Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

PIS/PO - polityka

ShastaMan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie

Co zlego/dobrego  zrobily te obydwie partie ?

Głównie zalezy mi na tym co zlego zrobil PiS ... bo moja mama to "Typowy oglądacz tvn'u i chodzi mi teraz po domu i wychwala PiS"

ie068n.jpg
  • Odpowiedzi 107
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Co złego zrobił PiS?

1. Program 500+, dzięki któremu państwo (podatnicy) straci wiele miliardów rocznie, wzrośnie bezrobocie (osoba która zarabiała 1500 złotych mająca 4 dzieci rzuci pracę, bo tyle samo kasy dostanie z programu, zmniejszą się przez to wpływy z podatków, bo osoba niepracująca nie płaci podatku dochodowego).

2. Podwyższenie płacy minimalnej - wielu firm nie będzie stać na to, by pracownikom płacić więcej, przez to część z nich zostanie zwolniona, a ci pracownicy którzy zostaną, będą musieli pracować ciężej. Jeśli jednak pracownicy nie zostaną zwolnieni, to zostanie podniesiona cena produktów które są wytwarzane w danej firmie, przez co za powiedzmy 100 złotych będzie można kupić mniej produktów niż obecnie.

i wiele, wiele więcej, można by to było wymieniać w nieskończoność, tak samo jak przy PO

1398258449-U383457.png

Opublikowano

"Typowy oglądacz tvn'u i chodzi mi teraz po domu i wychwala PiS"

z tym że tvn jest anty pis

linki w górę

Opublikowano

Co złego zrobił PiS?

1. Program 500+, dzięki któremu państwo (podatnicy) straci wiele miliardów rocznie, wzrośnie bezrobocie (osoba która zarabiała 1500 złotych mająca 4 dzieci rzuci pracę, bo tyle samo kasy dostanie z programu, zmniejszą się przez to wpływy z podatków, bo osoba niepracująca nie płaci podatku dochodowego).

2. Podwyższenie płacy minimalnej - wielu firm nie będzie stać na to, by pracownikom płacić więcej, przez to część z nich zostanie zwolniona, a ci pracownicy którzy zostaną, będą musieli pracować ciężej. Jeśli jednak pracownicy nie zostaną zwolnieni, to zostanie podniesiona cena produktów które są wytwarzane w danej firmie, przez co za powiedzmy 100 złotych będzie można kupić mniej produktów niż obecnie.

i wiele, wiele więcej, można by to było wymieniać w nieskończoność, tak samo jak przy PO

W tym przypadku 500+ dużo zmieni na dobre, może janusze biznesu wielcy prywaciarze nauczą się płacić normalne pensje niż 1500 zł za robotę po 8h dziennie. Przecież taka płaca w tym kraju jest chora. Przychodzi młody człowiek po szkole do pracodawcy i dostanie 1500 zł, co za to kupi? Stać go będzie na mieszkanie, opłaty i założenie rodziny? Co do tych podatków dla pracodawców to powiedz mi dlaczego gdy zatrudniłbym się na czarno i robiłbym to samo co ci ludzie legalnie za 1500 zł to pracodawca da mi mniej? Przecież powinien mi dawać 3000 zł bo nie musi płacić żadnych składek, podatków itd.

Opublikowano

Oni obiecują nie wiadomo co, byle by się dobrać do koryta, podwyższyć sobie pensje i żyć w luksusie. Przecież ci ludzie nie mają żadnego zamiaru dbać o dobro narodu, oni dbają o swoje dobro.

Opublikowano

W tym przypadku 500+ dużo zmieni na dobre, może janusze biznesu wielcy prywaciarze nauczą się płacić normalne pensje niż 1500 zł za robotę po 8h dziennie. Przecież taka płaca w tym kraju jest chora. Przychodzi młody człowiek po szkole do pracodawcy i dostanie 1500 zł, co za to kupi? Stać go będzie na mieszkanie, opłaty i założenie rodziny? Co do tych podatków dla pracodawców to powiedz mi dlaczego gdy zatrudniłbym się na czarno i robiłbym to samo co ci ludzie legalnie za 1500 zł to pracodawca da mi mniej? Przecież powinien mi dawać 3000 zł bo nie musi płacić żadnych składek, podatków itd.

Co niby 500+ zmieni na dobre? No chyba, że chodzi ci o dobrą zmianę dla rodzin patologicznych - wódka za darmo. Ludzie nauczą się, że wszystko dostają, a później jak się im to zabierze to będą mieli pretensje. Czy to jest sprawiedliwe, że niektórzy ludzie dostają pieniądze za nic, a inni na taką samą kwotę muszą pracować po 8 godzin dziennie?

Zazwyczaj praca na czarno jest bardziej opłacalna, więc nie wiem dlaczego twierdzisz, że wszyscy dają za nią mniej - są pewnie jakieś pojedyncze przypadki, ale to nie są wszystkie oferty pracy. A właściwie to pracodawca zatrudniający na czarno nie ma potrzeby dawać pensji 3000, bo wie, że pensja minimalnie wyższa niż u konkurencji np. na poziomie 2000 złotych będzie wystarczająca - bo inni, z powodu podatków, więcej niż on nie dadzą, więc będzie miał najwięcej chętnych do pracy.

Gdyby nie było tylu podatków, to zarobki byłyby większe, bez żadnej płacy minimalnej.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Światem sterują bogaci ludzie, tyle ustaw przechodzi gdy ludzie oślepieni siedzą przed telewizorami, że szkoda gadać o jakimś PiS i PO, cała polityka jest g#wnem. 

Pozdrawiam, k.47.

ezgif.com-resize.gif

Opublikowano

Co niby 500+ zmieni na dobre? No chyba, że chodzi ci o dobrą zmianę dla rodzin patologicznych - wódka za darmo. Ludzie nauczą się, że wszystko dostają, a później jak się im to zabierze to będą mieli pretensje. Czy to jest sprawiedliwe, że niektórzy ludzie dostają pieniądze za nic, a inni na taką samą kwotę muszą pracować po 8 godzin dziennie?

Zazwyczaj praca na czarno jest bardziej opłacalna, więc nie wiem dlaczego twierdzisz, że wszyscy dają za nią mniej - są pewnie jakieś pojedyncze przypadki, ale to nie są wszystkie oferty pracy. A właściwie to pracodawca zatrudniający na czarno nie ma potrzeby dawać pensji 3000, bo wie, że pensja minimalnie wyższa niż u konkurencji np. na poziomie 2000 złotych będzie wystarczająca - bo inni, z powodu podatków, więcej niż on nie dadzą, więc będzie miał najwięcej chętnych do pracy.

Gdyby nie było tylu podatków, to zarobki byłyby większe, bez żadnej płacy minimalnej.

Ciekawy masz światopogląd jeśli uważasz że rodzina, w której jest 4 dzieci to "patologia" i jest tam chlanie, a pieniądze idą na wódkę. Takie myślenie to obraz mentalny gimbazjalisty. Takie rodziny to przyszłość tego kraju. Jeśli nie wierzysz, że na czarno dostaniesz mniej niż legalnie to odwiedź kilka pracodawców w twojej miejscowości i się popytaj ile ci zapłacą. Te 500+ zwiększy choćby wpływy do budżetu z VAT'u. Zrozum, że ten program może zmusić januszków do podwyższenia pensji, a to jest główny powód, dla którego ludzie młodzi spierdalają z tego kraju. Co do sprawiedliwości to co za problem zrobić 4 dzieci i też dostawać 1500, skoro nawet "patola" to potrafi? 

Opublikowano

@Rav3.

Nigdzie nie napisałem, że każda rodzina z czwórką dzieci jest patologiczna, ale jednak takich jest wiele. Program powinien być tak zrobiony, żeby nie było takich sytuacji o jakich wspomniałem - tak jednak nie jest.

I co nam po tych zwiększonych wpływach z VATu? Koszt programu 500+ jest dużo wyższy niż wpływy z tego podatku. Ciekawe skąd się wezmą na niego pieniądze?

Nawet gdyby pensje wzrosły, to nie miałoby to wpływu na jakość życia ludzi, bo na pewno wzrosłyby podatki, bo z czegoś kasa na 500+ musi się wziąć.

Dlaczego PiS nie dał 10 tysięcy złotych na każde dziecko? Wtedy, zgodnie z twoją teorią, pensje wzrosłyby do kilkunastu tysięcy złotych - wszyscy byliby bogaci. Pensje nie wzrosną z powodu 500+, to tak nie działa.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Nie ma znaczenia co zrobli dobrze lub zle. Wladza zawsze klamie, to jest w jej naturze.

Nie obchodza ich interesy obywateli, wiec musza klamac, byc utrzymac sie na gorze.

Opublikowano

Ciekawy masz światopogląd jeśli uważasz że rodzina, w której jest 4 dzieci to "patologia" i jest tam chlanie, a pieniądze idą na wódkę

No wiesz, jeśli dwoje ludzi zarabia łącznie 3000, i nie przestają na jednym, ewentualnie dwojgu dzieci, to coś jest nie tak. Później wielki płacz, jacy to oni nie są biedni.

Opublikowano

@Rav3.

Nigdzie nie napisałem, że każda rodzina z czwórką dzieci jest patologiczna, ale jednak takich jest wiele. Program powinien być tak zrobiony, żeby nie było takich sytuacji o jakich wspomniałem - tak jednak nie jest.

I co nam po tych zwiększonych wpływach z VATu? Koszt programu 500+ jest dużo wyższy niż wpływy z tego podatku. Ciekawe skąd się wezmą na niego pieniądze?

Nawet gdyby pensje wzrosły, to nie miałoby to wpływu na jakość życia ludzi, bo na pewno wzrosłyby podatki, bo z czegoś kasa na 500+ musi się wziąć.

Dlaczego PiS nie dał 10 tysięcy złotych na każde dziecko? Wtedy, zgodnie z twoją teorią, pensje wzrosłyby do kilkunastu tysięcy złotych - wszyscy byliby bogaci. Pensje nie wzrosną z powodu 500+, to tak nie działa.

Pensja nie wzrośnie również z powodu zniesienia płacy minimalnej. Nie porównuj dawania 10 tyś zł na każde dziecko, co jest nie możliwe do wsparcia rodzin wielodzietnych kwotą 500zł. Na 500 zł pieniądze się spokojnie znajdą po obcięciu pensji i odpraw prezesom spółek państwowych, już to chyba nastąpiło. Widać, że PiS coś robi w kierunku wzrostu gospodarczego, walki z korupcją i wzrostu gospodarczego. Nie ukrywajmy, że Polska to była i jest kolonia gospodarcza, głownie Niemiec, a teraz po dojściu PiS do władzy coś im nie pasuje, dlaczego? PiS, może nie jest idealny ale widać jakieś zmiany i reformy, nie to co w przypadku 8 letnich rządów PO.

Ciekawy masz światopogląd jeśli uważasz że rodzina, w której jest 4 dzieci to "patologia" i jest tam chlanie, a pieniądze idą na wódkę

No wiesz, jeśli dwoje ludzi zarabia łącznie 3000, i nie przestają na jednym, ewentualnie dwojgu dzieci, to coś jest nie tak. Później wielki płacz, jacy to oni nie są biedni.

Dlatego jest ten program, jeśli dwoje ludzi zarabia 3000zł to bez dziecka są biedni, a jak kraj ma się rozwijać bez dzieci? Większość młodych za granicą, co będzie za 20 lat?

Opublikowano

Pensja nie wzrośnie również z powodu zniesienia płacy minimalnej. Nie porównuj dawania 10 tyś zł na każde dziecko, co jest nie możliwe do wsparcia rodzin wielodzietnych kwotą 500zł. Na 500 zł pieniądze się spokojnie znajdą po obcięciu pensji i odpraw prezesom spółek państwowych, już to chyba nastąpiło. Widać, że PiS coś robi w kierunku wzrostu gospodarczego, walki z korupcją i wzrostu gospodarczego. Nie ukrywajmy, że Polska to była i jest kolonia gospodarcza, głownie Niemiec, a teraz po dojściu PiS do władzy coś im nie pasuje, dlaczego? PiS, może nie jest idealny ale widać jakieś zmiany i reformy, nie to co w przypadku 8 letnich rządów PO.

Nie napisałem nigdzie, że pensje wzrosną od samego zniesienia płacy minimalnej - ale po połączeniu tego z innymi działaniami, owszem.

Ci prezesi by musieli sporo dopłacić do tych swoich obniżek, żeby nazbierać 20 miliardów na 500+.

Co robi PiS w kierunku wzrostu gospodarczego? Do wzrostu gospodarczego potrzebni są pracujący ludzie, a ich jest dzięki 500+ mniej.

Nic dziwnego, że Polska jest kolonią gospodarczą, skoro Polacy nie zakładają zbyt wielu firm (Polacy w UK zakładają podobną ilość firm co Polacy w Polsce, chociaż jest ich tam o wiele mniej) , głównie przez wysokie podatki, zusy. Powiedzmy, że ktoś zakłada firmę i ma z niej 1000 złotych na miesiąc - nie zarabia nic, bo całość bierze ZUS - ta firma mogła się rozwinąć i wpłynąć na wzrost gospodarczy, ale na pewno zostanie zamknięta, bo nikt nie będzie do niej dopłacał. PiS nic z tym nie robi.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

W tym się z tobą zgodzę ale w Polsce nikt nie obnizy podatków ani nie zlikwiduje zusu

Opublikowano

W tym się z tobą zgodzę ale w Polsce nikt nie obnizy podatków ani nie zlikwiduje zusu

Dlatego właśnie Polska nie ma szans na wysoki rozwój gospodarczy.

Wszystko co robi PiS - robi dla siebie, nie dla Polski. Oni chcą jak najdłużej mieć władzę.

Ludzie na nich zagłosowali, bo dostali 500+, są zadowoleni, bo dostają pieniądze za darmo, nawet nie pomyślą o tym, że te pieniądze nie urosły na drzewie. W następnych wyborach mają dzięki temu głos kilku milionów rodzin.

Gdyby w kolejnych wyborach wygrała inna partia, to prawdopodobnie zabierze 500+, żeby nie doprowadzić kraju do całkowitej ruiny. Oczywiście ludziom, którzy ciągną kasę, to się nie spodoba - PiS powróci do władzy. O to właśnie im chodzi.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

jedno koryto inne świnie, ten 500zł+ to jedna wielka tragedia dla narodu.. co z tego że patole zrobią dzieciaków po 5 jak reszta uczciwych osób będzie musiała zapierdalać na nich?? bez sens niech zmniejszą te bandziory podatki to i dzieci się będzie chciało rodzić

Opublikowano

500+ to kiełbasa wyborcza, destrukcyjna ale jak widać skuteczna. Odpowiedzialnych za to nie interesują konsekwencje tego programu, bo przez 4 lata tyle nakradną że nie będą one ich obchodzić i dotyczyć, dotkną one zwykłego zjadacza chleba. Just polityka.

Error 504 Ray ID: 2d3728ee114d2b1b • 2016-08-16 19:06:48 UTC

Gateway time-out

Opublikowano

Nie ma znaczenia, czy to PIS, czy PO. Obie te partie ruchają podatników wszędzie, gdzie się tylko da. Różni je jedynie to, co widać od zewnątrz - jedni to katole, a drudzy... nie wiem co. 

Geralt kiedyś powiedział. Jeśli mam wybierać pomiędzy złem, a złem, to wolę nie wybierać wcale. 

Obie te partie są złe. Rząd należy całkowicie zniszczyć i zbudować od nowa, maksymalnie odcinając się od układów, które wypracowały starsze pokolenia.

Program 500+ to najlepsza akcja na łapanie debili, którą widziałem od wielu lat. 

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

@up sugerujesz że w tym kraju da się zbudować rząd bez złodziejstwa krętactwa i układów? Przecież to już tworzenie fantastyki jest.

Gateway time-out

Opublikowano

@adin1337

sugeruję, że niszcząc obecny system, zamykając każdego, który dokonał przekrętu oraz ograniczając lobby do minimum można tego dokonać. Wymaga to jednak oddania władzy w ręce ludu, a nie jedynie dania im iluzji wyboru. Ludzie muszą móc rozliczyć polityków z tego, co robią. Jeśli ktoś nie robi tego, co obiecał powinien być zamknięty. 

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Ludzie to debile, oddanie władzy ludowi doprowadzi do całkowitego upadku państwa. Oddać władze ludziom którzy znają się na dziedzinach ważnych dla funkcjonowania państwa co najwyżej, chociaż to i tak by było dziurawe. A żeby wyeliminować przekręty, układy oraz głupotę społeczeństwa to musiałbyś zacząć kontrolować umysły cokolwiek poprzez to zrozumiesz.

Gateway time-out

Opublikowano

Przynajmniej będzie bezpieczeniej, większe nakłady na wojsko i sprzęt. Rakiety patriot (chyba). Mają być produkowane też u nas. No i wywalone jaja na UE. To takie +

Czyli przygotowania do wojny? Tego chcesz? Głowa kraju powinna robić wszystko, by zapobiec wojnie, a nie przygotowywać się na najgorsze. Wywalone jaja na UE, ale zobacz ile rzeczy jest fundowane z ich pieniędzy. To też nie jest tak, że UE to samo zło.

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...