Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kim wy tak naprawdę jesteście?

Pan Suavek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytam się jakim prawem takie osoby dostają coś na gwiazdkę i się tym chwalą?

Przecież Gwiazdka do Boże Narodzenie, święto kościelne, chrześcijańskie.

Dawanie prezentów to TRADYCJA, tak samo jak ubieranie choinki, czy dzielenie się opłatkiem, a nie nakaz kościelny.

Nawet jeśli ktoś nie wierzy to ma takie prawo, aby dać komuś prezent czy dostać coś, od kogoś. To nie kwestia święta, a miłości do bliźniego.

1356746888-U334301.png

• Odpowiedzi 146
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ktoś może nie wierzyć w Boga, a święto obchodzić. Niektórzy robią na odwrót ;).

Hmm... a co do cholery robi chonika ? Dlaczego pozostawiamy pod nią prezenty ? Po chuja stawiamy szopkę, wpychamy siano i kasę pod obrus, jemy karpia ? BO TAK ?

Opublikowano

"Ciekaw jestem ilu tutejszych podajacych sie za katolikow badz osoby wierzace chociaz raz przeczytala cala biblie." - chuj że nikt tu się nie podał i nie napisał "jestem katolikiem" chodzi i o to że rozmawiamy o religii, wpierdalając się z takim tekstem do tego typu konwersacji robisz z siebie debila.

@offtop

naucz sie cytować ;_;

No coz wiele osob tutaj wciska ze wierzy w boga, wiec stawiam ze sa oni katolikami, bo watpie by w polsce panowala wiekszosc innej wiary. Jezeli ktos z was, osob wierzacych, chrzescijan, chociaz raz przeczytal biblie, powinien wiedziec czym jest metafora. Bo pierdolenie, ze dawanie sobie prezentow jest objawem wiary, jest jak sranie na stojaco. Ty ziomek ogarnij to, co pisze. Bo czasami wiadomo, ze gowno jest gownem, i nie trzeba mowic tego na glos, ze ono jest.

kh4xi.jpg

Opublikowano

Hmm... a co do cholery robi chonika ? Dlaczego pozostawiamy pod nią prezenty ? Po chuja stawiamy szopkę, wpychamy siano i kasę pod obrus, jemy karpia ? BO TAK ?

Nie, bo taka jest tradycja. Nie ma to NIC wspólnego z świętami Bożego Narodzenia. Tak po prostu się przyjęło.

1356746888-U334301.png

Opublikowano

To, że siedziałem przy kolacji, nie oznacza, że wierzę w boga, człowiek coś jeść musi, a że wigila się z kolacją pokrywa to nie mój problem. Zresztą, co ci do tego, że siedzę przy tym jebanym stole i dostaję prezenty? Nie przeżywam tego duchowo, jest to dla mnie po prostu tradycja. Czy nie mogę posiedzieć z całą rodziną jeden dzień w roku? Zabronisz mi tego?

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Nie, bo taka jest tradycja. Nie ma to NIC wspólnego z świętami Bożego Narodzenia. Tak po prostu się przyjęło.

przyjeła się od katolików, odstajecie

2cql8d2.png
Opublikowano

To, że siedziałem przy kolacji, nie oznacza, że wierzę w boga, człowiek coś jeść musi, a że wigila się z kolacją pokrywa to nie mój problem. Zresztą, co ci do tego, że siedzę przy tym jebanym stole i dostaję prezenty? Nie przeżywam tego duchowo, jest to dla mnie po prostu tradycja. Czy nie mogę posiedzieć z całą rodziną jeden dzień w roku? Zabronisz mi tego?

idź wypędzać demony antychryście ;]

Zabronić nie zabronie ale jak w Boga nie wierzysz to zapierdalaj do pracy/szkoły wkońcu to święta chrześcijańskie jeśli nie wierzysz nie obchodzisz proste

@edit : Współczuje ateistom życie musi być zjebane wierząć że skończysz jako piasek do kuwety kota.

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Zabronić nie zabronie ale jak w Boga nie wierzysz to zapierdalaj do pracy/szkoły wkońcu to święta chrześcijańskie jeśli nie wierzysz nie obchodzisz proste

25 i 26 grudnia znajdują się w katalogu ustanowionym w ustawie z 1951 roku o dniach wolnych od pracy, która to dni takie enumeratywnie wylicza :) Nie jest istotna w tym momencie geneza takiego zapisu.

#don't care

Opublikowano

Hehe ale już 27/28 itp nie a nie tylko mamy święta Bożego Narodzenia ;)

Powiedz makinowi że mi po ub zeżarło plakietke bo on czyta pw ale nie odpisze xD

Opublikowano

@edit : Współczuje ateistom życie musi być zjebane wierząć że skończysz jako piasek do kuwety kota.

Szkoły są pozamykane w te dni. Nie zdarzyło mi się zobaczyć, żeby ktoś zapierdzielał w święta do szkoły.

Nie wiem po co jest ta kłótnia. Ktoś założył temat mniej więcej tylko po to, żeby ludzie się zaczęli sprzeczać.

A tak do tematu. To ja nie rozumiem co dawanie prezentów innej osobie ma wspólnego ze świętami?

Ktoś obchodzi urodziny/imieniny i dostanie od kogoś jakiś podarunek to od razu uznajesz te dni za święte?

NateRobinson_zps5c418c8c.png

Opublikowano

Szkoły są pozamykane w te dni. Nie zdarzyło mi się zobaczyć, żeby ktoś zapierdzielał w święta do szkoły.

Nie wiem po co jest ta kłótnia. Ktoś założył temat mniej więcej tylko po to, żeby ludzie się zaczęli sprzeczać.

A tak do tematu. To ja nie rozumiem co dawanie prezentów innej osobie ma wspólnego ze świętami?

Ktoś obchodzi urodziny/imieniny i dostanie od kogoś jakiś podarunek to od razu uznajesz te dni za święte?

Ja wiem że szkoły pozamykane itp ale dlaczego niewierni korzystają?..

Opublikowano

Chuj to obchodzi kogo że chrześcijańskie, wolne i chuj. To że nie jestem katolikiem nie znaczy że będe w święta zapierdalał do roboty. Życie to masz ty zjebane. A ty co myślisz że kurwa lepiej skończysz ?. Gryzł ziemię będziesz i żaden twój "bożek" ci nie pomoże ;) bo go nie ma ;)

fs_pc.png

Opublikowano

'' Boże, widzisz a nie grzmisz

xD ''

ej no bez kitu, Elrodeay czy jak mu tam , to albo jest czlowiekiem '' dwustronnym '', ze tak sie wyraze, albo no nie wiem ? chcial posty nabic?, ale szczerze mowiac jest to chore, nie wierzac w boga ,, ok nie wierzysz w boga, a na gwiazdke to z jakiej okazji dostales prezenty hy ?, jakies swieto szatańskie ?

Żenada

no źle mówie wiara?, to jest tylko i wylacznie żenada i hańba !

Fringe

Metin2.PL TORTUGA 

BODY 54lv SKILE -  ON 

Opublikowano

Ciekaw jestem ilu tutejszych podajacych sie za katolikow badz osoby wierzace chociaz raz przeczytala cala biblie.

Po co samemu czytać skoro ksiądz co niedziele czyta a po około 2,5 latach chodzenia to się już ponoć powtarza :D

ItgMSFz.gif­

Opublikowano

Chuj to obchodzi kogo że chrześcijańskie, wolne i chuj. To że nie jestem katolikiem nie znaczy że będe w święta zapierdalał do roboty. Życie to masz ty zjebane. A ty co myślisz że kurwa lepiej skończysz ?. Gryzł ziemię będziesz i żaden twój "bożek" ci nie pomoże ;) bo go nie ma ;)

Hehe dobry jestes nie jestes katolikiem ale święta bedziesz obchodził ja pierdole.

A to że chrześcijańskie obchodzi większość bo tu chodzi o świętowanie a nie o wolne od prac szkół.

Opublikowano

Niewierni korzystają bo takie jest prawo powszechnie obowiązujące w tym kraju :P Life is brutal.

Swoją drogą jest to dowód na to, że zwyczaje towarzyszące Bożemu Narodzeniu wyszły nieco, jak pisałam w moim pierwszym poście tutaj, z ram święta katolickiego (chrześcijańskiego).

#don't care

Opublikowano

Ponieważ katolicyzm jest religią dominującą i w jakiś tam, nieznany mi bliżej sposób. Tak mamy ustalone przez urzędy, każdemu przysługuje dana ilość dni wolnego w roku i nikomu nie wolno tego zabronić bez względu na wyznanie. Mi to nie przeszkadza, a temat religii i wiary jest zbyt głęboki by w niego wchodzić dokładnie.

My jako ludzie przystosowujemy się do otoczenia, to samo robi kościół jako instytucja (może trochę za wolno mu to idzie ale zawsze) stąd tradycje pogańskie w obrządku chrześcijan. Tak w ogóle prezenty w Wigilię według oficjalnego stanowiska kościoła "są w imieniu Dzieciątka Jezus". Mikołaj według nich daje prezenty 6 grudnia. My oczywiście przyzwyczajeni jesteśmy inaczej.

Bycie ateistą itp. wcale nie wzbrania nikogo przed otrzymywaniem/dawaniem prezentów bądź odpoczynkiem. Wszystko zależy od punktu widzenia, "niewierni" mogą powiedzieć "jakim prawem dajecie sobie prezenty, macie od tego swojego Świętego i 6 grudnia". Niech sobie robią co chcą, tak jak i my.

| | | | | taniecgitara basowa

| Bez komputera. Jeśli masz jakąś sprawę i chcesz pogadać na Skype/GG napisz najpierw tutaj, wejdę.

Opublikowano

Ale teraz druga sprawa, prezenty daje święty Mikołaj, postać religijna, chrześcijańska rzecz jasna.

Więc co teraz?

Powiecie mi że stara wam podłożyła, nie?

W Rosji Dziadek Mróz o.O

@topic

Czepiasz się durnych trolli i trollujesz jednocześnie cały temat. Good job bro.

Wierzę w Boga, ale nie mam takich przemyśleń...

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Hehe dobry jestes nie jestes katolikiem ale święta bedziesz obchodził ja pierdole.

A to że chrześcijańskie obchodzi większość bo tu chodzi o świętowanie a nie o wolne od prac szkół.

Fajny z ciebie katolik, skoro chcesz dopierdolić komuś i każesz mu zapierdalać do roboty w dni wolne tylko dlatego, że nie wierzy.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Ponieważ katolicyzm jest religią dominującą i w jakiś tam, nieznany mi bliżej sposób. Tak mamy ustalone przez urzędy, każdemu przysługuje dana ilość dni wolnego w roku i nikomu nie wolno tego zabronić bez względu na wyznanie. Mi to nie przeszkadza, a temat religii i wiary jest zbyt głęboki by w niego wchodzić dokładnie.

My jako ludzie przystosowujemy się do otoczenia, to samo robi kościół jako instytucja (może trochę za wolno mu to idzie ale zawsze) stąd tradycje pogańskie w obrządku chrześcijan. Tak w ogóle prezenty w Wigilię według oficjalnego stanowiska kościoła "są w imieniu Dzieciątka Jezus". Mikołaj według nich daje prezenty 6 grudnia. My oczywiście przyzwyczajeni jesteśmy inaczej.

Bycie ateistą itp. wcale nie wzbrania nikogo przed otrzymywaniem/dawaniem prezentów bądź odpoczynkiem. Wszystko zależy od punktu widzenia, "niewierni" mogą powiedzieć "jakim prawem dajecie sobie prezenty, macie od tego swojego Świętego i 6 grudnia". Niech sobie robią co chcą, tak jak i my.

Propsy... W końcu ktoś napisał to co chciałem wyrazić.

NateRobinson_zps5c418c8c.png

Opublikowano

Ludzie mówią, że są ateistami z 2 powodów.Całokształtu instytutu KK i żeby się popisać przed innymi.Myślą, że albo jesteś katolikiem albo ateistą.Bzdura.Podam wam mój przykład.Formalnie jestem katolikiem, bo nie jestem pełnoletni i mieszkam z rodzicami a onie są katolikami, bo tak zostali wychowani (tak jak pewnie większośc osób na tym forum), ale w głebi duszy jestem protestantem (jakby ktoś nie wiedział, to taki odłam chrześcijaństwa) Zainteresowałem się tym, poszukałem i teraz jestem szczęśliwy.

Co do świąt to są one już tak komercyjne (zwłaszcza Boże Narodzenie), że obchodzą je nawet ateiśći.

Opublikowano

Większość tych ludzi nie mają nawet ukończone 18 lat. Piszą że są ateistami bo podobno taka moda a gdyby miał powiedzieć to mocno wierzącym rodzicom to miałby majtki ciężkie. Musisz się pogodzić że są ludzie normalni i zarażeni ''szpanerstwem''. Na tą chorobę choruje się w wieku od 13 do 17 lat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...