Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wasz wymarzony serwer - wymiana zdań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlaczego wszystkie "nowości" ograniczają się do edycji istniejących już rzeczy? Na przykład bronie, zbroje, wierzchowce, pety... To wszystko już było, tylko zmienia się wygląd. Więc co w tym "nowego"? Inna tekstura czy kolor? Skoro ta rzecz dalej służy do tego samego. Nawet gdy ktoś wymyśli coś, czego jeszcze nie było to zaraz i tak pięciu innych administratorów to kopiuje. Oryginalność w tym zepsutym świecie Metina dawno przestała istnieć.

Wymarzony serwer? Tu nawet nie chodzi o te wszystkie dodatki, ale o graczy. Kiedyś było całkiem inaczej... Wielu osobom aż tak nie zależało, aby szybko wbić poziom i zrobić ekwipunek. Większość chciała po prostu miło spędzić wolny czas. Owszem, zdarzały się też fenomeny. Serwery stały długo, bo masa ludzi "zatrzymywała się" na nich na dłużej. Teraz każdy chciałby na starcie wbić 250 poziom, od razu mieć EQ i prędko na kolejny serwer... Tak wygląda teraz Metin. Gracze szybko się zniechęcają, nawet gdy administracja interesuje się serwerem :)

• Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam was bardzo serdecznie.

Mam zamiar zrobić dobrego nowszego Harda/Medium oczywiście Dedyk, już aktualnie nad nim pracuję.

Możecie pisać pod postem co byście chcieli takiego na takim serwerze, aby nie było za łatwo ani trudno.

Tutaj przykładowe SS z serwera:

2tizrg.jpg

pt8hep.jpg

18fday.jpg

Asfen daj spokoj i tak nikt do Ciebie na server nie wbije, nie ma on przyszlosci.. :/

Hardow jest teraz masa i sie one raczej przejadly, watpie zeby ludzie dalej wbijali na nowe hardy gdy sa servery takie jak balmora, scarial, czy chocby crados ktoremu sie udalo wybic. Ten mount beznadziejny...

Ironiczny

LEGACY

Opublikowano (edytowane)

Myśle że głównie należy się skupić na "nowych nowościach" a nie podmienić teksturke peta, mounta czy czegoś innego i nazywać to nowością na serwerze. To tak jakbyśmy nazywali pomalowanego 10 letniego mercedesa nowym. Takie moje zdanie. Po co gracz X ma iść na nowym serwerze na którym jest to samo tylko pod inną teksturą skoro na serwerze na którym już gra osiągnął już troche. Myśle że ważne jest także surowe karanie za wyzwiska, ostatnimi dniami krąże po różnych serwerach i spotkałem mase dzieci które mnie wyzywały bez przyczyny, po prostu stałem i expiłem. Nawet im na spota nie wbiłem.

@Zhenya Myśle że gracze chcą jak najszybciej wbić max lvl ze względu na ekwipunek. Np grasz na serwerze gdzie max lvl to 250, Ty masz załóżmy 120 i nie jesteś w stanie stworzyć zagrożenia dla takiego 250 ze względu na różnice ekwipunku, Twój miecz ma 10-20% na luda a miecz przeciwnika 60-70. No chyba że znasz się na robieniu eq a przeciwnik nie. Kiedyś wystarczyło że miałeś 90-100 i mogłeś z każdym konkurować. Dlatego myśle że im mniejszy poziom na serwerze i co z tym idzie mniej setów tym lepiej.

Edytowane przez TaaaZoooR
Opublikowano

Zwiększanie spotu tu i tam, w quescie "... potwory opanowały miasto..."

Według mnie 2x spot to nie jest opanowanie miasta...

To jest opanowanie miasta

MwHqPw.png

Opublikowano

Zwiększanie spotu tu i tam, w quescie "... potwory opanowały miasto..."

Według mnie 2x spot to nie jest opanowanie miasta...

To jest opanowanie miasta

MwHqPw.png

Myśle że lepiej jest zwiększyć exp z mobów lub resp przyspieszyć ponieważ niektórym graczom(tym o słabszym internecie/komputerze) takie expowiska mogą sprawić kłopot. Pozdrawiam
Opublikowano

Chciałbym zapytać co sądzicie o zasypaniu serwera kilkoma dungeonami, max lvl planuje 99, 2 sety. I kompletnie niewiem jaką ilość dungeonów umieścić ale myśle że około 5/6 ale chciałbym się dowiedzieć co o tym sądzicie. Nie chce robić serwera z max lvl 150/200+ ponieważ tak jak wcześniej pisałem nie ma na takich serwerach zabawy z pvp gdzie każdy może być dobry. Ale fajnie także aby gracze nie nudzili się na 3 dungeonach. Dungeony jakich zamierzam użyć to DT oczywiście standard(także go nie liczyłem)+Katakumby+Smok+Baronowa+2/3 do wymyślenia i napisania+1 który ma zakończyć fabułe gry przy max lvl 99(później coś nowego). Ogólnie po starcie serwera chciałbym zrobić coś aka turniejowe wojny gildi czyli np 10 na 10 każdy gracz wpłaca jakąś ustaloną przez administracje/walczące gildie kwote i po rozstrzygnięciu walki kwote dzieli się na wygrany team(tylko 10 osób które brało udział) W ten sposób można pomyśleć nad utworzeniem jakby ligi w metinie(może jednym się nie podoba taki plan a może innym się podoba). Niewiem co o tym sądzicie także piszcie w komentarzach. Jedno jest pewne serwer nad którym pracuje trzeba dobrze wytestować, obserwuje wiele serwerów które startowały w ostatnim czasie i widze że większość traci graczy przez bugi na starcie. A one najczęściej wynikają z gotowców lub z braku sprawdzania rozgrywki. Zapraszam do komentowania i Pozdrawiam

Opublikowano

startuje coś identycznego, bardzo podobnego do diamonda? a może taki serwer istnieje? pograłbym, piszcie.

Opublikowano

Chciałbym zapytać co sądzicie o zasypaniu serwera kilkoma dungeonami, max lvl planuje 99, 2 sety. I kompletnie niewiem jaką ilość dungeonów umieścić ale myśle że około 5/6 ale chciałbym się dowiedzieć co o tym sądzicie. Nie chce robić serwera z max lvl 150/200+ ponieważ tak jak wcześniej pisałem nie ma na takich serwerach zabawy z pvp gdzie każdy może być dobry. Ale fajnie także aby gracze nie nudzili się na 3 dungeonach. Dungeony jakich zamierzam użyć to DT oczywiście standard(także go nie liczyłem)+Katakumby+Smok+Baronowa+2/3 do wymyślenia i napisania+1 który ma zakończyć fabułe gry przy max lvl 99(później coś nowego). Ogólnie po starcie serwera chciałbym zrobić coś aka turniejowe wojny gildi czyli np 10 na 10 każdy gracz wpłaca jakąś ustaloną przez administracje/walczące gildie kwote i po rozstrzygnięciu walki kwote dzieli się na wygrany team(tylko 10 osób które brało udział) W ten sposób można pomyśleć nad utworzeniem jakby ligi w metinie(może jednym się nie podoba taki plan a może innym się podoba). Niewiem co o tym sądzicie także piszcie w komentarzach. Jedno jest pewne serwer nad którym pracuje trzeba dobrze wytestować, obserwuje wiele serwerów które startowały w ostatnim czasie i widze że większość traci graczy przez bugi na starcie. A one najczęściej wynikają z gotowców lub z braku sprawdzania rozgrywki. Zapraszam do komentowania i Pozdrawiam

Niech dungi beda od samego poczatku, nawet od 10 lvla :) Z pierwszego na 10 lvl zdobywaloby sie eq do 30 +6-9,  pozniej dwa dungi na 20 i 30 lvl w ktorych latwo zdobyc ku, kd+3/4 (zalezy plus ile bylyby max).. Bo nie wiem jak Was, ale mnie nudzi siedzenie 2 miesiace na 35 lvlu zeby dropic w m2 i zarobic na eq. Takie dungi bylyby fajnym urozmaiceniem i przyspieszyly nieco rozgrywke na najmniejszych lvlach.

A co do tej "ligi"... Dziwna sprawa. Przeciez w metinei jest ranking gildii, za wygrana wojne dostajesz pkt, za przegrana je tracisz - czyzbys wymyslil cos, co jest od poczatku w tej grze? xD No moze dodales od siebie te kwoty wplacane.. ale to glupi pomysl, beda brani najemnicy, nie bedzie tej zabawy...

Ironiczny

LEGACY

Opublikowano

Niech dungi beda od samego poczatku, nawet od 10 lvla :) Z pierwszego na 10 lvl zdobywaloby sie eq do 30 +6-9,  pozniej dwa dungi na 20 i 30 lvl w ktorych latwo zdobyc ku, kd+3/4 (zalezy plus ile bylyby max).. Bo nie wiem jak Was, ale mnie nudzi siedzenie 2 miesiace na 35 lvlu zeby dropic w m2 i zarobic na eq. Takie dungi bylyby fajnym urozmaiceniem i przyspieszyly nieco rozgrywke na najmniejszych lvlach.

A co do tej "ligi"... Dziwna sprawa. Przeciez w metinei jest ranking gildii, za wygrana wojne dostajesz pkt, za przegrana je tracisz - czyzbys wymyslil cos, co jest od poczatku w tej grze? xD No moze dodales od siebie te kwoty wplacane.. ale to glupi pomysl, beda brani najemnicy, nie bedzie tej zabawy...

Bez przesady ale nie zamierzam robić serwera na którym trzeba będzie spędzać 2 miesiące w m2, jednak zamierzam zrobić kilka dungeonów do zarobku jak i kilka fabularnych. Czyli dostajemy np przepustke do danego dungeonu, która działa dopóki nie zabijemy bossa. Gdy go zabijemy zostaje ona usunięta. Czyli logiczne na taki dungeon moglibyśmy wejść max 1 raz na jednej postaci. Ale oczywiście planuje 2-3 dungeony które będą funkcjonować standardowo. Co do pomysłu z "ligami" myśle że jedyny plus tego pomysłu to to że gdy mamy niemałe pojęcie na temat bonowania eq możemy się dorobić na tym do czego według mnie został stworzony metin czyli pvp. Co do max lvl to myśle że najlepiej będzie 99 medium ponieważ jest to projekt serwera aka medium/pvp. Czyli najpierw troche się męczymy z eq a później możemy bić się do woli. Bądź uczęszczać na dungeony których liczba wzrastałaby z czasem. Oczywiście stopniowo zwiększany byłby max lvl abyśmy mogli wytworzyć nowe przedmioty oraz wbić kilka nowych lvl. Mam jeszcze takie pytanie. Jak myślicie lepiej będzie zrobić 2 sety broni oraz zbroji+jeden set biżuteri czy po dwa sety wszystkiego? Pozdrawiam

Opublikowano

Bez przesady ale nie zamierzam robić serwera na którym trzeba będzie spędzać 2 miesiące w m2, jednak zamierzam zrobić kilka dungeonów do zarobku jak i kilka fabularnych. Czyli dostajemy np przepustke do danego dungeonu, która działa dopóki nie zabijemy bossa. Gdy go zabijemy zostaje ona usunięta. Czyli logiczne na taki dungeon moglibyśmy wejść max 1 raz na jednej postaci. Ale oczywiście planuje 2-3 dungeony które będą funkcjonować standardowo. Co do pomysłu z "ligami" myśle że jedyny plus tego pomysłu to to że gdy mamy niemałe pojęcie na temat bonowania eq możemy się dorobić na tym do czego według mnie został stworzony metin czyli pvp. Co do max lvl to myśle że najlepiej będzie 99 medium ponieważ jest to projekt serwera aka medium/pvp. Czyli najpierw troche się męczymy z eq a później możemy bić się do woli. Bądź uczęszczać na dungeony których liczba wzrastałaby z czasem. Oczywiście stopniowo zwiększany byłby max lvl abyśmy mogli wytworzyć nowe przedmioty oraz wbić kilka nowych lvl. Mam jeszcze takie pytanie. Jak myślicie lepiej będzie zrobić 2 sety broni oraz zbroji+jeden set biżuteri czy po dwa sety wszystkiego? Pozdrawiam

Oczywiście to jest wymysł serwera, widzę twoich 10 pomysłów, człowieku to nie jest napisanie zbroja +0,+1,+2,+3,+4,+5,+6,+7,+8,+9, z swieceniem takim i takim w notatniku. Samo wgranie podstawowych questów i ich sprawdzenie, edytowanie jakoś to 1-3 dni. Napisanie dungeona okey, dla kogos proste, dla ciebie nie. Ogarniam takie cos jak 

mob drop item na pamiec, db, clienta, ale questy nic w ząb, musze kombinować, To nie jest proste napisanie, np. demon tower...  Oczyszczenie serwera z syfu, czyli spolszczona baza, poprawna baza, usuniecie pierdół w bazie, dodanie logów, oczyszczenie questów, z*******y game, fajny klient, nie jakis terenzo tylko czysty pl + binka

To tak się mówi, ale dodanie zbrojek, bonów tu i tam to jest trochę czasu. AAAA a strona serwera? zabezpieczenia? Item-shop, forum.. Hmm może patcher....

To nic nie jest takie proste, odpowiedni dobór diffów, sprawdzenie backdoorów, wgranie mapek, mobów, odbugowanie nie których mobów, respy metinów, potworów. I tak mozna baardzo dlugo.

Zrob swoj projekt i na powyzej 50% ukonczenia pokaz go...

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście to jest wymysł serwera, widzę twoich 10 pomysłów, człowieku to nie jest napisanie zbroja +0,+1,+2,+3,+4,+5,+6,+7,+8,+9, z swieceniem takim i takim w notatniku. Samo wgranie podstawowych questów i ich sprawdzenie, edytowanie jakoś to 1-3 dni. Napisanie dungeona okey, dla kogos proste, dla ciebie nie. Ogarniam takie cos jak 

mob drop item na pamiec, db, clienta, ale questy nic w ząb, musze kombinować, To nie jest proste napisanie, np. demon tower...  Oczyszczenie serwera z syfu, czyli spolszczona baza, poprawna baza, usuniecie pierdół w bazie, dodanie logów, oczyszczenie questów, z*******y game, fajny klient, nie jakis terenzo tylko czysty pl + binka

To tak się mówi, ale dodanie zbrojek, bonów tu i tam to jest trochę czasu. AAAA a strona serwera? zabezpieczenia? Item-shop, forum.. Hmm może patcher....

To nic nie jest takie proste, odpowiedni dobór diffów, sprawdzenie backdoorów, wgranie mapek, mobów, odbugowanie nie których mobów, respy metinów, potworów. I tak mozna baardzo dlugo.

Zrob swoj projekt i na powyzej 50% ukonczenia pokaz go...

Niestety musze Ciebie zaskoczyć że mam wiedze na temat plików serwerowych. Pisanie questów właśnie ćwicze a co do strony, forum itp to mam już wszystko załatwione oraz ugadane z inwestorem. Już troche czasu spędziłem przy edycji plików pod serwery hamachi do gry z kolegami oraz edytowałem sobie różne rzeczy przy serwerze tylko dlatego że chciałem się nauczyć. Także nie oceniaj książki po okładce. Owszem przyznam że ostatnio miałem jeden post po którym można o mnie snuć złe wnioski aczkolwiek wynikał on z błędu w zrozumieniu tego o co użytkownikowi chodziło.

Opublikowano

Zachecaz mnie swoimi postami do gry u Ciebie, ale jak narazie to tylko posty :P Zrob server, otworz bete, chetnie pomoge ^_^

Dungi fabularne to ciekawy pomysl, gdzies to juz bylo ale rzadko wykorzystywane. Poza tym wez pod uwage, zeby zrobic tez dungi dla low lvl, np 10-30, a nie tylko dla 80+ jak to an wielu hard-mediumach jest.. Ewentualnie jeden dung typu WO na 30 lvl a pozniej dopiero 80 bo wtedy i tak trzeba sporo czasu siedziec na malym lvlu i dropic. A tak, jesli na kazdym lvlu bylby jakis zarobek to byloby o wiele lepiej. Gram teraz na Ascarialu to musze siedziec na max 50 poki nei zarobie na jakas trute, potem exp do 75 i moge siedziec na nim i zarabiac na baronce.. to nudne jest :(

Ironiczny

LEGACY

Opublikowano (edytowane)

Zachecaz mnie swoimi postami do gry u Ciebie, ale jak narazie to tylko posty :P Zrob server, otworz bete, chetnie pomoge ^_^

Dungi fabularne to ciekawy pomysl, gdzies to juz bylo ale rzadko wykorzystywane. Poza tym wez pod uwage, zeby zrobic tez dungi dla low lvl, np 10-30, a nie tylko dla 80+ jak to an wielu hard-mediumach jest.. Ewentualnie jeden dung typu WO na 30 lvl a pozniej dopiero 80 bo wtedy i tak trzeba sporo czasu siedziec na malym lvlu i dropic. A tak, jesli na kazdym lvlu bylby jakis zarobek to byloby o wiele lepiej. Gram teraz na Ascarialu to musze siedziec na max 50 poki nei zarobie na jakas trute, potem exp do 75 i moge siedziec na nim i zarabiac na baronce.. to nudne jest :(

Prace nad plikami już powoli zaczynam także myśle że w tym roku pod koniec może uda się wystartować. Co do dungeonów to myśle że zaczną się one od momentu w którym zacznie się medium, czyli tak ~50lvl. Mniej więcej wtedy będą potrzebne nam perły oraz inne ulepszacze/wspomagacze. Często także widze na różnych serwerach max lvl 250 i 5 dungeonow co mi się wydaje śmiesznie małą liczbą. Nawiązuje do tego o czym Ty napisałeś. Powinno być tak abyśmy na wiele sposobów mogli zarabiać na różne sposoby. Fajne kiedyś pamiętam było na privach gdy po prostu expiąc mogliśmy zdobyć taki średni ekwipunek, ale to nie zmienia faktu że ciężko się expiło. Dzięki za opinie i Pozdrawiam Edytowane przez TaaaZoooR
Opublikowano

Prace nad plikami już powoli zaczynam także myśle że w tym roku pod koniec może uda się wystartować. Co do dungeonów to myśle że zaczną się one od momentu w którym zacznie się medium, czyli tak ~50lvl. Mniej więcej wtedy będą potrzebne nam perły oraz inne ulepszacze/wspomagacze. Często także widze na różnych serwerach max lvl 250 i 5 dungeonow co mi się wydaje śmiesznie małą liczbą. Nawiązuje do tego o czym Ty napisałeś. Powinno być tak abyśmy na wiele sposobów mogli zarabiać na różne sposoby. Dzięki za opinie i Pozdrawiam

Tak jak mowie, warto tez pomyslec nad jakims dungiem na maly lvl, nawet z dzikusami czy tygrysami, gdzie dropiloby wiecej dodan/zmianek (chyba ze planujesz je u handlarza?) czy tez ku, eq na maly lvl, cos takiego zeby sie oderwac od schematu exp w m1 -> exp w m2 -> exp dolina -> rozpoczecie gry...

Ironiczny

LEGACY

Opublikowano (edytowane)

Tak jak mowie, warto tez pomyslec nad jakims dungiem na maly lvl, nawet z dzikusami czy tygrysami, gdzie dropiloby wiecej dodan/zmianek (chyba ze planujesz je u handlarza?) czy tez ku, eq na maly lvl, cos takiego zeby sie oderwac od schematu exp w m1 -> exp w m2 -> exp dolina -> rozpoczecie gry...

Zmianki oraz dodania planuje raczej u npc, ale jeszcze będę się nad tym zastanawiac która opcja będzie lepsza. Co do dungeonu z dzikusami/tygrysami to jeszcze nad tym pomyśle, ale co z niego moglibyśmy zdobyć to póki co nie mam propozycji.

Opublikowano

Zmianki oraz dodania planuje raczej u npc, ale jeszcze będę się nad tym zastanawiac która opcja będzie lepsza. Co do dungeonu z dzikusami/tygrysami to jeszcze nad tym pomyśle, ale co z niego moglibyśmy zdobyć to póki co nie mam propozycji.

Toć pisalem :P Zaleznie od tego co planujesz u npc.

Jesli nie bedzie zmianek i dodan - to jakies wieksze ich ilosci.

Jesli nie bedzie ku / kd +3/4 (w zaleznosci jakie beda maxymalne) - to wlasnie warto dodac nawet jakiegos nowego metina z ustawionym dropem kilku ku / kilku kd.

Jesli nie bezdie eq+9 do 30 lvla - niech tam dropi.

Tak, zeby sie opalcalo tam isc ze 2-3 razy nawet, ale zeby nie bylo to nudne :)

Ironiczny

LEGACY

Opublikowano

Co w dzisiejszych czasach nie nudzi gracza a danym serwerze . Jestem w trakcie tworzenia serwera Medium i potrzebuje informacji co by się przyjeło, na głębszą dyskusję zapraszam na PW

Opublikowano (edytowane)

Co w dzisiejszych czasach nie nudzi gracza a danym serwerze . Jestem w trakcie tworzenia serwera Medium i potrzebuje informacji co by się przyjeło, na głębszą dyskusję zapraszam na PW

Co sprawia że gracz się nie nudzi to niewiem, ale wiem co zniechęca graczy takiego typu jak ja w serwerach. Powiem Ci szczerze że najbardziej nielubie jak jest duży max lvl, troche dziwne ale najbardziej pasuje 99lvl kiedy sura i szaman nie ma 6 skilla na P. Przy max lvl 99 też jest fajnie bo wystarczy że wbije 70 lvl i moge konkurować w pvp z max lvl, a nie tak jak na niektórych serwerach jest 10 setów a róźnica luda to 50. Sądze także że aby przyciągnąć dużo graczy trzeba wprowadzać nowości, większość nowych serwerów to to samo. Pisząc nowości mam na myśli prawdziwe nowości a nie coś co jest na privach od 2 lat tylko zmieniona teksturka. Fajnie też jeśli jest co robić np. dużo dungeonów czy nawet ciekawe misje, często widuje serwer gdzie jest max lvl 250 i 5 dungeonów. Sam tworze właśnie serwer i 5 dungeonów to niewiem czy nie będzie więcej przy max lvl 99. Istotnym elementem są też dzieci na serwerze, wiadomo że nie zabronimy im grać ale trzeba według mnie surowo karać wyzywanie. Często po prostu sobie expiąc na spocie który był wolny spotykam dziecko i już się zaczynają bluzgi w moją strone pomimo braku jakiejkolwiek prowokacji. Chociaż takie sytuacje zazwyczaj zdarzają sie na serwerach easy gdzie dzieciaczki idą bo jest 15 nowych setów, mediumy/hardy są raczej wolne od tego typu graczy. Szczerze mówiąc to chętnie zagrałbym na nowej odsłonie metina, tzn wszystko przerobione pod jakby całkiem nową gre. Co do tego pomysłu to bym się musiał troche rozpisać ale i wydaje mi się że nie przyciągnąłby zbyt wielu graczy.W tworzeniu serwa życzę powodzenia i Pozdrawiam.