Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Plugin] BetonQuest - Zaawansowany plugin na questy w stylu RPG

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 280
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Nadal zajmujesz sie projektem?

Plugin wydaję się fajny na pewno lepszy od tych aktualnych, ma o wiele więcej opcji.

Życzę powodzenia w dalszym rozwijaniu. Skodza, że nie ma możliwości akceptowania questa lub wybrania w GUI (ekwipunku) bo to teraz poprawia wygląd i grywalność, co jak na czacie zaczną spamić chyba, że nie przeczytałem do końca i coś takiego już zostało dodane. :D

Opublikowano

Nadal zajmujesz sie projektem?

Plugin wydaję się fajny na pewno lepszy od tych aktualnych, ma o wiele więcej opcji.

Życzę powodzenia w dalszym rozwijaniu. Skodza, że nie ma możliwości akceptowania questa lub wybrania w GUI (ekwipunku) bo to teraz poprawia wygląd i grywalność, co jak na czacie zaczną spamić chyba, że nie przeczytałem do końca i coś takiego już zostało dodane. :D

Tak, nadal się zajmuję pluginem. Kończę już przygotowania do wersji 1.7, zostało mi właśnie dodanie GUI w ekwipunku. Chcę tak zmienić konstrukcję konwersacji, żeby dodawanie nowych rodzajów graficznego przedstawienia rozmowy było dużo prostsze. Jeśli interesuje Cię rozwój pluginu tutaj masz stronę z wersjami developerskimi: http://betonquest.betoncraft.pl

Opublikowano

Tak, nadal się zajmuję pluginem. Kończę już przygotowania do wersji 1.7, zostało mi właśnie dodanie GUI w ekwipunku. Chcę tak zmienić konstrukcję konwersacji, żeby dodawanie nowych rodzajów graficznego przedstawienia rozmowy było dużo prostsze. Jeśli interesuje Cię rozwój pluginu tutaj masz stronę z wersjami developerskimi: http://betonquest.betoncraft.pl

Zrobisz poradnik na youtube po Polsku wraz z configiem? Ja tego nieogarniam :) Dlugo sie uczyles pisac taki plugin i z jakich zrodel?

76561198230710648.png

Opublikowano

Zrobisz poradnik na youtube po Polsku wraz z configiem? Ja tego nieogarniam :) Dlugo sie uczyles pisac taki plugin i z jakich zrodel?

Mój komputer nie nadaje się do nagrywania, Minecraft ma 10 fpsów z włączonym Frapsem.

Piszę w Javie już od ponad roku, chociaż BetonQuest zacząłem 8 miesięcy temu, po około pół roku pisania pluginu na własny serwer. Javy uczyłem się z wideokursu po angielsku, jak poszukasz w Google "java essential training" to znajdziesz takie właśnie kursy. Następnie gdzieś coś na Youtubie o Bukkicie, żeby poznać od środka konstrukcję pluginu, a potem to już doświadczenie zdobywane w praktyce.

Opublikowano

Bardzo fajna sprawa. Mam pytanie do autora, czy jest taka możliwość: gracz wchodzi do jakiegoś domostwa i zaczepia go rozmową NPC, coś w stylu "co ty robisz w moim domu?!" i gracz musi odpowiedzieć, inaczej się nie ruszy. Da radę coś takiego zrobić? Planuję stworzyć przygodową mapę i takiej opcji potrzebowałbym.

Opublikowano

Bardzo fajna sprawa. Mam pytanie do autora, czy jest taka możliwość: gracz wchodzi do jakiegoś domostwa i zaczepia go rozmową NPC, coś w stylu "co ty robisz w moim domu?!" i gracz musi odpowiedzieć, inaczej się nie ruszy. Da radę coś takiego zrobić? Planuję stworzyć przygodową mapę i takiej opcji potrzebowałbym.

Oczywiście, że da się, wystarczy użyć tzw. globalnej lokacji i ustawić żeby odpalała zdarzenie rozmowy z NPC'em. Sama rozmowa z kolei musi mieć włączoną opcję "stop", żeby gracz sobie gdzieś nie polazł w trakcie rozmawiania. Jak do tego dorzucisz plugin Sentry, ustawisz, żeby NPC'e atakowały graczy w grupie np. "bandyta", a następnie zdarzeniem komenda dodasz gracza do tej grupy, to Twój napadnięty mieszkaniec rzuci się na gracza z pięściami czy co tam aktualnie trzyma w rękach. Możliwości jest naprawdę wiele.

Opublikowano

Oczywiście, że da się, wystarczy użyć tzw. globalnej lokacji i ustawić żeby odpalała zdarzenie rozmowy z NPC'em. Sama rozmowa z kolei musi mieć włączoną opcję "stop", żeby gracz sobie gdzieś nie polazł w trakcie rozmawiania. Jak do tego dorzucisz plugin Sentry, ustawisz, żeby NPC'e atakowały graczy w grupie np. "bandyta", a następnie zdarzeniem komenda dodasz gracza do tej grupy, to Twój napadnięty mieszkaniec rzuci się na gracza z pięściami czy co tam aktualnie trzyma w rękach. Możliwości jest naprawdę wiele.

Jesteś wielki :) Zabieram się za studiowanie tego pluginu. Myślałem też nad modem Custom NPC, jednak nie ma tam takich możliwości z questami co mnie trochę zraziło. 

Pozdrawiam!

Opublikowano

Plugin świetny, już piszę jakieś rozmowy na mój przyszły serwer. Ale mam 2 pytania: 1.Czy w rozmowach działają polskie znaki typu ą, ę? 2. Czy jak piszę w items.yml książkę, to jak napiszę długi tekst, to czy automatycznie przejdzie do nowej linijki, gdy skończy się miejsce, czy trzeba to robić ręcznie? Z góry dziękuję!

Opublikowano

1. To zależy od samego serwera. Sprawdź wpisując gdzieś "ą", najwyżej wyskoczy Ci błąd w konsoli i będziesz musiał usunąć albo serwer zamieni to na znak zapytania. Dlatego też są dwa pliki z tłumaczeniami, jedno bez znaków specjalnych, drugie z.

2. Do następnych linijek przechodzi samo, a podział na strony wprowadzasz sam, za pomocą znaków "|" ( ta kreska nad enterem). Polecam jednak książki pisać w grze, a potem zapisywać do items.yml komendą, tak jest prościej.

Opublikowano
BetonQuest v1.7

Uwagi

• BetonQuest nie wspiera już serwerów bez UUID
  • W tej wersji jest naprawdę dużo zmian wewnętrznych, dobrze by było sprawdzić czy wszystko nadal działa
  • Pluginy wspierające BetonQuest muszą zostać zaktualizowane, gdyż zmieniłem API

Poprawki

• Zadania już nie włączają zdarzeń podwójnie
  • Bardzo poprawiono wydajność pluginu
  • Poprawiono problemy ze znakami specjalnymi na niektórych serwerach
  • Naprawiono problemy z zapisywaniem / wczytywaniem danych z bazy danych
  • Poprawiono problem z białym tekstem kiedy opcja "tellraw" jest włączona

Nowości

• System kasowania questów
  • Nowe GUI w ekwipunku dla rozmów
  • Parametr "random" w zdarzeniu "folder" - odpal X losowych zdarzeń spośród dostępnych
  • Akcja z zadania "action" może zostać anulowana - parametr "cancel"
  • Zdarzenia statyczne uruchamiane codziennie o określonej godzinie
  • Opcjonalna wiadomość kiedy gracz zostaje cofnięty przez opcję "stop"
  • Opcjonalna wiadomość przy zdarzeniu "give" i "take"
  • Opcjonalna wiadomość przy zmianie stanu zadania "block" i "mobkill"
  • System zmiennych do łatwego zmieniania parametrów questów (np. lokacji)
  • Komenda "/q vector" do łatwego obliczania zmiennych wektorowych
  • Zdarzenia i warunki drużynowe - "party"
  • Warunek "empty" - ilość pustych miejsc w ekwipunku
  • Warunek "monsters" - ilość określonych mobów w danym miejscu
  • Zdarzenie "clear" - zabij określone moby w danym miejscu
  • Zadanie "region" - wejdź do określonego regionu WorldGuard
  • Blacklista komend, których nie można używać podczas rozmów
  • Opcja do zablokowania kompatybilności z innymi pluginami
  • Opcja remove_items_after_respawn option - dla serwerów używających gamerule keepInventory

Zmiany

• Plugin używa teraz systemu paczek questów - dotychczasowe zadania przeniesiono do paczki "default"
  • Zadania powróciły do pliku "objectives.yml" - dla zwiększenia wydajności
  • Baza danych jest aktualizowana na bierząco
  • Wszystkie questy mogą być przetłumaczone na różne języki (ale nie muszą)
  • Gracze mogą zmieniać język komendą "/questlang"
  • Rozmowy z włączoną opcją "stop" są wznawiane po ponownym wejściu gracza na serwer
  • Statystyki można teraz wyłączyć globalnie w pliku "config.yml" w folderze PluginMetrics, opcja "opt-out" true
  • Wszystkie zdarzenia, warunki, zadania i rozmowy są wczytywane przy starcie pluginu
  • NPC'e Citizens zatrzymają się po rozpoczęciu rozmowy
  • Bloków questowych nie da się stawiać, przedmiotów questowych nie da się zniszczyć
  • Rozmowy nie można zacząć podczas walki
  • Nie można walczyć w trakcie rozmowy
  • Rozmowy "tellraw" nie spamią już konsoli
  • Moby mogą być spawnowane wraz z imieniem (argument "name:" w zdarzeniu "spawnmob")
  • Komenda "/q" jest ładniejsza
  • Usunięto niepotrzebne prefixy ze zdarzeń, warunków i zadań
  • Usunięto "tag:" z zadań
  • Rozmowy nie potrzebują już tych pustych linijek ('')
Opublikowano
BetonQuest v1.7.1

Poprawki

• Questy są wczytywane dopiero kiedy wszystkie pluginy zostaną załadowane
  • Warunek "journal" poprawnie odczytuje nazwy paczek
Zmiany

• Zaktualizowane francuskie tłumaczenie
Opublikowano

Wow , naprawde bardzo dobry plugin . Przyda się nie którym na serwery RPG 

Opublikowano

BetonQuest v1.7.2

Poprawki

• Zadanie "mobkill" wyświetla poprawne ilości mobów do zabicia
  • Zadanie "delay" może mieć zerowe opóźnienie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...