Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Łatwe zadanie dla każdego

Więc ile  

98 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 166
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano
Moje obliczenia są błędne, fakt

I tutaj powinna się skończyć wypowiedź ^_^

Jaki jest sens dalej się spierać jeżeli sam przyznajesz brak racji?

By the way - wikipedia z racji tego iż jest otwarta i każdy może medytować jej zawartość nie może być stroną.

#gdyby mnożenie i dzielenie nie stały na tym samym poziomie w wykonywaniu zadań w książkach by były napisane w oddzielnych punktach :wub:

Opublikowano

już tłumaczę wynik to 9 bo tak piszą na poprzedniej stronie. dostanę nagrodę?

p o m a t u r z e c h o d z i l i ś m y n a k r e m ó w k i

Opublikowano

Skoro możesz to zapisać jako a*(1/b)*c to jednocześnie możesz to zapisać jako a*(1/bc).

I wyniki są nadal różne.

@Down

rlly?

Mnoży się liczniki, nie mianowniki, więc ten zapis jest całkowicie błędny.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

9, bo najpierw dodajemy liczby w nawiasie, a potem liczymy od lewej do prawej z opuszczonym nawiasem. Czyli 6 przez 2, a później razy 3.

Zresztą, to wszystko kwestia zapisu i można się spierać o wynik w nieskończoność.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Gdybyś wyszedł z podstawówki, wiedziałbyś, że jest inaczej. Tak samo jak w układach równań nie dzielisz przez liczbę z nawiasu, czy przed nawiasem, a przez cały nawias, tak tu pod kreskę wciągasz tylko 6/2*(1+2). Może łatwiej będzie wam to zrozumieć inaczej. Chcemy obliczyć 2x większą od tego mnożenia:

6/2*(1+2) | *2

6*(1+2) = 6*1+6*2 = 18

...

takie głupie zadanko a tyle hejtów się sypie, heh. Równie dobrze mogłabym napisać, ze gdybyś ty wyszedł z podstawówki, umialbys przeczytac, że jestem dziewczyną :)

jak już ktoś wcześniej napisał, proponuję obejrzeć http://www.youtube.com/watch?v=hyKa3--uDdw i zakonczyc zbędną dyskusję.

2lp4zo.jpg

Opublikowano

takie głupie zadanko a tyle hejtów się sypie, heh. Równie dobrze mogłabym napisać, ze gdybyś ty wyszedł z podstawówki, umialbys przeczytac, że jestem dziewczyną :)

Zdania są podzielone więc nie jednoznacznie można potwierdzić równanie , wszystko zależy jak zapisze się równanie , Bo w temacie nie jest sprecyzowane .

F29B5E4557F6319C29664E96FDCDD496.png

Opublikowano

Dlatego własnie wkleilam filmik, w nim wszystko objaśnione ;) własciwie to żaden wynik nie jest poprawny, ani 1 ani 9 z powodu niepoprawnego zapisu. Ja sie przyznaję do swojego błędu i jakos z tego powodu mnie dupa nie boli, ze nie mialam racji. Pozdrawiam

2lp4zo.jpg

Opublikowano

6:2x3 = ? i co teraz ?

6:2x3= 3x3=9 ?

6:2x3= 6:6=1 ?

Nie ma wyniku .

Opublikowano

Nie ma wyniku .

Lol widzę że prócz umiejętności liczenia czytania ze zrozumieniem również nie posiadasz.

Działania należy wykonywać od lewej do prawej i tyle. Jak masz 2+3-9 to też najpierw 3-9 robisz?

Chociaż przynajmniej wiem dla kogo ta matura z matematyki jest tak zaniżana xD

Opublikowano

Lol widzę że prócz umiejętności liczenia czytania ze zrozumieniem również nie posiadasz.

Działania należy wykonywać od lewej do prawej i tyle. Jak masz 2+3-9 to też najpierw 3-9 robisz?

Chociaż przynajmniej wiem dla kogo ta matura z matematyki jest tak zaniżana xD

Do cholery , reguła od lewej do prawy , obowiązuje w dodawaniu lub odejmowaniu , Jeśli masz obok siebie mnożenie i dzielenie nie ma wyniku.

Opublikowano

Do cholery , reguła od lewej do prawy , obowiązuje w dodawaniu lub odejmowaniu , Jeśli masz obok siebie mnożenie i dzielenie nie ma wyniku.

Nie próbuj im tego nawet tłumaczyć. Ktoś im w podstawówce powiedział, że tak i jest i tego się trzymają.

Od początku mówiłem, że tu nie ma (jednego poprawnego) wyniku.

Zadanie jest napisane w nieścisły sposób, co sprawia, że jest jak jest.

P.S.

Mogę zrobić 3-9 a potem dodać 2,

wynik będzie ten sam. Tylko trzeba pamiętać, że znaki są przypisane do liczby

i tworzą niewidzialne nawiasy.

1352970251-U713459.png

By Maxiu
"Because limits, like fears, are often just an illusion"

Opublikowano

Ale kto Ci tak mówił? To rozumowanie jest głupie i błędne xD

W internecie pojawiła się nie lada zagadka matematyczna: jaki jest wynik działania 6:2(2+1)? Poprawną odpowiedzią jest 9, jednak nie dla wszystkich jest to takie oczywiste. Dlaczego niektórym to równanie sprawia trudność? 

Wiele osób mylnie uważa, że wynikiem tego działania jest 1. Skąd ten pomysł? Swoją odpowiedź argumentują kolejnością wykonywania działań. Ich zdaniem najpierw powinno się mnożyć, następnie dzielić, dodawać i odejmować. W rzeczywistości jednak mnożenie i dzielenie - podobnie jak dodawanie i odejmowanie - są działaniami równorzędnymi i jeśli występują w jednym równaniu obok siebie, to przyjmuje się, że wykonuje się je kolejno od strony lewej do prawej. 

Taki artykuł pierwszy z góry.

Opublikowano

Topic wyjebać, a co poniektórych wysłać do 1 klasy podstawówki na naukę kolejności wykonywania działań i czytania ze zrozumieniem.

Taka chujowa dysputa nie ma sensu.

s2c77Oa.png

Opublikowano

Topic wyjebać, a co poniektórych wysłać do 1 klasy podstawówki na naukę kolejności wykonywania działań i czytania ze zrozumieniem.

Taka chujowa dysputa nie ma sensu.

Czyli wynik jaki według Ciebie ? Sorki nie ma wyniku , zapraszam do podstawówki bo sam wyłożyłem się na lodzie.

Opublikowano

Ofc 9, widać większość użytkowników nie skończyła jeszcze podstawówki - tam uczymy się kolejności wykonywania działań.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Nie ma wyniku .

2 - 2 + 2 = 0 + 2 = 2 tak?

To idąc twoim tokiem rozumowania:

2 - 2 + 2 = 2 - 4 = -2 a to kompletna bzdura.

Także twoje obliczenia dalej są wyssane z palca. Dzielenie nie jest przemienne. Tak samo jak i odejmowanie.

Ta sama reguła co do dodawania i odejmowania tyczy się też mnożenia i dzielenia.

Kurde, to już się robi bardziej porypane. Niektórym nic się nie wytłumaczy.

jak już ktoś wcześniej napisał, proponuję obejrzeć http://www.youtube.com/watch?v=hyKa3--uDdw i zakonczyc zbędną dyskusję.

Autorowi tego filmu wydaje się, że działanie jest wypisane tak: 6:[2(2+1)], dlatego umieszcza 2(2+1) w mianowniku tego ułamka, co nie jest słuszne.

Czyżby nikt nie czytał tego co piszę o dzieleniu?

A zresztą, róbcie jak chcecie. Może być to 9, może być 1. Jednak twardo stoję przy jednej odpowiedzi - 9, i już chyba wytłumaczyłem, dlaczego.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Ofc 9, widać większość użytkowników nie skończyła jeszcze podstawówki - tam uczymy się kolejności wykonywania działań.

Jakiej kolejności ?

2 - 2 + 2 = 0 + 2 = 2 tak?

To idąc twoim tokiem rozumowania:

2 - 2 + 2 = 2 - 4 = -2 a to kompletna bzdura.

Także twoje obliczenia dalej są wyssane z palca. Dzielenie nie jest przemienne. Tak samo jak i odejmowanie.

Ta sama reguła co do dodawania i odejmowania tyczy się też mnożenia i dzielenia.

Kurde, to już się robi bardziej porypane. Niektórym nic się nie wytłumaczy.

Autorowi tego filmu wydaje się, że działanie jest wypisane tak: 6:[2(2+1)], dlatego umieszcza 2(2+1) w mianowniku tego ułamka, co nie jest słuszne.

Czyżby nikt nie czytał tego co piszę o dzieleniu?

A zresztą, róbcie jak chcecie. Może być to 9, może być 1. Jednak twardo stoję przy jednej odpowiedzi - 9, i już chyba wytłumaczyłem, dlaczego.

Oglądnij sobie filmik tam masz odpowiedź reguła od lewa do prawa działa wtedy jak nie ma nawiasów , a tutaj są czyli nie działa . Wynik dalej bez rozwiązania.

Opublikowano

Jakiej kolejności ?

Kolejności wykonywania działań w matematyce.

Jeżeli w wyrażeniu występuje tylko dzielenie albo mnożenie i dzielenie, to działania te wykonujemy w takiej kolejności, w jakiej są zapisane, od strony lewej do prawej.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Kolejności wykonywania działań w matematyce.

skad takie cos wzioles?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...