Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rap - ogólna dyskusja

Konfitura

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak , i to poziom expert ... Nie ? No ja nie mogę , aż mną miota jak czytam że rap ma być oparty na JP i HWDP i ulicznikach typu TEDE ... :)

P.S. Bardziej mi mi chodziło o Pezeta Słonia i VNM'ma a HG ma swoją drogę czy w co oni tam wieżą :D Kali w Firmie to Kali w Firmie a bez niej to bez niej , nie ?

dodając tylko coś jeszcze, Kali jest "fajny" i popularny bo nawija o marihuanie, a 90% jego słuchaczy nigdy nie miało z nią styczności i w ogóle jest totalnym hipokrytą, co pokazał już niejednokrotnie

• Odpowiedzi 6,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Weź kurna nawet mnie nie denerwuj ... Tacyyyy luuuudzieee nieeee powinnni miecccc nicccc wspoooollllneeeegoooo zzzzz rappppeeeemmmm ... No aż się śmiać chce . Jaki zjebek człowieku ? Zjebem to są te pseudo kawałki o przekazie " jak to mnie denerwuje policja " " jaki to ja jestem zły " " jak to jest życie złe " o kurna opychanie koszulek po "koncertach" . Jak ktoś nawinie coś z sensem to nikt nie słucha bo nudne wolne i gówniane ? ... Szkoda się robi jak idzie czytać takie posty

Magik to gość co dał początek polskiemu rapu .

Firma - no prosze was ci to tylko chyba zasłynęli z JP co ? ... Nic nie wnieśli NIC .

Propsy tylko dla Kaliego bo potrafił coś zrobić , "Piękna i Bestia " to kawałek który dla 70% polskich raperów jest nieosiągalną składanką słów i tematyki .

A do tego HG ( chodź nie gustuje w ich temacie maryśki ) VNM Słoń i Pezet . Oni coś wnieśli do polskiego rapu . NO i WdoWa

Jesteś produktem opychania tych koszulek po koncertach. Wymienienie Kaliego to był twój największy błąd, Kali nic nie wniósł na scenę, chyba że liczymy chujowe refreny którymi się tak jara gimbaza, chyba Mesa nie słyszeli, a tak swoją drogą to Mes na refrenach z 2003 > Kali na refrenach z 2013, 10 lat różnicy, to obrazuje jaki ten kali jest chujowy, nie masz pojęcia o czym ty piszesz. jakie 70%? Chcesz tematyki? Proszę bardzo, masz Laikike1 i Golina przez lata będziesz rozkminiał linijki niedouczony gimbie.

Nara i nie pozdrawiam.

Opublikowano

Ultimate7 znowu pudło ;) Nie słucham HuczHucza ;)

matheeo1337
gdybyś przeczytał ze zrozumieniem byś wiedział że na temat zagranicznego rapu się nie wypowiadam ;) Ale oczywiście bardziej się skupiłeś na tym żeby mnie tu jak najbardziej pojechać.. więc powtarzam jeszcze raz nie odnoszę się do wszystkich raperów, tylko do pseudo raperzyn który tworzą badziewne krążki gdzie każda piosenka o tym samym shit'cie..
Teraz rozumiesz? po prostu liczy się dla mnie coś więcej niż bit i flow bo co mi po tym, jak będzie rapował non stop jak to sie ziołem jara, jaki to on zły, itd...

Botanic nie patrze przez pryzmat jp tylko podałam najzwyczajniej w świecie przykład :)

EOT ;)

b6y2zc.png

:783_heart_decoration:  Music - Games - Tattoo's - Muscle car's   :783_heart_decoration:

Opublikowano

matheeo1337 gdybyś przeczytał ze zrozumieniem byś wiedział że na temat zagranicznego rapu się nie wypowiadam ;) Ale oczywiście bardziej się skupiłeś na tym żeby mnie tu jak najbardziej pojechać.. więc powtarzam jeszcze raz nie odnoszę się do wszystkich raperów, tylko do pseudo raperzyn który tworzą badziewne krążki gdzie każda piosenka o tym samym shit'cie..

Teraz rozumiesz? po prostu liczy się dla mnie coś więcej niż bit i flow bo co mi po tym, jak będzie rapował non stop jak to sie ziołem jara, jaki to on zły, itd...

Botanic nie patrze przez pryzmat jp tylko podałam najzwyczajniej w świecie przykład :)

EOT ;)

No dobra, ale cały czas pierdolisz. Napisz jakich tam raperów dałaś.

po prostu liczy się dla mnie coś więcej niż bit i flow bo co mi po tym, jak będzie rapował non stop jak to sie ziołem jara, jaki to on zły, itd...

Kiedyś ci to przejdzie, wierzę.

dapng_nwhxwwq.png

Opublikowano

matheeo1337 gdybyś przeczytał ze zrozumieniem byś wiedział że na temat zagranicznego rapu się nie wypowiadam ;) Ale oczywiście bardziej się skupiłeś na tym żeby mnie tu jak najbardziej pojechać.. więc powtarzam jeszcze raz nie odnoszę się do wszystkich raperów, tylko do pseudo raperzyn który tworzą badziewne krążki gdzie każda piosenka o tym samym shit'cie..

EOT ;)

Po pierwsze powinnaś wiedzieć że jeśli słuchasz tylko polskiego rapu to na 90% nie będziesz mieć wiedzy o nim, oczywiście są wyjątki ale nie ty do nich nie należysz, a zaraz Ci wytłumaczę czemu.

Po drugie raperzy w tym kraju to parodia jest, jest wielu utalentowanych ale jeszcze więcej pseudointelektualistów, kurwa życiowych znawców sypiących "życiowymi" prawdami które pojebali od takich pionierów jak WWO, tylko że gorzej o tym nawijają, w sumie to nawet ja mógłbym o tym pierdolić, to jest rap w Polsce, nie ważne czy podziemie czy mainstream w większości dzisiaj niema rapera który mógłby mnie czymś zaskoczyć. Zioło idealnie podsumował to gówno czego dzisiaj się słucha:

"Przeciętności jest w was więcej, niż w tych których kserujecie w idolach

Było je jeszcze, gdy ci pierwsi wpadli na to

Którego z chujowych MC's styl sami chcą zagarnąć"

To jest dzisiaj polski rap i powrót do punktu pierwszego. Dla tego że nie słuchasz USA (pionierów gatunku) piszesz takie pierdoły, to oni wyznaczyli o co w tym będzie chodzić no i też kumałabyś kogo nieudolnie kserują te pajace, bardzo mało jest raperów z własnym stylem i flow.

W rapie chodziło od zawsze o rywalizację, pokazanie lepszych umiejętności - flow, rymy, technika, punchline'y, tekst. To że tekst ma jakąś treść jest opcjonalne, od zawsze pierwsze liczyły się skillsy, a na końcu treść, nigdy na odwrót.

PS tych chujowych wtórnych MC też nie słucham.

PS 2 podaj kogo takiego dobrego słuchasz.

E: Wypatrzyłem na Ślizgu takie cuś:

http://www.porcys.com/Reviews.aspx?id=188

http://www.porcys.com/Playlist.aspx?id=1218

Gdybym był milionerem to odesłałbym tych pajaców redaktorków do łagrów na przymusowy angielski, a potem na rapgeniusa. No kurwa takiej skrajnej ślepoty/głuchoty muzycznej dawno nie czytałem, zazwyczaj zdarza się że coś jest zbyt dobrze ocenione, ale znacznie gorsze jest coś w tym stylu. Do łagru z nimi! Ten serwis to jest coś jak nasz popkiller tylko w odwrotnej wersji, u nas wazelina, a tu skrajna głupota.

ps, Em i grafomania icon_bowdown.gif

Opublikowano

Treść ... hmm, akurat to jest ważne w Rapie ponieważ to ono stanowi jakby całość ^^

No jak będzie chujowy tekst który nie ma sensu to bit, flow i inne rzeczy będą bardzo odstawały ...

Najlepsi raperzy zwracali uwagę na jedno i drugie :)

Oczywiście nie zaprzeczę że Skilsy są istotne :D

Opublikowano

Treść ... hmm, akurat to jest ważne w Rapie ponieważ to ono stanowi jakby całość ^^

No jak będzie chujowy tekst który nie ma sensu to bit, flow i inne rzeczy będą bardzo odstawały ...

Ale o czym ty piszesz?

Rapie z wielkiej, brak przecinków i emotikonka co zdanie icon_damn.gif

Wychodzi coś w niedalekiej przyszłości co mógłbym kupić poza Jeżem z Pitem i Kękim? Jezd hajz

e: I Bybzi

dapng_nwhxwwq.png

Opublikowano

"Choć gdy forma chujowa nie da się słuchać treści"

Przekaz (nie lubię tego słowa, idk czemu) jest opcjonalną wartością, przede wszystkim liczą się skillsy, flow, pancze, wersy itp. Tak było, jest i będzie.

pozdrawiam heniuś

Opublikowano

Kurwa, rap to ma być przekaz, chcecie bitu idźcie sobie słuchać techno.

Do przekazu przydałby się bit, a i forma przekazu by się przydała.

No ale kurwa jakieś "JP JP JP" jest lepsze od przekazu, bo może mieć lepszy bit, flow itepe itesre.

shoob.png

Opublikowano

Polecam temat na SLG o Kaenie. Beka obecna, a ten typ wszedł na wyższy level kserowania xD

Już chyba nawet "fani" nie bronią tego ksero-gówniaka.

e: dzięki za Oxona, prawie zapomniałem...

podobno Kałen kręci film pod tytułem 7 mila. Wkrótce również ma rozwieść się ze swoją żoną i rapować o ich dziecku.

Facet jest niesamowity

7m9a.png

Opublikowano

podobno Kałen kręci film pod tytułem 7 mila. Wkrótce również ma rozwieść się ze swoją żoną i rapować o ich dziecku.

Facet jest niesamowity

Hahaha, piłem właśnie.

No ale kurwa jakieś "JP JP JP" jest lepsze od przekazu, bo może mieć lepszy bit, flow itepe itesre.

Nie rozkazuj mi kurwo.

Chuja o tym wiesz i się wypowiadasz.

Nawet nie sprawdziłem jeszcze Planeta, a mam na CD.

Kto mi zabroni?

dapng_nwhxwwq.png

Opublikowano

Temat treści jest bardzo prosty, treść jest ważna bo coś ten raper słuchaczowi przekazuje. No chyba że słucha się dla rytmu ale to inna sprawa. W Polskim rapie "utarło" się gimbiarni że każdy tekst musi mieć przekaz- naukę i o to tu chodzi, lubię hejtować takie idiotyczne zachowanie bo tacy ludzie (wystarczy kilka postów wyżej poczytać koleżankę...) uważają że każdy inny typ kawałka jest bezwartościowy bo nie zawiera nauki (no i jak na wiek gimnazjalny przystało to takie teksty trafiają do nich, swoją drogą zaraz za nimi są jebani licealiści, wstydzę się że chodziłem do LO #bukowski). Może być dobre bragga, a taki cieć mi powie że to jest chujowe bo bez treści, to coś jak hejtowanie techno bo słów niema...

Jakość tekstu od zawsze była ważna no bo wiadomo że skillsy pierwsze, a jednym ze "składników" umiejętności dobrego MC jest przecież składanie panczy, no i złożonych rymów.

Polecam temat na SLG o Kaenie. Beka obecna, a ten typ wszedł na wyższy level kserowania xD

Za niedługo będą reklamy kserokopiarek z hasełkami typu "Lexmark! Kserujemy lepiej niż Kaen" icon_bowdown.gif

Czasami ja już kurwa nie wiem czy to jest prowo czy jaki chuj.

edytancja:

No i niech mi teraz ktoś powie że to nie jest kurwa jawne kserowanie:

Bit podobny, tekst też no tylko Eminem ze swoim pojebanym flow zrobił to jakieś PIERDYPIARD RAZY LEPIEJ...

Oczywiście patenty na klip to samo, pelerynka, talkshow, strojenie pojeba w masce przebranego za bohatera (?) i ogólne wygłupianie się na klipie tylko po chuj? W kawałku Eminema wszystko było dobrze zaaranżowane i pasowało do siebie tutaj nawet tyle...

Sam nie wiem czy klip gorszy czy może kawałek.

Opublikowano

Ta ta ta ... liczy się dobry flow bit i ogólnie rytm żeby to jakoś brzmiało . Jednak kiedy nie ma żadnego tekstu który coś znaczy to rap traci swój sens ... Bo kurna dla samej muzyczki te się słucha techno albo disco-polo żeby sobie poskakać . Jak słowna nie mają w sobie nic po za " jaki to swiat jest zly nie wypuszczają mnie psy z tych drzwi ... JP JP JP " to jaki to ma sens ? Równie dobrze można nawijać " salceson kup salceson kup ... " Nie ?

Opublikowano

Np. W Amerykańskim rapie, dla nich bardzo ważne są teksty. Wiadomo że w Polskim zostało to wyciągnięte a to nie to samo ;/

Dobrze mówisz że inni oceniają że coś jest chujowe bo bez przesłania, a tak na prawdę najpierw powinno się patrzeć na wykonanie ( bit, flow itp. )

Chodzi mi oto że nie można powiedzieć że Tekst jest całkiem nie ważny jak ktoś wcześniej napisał ^^

Opublikowano

W sumie fajna nuta :) Ja osobiście wolę polskie piosenki bo nie muszę się tyle domyślać znaczenia , masz coś podobnego ? :D

Opublikowano

W sumie fajna nuta :) Ja osobiście wolę polskie piosenki bo nie muszę się tyle domyślać znaczenia , masz coś podobnego ? :D

Przydałoby się trochę nauczyć obcego języka albo przetłumacz sobie bo więcej przesłania znajdziesz w Rapie Amerykańskim :D

Opublikowano

Wiesz podstawy języka to ja znam i wiem że rap z ameryki jest bardziej "przesłaniowy" ale nie zawsze nadążam rozkminiać o co chodzi :)

To co polecacie ? :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...