Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dekada MPCforum.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Marichcje napisał:

Cóż, a poza tym to fajnie, że można tu powyzywac happiego

dawaj solo w warcaby cwaniaro teraz cie pokonam

k3HeXgc.png

• Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
56 minut temu, happi napisał:

dawaj solo w warcaby cwaniaro teraz cie pokonam

Nie będę Ci wstydu robić znów, Kacper :D

Opublikowano

Jestem tu już długo, ale nigdy nie potrafiłem się zaangażowac jak inni którzy osiągnieli coś w swojej karierze na tym forum na przestrzeni wielu lat, mimo, że trafiłem tu dwa i pół roku po powstaniu MPC to byłem tylko dzieckiem które poszukiwało cheatów do GunZ. Niestety czasy kiedy wszysto raczkowało, zabezpieczenia w grach (jak i same gry..)były "mierne" (..patrząc z dzisiejszej perspektywy) itd już minęły, rozumiem dlaczego szyld cheaterów już nigdy nie wróci, tak samo jak "zbieram - zamiast +" w sygnaturach czy... była ruda administratorka która nie potrafi mi wyjść z głowy do tej pory :D. Tyle tego było przez te lata, że ciężko spamiętać szczegółowo wiele wydarzeń z tego forum. Lecz stare MPC miało 'to coś' co przyciągało do siebie gdy określało się słowem Cheats a nie Community, przynajmniej ja to tak odbieram. Aktualny skrót jest dla mnie taki.. zbyt oczywisty, nie wyróżniający się, taki po prostu jest, bo jest. Brakuje mi plakietek w starym stylu (black member i tak dalej), swego czasu bardzo chciałem ją mieć, bo patrząc na ludzi którzy mogli się nią pochwalić czułem podziw wobec nich, nawet kiedyś starałem się grać w konkursach, ale udalo mi się tylko wywalczyć blue membera :D. Ludzie tworzyli to forum prawdziwą magiczną fortecą której nikt nie mógł zrównać z ziemią, było to zajebiste miejsce gdzie każdy mógł znaleźć coś dla siebie, czy to cheater czy to legit. Mieliśmy i nadal po części mamy tu wszystko oprócz ludzi. Chciałbym znów zobaczyć to forum jak za starych lat - silne, ogromne, z wieloma aktywnymi użytkownikami. Tęsknie za MPC które swego czasu było dla mnie prawdziwym internetowym miastem, a ja jego małym nic nie znaczącym obywatelem ;').

@Lord MakinSzczerze wierzę, że ten kiepski czas minię i znów MPC stanie się czymś wielkim. Forum nadal potrzebuje zmian.. Tym razem zmian które sprawią, że ludzie zaczną tu wracać. Łatwo mówić, prawda? Lecz czy to jest możliwe gdy popularność metina, później minecrafta i lola już spadła? Sam nie wiem.. Życzę MPC jak najlepiej, lecz to już nie ta rzeczywistość co kiedyś niestety.

518831445005751729602.png

Opublikowano

Forum idealnie trafiło z czasem w metina i to dzięki niemu sie rozwinęło, czas tej gry już przeminął.

Ciągła walka użytkowników z administracją i uciążliwe kolesiostwo to chyba najdłużej zapamiętam z tego forum. 

Teraz zostały same "stare" nicki, mało nowych użytkowników. Zrobi się z mpc takie siedzisko kółka wzajemnej adoracji jak ze wszystkich takich miejsc w polskim internecie gdzie już nie pojawiają się nowi użytkownicy.

Wierzę że uda wam sie "stworzyć" coś nowego z mpc dzięki czemu będzie napływ nowych użytkowników, powodzenia! :)

PS. Ponad miesiąc temu Makin pisał że został ostatni task a jednak forum dalej zamula.

1000093817-removebg-preview-1.png

Opublikowano

Więc tak, zakładając tutaj konto nigdy nie myślałem że tak się wciągnę i zostanę tutaj na dłużej, jednak tak jak Harnaś napisał, siedzę tu jedynie z sentymentu. Forum zaczeło wymierać od 2k14, gdzie kokosz "tchórz" oddał je jakiejś pseudo firmie, dołóżmy do tego co raz to bardziej rozwijające się grupki na fb to takie forum robi się bardziej usless. No offens Makin, szanuje że dałeś mi ub na to konto, ale kiepsko Ci wychodzi prowadzenie forum (bardziej tu chodzi o pomysły typu Antaris, zresetowanie nagród etc.). 

Kiedyś forum tętniło życiem, były konkursy w działach, a przede wszystkim nie było czegoś takiego:

xdddd.jpg imo rozumiem że to niby te 15 min, ale kiedyś dam sobie głowę uciąć, że nie było czegoś takiego kilka lat temu o tej porze, a piszę ten post rano. 

Podsumowując... Jest źle, ale i tak serdecznie gratuluję że samo forum już tyle chodzi. Mam nadzieje, że jeszcze kilka lat postoi.

Dłuższej grafiki się nie dało?

Opublikowano
19 godzin temu, SebuśPL napisał:

PS. Ponad miesiąc temu Makin pisał że został ostatni task a jednak forum dalej zamula.

Ta wieczna zamuła "wyleczyła" mnie z mpc. Kiedyś siedziałem tu godzinami i byłem w topce online. 
Teraz wchodzę raz na jakiś czas, wita mnie zamuła i wychodzę xD 

s2c77Oa.png

Opublikowano

Pomijając te taski, i dziecinne, wręcz chamskie zachowanie, niektórych GM, to i tak szacunek, iż tyle czasu już jesteśmy na rynku. Mam nadzieje, że forumek pociągnie jeszcze kilka lat, bo co jak, co, ale człowiek zostawił tutaj cząstkę siebie i szkoda byłoby, aby to wszystko po prostu zniknęło. 

9368_gold.png

Opublikowano
12 minut temu, Omek napisał:

Pomijając te taski, i dziecinne, wręcz chamskie zachowanie, niektórych GM, to i tak szacunek, iż tyle czasu już jesteśmy na rynku. Mam nadzieje, że forumek pociągnie jeszcze kilka lat, bo co jak, co, ale człowiek zostawił tutaj cząstkę siebie i szkoda byłoby, aby to wszystko po prostu zniknęło. 

Ta "cząstka" prędzej czy później zniknie w głębi internetu, pewnie kiedyś powstaną inne projekty takie jak nasze MPC i przeminiemy z wiatrem. A może będziemy zapamiętani jako jedno z najlepszych for w Polsce kiedy mieliśmy taki rozkwit?

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

MPC z całą pewnością umiera, po części śmiercią naturalną. Fora internetowe są wypierane przez inne social media.

Nie można zapomnieć też o tym, że pierwotna idea forum, czyli cheaty, jako taka przestała istnieć. W obecnie popularnych grach cheatowanie mija się z celem [np. single] lub szybko kończy przygodę z grą [lol, cs etc.]. Forum prawdopodobnie nie przystosuje się do tych realiów, będzie zabytkiem internetowym. Może warto przemyśleć idee działania i wgryźć się w to, co aktualnie przynosi powodzenie? Zamiast wydawać denne tygodniki, można stworzyć portal z newsami dotyczącymi gier, do którego forum będzie dodatkiem. Wszystkie inne zmiany, związane z funkcjonowaniem strony są bezsensowne, tutaj nie potrzeba zmiany layoutu, systemu i innych pierdół. Tu potrzeba jest przemyślana i gruntowna rewolucja, bo tu nic się nie rozwija, stoicie w miejscu. Robicie ciągle to samo i oczekujecie, że da to inny rezultat. Polecam zastanowić się nad tym :D

Tak czy inaczej, podziwiam to, że całej ekipie udało się utrzymać forum na dość wysokim poziomie przez tak długi czas i cieszę się, że mogłem dołożyć do tego coś od siebie przez te prawie 5 lat.    Ode mnie to by było na tyle, powodzenia w rozwijaniu forum! ;)

Opublikowano

Nie zgodzę się w pełni, że idea for dyskusyjnych wymarła na dobre. Są tysiące stron tego pokroju i dają sobie świetnie radę. Facebook nigdy nie zapewni tych samych funkcjonalności co prawdziwe forum. Kto w obecnych czasach ma ochotę czekać 40 sekund na odtworzenie jednej strony? Myślę, że nikt. W takiej sytuacji Użytkownik wybiera inne centrum wymiany informacji, które działa niezawodnie, a nie błądzi po ledwo działającej stronie w celu odnalezienia odpowiedzi na to, czemu owa strona tak źle działa i jak długo taki stan rzeczy będzie miał miejsce.

Przez te 6 lat mojego pobytu na MPCforum udało mi się poznać sporo ciekawych osób, zrealizować dużo świetnych projektów i rozwinąć wiele nowych zainteresowań. To połączenie wielu odmiennych od siebie ludzi o różnych poglądach sprawiły, że to forum było tak licznie odwiedzane. Ich napęd i chęć dzielenia się swoim doświadczeniem stworzył z MPCforum spore centrum informacji o grach MMO, a także pozwalał na rozmowy na tematy bliskie każdemu współczesnemu użytkownikowi komputera.

Zmiany widać gołym okiem, jednak daleko mi do całkowitego optymizmu. 
Sto lat ;)

Opublikowano

Bo gdyby skupić całą siłę na tym, aby te forum w końcu działało jak należy sprzed czasów wielkiej aktualizacji to myślę, że byłoby widać znaczą poprawę aktywności ;) 

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Creative napisał:

Bo gdyby skupić całą siłę na tym, aby te forum w końcu działało jak należy sprzed czasów wielkiej aktualizacji to myślę, że byłoby widać znaczą poprawę aktywności ;) 

Oczywiście, że tak. Aktualnie forum, co najwyżej, normalnie (tak to ujmę), można przeglądać w godzinach porannych i nocnych. Wtedy te taski jakoś wyrabiają, bo w południe włączenie strony, dodanie posta, i przerzucenie strony zajmuje nawet 1-2 minuty. 

Ogólnie, jak sam zaobserwowałem, poprawiła się jakoś pracy forum, bo ładuje się to nieco szybciej, ale to i tak zbyt mało, aby ludzie wrócili i działali tutaj jak wcześniej. 

Mam nadzieje, że szybko się "uporają" z tym ostatnim taskiem, bo nie oszukujmy się... Ale trwa, to na serio zbyt długo.

Chciałbym , aby wszystko działało spoko, bo aktualnie, to aż odechciewa się tutaj wchodzić. Widać ogólną aktywność na forum userów, Statystyki pokazują niby ostatnie 15 min, ale jednak ilość topików w działach, daty ich dodawań, czy odpowiedzi w nich raczej nie kłamią, i są z wielu dni w stecz, a nie ostatnich 15 minut.

Edytowane przez Omek

9368_gold.png

Opublikowano

Moim zdaniem sytuacja na forum to chwilowy kryzys. Osoby, które teraz marudzą i narzekają na to, jakie to forum nie jest powolne, wrócą tu i o wszystkim zapomną, gdy tylko forum zacznie działać "normalnie".

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, Ups... napisał:

Moim zdaniem sytuacja na forum to chwilowy kryzys. Osoby, które teraz marudzą i narzekają na to, jakie to forum nie jest powolne, wrócą tu i o wszystkim zapomną, gdy tylko forum zacznie działać "normalnie".

Ale kto ma wrócić i po co? 
Większość osób które tworzyły wartościowe treści na forum mają teraz rodziny, dzieci, prace. Jeżeli ktoś zagląda to zobaczyć co się dzieje ale skutecznie odstrasza płynność działania forum. 

1000093817-removebg-preview-1.png

Opublikowano

Mam tylko nadzieję, że jak forum wróci na nogi to osoby, które w ten "kryzys" siedziały na swojej randze moderatorskiej - marudziły i nic nie robiły przez miesiące podając powód "bo forum tak wolno działa" zostaną odsunięte od swoich stanowisk, a zostanie otwarty nabór na ludzi, którzy chcą coś wnieść w forum i chcą działać. 

Fakt forum działa jak działa i trzeba więcej poświęcić czasu na działania moderatorskie niż wcześniej ale to nie jest powód żeby siedzieć i nic konkretnego nie działać. Zwłaszcza, że osoby, które znam, a nic nie robią wolą sobie pograć - kilka minut zabrać od gry i poświęcić je na ogarnięcie działu, myślę, że nikomu by korona z głowy nie spadła. 

Odbiegając tematy czy forum upada, czy nie, czy ludzie siedzą, czy nie ale ludzie, którzy mają tutaj rangę powinni jakoś funkcjonować bo to nie jest tak, że tematy wymarły do końca i naprawdę tu nie ma co robić, nie twierdzę, że aktywność nie spadła ale w dalszym ciągu jakaś minimalna jest i jednak Ci moderatorzy są dalej potrzebni.

Jeśli ktoś się zadeklarował na posadę i jej obowiązki to powinien je pełnić niezależnie od tego jak forum działa i w jakim jest stanie albo po prostu zrezygnować. Śmieszy mnie wytłumaczenie przez 5 miesięcy "bo forum wolno działa". 

Może ktoś stwierdzić, że "nie ma" osób, które są w stanie teraz pełnić jakieś stanowisko - myślę, że mniejsza ilość moderatorów, a duża ilość i spora nic nie robiących to, to samo. 

Myślę, że odświeżenie moderacji byłoby dobrym pomysłem na "nowy" start forum. 

Pozdrawiam. 

Opublikowano (edytowane)

Po tym jak zaczną działaś normalnie taski, konieczna jest rotacja w teamie. Największa na szczeblu GM'ów. Nie mam z nikim na pieńku, ale część GM'ów, która tutaj jest (+Ci co mają poukrywane rangi) powinna zostać wymieniona. Potrzeba młodej, i świeżej krwi, a nie cwaniaków i kozaków.

Nie udzielam się na forum prawie wcale, ale obserwuję sytuację. I przez ostatnie pół roku, to GM'owie robią tutaj ciężką atmosferę i nadużywają rang. Połow dymów i afer, to własnie wybuchała z powodu ich win. Pora odejść na emeryturę i tyle. i tak część, to lenie i wielkie G robią. Tylko rangami świecą.

Do tego trzeba rozbudzić forum z jakimś nowym pomysłem, bo jednak na forum już nie mamy nowych user'ów, tylko cały czas żyjemy starymi wyjadaczami.

Trzeba przyciągnąć grupę odbiorców czymś fajnym i pozytywnym ;)

Edytowane przez Omek

9368_gold.png

Opublikowano
22 minuty temu, SebuśPL napisał:

Ale kto ma wrócić i po co? 
Większość osób które tworzyły wartościowe treści na forum mają teraz rodziny, dzieci, prace. Jeżeli ktoś zagląda to zobaczyć co się dzieje ale skutecznie odstrasza płynność działania forum. 

Osoby, które odeszły. Największy spadek użytkowników jest wywołany głównie aktualizacją i tym, że większości nie chce się przesiadywać na forum w takim stanie, jakim jest ono aktualnie, wliczając w to moderatorów, którzy pozapuszczali swoje działy.

Wszystkie osoby, które "tworzyły wartościowe treści na forum" nie założyły rodzin w przeciągu ostatnich kilku miesięcy (chociaż pewnie są wyjątki), bez przesady...

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, Ups... napisał:

Osoby, które odeszły. Największy spadek użytkowników jest wywołany głównie aktualizacją i tym, że większości nie chce się przesiadywać na forum w takim stanie, jakim jest ono aktualnie. 

Wszystkie osoby, które "tworzyły wartościowe treści na forum" nie założyły rodzin w przeciągu ostatnich kilku miesięcy (chociaż pewnie są wyjątki), bez przesady...

Do tego nasze forum nie ma zbyt przychylnej renomy w internecie. Ostatnio miałem okazję, podczas grania, pogadać z grupką ludzi, na temat naszego forum, to wszyscy są negatywnie nastawieni.. Nie tylko przez taski, lagi i inne duperelki, ale samowolkę jaka jest, wazeliniarstwo i absurdy, które mają miejsce.  

Jeżeli chcemy odzyskać chwałę user'ów trzeba zrobić z tym porządek. Osoby, które wyraziły opinię na temat forum, to żadni hate'rzy, tylko normalni Kowalscy. Oczywiście, mimo wszystko.. Mimo tego, że do cześći spraw mam negatywną opinię, przekonałem ich, że wszystko, to po prostu chwilowy problem. Mam nadzieję, że tak będzie, bo na serio. Ludzie, włożyłem np. ja. Kilka dobrych lat pracy tutaj. Jest nas więcej. Boli nas to, że zamiast tego "WOW" zrobiło się wielkie KLOPS

9368_gold.png

Opublikowano
6 minut temu, Omek napisał:

Do tego nasze forum nie ma zbyt przychylnej renomy w internecie. Ostatnio miałem okazję, podczas grania, pogadać z grupką ludzi, na temat naszego forum, to wszyscy są negatywnie nastawieni.. Nie tylko przez taski, lagi i inne duperelki, ale samowolkę jaka jest, wazeliniarstwo i absurdy, które mają miejsce.  

Jeżeli chcemy odzyskać chwałę user'ów trzeba zrobić z tym porządek. Osoby, które wyraziły opinię na temat forum, to żadni hate'rzy, tylko normalni Kowalscy. Oczywiście, mimo wszystko.. Mimo tego, że do cześći spraw mam negatywną opinię, przekonałem ich, że wszystko, to po prostu chwilowy problem. Mam nadzieję, że tak będzie, bo na serio. Ludzie, włożyłem np. ja. Kilka dobrych lat pracy tutaj. Jest nas więcej. Boli nas to, że zamiast tego "WOW" zrobiło się wielkie KLOPS

Pewnie. Absurdy były, są i będą, jednak dopiero teraz, kiedy forum podupadło ludzie zaczęli wyciągać je na światło dzienne, taki urok internetu.

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano
22 minuty temu, Omek napisał:

100% racji, sam też to zauważyłem nawet na forum głupiego serwera Tibii :/

EQUc6bs.png

21u3yE4.png

Opublikowano
4 minuty temu, Marchwj napisał:

100% racji, sam też to zauważyłem nawet na forum głupiego serwera Tibii :/

Odkryj ukrytą treść

EQUc6bs.png

21u3yE4.png

Więc jak widać, nie są to już odosobnione przypadki. tego chyba nie chcemy, co?

9368_gold.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...