Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wiara, religia

Mateq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tym temacie można wyrazić swoje poglądy dotyczące wiary i religii oraz podyskutować na tematy z tym związane. Nie chcę tutaj pustych postów w stylu "Jestem chrześcijaninem", posty bez argumentacji będą usuwane. Wierzycie? Dlaczego nie/tak? W co wierzycie? Po co wam wiara? Jaki w tym widzicie sens?

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

• Odpowiedzi 592
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jestem chrzescijanem ale nie chodze do kosciola bo kosciol to mafia

Wiem swoje i tyle ;> mam recpect do tego kto stworzyl swiat nie musi byc to jezus

Skąd masz pewność, że ktoś go stworzył, a nie np. powstał od tak?

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Dokładnie, kościół niszczy chrześcijaństwo. Za 30 lat, gdy mohery zaliczą zgona, to w kościele na 11 będą 3 osoby...

Średnio wierzę w to, że ktoś mógł to stworzyć (świat).

Opublikowano

Powiem tak, wierzycie w boga ?

Bo ja tak, jednak czasami mam wątpliwości, bo tyle nieszczęść/katastrof dzieje się na świecie, a gdzie w tym wszystkim Bóg ?

1326663273-U247153.png
exKid Terraria | Gold Member

Opublikowano

Świat powstał na skutep WIELKIEGO WYBUCHY i coś z tam ze zmianą meterii było i tam takie duperele ;D Jakieś wymiary inne...

@Top

Wierzycie?

Tak.

Dlaczego nie/tak?

Bo tak mnie rodzice wychowali.

W co wierzycie?

W Boga.

Po co wam wiara?

-

Jaki w tym widzicie sens?

Teoretycznie żaden, a praktycznie to wierzę, że aby być szczęśliwym trzeba uwierzyć w Boga.

1393461645-U349224.png

Opublikowano

nie wierze

skoro istnieje istota o nieograniczonej mocy ktora kocha wszystko i wszystkich to dlaczego zyjemy w tak popierdolonym swiecie a nie jakims idealnym swiecie

s2c77Oa.png

Opublikowano

Nie wierze w boga , dlaczego ? ponieważ jeśli bóg kocha każdego to dlaczego jest pełno katastrof i kilka tys ludzi dziennie ginie ?

Nie wierze w to że bóg stworzył świat, jeśli chodzi o mnie to mam proste wytłumaczenie.

Jesteśmy po prostu ssakami ( zwierzęciarniami ) tylko wyżej rozwinięci, np. tygrys czy tam krokodyl przecież oni nie są rozwinięta rasą, my jesteśmy więc wątpię że bóg stworzył naszą rasę.tzn. trudno to wytłumaczyć, po prostu jakieś zwierze ewoluuje to jest bardziej inteligentniejsze , my jesteśmy najbardziej rozwiniętą rasą.

Wiadomo, religia musi być ponieważ ludziom by się nudziło. A do kościoła nie chodzę i nie będę chodził bo tam jest jedna WIELKA MAFIA.

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

Cytuję naukowców (może nie dokładnie):

"Prawa fizyki dopuszczają powstanie wszechświata opisane przez teorię "wielkiego wybuchu""

"Przed powstaniem wszechświata nie istniał czas, ani nic, tylko nieskończenie mały punkt o nieskończonej masie i energii"

(są inne teorie, ale kiedyś też musiał on powstać, nie? więc są jeszcze bardziej złożone i skomplikowane)

więc WTF?!

ktoś musiał stworzyć tą energię i zapoczątkowac to wszystko. Nie wierzę w słowa "wielki wybuch przeczy prawu przyczyny i skutku"

skoro istnieje istota o nieograniczonej mocy ktora kocha wszystko i wszystkich to dlaczego zyjemy w tak popierdolonym swiecie a nie jakims idealnym swiecie

bo mamy wolną wole, musimy zapracować na lepsze życie

jeszcze nikt nie jest w stanie wytłumaczyć dlaczego i jak "działa" życie. Jak zlepek atomów potrafi "myśleć". To nie może być jakiś tam przypadek. Prawa fizyki na razie nie potrafią tego wytłumaczyć i wątpie, że to się zmieni

jeszcze ciekawsze pytanie.

dlaczego w ogóle powstał wszechświat? czym on jest? dlaczego jest taki jaki jest? nawiązujące do powyższego, dlaczego akurat możliwe jest powstanie życia?

Opublikowano

To już inna sprawa, przeważnie młodzi ludzie idą na posadę " księża " dla kasy, a gwałty itp to tylko przywileje.

Jak dla mnie ksiądz to równa sobie osoba każdej innej osobie, to że nosi tą czarną suknie i taki niby uczony to...

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

ktoś musiał stworzyć tą energię i zapoczątkowac to wszystko. Nie wierzę w słowa "wielki wybuch przeczy prawu przyczyny i skutku"

Idąc tym tokiem myślenia, to ktoś tego twojego "boga" też musiał stworzyć. Jeśli bóg był/jest wieczny, to czemu punkt materialny nie może?

Km5iG.png

Opublikowano

"Prawa fizyki dopuszczają powstanie wszechświata opisane przez teorię "wielkiego wybuchu""

"Przed powstaniem wszechświata nie istniał czas, ani nic, tylko nieskończenie mały punkt o nieskończonej masie i energii"

więc WTF?!

W takim razie co było przed Bogiem? Od tak jest?

Opublikowano

W sumie "średnio" wierzę, niby jestem tym "chrześcijaninem" lecz czuję niedosyt, zgadzam się z ~Gryffin~ że za 30 lat jak umrą mohery to nikogo nie będzie w kościele....

Ostatnio sie pytałem ksiedza na religi czemu jest tyle katastrof i innego syfu, to mi powiedział że bóg dał człowiekowi wolną wolę, dlatego takie rzeczy się dzieja, wątpie w to...

Wytłumaczcie tylko sprawy opętań ?? :D

OndteAw.png
Opublikowano

Gdzieś tam w niebie jest doskonały ktoś kto potrafi czynić cuda więc zapłodnij dziewicę która urodziła jego dziecko on swoją śmiercią odpuścił nam grzechy a potem zmartwychwstał, jeżeli "Bóg" naprawdę istnieje to nie żyli byśmy w takim popierdolonym świecie jak teraz gdzie te jego cuda ?

OMG-WTF-and-LOL-Pillows.jpg

mg7k04q.jpg

Opublikowano

Dobra, dobra. Wkurwia mnie też to, że chrześcijanie na nic nie mają wyjaśnienia tylko ,,Bóg tak chciał'', ,,Bo tak'' itd.

Do tego dodam jeszcze, że kościół ,,chwali'' się, że dziennie dochodzi 10000 wiernych. Zapomnieli dodać, że 9900 z tego to noworodki, a dziennie odchodzi 20000.

Opublikowano

Wytłumaczcie tylko sprawy opętań ?? :D

Choroby psychiczne.

Km5iG.png

Opublikowano

(są inne teorie, ale kiedyś też musiał on powstać, nie? więc są jeszcze bardziej złożone i skomplikowane)

więc WTF?!

ktoś musiał stworzyć tą energię i zapoczątkowac to wszystko. Nie wierzę w słowa "wielki wybuch przeczy prawu przyczyny i skutku

Heh, ciekawe co było przed bogiem od tak sie stworzył i czary mary hokus pokus stwórz się ty mój światu ? -_____-

nieregulaminowa sygna

Opublikowano
Idąc tym tokiem myślenia, to ktoś tego twojego "boga" też musiał stworzyć. Jeśli bóg był/jest wieczny, to czemu punkt materialny nie może?

takim tokiem myślenia nic nie może istnieć i nic nie mogło powstać.

tego nie da się rozwiązać, takie to ma być. Bóg ma być nieosiągalny

Opublikowano

Choroby psychiczne.

Też tak myślałem, ale oglądałeś Egzorcyzmy Emily Rose ? :P

Nagrane prawdziwie jak typa drze ryja jakimś innym głosem, mutacja natychmiastowa xDD ?

OndteAw.png
Opublikowano

Mowicie "czemu nie ma idealnego swiata itp.". Jesli miałby takowy być, to każdy miałby byc jakby "na lancuchu" i dzialac jak komputer i nie robic niczego zlego. Za to na ziemi jest wolność i kazdy robi to co mu sie podoba. Katastrofy typu wypadki samochodowe można też traktować jako przestroge dla samego siebie. Jesli jesteś swiadkiem takowego, to automatycznie ty jeździsz ostrozniej, bo nie chcesz zeby cie takie cos spotkalo. Co mi wiara daje? Moge sobie wytlumaczyc niektore rzeczy(nie bede podawal przyklady). Teraz dla kazdego, kto mowi zebym podal dowody, ze Bóg istnieje etc. mam jedno zdanie. WIARA JEST PO TO ZEBY WIERZYC DO kur.... nedzy, a nie o tym, że wiesz. Ludzie tego pokroju mnie strasznie wkurwiaja i irytuja. W konuc to sie nazywa "wiara", a nie "wiedza". dziekuje

RaVneS - najgorszy mod ever. Tylko życzyć szybkiego odejscia na emeryture :).

Trolling/hejting moim Graalem. Feed the troll!

Opublikowano

Jeszcze wkurwia mnie owijanie w bawełnę, tzn. ,,Bóg stworzył świat w 7 dni'', ,,Jeden dzień w niebie to jak tysiąc lat na Ziemi''. No to pozdro.

@up wytłumacz wybuchy na słońcu, ruchy tektoniczne i wybuchy wulkanów.

Opublikowano

Sopelek, tak najlepiej okłamywać ludzi że bóg stworzył wszystko -_- OMG , WTF , LOL , ciekawe jak mógł stworzyć , obudził się i machnął ręką i stworzył wielki wybuch ?

nieregulaminowa sygna

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...