Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Latający Potwór Spaghetti - Dyskusja

WasserFull

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiejsze prawa społeczne są prawami narzuconymi przez prawa kościelne. Kiedyś normalne było gwałcenie niewolników. Nikomu to nie przeszkadzało. Pewnie jakbym był w takiej kulturze to i zgwałciłbym tą piękną panią.

wsród kultury, gdzie się nie gwałci żyją też gwałciciele.. 

• Odpowiedzi 195
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

wsród kultury, gdzie się nie gwałci żyją też gwałciciele.. 

Nie o to mu chodzi :)

a dlaczego nie skoro i tak potem byś nie żył przy założeniu, że popełniłbyś tak jak ja samobójstwo

Bo jest takie coś, w środku, które raczej by skutecznie mnie od tego odwiodło.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Jak dla mnie " religia" ta nie ma racji bytu . 

Do tego jeszcze ta nazwa...

Jak ktoś chce wierzyć niech wierzy w to , nic do tego nie mam , ale dla mnie jest to troche chore  xD .

Opublikowano

Nie o to mu chodzi :)

Bo jest takie coś, w środku, które raczej by skutecznie mnie od tego odwiodło.

to coś by nie działało ze świadomością, że zaraz i tak zginiesz. Przynajmniej chyba u mnie

Opublikowano

to coś by nie działało ze świadomością, że zaraz i tak zginiesz. Przynajmniej chyba u mnie

Czemu miałby zginąć? Ja starałbym się jak najmocniej ułożyć sobie życie z piękną panią i zbudować dom, nawet jeżeli miałoby mnie pogryźć dziesiątki tygrysów. 

Życie nie ma sensu, lecz śmierć tym bardziej

Opublikowano

Większość wielkich religii miało trudne początki, nawet chrześcijaństwo które najpierw było sektą.

Mam prośbę bo szukam i znaleźć nie mogę. Potrzebna mi oryginalna grafika stworzenia świata z udziałem latającego potwora coś jak to:

http://img.sadistic.pl/pics/139449e95b68.jpg

tylko, że większe i cały obraz a nie wycinek, bez dodatkowych napisów

Jako agnostyk uważam, że Bóg może być w każdej postaci, więc również może wyglądać jak obiad. To wyznanie pokazuje nowe spojrzenie na religie, niszczy stereotypy co uważam za coś pozytywnego jednak sama ideologia ma kilka błędów.

Pozostanę przy byciu agnostykiem. 

Opublikowano

Czemu miałby zginąć? Ja starałbym się jak najmocniej ułożyć sobie życie z piękną panią i zbudować dom, nawet jeżeli miałoby mnie pogryźć dziesiątki tygrysów. 

Dlatego napisałem, że w przypadku gdyby twoje życie i tak nie miało sensu. Np. jesteś na tej wyspie uwięziony w jakimś domku, z którego nie możesz wyjść, bo dopadną cię np. zombiaki. A jak nie wyjdziesz to zginiesz z głodu. W takiej sytuacji popełniłbym samobójstwo.

@up

ja nie tyle co uważam, ze może, ale twierdze, że jest w każdej postaci. 

Opublikowano

strzelam że to wyznanie wymyslili jacys skośno oki :)

nie wierze w to

Powstało bodajże - jeżeli dobrze pamiętam w Ameryce 

Opublikowano

Będzie jak z chrześcijaństwem - grupka inteligentnych bekowców tamtych czasów robi sobie jaja z ludzi płacąc innym kilka dzisiejszych dyszek by udawali, że są uzdrawiani ( bo czemu niby jezus nie leczył ran otwartych przy ludziach a schorzenia wrodzone, np. ślepotę którą można było bardzo łatwo w tamtych czasach udawać ze względu na mało rozwiniętą medycyne ? ), a grupka debili podążała za nimi. Jezus był pierońsko czwaną bestią jak na tamte czasy, bo miał wyjątkowo mądre z pozoru kazania ( teraz nawet ja bym mógł na poczekaniu wymyślić lepsze opowieści, po prostu był inteligentniejszy od innych ludzi tamtego okresu ) Ciekawe jak by zareagowali, gdyby dowiedzieli się, że 2000 lat po nich ich zabawa w bogów jest dalej wyznawana, a ludzie są jej niewolnikami (jak w okresie polskiego baroku) ? :)

21515.jpg

Opublikowano

Moim zdaniem, bez sens =.=

jak macie tak pisać to lepiej w ogóle nie piszcie. Wszystkie wiary nie mają sensu. Wierzy się w coś co nie ma prawa istnieć oraz nie wie się nic o jego istnieniu.Nie widziało się go, nie słyszało. Na tym polega wiara. 

Opublikowano

jak macie tak pisać to lepiej w ogóle nie piszcie. Wszystkie wiary nie mają sensu. Wierzy się w coś co nie ma prawa istnieć oraz nie wie się nic o jego istnieniu.Nie widziało się go, nie słyszało. Na tym polega wiara.

Akurat chrzescijanstwo jest udowodnione. Bo jak inaczej Jezus chodzilby po wodzie? I na dodatek zmartwychwstal? Cheaty? Nie sadze

MindlessCanineHanumanmonkey-max-1mb.gif

Opublikowano

Akurat chrzescijanstwo jest udowodnione. Bo jak inaczej Jezus chodzilby po wodzie? I na dodatek zmartwychwstal? Cheaty? Nie sadze

Zacznijmy od tego,  że nie ma dowodów na to, że chodził po wodzie i zmartwychwstał. W to się tylko wierzy. Chrześcijaństwo nie jest udowodnione.

Opublikowano

No przestań. Wiara ma sens. Całe kilka stron o tym pisaliśmy.

Opublikowano

No przestań. Wiara ma sens. Całe kilka stron o tym pisaliśmy.

Wierzenie ma, ale sama wiara nie. Wszystko co jest logiczne ma sens. Wiara nie jest logiczna. 

Opublikowano

Wierzenie ma, ale sama wiara nie. Wszystko co jest logiczne ma sens. Wiara nie jest logiczna. 

Umrzyj i zobacz co będzie po śmierci i dopiero dowiedz się czy jest jakaś logika czy nie.

MindlessCanineHanumanmonkey-max-1mb.gif

Opublikowano

Umrzyj i zobacz co będzie po śmierci i dopiero dowiedz się czy jest jakaś logika czy nie.

a co to ma do logiki?

Opublikowano

bóg też powstał przez człowieka. To nie jest żaden argument, że jak człowiek coś wymyslił to to coś nie może być bogiem.. Wszystko czego jeszcze nie wymyśliliśmy jest już wymyślone, mprzez to "coś" jeśli istnieje, gdyż to coś jest wszechmogące, wszechobecne, wszechwiedzące i wszech wszystko

@Edit

dodam jeszcze, że wiara w coś nie może być na jakiejś podstawie. To absolutnie nie może mieć sensu. Gdybyśmy rozumieli to w co wierzymy to coś po prostu nie mogłoby być bogiem, ponieważ nie możemy być równie inteligentni co coś co stworzyło wszystko i nic.. A sama wiedza o tym, czy coś może istnieć przybliżyła by nas poziomem intelektualnym właśnie do tego czegoś. A to nie może być możliwe. To tak jak kalkulator. Nie może się rozwinąć samodzielnie i zmieniać w 100 lat swoją moc dzięki czemu też kształt i rozmiar. Ma z góry zaplanowaną "inteligencje"

@Edit 2

tak wiem, że napisałem troche chaotycznie, ale ciężko mi pisać o tym o czym myśle jeśli chodzi o te sprawy. Język polski mi tu po prostu nie wystarcza, tymbardziej w formie pisanej.

Rozpieprzasz system xD Jeśli spaghetti to bóg to czego to jesz? To jest normalne ze wierzy sie w coś latającego, wyglądającego jak spaghetti? Tak jak ktoś napisał nie kompromituj sie.

Opublikowano

Rozpieprzasz system xD Jeśli spaghetti to bóg to czego to jesz? To jest normalne ze wierzy sie w coś latającego, wyglądającego jak spaghetti? Tak jak ktoś napisał nie kompromituj sie.

A dlaczego miałbym tego nie jeść? Co w tym nienormalnego? Jeśli chodzi o sprawy: bóg, życie po śmierci, itp. itd. to nic z tych rzeczy nie jest normalne, gdyż to przekracza ludzkie rozumowanie. Nie należy o tym myśleć jak o czymś sensownym, logicznym, normalnym. To jest kwestia wiary. Jako agnostyk uważam, że po śmierci może być wszystko, dosłownie wszystko. Jest tyle możliwości. Właściwie nieskończoność. 

Opublikowano

każdego powinno obchodzić czy to co się dzieje nie pogorszy życia naszym dzieciom? IMO Owszem, jesli zalezy ci na tym, aby twoje dzieci byly szczesliwe za twojego zycia oraz jesli to jest zalezne od ciebie

Nie chciałbym byc twoim dzieckiem, przyjacielem kim kolwiek o.O Potem dziwne że ludzie sa pojebani jak taki gościu bedzie wychowywał dzieci... Twoi rodzice pewnie tez nie myślą o tb prawda? Człowieku matka Cie urodziła i robi/robiła Ci żarcie, dupę podcierala i to dla swojej przyjemności? Pozdrawiam cie serdecznie.

Opublikowano

Nie chciałbym byc twoim dzieckiem, przyjacielem kim kolwiek o.O Potem dziwne że ludzie sa pojebani jak taki gościu bedzie wychowywał dzieci... Twoi rodzice pewnie tez nie myślą o tb prawda? Człowieku matka Cie urodziła i robi/robiła Ci żarcie, dupę podcierala i to dla swojej przyjemności? Pozdrawiam cie serdecznie.

Wiedziałem, że mnie nie zrozumieją.. Innym językiem też proszę do mnie

Opublikowano

to jest śmieszne, Pastafarianizm należy do religii Parodiujących, jakoś nie wydaje mi sie, żeby robili to na poważnie, co za idiota wieży w potwora Spaghetti który na dodatek jest bogiem? no błagam.

Słowo ‘Bóg’ jest dla mnie niczym więcej niż wyrazem i wytworem ludzkiej słabości, a Biblia zbiorem dostojnych, ale jednak prymitywnych, legend, które są ponadto dość dziecinne. Żadna interpretacja, niezależnie od tego jak subtelna, nie może (dla mnie) tego zmienić.Albert Einstein

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...