Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Masz problem związany z grą ? Pisz tutaj!

MeM aka KaM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Robiłem to ostatnio i nic nie pomogło.

Instalowałeś jakieś dodatki, mody, itp. itd. ? Czy czysta Terraria ? Oryginał czy pirat ? Do tego przeczyść kompa CCleaner'em.

xKaMaSx

exMod

Memory

• Odpowiedzi 660
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano
Robiłem to ostatnio i nic nie pomogło.

Też tak miałem kiedyś, i to nie tylko w Terrarii.

Wiesz co pomogło ? Zmiana myszki ;<

Pewnie Ci w niej rolka padła, miałem tak samo.

Jeśli się mylę, to utnij mi rękę ;)

1326663273-U247153.png
exKid Terraria | Gold Member

Opublikowano

• 1.Mój problem jest następujący :Gdy wchodzę na serwer i coś chcę napisać do graczy lub oni do mnie to ja tego nie widzę
  • 2.Wersja Terrarii :1.1.2
  • 3.Czy masz zainstalowane .NET Framework 4.0 ? :Tak
  • 4.Czy masz zainstalowane XNA Framework 4.0 ? :Tak
  • 5.Jaki posiadasz system ? :win7 64bit
  • 6.Załączniki z błędem, problemem :
  • 7.Info dodatkowe :Help

Opublikowano
  • 1.Mój problem jest następujący :Gdy wchodzę na serwer i coś chcę napisać do graczy lub oni do mnie to ja tego nie widzę
  • 2.Wersja Terrarii :1.1.2
  • 3.Czy masz zainstalowane .NET Framework 4.0 ? :Tak
  • 4.Czy masz zainstalowane XNA Framework 4.0 ? :Tak
  • 5.Jaki posiadasz system ? :win7 64bit
  • 6.Załączniki z błędem, problemem :
  • 7.Info dodatkowe :Help

Dobra już naprawiłem :)

Opublikowano

• Mój problem jest następujący : nie moge zainstalować .net framework 4.0.. dlatego mi gra nie działa
  • Wersja Terrarii : 1.1.2
  • Czy masz zainstalowane .NET Framework 4.0 ? : nie
  • Czy masz zainstalowane XNA Framework 4.0 ? : tak
  • Jaki posiadasz system ? : WIN XP
  • Załączniki z błędem, problemem : ----
  • Info dodatkowe : chodzi o to że jak chcem zainstalować frameworka to wyskakuje mi błąd w którym pisze że do zainstalowania frameworka trzeba jakiś program (WIC) wchodze na strone i instaluje instalator.. uruchamiam i wyskakuje mi błąd: ???????????WIN XP??,??????????? aa i jeszcze ten błąd w instalowaniu frameworka:
    Problemy z blokowaniem:

Przed uruchomieniem Instalatora trzeba zainstalować 32-bitowy składnik Windows Imaging Component (WIC). Odwiedź <A HREF="http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=162643&clcid=0x409">Centrum pobierania Microsoft</A>, aby zainstalować składnik WIC, a następnie uruchom ponownie Instalatora.

76561198083326218.png

Opublikowano
  • Mój problem jest następujący : nie moge zainstalować .net framework 4.0.. dlatego mi gra nie działa

• Czy masz zainstalowane .NET Framework 4.0 ? : nie

• Czy masz zainstalowane XNA Framework 4.0 ? : tak

• Jaki posiadasz system ? : WIN XP

• Załączniki z błędem, problemem : ----

• Info dodatkowe : chodzi o to że jak chcem zainstalować frameworka to wyskakuje mi błąd w którym pisze że do zainstalowania frameworka trzeba jakiś program (WIC) wchodze na strone i instaluje instalator.. uruchamiam i wyskakuje mi błąd: ???????????WIN XP??,??????????? aa i jeszcze ten błąd w instalowaniu frameworka:
    Problemy z blokowaniem:

Przed uruchomieniem Instalatora trzeba zainstalować 32-bitowy składnik Windows Imaging Component (WIC). Odwiedź <A HREF="http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=162643&clcid=0x409">Centrum pobierania Microsoft</A>, aby zainstalować składnik WIC, a następnie uruchom ponownie Instalatora.

Jaki SP masz WinXP ? SP2 czy SP3 ?

Tu masz Framework'a 4.0 ten na pewno powinien działać :

http://www.microsoft.com/downloads/pl-pl/details.aspx?FamilyID=0a391abd-25c1-4fc0-919f-b21f31ab88b7

A tu ten WIC (pobierz ten wic_x86_enu.exe) :

http://www.microsoft.com/download/en/details.aspx?displaylang=en&id=32

I jakim cudem masz XNA 4.0 zainstalowane jak XNA nie zainstalujesz bez Framework'a 4.0 ? o.O :P Chyba, że przeinstalowywałeś. B)

xKaMaSx

exMod

Memory

Opublikowano

nie działa :(

znaczy prawie działa tylko wyskakuje mi taki napis::

Terraria jas encountered a problem and needs to close. We are sorry for the inconvenience.

76561198083326218.png

Opublikowano

nie działa :(

znaczy prawie działa tylko wyskakuje mi taki napis::

Terraria jas encountered a problem and needs to close. We are sorry for the inconvenience.

Spróbuj jeszcze wgrać nową, świeżą Terrarie. Do tego przeinstaluj XNA 4.0.

xKaMaSx

exMod

Memory

Opublikowano

1. Mój problem jest następujący :GDY GRAM I JESTEM POD ZIEMIĄ CAŁA OBUDÓWKA SIĘ RUSZA.
  2. Wersja Terrarii :1.0.5
  3. Czy masz zainstalowane .NET Framework 4.0 ? : OCZYWIŚCIE ZE TAK.
  4. Czy masz zainstalowane XNA Framework 4.0 ? : OCZYWIŚCIE ZE TAK.
  5. Jaki posiadasz system ? :WINDOWS XP
  6. Załączniki z błędem, problemem : NIC NIE WYSKAKUJE.
  7. Info dodatkowe : OGÓLNIE BŁĄD JEST TAKIE ŻE GDY SCHODZĘ DO KOPALNI TO RUSZA SIE TA ŚCIANA CO JEST JAK BY ZA NAMI. PRÓBOWALEM PRZEINSTALOWAĆ GRĘ ALE MI NIE POMOGLO, PROSZE O POMOC Z GORY THX. NAPRAWDE UTRUDNIA TO GRE :/

Opublikowano
  1. Mój problem jest następujący :GDY GRAM I JESTEM POD ZIEMIĄ CAŁA OBUDÓWKA SIĘ RUSZA.
  2. Wersja Terrarii :1.0.5
  3. Czy masz zainstalowane .NET Framework 4.0 ? : OCZYWIŚCIE ZE TAK.
  4. Czy masz zainstalowane XNA Framework 4.0 ? : OCZYWIŚCIE ZE TAK.
  5. Jaki posiadasz system ? :WINDOWS XP
  6. Załączniki z błędem, problemem : NIC NIE WYSKAKUJE.
  7. Info dodatkowe : OGÓLNIE BŁĄD JEST TAKIE ŻE GDY SCHODZĘ DO KOPALNI TO RUSZA SIE TA ŚCIANA CO JEST JAK BY ZA NAMI. PRÓBOWALEM PRZEINSTALOWAĆ GRĘ ALE MI NIE POMOGLO, PROSZE O POMOC Z GORY THX. NAPRAWDE UTRUDNIA TO GRE :/

Może save jest uszkodzony. Jak nie to zainstaluj najnowsze sterowniki do karty graficznej.

xKaMaSx

exMod

Memory

Opublikowano

a da się jakoś "naprawić save ? xD

Niestety nie da się. Trzeba tworzyć nowy. :(

Możesz spróbować wejść do folderu z zapisem świata (Moje dokumenty/My Games/Terraria/Worlds) i tam masz pliki ze światem. Jeden jest np. taki : world.wld i drugi world.wld.bak i możesz usunąć ten pierwszy i w tym drugim usunąć końcówkę ".bak". Jak nie pomoże to niestety spróbuj wygenerować nowy świat.

xKaMaSx

exMod

Memory

Opublikowano

Niestety nie da się. Trzeba tworzyć nowy. :(

Możesz spróbować wejść do folderu z zapisem świata (Moje dokumenty/My Games/Terraria/Worlds) i tam masz pliki ze światem. Jeden jest np. taki : world.wld i drugi world.wld.bak i możesz usunąć ten pierwszy i w tym drugim usunąć końcówkę ".bak". Jak nie pomoże to niestety spróbuj wygenerować nowy świat.

hm, dziwne. gram juz w terrarie dobry miesiąc i stworzylem ten nowy swiat jak mówileś . wbiłem podkopalem sie troche no i niestety dalej wszystko lata :(

podejrzewam że to wina sterowników ale wcześniej nie mialem problemów, jeszcze przed wczoraj wszystko bylo jak powinno ...

Opublikowano

hm, dziwne. gram juz w terrarie dobry miesiąc i stworzylem ten nowy swiat jak mówileś . wbiłem podkopalem sie troche no i niestety dalej wszystko lata :(

podejrzewam że to wina sterowników ale wcześniej nie mialem problemów, jeszcze przed wczoraj wszystko bylo jak powinno ...

Spróbuj przeczyścić kompa CCleaner'em i przeskanować dysk antywirusem.

xKaMaSx

exMod

Memory

• 5 tygodni później...
Opublikowano

• Mój problem jest następujący : Terraria zacina się przy bardzo dobrym sprzęcie.
  • Czy masz zainstalowane .NET Framework 4.0 ? :tak
  • Czy masz zainstalowane XNA Framework 4.0 ? :tak
  • Jaki posiadasz system ? : Windows 7
  • Załączniki z błędem, problemem :
  • Info dodatkowe :

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano
  • Mój problem jest następujący : Terraria zacina się przy bardzo dobrym sprzęcie.
  • Czy masz zainstalowane .NET Framework 4.0 ? :tak
  • Czy masz zainstalowane XNA Framework 4.0 ? :tak
  • Jaki posiadasz system ? : Windows 7
  • Załączniki z błędem, problemem :
  • Info dodatkowe :

Podaj parametry komputera. Procesor, ilość RAM, karta graficzna. Do tego na jakich ustawieniach grasz tj. rozdzielczość, czy masz na pełnym ekranie, itp.

xKaMaSx

exMod

Memory

Opublikowano

Podaj parametry komputera. Procesor, ilość RAM, karta graficzna. Do tego na jakich ustawieniach grasz tj. rozdzielczość, czy masz na pełnym ekranie, itp.

GF GTX 560

Intel Core i3

8BG RAM

1600x1034

jakość medium

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Nie podałeś procesora.

Spróbuj zmniejszyć rozdzielczość po trochę i zobacz jakie są wyniki. Terraria niby mała, 2D, ale jednak swoje wymagania ma.

xKaMaSx

exMod

Memory

Opublikowano

Nie podałeś procesora.

Spróbuj zmniejszyć rozdzielczość po trochę i zobacz jakie są wyniki. Terraria niby mała, 2D, ale jednak swoje wymagania ma.

Nie podałeś procesora.

PROCESOR INTEL CORE I3

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

• Mój problem jest następujący : Jak nacisnę PPM ( prawy przycisk myszki) w ekwipunku np. do napicia się pota, zmienienia ilości surowca, to gra się wyłącza
  • Czy masz zainstalowane .NET Framework 4.0 ? : TAK
  • Czy masz zainstalowane XNA Framework 4.0 ? : TAK
  • Jaki posiadasz system ? : win7 32 bit
  • Załączniki z błędem, problemem :Gra działa jak należy tylko właśnie kiedy nacisnę PPM w ekwipunku to wywala mi grę
  • Info dodatkowe : Terrarie przeinstalowywałem kilka razy i nic nie pomogło :/ może to wina złej/uszkodzonej instalki ?

Opublikowano

3.01 GHz

Spróbuj w takim razie zmniejszyć grafikę i wyłączyć Background w opcjach. Powinno pomóc. Do tego możesz też przeczyścić kompa CCleaner'em.

• Mój problem jest następujący : Jak nacisnę PPM ( prawy przycisk myszki) w ekwipunku np. do napicia się pota, zmienienia ilości surowca, to gra się wyłącza
  • Czy masz zainstalowane .NET Framework 4.0 ? : TAK
  • Czy masz zainstalowane XNA Framework 4.0 ? : TAK
  • Jaki posiadasz system ? : win7 32 bit
  • Załączniki z błędem, problemem :Gra działa jak należy tylko właśnie kiedy nacisnę PPM w ekwipunku to wywala mi grę
  • Info dodatkowe : Terrarie przeinstalowywałem kilka razy i nic nie pomogło :/ może to wina złej/uszkodzonej instalki ?

Być może to być wina złej zawartości w folderze gry. Jednak bardziej prawdopodobne jest to, że albo .NET Framework 4.0 jest uszkodzony lub XNA Framework 4.0. Polecam odinstalowanie tych dwóch programów, przeczyszczenie kompa CCleaner'em i ponowne zainstalowane w/w programów.

xKaMaSx

exMod

Memory

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...