Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poradnik techniki szpiegowania i kierowania frakcją

hophop8

Dalsza część  

25 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na czym si? obecnie bardziej skupi??

• Na rozwijaniu tematyki szpiegowania
      10
    • Na rozwijaniu tematyki kierowania frakcj?
      15

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Serdecznie zapraszam do obejrzenia poradnika i skomentowania go!

Naj­lep­szym środ­kiem prze­ciw pra­wu jest bezczelność.

• Odpowiedzi 126
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano
Ehh, czyli według Ciebie zwykła frakcja w której panuje chaos (ludzie
z frakcji stoją na spawnie w diamentowych zbrojach czekając aż ktoś
wyjdzie aby go zabić, nikt nie wie co robić itd. ) , bezrząd   (nikogo
się nie słuchają) , atakują bez planu (nie mają planu wrogiej siedziby,
nie wiedzą gdzie najlepiej zaatakować) ma przewagę nad silną frakcją z
mocną polityką, gospodarką i silnym sojuszem? Wątpię, frakcje bez planu
zwykle zakładają małoletnie osoby które nie wiedzą jak ją prowadzić. Z
takim nastawieniem na pewno nie będziesz panował na serwerze...

tak naprawde to nie dokonca rozumie o co ci chodzi :/

aby sie bronic do podstaw nalezy zabezpieczyc spawn zorganizowac podstawowa obrone w postaci morow no i tylko tyle jestes w stanie zrobic oczywiscie mozesz jeszcze dodac jakies plapki np "podziemny system z dispenserami pelnymi mikstor" albo inne ale

co do organizacji po co sie tak bawic w nadawanie 30 rang graczom :/ wystarczy podatek od grontow o wiele wygodniejsze i prostsze w ogarnieciu(wystarczy system redstone i nawet nie ma potrzeby samemu go zbierac) i milsze graczom

czlonkowie frakcji maja sie bawic a frakcja ma byc dla nich ostoja gdzie moga bezpiecznie ukryc swoje cenne surowce a nie wojskowym garnizonem w ktorym kazdy ma z gory narzucony cel (ja osobiscie nienawidze robic caly czas tego samego,a lubie gdy mam wybor i cos wlasnego)

<co do walki i obrony to nie wiem co napisac bo sa 2 mozliwosci ucieczka albo walka i co tu mozna doradzac waznym jest jedynie aby power walczcych nie spadl i w sumie tyle (tu jest bardzo wazne zabezpieczenie spawn aby nikt nie mogl wejsc do srodka moze dodam pare mechanizmow w osobnym temacie)

Opublikowano

Ehh, czyli według Ciebie zwykła frakcja w której panuje chaos (ludzie
z frakcji stoją na spawnie w diamentowych zbrojach czekając aż ktoś
wyjdzie aby go zabić, nikt nie wie co robić itd. ) , bezrząd   (nikogo
się nie słuchają) , atakują bez planu (nie mają planu wrogiej siedziby,
nie wiedzą gdzie najlepiej zaatakować) ma przewagę nad silną frakcją z
mocną polityką, gospodarką i silnym sojuszem? Wątpię, frakcje bez planu
zwykle zakładają małoletnie osoby które nie wiedzą jak ją prowadzić. Z
takim nastawieniem na pewno nie będziesz panował na serwerze...

tak naprawde to nie dokonca rozumie o co ci chodzi :/

aby sie bronic do podstaw nalezy zabezpieczyc spawn zorganizowac podstawowa obrone w postaci morow no i tylko tyle jestes w stanie zrobic oczywiscie mozesz jeszcze dodac jakies plapki np "podziemny system z dispenserami pelnymi mikstor" albo inne ale

co do organizacji po co sie tak bawic w nadawanie 30 rang graczom :/ wystarczy podatek od grontow o wiele wygodniejsze i prostsze w ogarnieciu(wystarczy system redstone i nawet nie ma potrzeby samemu go zbierac) i milsze graczom

czlonkowie frakcji maja sie bawic a frakcja ma byc dla nich ostoja gdzie moga bezpiecznie ukryc swoje cenne surowce a nie wojskowym garnizonem w ktorym kazdy ma z gory narzucony cel (ja osobiscie nienawidze robic caly czas tego samego,a lubie gdy mam wybor i cos wlasnego)

<co do walki i obrony to nie wiem co napisac bo sa 2 mozliwosci ucieczka albo walka i co tu mozna doradzac waznym jest jedynie aby power walczcych nie spadl i w sumie tyle (tu jest bardzo wazne zabezpieczenie spawn aby nikt nie mogl wejsc do srodka moze dodam pare mechanizmow w osobnym temacie)

1. Oczywiście, mogą być mury, ale trzeba się orientować w jakiej odległości od końca claimu mają się znajdować. To w moim poradniku jest.

2. Założę się że po jakimś czasie nie miał byś co robić. Masz wybór, nikt nie narzuca Ci w gildii od razu jak dochodzisz co masz robić, tylko ty wybierasz z wolnych stanowisk.

W tych gildiach do których dochodziłem przed zakładaniem było tak:

- Zazwyczaj pod ziemią, wejście oczywiście zablokowane 4 klockami a żeby wyjść trzeba je rozwalić.

- Wszyscy robią co chcą, a z tego wychodzi że nikt nie robi prawie nic bo nie wie co ma robić.

- Zawsze brakuje materiałów.

- Zazwyczaj jak już "wszystko jest skończone" to członkowie gildii wychodzą na spawn pozabijać słabszych.

I jeszcze jedno, jakoś zawsze w takich gildiach nas podbijano. A wiesz jak? Przez szpiegów jak nie było wejścia/ przez podkopanie jak nikt nie pilnował gdzie kopie.

3. Już o tym pisałem, większość leci tylko po to by jak najszybciej zabić. A tu trzeba sprytu i techniki. Pewny jestem że nigdy nie walczyłeś przygotowany taktycznie, bo tylko taka osoba może tak pisać.

Teraz prawie wszędzie są szpiedzy, nie wolno przyjmować pierwszego lepszego z dużym powerem lub diax eq. Największy jest z tym problem w dużych serwerach. Zabezpieczenie? Nigdy nie ma całkowitego zabezpieczenia. Nigdy nie ma twierdzy nie do zdobycia. Zawsze da się kogoś przekupić. Zawsze jakiś człowiek znudzony gildią przed opuszczeniem jej to ją rozwali. Pułapki? Wymyśl mi niewidoczną pułapkę, wymyśl mi pułapkę która działa sama przez się bez rozwalania/ otwierania drzwi/ poruszania dźwigni. Nici które jako jedyne działają na wrogów na twoim claimie są widoczne.

Opublikowano

sa plapki niewykrywalne :/ wystarczy znac sie troszeczker na redstone jednak maja kilka wad 1:dziala z opuznieniem niewielkim ale zawsze <-czasami sie zdaza ze raguje po 2-3 sec :P

oczywiscie nie ma twierdzy nie do podbicia i to w wielkiej mieze zalezy od serwera i tak jak napisalem wyzej, calosc otoczona jest morami wiec jedyne wejscie prowadzi przez spawn a bramy wyjsciowe najlepiej zrobic na zasadzie takiej jak spawn wypuszcza wszystko nie wpuszcza nikogo

technika/strategia ida sie J% gdy masz wieksza frakcje :{

caly czas mi chodzi o to ze dajesz graczom wolna reke (oczywiscie ograniczasz jakimis prawami frakcji) co do wlasnej dzialki ktora gracz musi kupic potem placic podatek

a wlasnie zeby sie nie nudzil moze wynajmowac dodatkowe elementy jak np miejsce pod sklepik czy publiczna farme itp a jesli mu sie to znoudzi i znajdzie np 4-5 osob z frakcji (kolowgow czy cus)moze zalozyc wlasny zameczek itp

ah co do tego gdy jestes atakowany jesli nie masz szans to pozostaje siedzenie na spawn frakcji albo spawn serwera :) <-lepiej uciec niz przegrac :)

Opublikowano

sa plapki niewykrywalne :/ wystarczy znac sie troszeczker na redstone jednak maja kilka wad 1:dziala z opuznieniem niewielkim ale zawsze <-czasami sie zdaza ze raguje po 2-3 sec :P

oczywiscie nie ma twierdzy nie do podbicia i to w wielkiej mieze zalezy od serwera i tak jak napisalem wyzej, calosc otoczona jest morami wiec jedyne wejscie prowadzi przez spawn a bramy wyjsciowe najlepiej zrobic na zasadzie takiej jak spawn wypuszcza wszystko nie wpuszcza nikogo

technika/strategia ida sie J% gdy masz wieksza frakcje :{

caly czas mi chodzi o to ze dajesz graczom wolna reke (oczywiscie ograniczasz jakimis prawami frakcji) co do wlasnej dzialki ktora gracz musi kupic potem placic podatek

a wlasnie zeby sie nie nudzil moze wynajmowac dodatkowe elementy jak np miejsce pod sklepik czy publiczna farme itp a jesli mu sie to znoudzi i znajdzie np 4-5 osob z frakcji (kolowgow czy cus)moze zalozyc wlasny zameczek itp

ah co do tego gdy jestes atakowany jesli nie masz szans to pozostaje siedzenie na spawn frakcji albo spawn serwera :) <-lepiej uciec niz przegrac :)

1. Cały czas gadasz o tych murach i bramie. Pisałem w poradniku jak budować mury więc nie wiem po co drążysz ten temat. Bramy są nie potrzebne, może jedynie do dekoracji. Nie powinno się normalnie wychodzić z siedziby, ponieważ mogli by się wkraść do środka, te twoje wychodzenie automatyczne niezbyt dużo do bo podczas wychodzenia przez jakiś czas wejście zostaje otwarte.

2. To są wojny frakcji a nie FB. Z dzieleniem ziem jest jak z synami króla z historii polski. Pokłócą się i zaczną się gryźć.

3. Czyli jeżeli jest ich więcej to poddajesz się i zostawiasz siedzibę pod okiem okupantów? Ucieczka na spawn? Zostawiasz im bazę. Ja gdyby ktoś uciekł z wrogiej bazy to zrobiłbym kolonie obok Twojej siedziby i czekałbym aż wrócisz bądź się wychylisz. Zwołał bym także sojuszników do pomocy. Czy nie pisałem co zrobić w takiej sytuacji w poradniku? Nie wiem po co zacząłeś drążyć ten wątek.

Z tego co napisałeś wynika to:

Robisz frakcję, dzielisz ziemie na przyjęte osoby i "róbta co chceta" ponieważ nie chce mi się prowadzić frakcji.

Jednocześnie coś się tu gryzie. W jednym zdaniu mówisz że rozdajesz ziemie i pozwalasz im budować tam co chcą a w drugim że budujesz silny zamek nie do podbicia. W następnym mówisz że budujesz niewidoczne pułapki. Zmyślasz, nigdy tak nie prowadziłeś frakcji.

Nie ma niewidocznych pułapek, wszystkie trzeba czymś uruchomić, a to dźwignia, linka czy drzwi. Nigdy nie działają same przez się.

Opublikowano

najwidoczniej malo wiesz o minecraft...... jest taki trik z mobami (poruszaja sie dopiero gdy ktos jest w poblizu) czyli jak umiescisz takiego moba np krowe to ona sie poruszy dopiero gdy nad nia bedzie gracz gdy zejdzie z plytki to np zapada sie podloga :/

Z tego co napisałeś wynika to:

Robisz frakcję, dzielisz ziemie na przyjęte osoby i "róbta co chceta" ponieważ nie chce mi się prowadzić frakcji.

Jednocześnie coś się tu gryzie. W jednym zdaniu mówisz że rozdajesz

ziemie i pozwalasz im budować tam co chcą a w drugim że budujesz silny
zamek nie do podbicia. W następnym mówisz że budujesz
niewidoczne pułapki. Zmyślasz, nigdy tak nie prowadziłeś frakcji.

Nie ma niewidocznych pułapek, wszystkie trzeba czymś uruchomić, a to

dźwignia, linka czy drzwi. Nigdy nie działają same przez się.

eh naprawde jestes ciezkim przypadkiem :/ nie oddaje graczom ziemmi tylko sprzedaje (+ziemia jest opodatkowana) moga robic co chca ALE DOPIEDO GDY JEST TO ZGODE Z REGULAMINEM FRAKCJI!

czasami ucieczka to jedyne wyjscie wiec czemu nie :?

system plapek TAK i to spory frakcja podzielona na dzialki ma kilka minusow jednym z nich jest problem z drogami pomiedzy dzialkami :) ktory mozna wykozystac na swoja strone zamieniajac je w zapadnie :) albo pod nimi dispensery z truciznami a wszystko to polaczone ze spawn i dziala na dzwignie

mechanizm wyjscia przepuszcza graczy tylko w jedna strone gdy ktos (tylko jedna plytka moze byc aktywna inaczej caly mechanizm sie zatrzymuje)

34yv2u0.jpg

pierwszy stopien zabezpieczen spawn gracz wciska przycisk i zapada sie w dol (wykorzystuje bog z pol blokami)

xdxug4.jpg

i perelka mechanizm rozdzielajacy graczy drugi stopien spawn rozdziela graczy na 3 rozne pomieszczenia (mozna zbugowac albo zmienjszyc sortownik do 2 pomieszczen wtedy dziala bez mozliwosci bugowania)

ta2bdh.png

Opublikowano

eh naprawde jestes ciezkim przypadkiem :/ nie oddaje graczom ziemmi tylko sprzedaje (+ziemia jest opodatkowana) moga robic co chca ALE DOPIEDO GDY JEST TO ZGODE Z REGULAMINEM FRAKCJI!

czasami ucieczka to jedyne wyjscie wiec czemu nie :?

system plapek TAK i to spory frakcja podzielona na dzialki ma kilka minusow jednym z nich jest problem z drogami pomiedzy dzialkami :) ktory mozna wykozystac na swoja strone zamieniajac je w zapadnie :) albo pod nimi dispensery z truciznami a wszystko to polaczone ze spawn i dziala na dzwignie

Obydwaj jesteśmy trudnymi przypadkami ;)

Oddajesz im do dyspozycji claim/y aby prowadzili je jak chcą tylko za zgodą regulaminu, tak?

Czyli piszesz regulamin i oddajesz im ziemie jak na FB tym samym tracąc dużą część poweru który jest potrzebny do dłuższego utrzymania frakcji podczas ataku.

Moim zdaniem to jest zbyt ryzykowne i mało bezpieczne.

Ucieczka na spawn nigdy nie jest dobrym wyjściem, można:

- Poprosić sojuszników o pomoc.

- Poprosić wrogów okupantów o pomoc.

- Schodzić na dół ( u mnie na dole jest kopalnia w której kopie się jedynie pod claimami ale w odległości 4 kratek od końca ) do kopalni aby uzbierać materiały potrzebne do obrony.

"wystarczy znac sie troszeczker na redstone"

Czy ty właśnie nie napisałeś że każdy który troszeczkę się zna na redstona potrafi zrobić te cudeńka?

Co do trzeciego obrazku to pierwszy raz widzę tak wielki mechanizm ^_^

Czekam na ten twój poradnik dotyczący elektroniki, jeżeli będą takie jak na 3 obrazku to z chęcią dam ci like

Opublikowano

Czekam na więcej komentarzy, z chęcią z Wami podyskutuje ^_^

Opublikowano

Bardzo fajny poradnik, może nauczyć każdego z nas wielu przydatnych rzeczy np tego stylu ustroju gildi ,sposobów taktyki i zdobywania informacji. Ten poradnik bardzo mi pomógł, dzięki niemu dowiedziałem się jak poprawic mój styl rządzenia gildią. Dziękuje autorowi. Postarałeś sie.

Opublikowano

poradnika raczej nie umieszcze ale jak znajde czas to wstawie tutaj te mechanizmy

masz racje top nie fb ale zakladajac ze we frakcji jest 5 osob z czego max power to 10 a oni posiadaja polowe (+5) jestem w stanie trzymac teren frakcji wielkosci 5X5 co daje mi 1 claim spawn

8 dzialek

16 claimow pod mory

oczywiscie posiadanie dzialki wiaze sie z jej zakupem oraz podatkiem (itemy wedruja do rozbudowy frakcji)

ja wychodze z zalozenia ze jesli wejscie do frakcji jest Btrudne to nikt nie ma sie czym martwic na zapas :)

czasami ucieczka to jedyne dobre wyjscie :)

Opublikowano

B.db. poradnik. Musiałeś długo się napracować.

Na jakim serwerze grasz? ^^

vip.png

Maksymalnie maksymalny, LewyReus.

Opublikowano

B.db. poradnik. Musiałeś długo się napracować.

Na jakim serwerze grasz? ^^

Przez mój nieszczęśliwy wypadek internet chodzi 10kb/s przez co nie mam od miesiąca możliwości grać na żadnym ^_^

Cieszę się że Wam się podoba.

Jestem także otwarty na propozycje dodania czegoś do poradnika.

Za dobre pomysły like.

Przepraszam że nic jeszcze nie dodałem, ale jak coś napisze i chce to zapisać to pisze że nie mogę zapisać grafiki o takim rozszerzeniu... Wiecie może o co chodzi?

Opublikowano

tak jak napisalem wczesniej :) o to link do schematow mcedit'a

xxx

sa to schematy ktorych lepiej nie przekopiowywac bo robilem je na szybko i maja wiele niedociagniec (ale dzialaja) jak juz cos to najlepiej sie na nich wzorowac :P

Opublikowano

Zapraszam do obejrzenia i ponawiam wcześniejsze pytanie.

Opublikowano

Zapraszam serdecznie do obejrzenia :)

Opublikowano

Dobry TuT ale się nie zgodzę do punktu nie tworzenia pokoi, jeśli gildia zaufana to czemu by nie ?

Może i nie mam racji bo rzadko na takich serwerach gram ale jeśli z tego powodu żadnych problemów nie było.

Opublikowano

Dobry TuT ale się nie zgodzę do punktu nie tworzenia pokoi, jeśli gildia zaufana to czemu by nie ?

Może i nie mam racji bo rzadko na takich serwerach gram ale jeśli z tego powodu żadnych problemów nie było.

Wielki błąd popełniasz.

Nigdy nie ma zaufanej gildii, zawsze trzeba dmuchać na zimno, nigdy nie wolno dawać osobom niższym(członkowie gildii nie będący w radzie) jakichkolwiek praw. Może to i brzmi trochę absolutystycznie ale tak jak pisałem, trzeba być twardym. Rada rządzi, nie wszyscy. "Dasz im palec to rękę utną", czyli dasz im jakiekolwiek prawa to zażądają więcej lub będą spiskować na twoją niekorzyść. Niestety, taka jest prawda i nie raz byłem ofiarą chamstwa "zaufanego" członka gildii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...