte) opcje
  • Używanie kodów kolorów jest już możliwe w dzienniku
  • Zdarzenia "give", "take" i warunek "item" akceptują teraz listę przedmiotów podaną w następujący sposób: 'give stick:2,stone:4,sword'
  • Zdarzenia "give", "take" i warunki "item", "hand" mogą teraz sprawdzać tylko przedmioty bez enchantów/efektów/nazwy/lore itp.
  • Negowanie warunków jest teraz robione przez dodanie wykrzyknika przed ich nazwą w miejscu, gdzie się ich używa, np. w rozmowach (nie w definicji - conditions.yml!)
  • Aktualizacja konfiguracji nie opiera się już na wersji pluginu
  • Kopie zapasowe są teraz przechowywane w folderze "backups"
  • Zmieniła się wewnętrzna struktura kodu (może mieć znaczenie dla developerów - klasy QuestEvent, Condition i Objective zostały przeniesione z paczki "core" do "api", zaktualizujcie swoje importy!
  • Odpowiedzi 280
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@Co0sh

Przepracowujesz się chyba. Tyle zmian w tak krótkim czasie, że ja już nawet nie nadążam czytać xD

Krótkim? Ja to robiłem od Nowego Roku praktycznie :P

Opublikowano

Krótkim? Ja to robiłem od Nowego Roku praktycznie :P

Masz rację. Chodziło mi o to, że praktycznie co dzień dodajesz masę zmian i poprawek :P

Opublikowano

Masz rację. Chodziło mi o to, że praktycznie co dzień dodajesz masę zmian i poprawek :P

No, faktycznie, ostatnio dużo robiłem ^^

Opublikowano

Hmm, jestem chyba jakiś zacofany.

Po zanalizowaniu 10,000 razy pdf'a i ogarniając mega prosty quest, zrezygnowałem, i wkurwiony wyszedłem z serwera xD

Zrób do tego jakiś film, bo plugin zarypisty, ale ogarnięcie tego jest tak trudne, że jak ja nie potrafie, to przeciętny kowalski też raczej nie będzie umiał :c­

Moja oficjalna strona! :)

http://socketbyte.pl/ 

Opublikowano

Polska dokumentacja jest do wersji 1.5.3, w 1.6 dużo się pozmieniało. Informację o tym masz kilka postów wyżej.

Musisz na razie używać angielskiej, oficjalnej dokumentacji, link jest na stronie pluginu na dev.bukkit.org.

Przetłumaczę to jak będę miał czas, bo obecnie po prostu nie mam kiedy. Tak samo z tutorialem video.

Opublikowano

Hmm, jestem chyba jakiś zacofany.

Po zanalizowaniu 10,000 razy pdf'a i ogarniając mega prosty quest, zrezygnowałem, i wkurwiony wyszedłem z serwera xD

Zrób do tego jakiś film, bo plugin zarypisty, ale ogarnięcie tego jest tak trudne, że jak ja nie potrafie, to przeciętny kowalski też raczej nie będzie umiał :c­

Też się pogubiłem i zrezygnowałem, za bardzo skomplikowane ale do ogarnięcia.

Jeżeli mój post podoba ci się wciśnij: napispng_wpwaara.png Dzięki

Opublikowano

Też się pogubiłem i zrezygnowałem, za bardzo skomplikowane ale do ogarnięcia.

Faktycznie, nie jest to łatwy plugin. Ogólnie rzecz biorąc jeśli potrzebujesz po prostu zadań dla graczy powinieneś wybrać plugin typu Quests lub Quester (szczególnie, że ten drugi jest aktualizowany do 1.8 na stronie Spigota przez FlyingPikachu). Natomiast jeśli potrzebujesz rozbudowanego systemu RPG - to albo BetonQuest, albo Denizen. A najlepiej oba.

Opublikowano

REFRESH

Dostępna jest wersja 1.6.1, która poprawia błąd z zapisywaniem dziennika do bazy danych MySQL.

Opublikowano

Fajne na servery RPG moze taki załoze :D

Ale tą wielką reklamę wklejoną w post mogłeś sobie odpuścić. Szczególnie, że raczej w tym miejscu nie znajdziesz nikogo zainteresowanego tą reklamą, bo tego typu wątki odwiedzają admini serwerów, a nie gracze :v

Świetne! Gratulację! Like :D

Dziękuję bardzo ^^

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...