Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Portfolio "programisty"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem freelancerem, zajmuje się aplikacjami webowymi i tworzeniem prywatnych serwerów Metin2.

Wychodzę z założenia, że jeśli coś jest dobre i działa można tego użyć niezależnie od opini, stąd w sumie wziął się ten temat.

Chcę stworzyć swoje portfolio połączone z blogiem, jednak nie wiem czy stworzenie swojego cmsa tylko po to, żeby stworzyć na nim swoje portfolio ma sens, wręcz powątpiewam.

Mamy np. WordPressa, który w połączeniu z odpowiednim szablonem da nam bardzo łady efekt. Jednak strony stworzone na WP są o tyle specyficzne, że widać, że to WP.

Niektórzy mogliby się tego przyczepić, bo co ze mnie za programista? xD  

Co o tym myślicie i co zrobilibyście na moim miejscu?

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano

Według mnie lepiej byłoby stworzyć własną strone :) Nie bawić się z WP 

Opublikowano
4 minuty temu, damian1920 napisał:

Według mnie lepiej byłoby stworzyć własną strone :) Nie bawić się z WP 

Ale dlaczego? Staram się tutaj rozwinąć dyskusję.

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Ups... napisał:

Ale dlaczego? Staram się tutaj rozwinąć dyskusję.

W ten sposób pokażesz, że umiesz pisać strony :D

Bo co to za programista, który nie umie tworzyć stron.

Opublikowano
1 minutę temu, damian1920 napisał:

W ten sposób pokażesz, że umiesz pisać strony :D

Bo co to za programista, który nie umie tworzyć stron.

Zdaje się, że samo w sobie potrfolio jest miejscem, w którym mam pokazać to, że potrafię pisać strony - stąd często mamy tam zakładki typu "Moje Prace".

Poza tym umówmy się, że nie każdy będzie widział w tym np. wordpressa. Mówię o takich czepialskich przypadkach.

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano

Jeżeli ma to być jedynie portfolio + blog, to nie widzę nic złego w użyciu Wordpressa. Bycie programistą nie oznacza, że wymagane jest używanie wszędzie tylko autorskich aplikacji.

Pytanie tylko czy potrzebujesz do tego AŻ Wordpressa? Może lepszym pomysłem byłoby użycie czegoś jak Pico CMS lub Jekyll.

gamedevmania.com

Specjalista
Opublikowano

pan Maciek, który posiada jeden z największych blogów o tej tematyce w Polsce, również używa WordPressa. Nie ma nic w tym złego. Jednak dobrze by było gdybyś zrobił motyw na całą stronę sam.

Opublikowano
11 godzin temu, Writen napisał:

Jeżeli ma to być jedynie portfolio + blog, to nie widzę nic złego w użyciu Wordpressa. Bycie programistą nie oznacza, że wymagane jest używanie wszędzie tylko autorskich aplikacji.

Pytanie tylko czy potrzebujesz do tego AŻ Wordpressa? Może lepszym pomysłem byłoby użycie czegoś jak Pico CMS lub Jekyll.

Nie potrzebuje, WP jest tutaj tylko przykładem.

11 godzin temu, PGS napisał:

pan Maciek, który posiada jeden z największych blogów o tej tematyce w Polsce, również używa WordPressa. Nie ma nic w tym złego. Jednak dobrze by było gdybyś zrobił motyw na całą stronę sam.

Zrobię :)

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano

Najlepszym portfolio programisty jest jego GitHub. Jeżeli będziesz udzielać się dla społeczności, to z automatu rekruter wie, że rozwijasz się we własnym zakresie, potrafisz pracować w grupie z obcym kodem (jeżeli pomagasz rozwijać inne opensourcowe projekty) oraz widać z jakimi technologiami masz styczność i czy potrafisz z nich w pełni korzystać.

Poza komercyjnymi projektami na prawdę polecam założyć sobie GitHuba i zacząć się udzielać dla społeczności ;)

Opublikowano
5 godzin temu, orkin napisał:

Najlepszym portfolio programisty jest jego GitHub. Jeżeli będziesz udzielać się dla społeczności, to z automatu rekruter wie, że rozwijasz się we własnym zakresie, potrafisz pracować w grupie z obcym kodem (jeżeli pomagasz rozwijać inne opensourcowe projekty) oraz widać z jakimi technologiami masz styczność i czy potrafisz z nich w pełni korzystać.

Poza komercyjnymi projektami na prawdę polecam założyć sobie GitHuba i zacząć się udzielać dla społeczności ;)

GitHub jest okej, ale uważam, że warto jest mieć również coś całkowicie swojego, tym bardziej w moim przypadku, gdy chcę połączyć to z blogiem.

74f31dbf1675f.jpg

Specjalista
Opublikowano

Warto dodać jeszcze, że z WordPress korzystają również takie portale jak Spidersweb czy Bezprawnik. Jednak główną rolę w tym wszystkim odgrywa motyw, który został użyty - własny motyw

Opublikowano
17 minut temu, PGS napisał:

Warto dodać jeszcze, że z WordPress korzystają również takie portale jak Spidersweb czy Bezprawnik. Jednak główną rolę w tym wszystkim odgrywa motyw, który został użyty - własny motyw

Wiesz co, tutaj nie chodzi o to, ze z WordPressem jest coś nie tak, tylko o to, że osoba, która tworzy strony internetowe korzysta z "gotowca".

Z jednej strony to normalne bo mechanik samochodowy, nie musi naprawiać swojego samochodu sam, tylko może oddać go do innego mechanika. Z drugiej strony znajdzie się osoba, która zarzuci mu, że nie zrobił tego sam i jest kijowym mechanikiem nie biorąc pod uwagę dlaczego to zrobił. Spidersweb czy Bezprawnik mają się nijak do mojej sytuacji.

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano

Płytkie myślenie. Po co mam poświęcać czas na wymyślanie koła od nowa kiedy mogę w tym czasie zrobić nowy projekt czy to komercyjny, czy jakiś opensource na git'a. Strona ma być ładna, a na czym biega co to kogo obchodzi. Jak ktoś będzie patrzył na czym biega strona zamiast na githuba to może lepiej żeby sobie darował, szkoda czasu na takie osoby. Ja jestem zwolennikiem prostego onepage'a w html/css/js, na projekty github, a na wpisy medium i każdy niech myśli co chce, nie czuje potrzeby udowadnianai swoich umiejętności tracac czas na strone, na która ktoś wejdzie zobaczyć projekty/kontakt i wyjdzie.

Opublikowano
5 minut temu, Wolen napisał:

Płytkie myślenie. Po co mam poświęcać czas na wymyślanie koła od nowa kiedy mogę w tym czasie zrobić nowy projekt czy to komercyjny, czy jakiś opensource na git'a. Strona ma być ładna, a na czym biega co to kogo obchodzi. Jak ktoś będzie patrzył na czym biega strona zamiast na githuba to może lepiej żeby sobie darował, szkoda czasu na takie osoby. Ja jestem zwolennikiem prostego onepage'a w html/css/js, na projekty github, a na wpisy medium i każdy niech myśli co chce, nie czuje potrzeby udowadnianai swoich umiejętności tracac czas na strone, na która ktoś wejdzie zobaczyć projekty/kontakt i wyjdzie.

To wiem Ja, Ty i ktoś inny, ale nie każdy. Nie chodzi tutaj o to, że chce komuś udowodnić swoich umiejętności, a chcę uniknąć tego, żeby ktoś je podważał lub zaczął się zastanawiać nad tym czy warto skorzystać z moich usług poprzez taką stronę.

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano

Wciąż nie wiem czym Ty się przejmujesz. 99% użytkowników będzie patrzyło na otoczke, czyli to co widać. Będzie 'paaanie, a co to ten łordprys'. Zrób ładną stronę, a na czym będzie biegać to jedna cholera. Tak jak mówię, ja właśnie stawiam rozwiazanie

-Onepage hostowany na githubie, tylko domena dokupiona
-Wpisy na medium
-Projekty na GH + podlinkowane na onepage'u

90% nawet sie nie zorientuje, że tam nie ma żadnych 'plecków' tylko stoi to na czystym html/css/js + nawet nie złapie, że to jest hostowane na gicie. Bardziej ogarnięty, który wychwyci takie rzeczy jak już wlezie na tego gita to wątpię, ze będzie szperał w src strony tylko zobaczy na reszte projektów, proste.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie czytałem wszystkich postów bo mi się najnormalniej nie chciało, ale postaram się rozwiać Twoje wątpliwości.
Taką stronę najlepiej zrobić samemu bo przynajmniej w jakims stopniu masz wpływ na to, żeby nie wyglądała jak reszta podobnych stron.
W pisaniu stron kreatywność jest bardzo pozytywnym elementem.

Ponadto jest już to jakiś konkretny przykład tego, że potrafisz coś stworzyć sam a nie korzystać z gotowych rozwiązań. Ogólnie nad taką stronką nie ma zbyt wiele roboty, wiec od siebie raczej polecałbym robić samemu. Zresztą po co do portfolio/cv wrzucac wordpresa, przecież taka strona ma być minimalistyczna i pokazywać to co najważniejsze.

Pozdrawiam :D

Szukam grafika, który zobi mi sygnaturkę ;)

Opublikowano
19 godzin temu, Bóbr. napisał:

Nie czytałem wszystkich postów bo mi się najnormalniej nie chciało, ale postaram się rozwiać Twoje wątpliwości.
Taką stronę najlepiej zrobić samemu bo przynajmniej w jakims stopniu masz wpływ na to, żeby nie wyglądała jak reszta podobnych stron.
W pisaniu stron kreatywność jest bardzo pozytywnym elementem.

Ponadto jest już to jakiś konkretny przykład tego, że potrafisz coś stworzyć sam a nie korzystać z gotowych rozwiązań. Ogólnie nad taką stronką nie ma zbyt wiele roboty, wiec od siebie raczej polecałbym robić samemu. Zresztą po co do portfolio/cv wrzucac wordpresa, przecież taka strona ma być minimalistyczna i pokazywać to co najważniejsze.

Pozdrawiam :D

Jeśli już odkopałeś ten temat to fajnie byłoby, gdybyś chociaż swoją wypowiedź oparł o pozostałe, bo uważam, że nic nie wniosłeś do tematu. Dodatkowo twierdzę, że nawet nie przeczytałeś tego co napisałem w samym temacie. Nikt nie będzie zaglądał w kod pod to, żeby zobaczyć czy jest on napisany "kreatywnie". Ja mówię o silniku, Ty mówisz o jego designie. 

Ponadto portfolio tworzę właśnie po to, żeby pokazać w nim, że potrafię sam coś stworzyć, a nie korzystać z gotowych rozwiązań. Co nie zmienia faktu, że samo w sobie portfolio (według mnie i niektórych tutaj) może być gotowym rozwiązaniem (nie mówię tutaj o designie!), ze względu na jego formę - czyli bloga.

Po co wrzucać portfolio w wp? Właśnie po to, żeby zrobić z niego coś więcej, niż jedynie potrfolio, przy okazji czerpiąc dodatkowe odsłony potencjalnych klientów. 

74f31dbf1675f.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 27.09.2017 o 18:52, Ups... napisał:

Jeśli już odkopałeś ten temat to fajnie byłoby, gdybyś chociaż swoją wypowiedź oparł o pozostałe, bo uważam, że nic nie wniosłeś do tematu. Dodatkowo twierdzę, że nawet nie przeczytałeś tego co napisałem w samym temacie. Nikt nie będzie zaglądał w kod pod to, żeby zobaczyć czy jest on napisany "kreatywnie". Ja mówię o silniku, Ty mówisz o jego designie. 

Ponadto portfolio tworzę właśnie po to, żeby pokazać w nim, że potrafię sam coś stworzyć, a nie korzystać z gotowych rozwiązań. Co nie zmienia faktu, że samo w sobie portfolio (według mnie i niektórych tutaj) może być gotowym rozwiązaniem (nie mówię tutaj o designie!), ze względu na jego formę - czyli bloga.

Po co wrzucać portfolio w wp? Właśnie po to, żeby zrobić z niego coś więcej, niż jedynie potrfolio, przy okazji czerpiąc dodatkowe odsłony potencjalnych klientów. 

Ja mówię tutaj o całym back-endzie, który już wypadałoby sobie napisać samego skoro chce się coś pokazać.
Robię zlecenie ze znajomym i on zajmuje się właśnie tym back-endem i nie jest to wcale takie skomplikowane.
A już w ogóle za pomocą pehapa to chyba każdy rookie by to zrobił, weź napisz to przy pomocy node, uzyj reacta itd. Nie rozumiem chcesz pokazać, że coś potrafisz sam wykreować a masz zamiar podpinać pod WP. Jak już ma to być twoje portfolio to wypadałoby, żeby każda linijka kodu była Twoja. Obracam się w tym środowisku i wiem co mówię. WP ogólnie jest spoko, można nawet pracować z nim, ale blog nie wymaga zbyt wiele żeby go zaraz podpinać pod wp :)

Portfolio ma Ci pomagać szukać pracy, lub zleceń więc np. firma, która się tobą zainteresuje będzie dociekliwa co potrafisz. Jeśli zobaczą fron i back w Twoim wykonaniu, który oczywiście sam napisałeś to dostajesz ogromnego plusa. Nie wiem co w tym niezrozumiałego.

Szukam grafika, który zobi mi sygnaturkę ;)

Opublikowano

Co Ty gościu tworzysz.

Jak back-end ma pokazać umiejętności skoro to jest właśnie BACK-end. Twierdzenie, że pisanie w php to jest coś dla każdego pokazuje zresztą Twój poziom. Gówno skrypt może wypluć każdy, ale my tutaj mówimy o poważnych rzeczach, a nie pisaniu gównokodu rodem ze szkoły średniej. 

No, ale przecież każdy "rookie" pisze SOLID code, obraca się w obiektówce, korzysta z frameworków i zna sporo innych zagadnień bez których można co najwyżej być klepaczem kodu. Portoflio ma ładnie wyglądać. Liczy się to co jest W NIM. Jak wchodzisz w czyjeś portoflio naciskasz F12 czy sprawdzasz jego prace? 

Co do obracania się w środowisku i  'blog jest prosty, więc nie wymaga wp'. To jest hit po prostu, pomyśl co Ty mówisz. Obracasz się w środowisku, a chyba nie znasz prostej zasady -> 'Nie wymyśla się koła na nowo'. W znalezieniu pracy o wiele bardziej się przyda github, niż SUPER STRONA WŁASNORĘCZNIE NAPISANA, Z KTÓREJ NIC NIE WYNIKA. Portoflio to nie coś przy czym się prujemy i piszemy enterprise code, bo to strata czasu. A przy szukaniu pracy warto pokazać jednak coś więcej, niż pierdziu strona do trzymania zdjęć i odnośników do prac. 

Jak ktoś lubi marnować czas to polecam pisania od początku. Dla reszty polecam sobie ułatwić prace i poświęcić czas na tworzenie jakiegoś konkretnego projektu.

Opublikowano
5 godzin temu, Bóbr. napisał:

Ja mówię tutaj o całym back-endzie, który już wypadałoby sobie napisać samego skoro chce się coś pokazać.
Robię zlecenie ze znajomym i on zajmuje się właśnie tym back-endem i nie jest to wcale takie skomplikowane.
A już w ogóle za pomocą pehapa to chyba każdy rookie by to zrobił, weź napisz to przy pomocy node, uzyj reacta itd. Nie rozumiem chcesz pokazać, że coś potrafisz sam wykreować a masz zamiar podpinać pod WP. Jak już ma to być twoje portfolio to wypadałoby, żeby każda linijka kodu była Twoja. Obracam się w tym środowisku i wiem co mówię. WP ogólnie jest spoko, można nawet pracować z nim, ale blog nie wymaga zbyt wiele żeby go zaraz podpinać pod wp :)

Portfolio ma Ci pomagać szukać pracy, lub zleceń więc np. firma, która się tobą zainteresuje będzie dociekliwa co potrafisz. Jeśli zobaczą fron i back w Twoim wykonaniu, który oczywiście sam napisałeś to dostajesz ogromnego plusa. Nie wiem co w tym niezrozumiałego.

Tak na dobrą sprawę nadal mało kto będzie to sprawdzał. Nie neguje tutaj tego, że jest to stosunkowo łatwe, ale to, że nie ma to większego sensu. Tak jak napisał @Wolen, po co wymyślać koło drugi raz?

I nadal wypowiadasz się nie do końca na temat.

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano

Powiem tak, biorąc pod uwagę, że WordPress jest bardzo chętnie używanym CMS'em i to własnie na nim większość firm i osób chce oprzeć swoje strony, to zrobienie na nim portfolio może zadziałać nawet bardziej na plus niż na minus. Dla mnie wyznacznikiem umiejętności programisty jest to co zamieszcza na swoim portfolio, a samo portfolio + (u ciebie) blog ma być po prostu czytelne i łatwe w użyciu. Ja gdy tworzyłem moje również oparłem je na popularnym CMS i napisałem ładny i minimalistyczny styl - bo w końcu tak jak już wiele osób zauważyło 90% osób będzie patrzyło tylko na wygląd strony, a nie wchodziło w kod, sprawdzając na jakim CMS jest oparta strona. Może trochę się powtórzyłem względem tego co powiedział @Wolen, ale też chciałem wyrazić swoją opinię na ten temat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...