Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

lazarus.1988

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wędkarstwa nie ruszałem (jeszcze nie ruszałem), bo nie miałem żadnych sensownych pomysłów jak mógłbym je urozmaicić, aczkolwiek

jest misja, która wymaga podstawowego obeznania się z wędką. No i żeby nie było za trudno z perłami (nie chciałem robić drugiego PLa)

dałem do handlarki drugi typ małży, z której leci:

- Nic (20%)

- Kawałek kamienia (20%)

- Biała perla (20%)

- Nieb. Perła (20%)

- Krwawa Perła (20%)

No ale troszke droga ta małża jest ;>

Jak ktoś będzie miał sensowny i logiczny pomysł na wędkarstwo, to nie ma problemu, zrealizuję go.

Na wedkarstwo jest duzo roznych pomyslo. Chociazby jakies fajne czy unikatowe itemasy dropiace z lowienia na wyzszym jego poziomie ( cos jak SMy na vesterisie, tyle ze tam trzeba bylo lowic paredziesiat godzin zeby dojsc do tego poziomu... ).

A te malze - na pewno dobry pomysl? Chciales server hard/medium przy czym dales juz truty do handlarki, bo mialo byc ciezkie uleszanie. A tu dajesz znowu specjalne malze do handlarki z ktorych masz kazdorazowo 3-krotna dwudziestoprocentowa szanse na drop perly. Bedzie zbyt latwo, zobaczysz.

A ja mówię Ci, że gdybym tego małża nie zrobił, to byłoby za trudno, szczególnie przy KD, dlatego, że ich ulepszanie zrobiłem tak

dziwne, aż przerażające. :)

Aby KD wogóle mógł być ulepszany, trzeba najpierw kupić dowolny KD +4 od domokrążcy. Do tego musimy zebrać 10 sztuk każdej

perły + bodzio i iść do NPC od KDków by to w skrzynce z ziołami ulepszyć do KD +0 (Szansa na takie ulepszenie to 90%).

Kiedy już otrzymasz ze skrzyni KD +0 możesz je już ulepszać do +9, ale na każdy jeden poziom ulepszenia KD

potrzebne są 3 ulepki (2 do wydropienia, lub zakupu w sklepie AP (chciałem napisać PO, ale nie chcę

być utorzsamiany z pewną partią... :> ) i właśnie perełki, a nie sądzę, że znajdzie taki kozak, który 10x pod rząd zrobi dung baronowej

by ulepszyć sobie KD za Pkt rangi. (A jeśli się taki trafi to GZ)

A trutki i stalki u handlarzy są, ale czy przeciętnego gracza, który będzie budował EQ od 15Lv do 60Lv będzie stać na taki zakup?

Będzie, ale nie od razu ;]

Tutaj rachunek ekonomiczny będzie wiódł prym, handel ulepkami, KDkami itp to będzie się dało zarobić, nawet dla LowLV.

Zapomniałem zapytać (a w prezce nie widzę) będzie tp w pt/gildi/znajomych?Żeby uniknąć sytuacji "masz ulepek X/y yang na ulepszenie pożyczyć?Mam , ale expie z pd i nie chce go marnować"

Niema i raczej nie zrobię z dwóch, a nawet 3 powodów:

1. Pierścionek Dośw nie jest zakładany na slot, tak jak buty wiatru, tylko pojawia się ikonka w lewym górnym rogu ekranu

2. Ten klasyczny pierścionek można uszlachetnić do wersji z PD 100% i on już jest zakładalny i można go zdjąć.

3. Taki odległościowy handel - na serio mi się podoba - nie jestem w stanie teraz takiego modułu klienta napisać, jak wspomniałem kilka postów

wcześniej, klientowy python nie jest moją mocną stroną ;/

Nie no powiem, że nawet ten serwer mnie zaskoczył, aż zawitam na to dziwne-cudo-coś  :pls:  o.O  o.O

A skoro tak pracuje, co z botami?

Zrobiłem własne zabezpieczenie antybotowe, zarówno po stronie serwerowej, jak i klientowej, ale powtórzę to bo te słowa

bardzo często giną bezwiednie: NIE MA I NIE BĘDZIE 100% zabezpieczeń.

ja mogę tylko podsunąć kilka pomysłów:

- wędka zdatna do ulepszenia jest dużo fajniejsza niż zwykła bez systemu ulepszeń, fajnie jest łowić i widzieć progres,

- nie powinno się czekać na rybę 20s, ale dałbym przedział 5-7s (jeśli sobie w głowie policzyłem, jest to nie zbyt długo a i nie będzie spamowania rybami),

- proponowałbym jakąś daily misję z rybami typu: dostarcz mi <ilość adekwatna do tego jak szybko będziemy łowić, ale tak powiedzmy 30 byłoby spoko> martwych ryb a w zamian otrzymasz ode mnie coś. Można by też zrobić coś takiego jak wymiana 100 martwych ryb na tę ulepszoną małż :) używam sformułowania "martwe", bo ciężko jest się pożegnać z 30 rybami :'( 

- umiejętność Wędkarstwo, która określa ile mamy % na złowienie ryby np. bazowo 20% i maksymalnie można wykoksić do 50%. Ulepszałoby się powiedzmy 10% z 10 pomyślnie przeczytanych ksiąg z jakimś CD oraz 20% łącznie wędki do +9

luźne propo :D

Ulepszanie wędki i misję dzienną mogę zrobić od strzała ;D z pozostałymi wariantami może to trochę potrwać :) (Obliczenia)

Tak odbiegając od tematu, ja nie wiem, jak inni robią te serwery, ale przypuszczam, że to wygląda tak:

- Oh! pliki serwerowe od XXX, zasysam!

- Idę na MPC / ePvp / dev / inforge i ściągam questy (+ modele + grafiki + prezki + kupuje youtubera)

- Ustawie se bonusy (np dla Max HP - a co, jebnę se 15k)

- Wrzuce prezke na MPC (i inne fora tego typu)

- Mam was w dupie.

Tutaj każdy aspekt został dokładnie obliczony, a tolerancja błędu na przestrzeni miesięcy bardzo ukrócona, nawet

drzewka na mapach muszą mieć swoje określone miejsce :)

arijh2.jpg

• Odpowiedzi 227
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@lazarus.1988

a wytłumacz mi jeszcze jak będzie wyglądał start z wierzchowcem. Wybieramy sobie, który chcemy bonus (armor, kryt, przesz, atk spd) czy losowy bonus dostane i muszę z nim żyć do końca? trochę srednio dostać atk spd, bo dużo bardziej wolę kryt bądź przeszywkę, zwłaszcza jakbym miał grać np. BM'em 

fb.com/myrodj

Opublikowano

No bonusy ze startowych wierzchowców są na stałe przypisane do pieczęci, ale żeby nie było tak c*****o jak

myślisz, w swoich notatkach już dawno mam napisane, żeby rozszerzyć stajnię o inne wierzchowce i dać wybór graczom z bonami

(tak jak już to zrobiłem z kostiumami)

arijh2.jpg

Opublikowano

kostiumy, nie lubię kostiumów, lecz dobre są z nich bony i jestem zmuszony do ich zakładania. Opcja, która umożliwiałaby założenie ale nie pokazywanie kostiumu wchodzi w grę?

// chyba, że nie będą to typowe Pustynne kostiumy i jakieś inne takie standardowe :P

fb.com/myrodj

Opublikowano

Jedno pytanie z mojej strony. Czy skill u Heallera ''zwiększenie ataku'' jest zbuffowane oraz ''Leczenie'' ?

Opublikowano

Jedno pytanie z mojej strony. Czy skill u Heallera ''zwiększenie ataku'' jest zbuffowane oraz ''Leczenie'' ?

Skoro wszystko "wyliczone" (pewnie po pisiont razy) to pewnie tak.

Wracając do teleportacji/ prywatnego expowiska (o którym mówłem) nie chodziło mi o handel na odległość mapy tylko żeby w trakcie expa na takowej kolega mógłby do mnie podjechać po ulepka/kasę.WIEM! (olśniło mnie) jeżeli ktoś jest w 1 gildi to ma jedną mapę dla całej gildi a jeżeli jest bez niej mapa prywatna! Da się zrobić? :D 

Opublikowano

nie jestem jakimś zwolennikiem prywatnych map, bo jeśli takowe powstaną to na pewno będą miały limit graczy ze względu na obciążenie na serwerze, co spowoduje, że te powiedzmy 50/100 osób będzie miało gigantyczną przewagę nad tymi co męczą się na ogólnych spotach. Oczywiście nie lubię ksujków spotów, ale takie życie. Ostatnio jak pogrywam w metina to nie spotykam się z tym aż tak często, a jeśli się spotkam, to kulturalne "już zajęty spot" pomaga. 

fb.com/myrodj

Opublikowano

Skoro wszystko "wyliczone" (pewnie po pisiont razy) to pewnie tak.

Wracając do teleportacji/ prywatnego expowiska (o którym mówłem) nie chodziło mi o handel na odległość mapy tylko żeby w trakcie expa na takowej kolega mógłby do mnie podjechać po ulepka/kasę.WIEM! (olśniło mnie) jeżeli ktoś jest w 1 gildi to ma jedną mapę dla całej gildi a jeżeli jest bez niej mapa prywatna! Da się zrobić? :D

Nawet więcej jak pisiont razy ;)

Dexa, wszystkie skille poszły "na warsztat", bo dyspropoprcja między postaciami była zbyt duża, jeśli chodzi o umiejętności, narazie

nie mam czasu przygotować całej rozpiski, ale powiem tyle, BuffBoty nie będą Wam potrzebne, za jakąś godzinkę lub dwie wyjaśnię o co chodzi.

arijh2.jpg

Opublikowano

Poprzednio był inny typ, inna rozgrywka i miałem inne podejście, no i to była beta. zobacz jaka różnica czasu jest.

Z reszta ja już to mówiłem wcześniej, ale na rankingu i statystykach popularności mi nie zależy.

a co do skilli, narazie jestem za kółkiem i stoję w korku (przez zlot fanow żydowskiego harrego pottera - ŚDM)...

arijh2.jpg

Opublikowano

Dobra, miałem wam zrobić rozpiskę skilli, nie będę Wam rzucał wzorów matematycznych, ponieważ zawarte

w nich zmienne nie wiele wam powiedzą, ale co mogę powiedzieć o skillach to tak:

- Silne ciało, tutaj już spokojnie można P wbijać i nie martwić się o przeszywkę, bo ten skill zwiększa HP mentala (skill włączany i wyłączany na życzenie)

- Aura miecza, ma nieco obniżone DMG, ale nie wymaga już tak kolosalnych ilości many (skill włączany i wyłączany na życzenie)

- Berserk, tutaj współczynnik otrzymywanych obrażeń również został poprawiony, więc problemu nie powinno być (skill włączany i wyłączany na życzenie)

- Krycie się, wydłużony czas działania (skill włączany i wyłączany na życzenie)

- Ognista strzała teraz może podpalić przeciwnika (12% przy skillu P), wydłużony czas ładowania o 5 sek.

- Trująca strzała ma obniżoną szansę na zatrucie (na P to było 100%, teraz jest 60%)

- Bezszelestny chód (skill włączany i wyłączany na życzenie), przedłużony czas działania.

- Uderzenie palcem, również jak ognista strzała może podpalić przeciwnika (12% na P) i obiżenie DMG

- Czarowane ostrze, podobnie jak z Aurą miecza obniżony bonus do DMG, ale współczynnik regeneracji można zwiększać poprzez zwiększanie INT sury

- Ogniste uderzenie, Ognisty duch również mogą podpalić przeciwnika (12% na P), ale także nieznacznie zmniejszony DMG

- Strzelający smok, zwiększony zasięg pocisku o 150, zwiększone DMG o 230, wymagane PE zwiększone o 400, czas ładowania spowolniony z 10 sek na 12, zmniejszony współczynnik szansy na podpalenie o 20%

- Smoczy skowyt, zwiększone DMG o 300, zwiększona ilość wymaganych PE o 500, skrócony czas ładowania z 20sek na 15.

- Pomoc smoka, Błogosławieństwo, Odbicie, czas działania został zwiększony do bazowych 4minut + bonus od INT

- Odbicie może ogłuszyć przeciwnika (12% na P)

- Leczenie, do wartości leczącej dodałem wartość magicznego ataku aktualnie ubranej broni szamana + zręczność

- Zwiększenie ataku, tutaj wartość zwiększenia ataku została pomnoża przez 4 i dodana druga cecha, która zwiększa HP sojusznika, ale koszt PE został

drastycznie zwiększony i wydłużony czas ładowania.

Pozostałe skille, których tu nie wymieniłem przeszły małe modyfikacje jeśli chodzi o wzór o DMG i żeby zapewnić Was, że te zmiany wyszły na

lepsze spędziłem długi okres czasu testując nowe wzory i tutaj macie wynik testów

http://screenshot.sh/m9f9mJgVEHZFb
wyniki które widzicie to średnia 4 uderzeń każdej jednej aktywnej umiejętności całkowicie gołą postacią na 65LV, najlepszą bronią na 65LV

(wojownik 65lv - Miecz Bojowy +9, Ninja 65lv - Smocze noże +9, Sura - Miecz Bojowy +9, Szaman 65Lv - Wachlarz Zbawienia+9) i

usuniętymi wszelkimi bonusami dla postaci takimi jak Silny przeciw X.

Przy gołych statach obrażenia umiejętności są niemal identyczne, a różnice niewielkie, o tym, kto będzie lepszy decydować będzie, kto jakie

EQ sobie zrobi.

arijh2.jpg

Opublikowano

W komentarzach zawarłeś wiele informacji, których nie ma w prezentacji. Proponowałbym copypaste Twoje komentarze, które wyjaśniają skille/wierzchowce itd. itd., bo może komuś coś nie będzie odpowiadało w prezentacji a nie przeczyta wyjaśnienia w komentarzach

fb.com/myrodj

Opublikowano

Nie chciałem od razu zdradzać wszystkiego, bo jakiś czas temu była akcja, że ktoś próbował

mojego kowala, który ulepsza za punkty rangi skopiować. Jednak to co zawarłem w komentarzach uzupełnię w głównej prezentacji.

arijh2.jpg

Opublikowano

Z tym omdleniem przy odbiciu to chyba lekka przesada.

Przecież w expie to da ogromną przewagę, a niektórzy lubią padać od mobów,tym bardziej na hardzie, wtedy czuć że się gra w metina ;-)

Według mnie powinno zostać bez zmian, fakt faktem jest chujowym skillem ale to dlatego że blogo i pomoc robią robotę ;-)

No i ta ognista strzała, przecież 5 sec to kupa czasu.

Reszta spoko, fajne rozwiązania;-) jak nigdzie

Opublikowano

Pomoc, Blogo i odbicie mają nowe wzory na buffy, wzory są tak opracowane, żeby procent bonusu

nie przekroczył 100% (były przypadki serwerów, gdzie z buffów szło wykręcić +400% i więcej), więc te 12% w odbiciu to dobre rozwiązanie,

bo nie dość, że szamani będą mieć troszkę z górki, to nada to grze trochę realizmu (ile razy ktoś z Was szedł do piwnicy po coś, przyjebał

głową o coś tak mocno, że musiał na chwilę przystanąć, by ból trochę zmalał?)

Ognista strzała troszkę dłużej się ładuje przez ten bonus na podpalenie z dwóch powodów:

1. Brakowało realizmu w tym skillu (widzieliście kiedyś ogień, który nie podpala?)

2. Domyślne DMG łuków jest na takim samym poziomie jak 2ręczne, więc bez przedłużenia czasu ładowania archer

byłby istną maszynką do zabijania.

Przy czym pragnę nadmienić, że trening skilli jest klasyczny (chyba jest o tych KU w pierwszym poście), tj 55 KU do G1 i jedyne co może

Wam to ułatwić to zwój egzo u handlarki, radę pustelnika trzeba dropić z BOSSów.

arijh2.jpg

Opublikowano

Lazarus człowiek który potrafi stworzyć model budynku, z 35 innych budynków w WL. xDD

Pozdrawiam i życzę powodzenia, serwer na pewno będzie kozacki ;]

OQqSOv4.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...