Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Latający Potwór Spaghetti - Dyskusja

WasserFull

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I to ma być prawdziwe, bezinteresowne dobro? Naprawdę coś tu nie gra...

Nowłaśnie to mu próbuje przez cały temat napisać. Nieświadomie tez mu zależy tylko na własnym dobru, co wcale nie jest złe.

• Odpowiedzi 195
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

I to ma być prawdziwe, bezinteresowne dobro? Naprawdę coś tu nie gra...

To jest religia. Nakazuje bycie dobrym. To cały czas wam tłumaczę. Religia jest dobra, bo nakazuje, bo każe rozważać, bo daje cel i wyjaśnienie. Dla mnie złudne... lecz niektórzy wierzą.

@Wieczne Ciasto To powiedz mi - Dlaczego ateiści jeszcze nie wymordowali połowy ludzkości?

---

Ja jestem katolikiem... :)

To powiedz mi, dlaczego nie jestem seryjnym mordercą?

Życie nie ma sensu, lecz śmierć tym bardziej

Opublikowano

Moim zdaniem jest to po prostu parodia wiary w Boga."Skoro np. chrześcijanie mogą wierzyć w Boga to my możemy wierzyć w Potwora Spagetti i udowodnić im bezsens i głupotę ich wiary" Na takiej zasadzie to powstało.Logo ich strony przedstawia przeróbkę obrazu Michała Anioła "Stworzenie Adama" tylko zamiast Boga jest właśnie ten Potwór Spagetii.

Nikt im nie zabrania wierzyć w niego, ale wyśmiewanie przy tym chrześćijan jest nie na miejscu.

Po za tym religia jest czymś co ludzie traktują poważnie.Dla "wyznawców" Potwora Spagetii jest to po prostu zabawa i beka z chrześcijan.

Religia często daje sens życiu.Człowiek wierzy, że istnieje Bóg, który go kocha zawsze i bezinteresowanie, troszczy się o niego, w każdej sytuacje może się do Niego zwrócić i który przygotował dla niego wieczne szczęśćie.

A przykazania po prostu regulują życie i stosunki między ludźmi.Na prawdę nic by się nie stało a nawet byłoby dobrze gdyby wszyscy ludzie stosowali się do Dekalogu.

Opublikowano

To jest religia. Nakazuje bycie dobrym. To cały czas wam tłumaczę. Religia jest dobra, bo nakazuje, bo każe rozważać, bo daje cel i wyjaśnienie. Dla mnie złudne... lecz niektórzy wierzą.

To powiedz mi, dlaczego nie jestem seryjnym mordercą?

Religia latającego potwora też każe być dobrym człowiekiem. 

Opublikowano

Taki sens wymyśliła gimbaza  <_<

To co by się stało gdyby nie istniał dekalog? Co by się stało jakby pozostali poganie, którzy gwałcą na ołtarzu i wycinają serca ku ofierze dla bogów i dla deszczu?

@Wyżej

Naprawdę? Religia, która pozwala na rzezie, mordy, gwałty, samobójstwa jest dobra?

Opublikowano

To co by się stało gdyby nie istniał dekalog? Co by się stało jakby pozostali poganie, którzy gwałcą na ołtarzu i wycinają serca ku ofierze dla bogów i dla deszczu?

@Wyżej

Naprawdę? Religia, która pozwala na rzezie, mordy, gwałty, samobójstwa jest dobra?

Mógłbyś przytoczyć jakiś dowód na twoje słowa? Nigdzie w internecie nie widziałem, żeby było napisane, że ich religia na to właśnie pozwala. Co do samobójstwa to moim zdaniem żadna religia nie powinna tego zabronić. Twoje ciało, możesz z nim robić co chcesz. Jak nie chcesz żyć to sobie życie zabierz. Religia nie powinna ci tego zabraniać. Chociaż taka osoba i tak pewnie miałaby to w dupie.

Opublikowano

Ciasto, nie zrozumiałeś mojego pytania. Przecież 2% ludzkości to ateiści. A wszyscy nie są mordercami. Człowiekowi nie jest potrzebny dekalog. Ludzie kierują się swoim sumieniem (wywaliło mi js w operze i nie mogę podkreślić słowa sumienie). Sumienie skutecznie powstrzymuje człowieka. Moim zdaniem dekalog ma za zadanie uformować sumienie, a nie działać jako kolejny czynnik anty-grzechowy.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Starożytność, o dekalogu słyszała tylko garstka nawiedzeńców z Izraela a jednak powstawały w tych czasach wielkie mocarstwa, podstawy naszej dzisiejszej kultury, istniało prawo, nie wszyscy byli źli.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Po za tym ludzie nie zabijają nie dlatego, że zabroniono im w dekalogu, lecz w prawie polskim.

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngRoyal3 IMO ludzie nie zabijają przez sumienie i przez wbite w łby wartości :) Prawo, dekalog są za słabe, mogą kształtować sumienie, ale nie mogą być drugim sumieniem.

A czy ja temu zaprzeczyłem?

Opublikowano

Starożytność, o dekalogu słyszała tylko garstka nawiedzeńców z Izraela a jednak powstawały w tych czasach wielkie mocarstwa, podstawy naszej dzisiejszej kultury, istniało prawo, nie wszyscy byli źli.

Były jeszcze inne religie przed chrześcijaństwem. One też miały prawa. 

Sumienie nie istnieje. Jest tylko moralność i prawo. A moralność to ewolucja praw religii. Powstała ona poprzez narzucone zachowanie otoczenia.

Opublikowano

Na chuj kontynuować ten temat, niech sobie każdy wierzy w co chcę. Kazdy przedstawił swoje zdanie na temat wiary w latającego potwora sphagetti, w większości było one niegatywne. Rozpoczęła sie tutaj pewna dyskusja, ale i tak nikt nie zmieni niczyjego zdania, a może owa dyskusja co najwyżej ewoulować w kłótnie, więc proponuje zamknąć temat.

Opublikowano

Na chuj kontynuować ten temat, niech sobie każdy wierzy w co chcę. Kazdy przedstawił swoje zdanie na temat wiary w latającego potwora sphagetti, w większości było one niegatywne. Rozpoczęła sie tutaj pewna dyskusja, ale i tak nikt nie zmieni niczyjego zdania, a może owa dyskusja co najwyżej ewoulować w kłótnie, więc proponuje zamknąć temat.

Nikt tu się nie będzie kłócił. Jeśli miałaby być tu jakaś sprzeczka, to już dawno by była. Widać dobre towarzystwo. A ja nadal jestem ciekaw zdania innych.

Opublikowano

Istnieje. I to jak. Sumieniem nazywam 

wywołujące dyskomfort po popełnieniu czegoś wbrew im i popychające do czynów według nich dobrych.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sumienie
I społecznych.

Nie pokazujesz żadnego dowodu, że takie coś istnieje. To tak jakbyś chciał nazwać dwie głowy dwugłowiem. Nie istnieje takie coś jak dwugłowie, lecz istnieją dwie głowy.

Odczuwanie, że zrobiło się coś złego jest spowodowane moralnością, prawem i otoczeniem. Człowiek bardziej boi się wsadzenia za kratki niżeli tego, że zrobiło się coś złego.

Opublikowano

Ale trochę zmieniamy ciągle temat. Kontynuujmy jakiś konkretny

Opublikowano

Ty nazywasz to moralnością, a ja sumieniem. Nie ma co dyskutować o nazewnictwie :).

Człowiek bardziej boi się wsadzenia za kratki niżeli tego, że zrobiło się coś złego.

Zgwałciłbyś piękną kobietę na bezludnej wyspie? (załóżmy, że cała ludzkość (oprócz was ofc) wyginęła)

Ale trochę zmieniamy ciągle temat. Kontynuujmy jakiś konkretny

Nie da się rozmawiać na siłę.

Opublikowano

Ty nazywasz to moralnością, a ja sumieniem. Nie ma co dyskutować o nazewnictwie :).

Zgwałciłbyś piękną kobietę na bezludnej wyspie? (załóżmy, że cała ludzkość (oprócz was ofc) wyginęła)

Raczej namówiłbym ją na seks. Gwałt nie wchodzi w grę. Tu odzywa mi się moralność - ewolucja praw religii (tak jak pisałem wcześniej)

Opublikowano

Już sam sobie zaprzeczasz. Chyba, że czegoś nie rozumiem.

Człowiek bardziej boi się wsadzenia za kratki niżeli tego, że zrobiło się coś złego.

Tu odzywa mi się moralność - ewolucja praw religii (tak jak pisałem wcześniej)

A nie uważasz, że te prawa są także społeczne (nie chodzi o paragrafy)? Uważasz, że ateista zgwałciłby?

Opublikowano

jeśli życie nie miałoby już sensu, nie miałbym szans na przetrwanie z jakiegoś powodu, zgwałciłbym po czym popełnił samobójstwo. Ale jeśli razem z nią mógłbym zaludnić wyspe, rozwinąć cywilizacje postarałbym się polepszyć relacje, gwałt by mi nie pomógł.

Opublikowano

No to chyba jakaś kulawość moralna  xD Ja i Ciasto pewnie byśmy już tak nie zrobili.

a dlaczego nie skoro i tak potem byś nie żył przy założeniu, że popełniłbyś tak jak ja samobójstwo

Opublikowano

Już sam sobie zaprzeczasz. Chyba, że czegoś nie rozumiem.

A nie uważasz, że te prawa są także społeczne (nie chodzi o paragrafy)? Uważasz, że ateista zgwałciłby?

Dzisiejsze prawa społeczne są prawami narzuconymi przez prawa kościelne. Kiedyś normalne było gwałcenie niewolników. Nikomu to nie przeszkadzało. Pewnie jakbym był w takiej kulturze to i zgwałciłbym tą piękną panią.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

@Wyżej

On by nie popełnił samobójstwa, gdyż religia mu zakazuje. Właściwie to ja też. Chciałbym spróbować żyć z tą piękną panią po ludzku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...