Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Fairy Tail i manga

Kodzi12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale oni nie zginęli przecież. - Postaci pierwszoplanowe prawie nigdy nie umierają. Chociażby w DB lub Saint Seya jest to widoczne(ikona szounena). Ewentualnie postaci są zawieszone pomiędzy żyję i nie żyję, ale jestem obecny.

Najpierw stwierdziłeś, że nikt nie może umrzeć, potem jak cię poprawiłem i podałem przykłady to stwierdziłeś, że nikt z pierwszoplanowych nie może umrzeć to teraz co? Ja znajduję przykłady, że jednak pierwszoplanowi czasem w shounenach umierają, a ty znów się poprawisz? xD

Użyłem skrótu myślowego. Przez stwierdzenie, ze nikt nie ginie miałem na myśli ważne postaci. Czy umarła postać Goku, Seyi, Natsu, Ichigo, Naruto, Ed i Alphonse z FMA lub inna flagowa postać, która ma znaczenie w x wydarzeniu w taki sposób, że już nie wróciła?(np. członkowie gildii ft) Nie. Jeżeli w jakiś sposób chcą "uśmiercić" kogoś takiego, to wraca albo z powerupem, albo potrzeby pokazania "mocy przyjaźni."

Pierwszoplanową postacią nie można nazwać Iruki, Hugesa, wspomnianego przez ciebie Yamamoto lub postaci występującej epizodycznie.

Może teraz wyraziłem się w precyzyjniej niż dotychczas.

• Odpowiedzi 165
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Użyłem skrótu myślowego. Przez stwierdzenie, ze nikt nie ginie miałem na myśli ważne postaci. Czy umarła postać Goku, Seyi, Natsu, Ichigo, Naruto, Ed i Alphonse z FMA lub inna flagowa postać, która ma znaczenie w x wydarzeniu w taki sposób, że już nie wróciła?(np. członkowie gildii ft) Nie. Jeżeli w jakiś sposób chcą "uśmiercić" kogoś takiego, to wraca albo z powerupem, albo potrzeby pokazania "mocy przyjaźni."

Pierwszoplanową postacią nie można nazwać Iruki, Hugesa, wspomnianego przez ciebie Yamamoto lub postaci występującej epizodycznie.

Może teraz wyraziłem się w precyzyjniej niż dotychczas.

Czyli rozumiem, że będę musiał wymienić postacie główne, które umarły i były to postacie pierwszoplanowe, a ich śmierć miała wpływ na fabułę lub też jej zakończenie (no i rzecz jasna nie wróciły do żywych)? Co by nie było wezmę tytuły, które wg AniDB są shounenami, a postacie zaliczają się do "main character":

Sztandarowy przykład:

Kamina - TTGL

Yagami Light - Death Note

Wolfwood, Nicholas D. - Trigun

School Days - nie oglądałem, ale wiem, że na końcu/pod koniec jakaś laska zapierdala mc

i pewnie kilka innych pasowałoby z tego tematu: https://myanimelist.net/forum/?topicid=641887

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

Od kiedy to Trigun, DN lub bajka o ruchaniu, School Days, to szouneny(baja dla -natka o silnych przeciwnikach#armoropowinienspórrozsądzić)? W 99% przypadków postaci nie giną, pozostały procent to potwierdzenie reguły... Ba, możesz mi wymienić nawet ssało. Ale jakoś Kirito i jego przydupasi nie ginęli.

Tak samo będzie w FT:

I krąg postaci: Natsu, Lucy, Happy, Gray, Erza, Wendy i jej kot

II krąg postaci: Elfman, siostry Elfmana, Juvia, Laxus, Gajeel i jego laska, Gildarts, Cana

III krąg: pozostałe postaci gildii FT

To jest podstawa shounenu tutaj i oni nie zginą. Jeżeli będzie inaczej, to z przyjemnością napiszę, że "w szounenach też umierają mające istotne znaczenie postaci."

Opublikowano

Po prostu nie lubię jak ktoś wszystko do jednego wora wrzuca (to że nikt w FT nie umrze ustaliliśmy już chyba po pierwszej wymianie postów), po drugie AniDB ma tak w tagach, że to shouneny więc z racji, że dużo tam mangozjebów pokroju amumu to chyba coś tam wiedzą skoro tak otagowane jest (nie mnie oceniać). Odnośnie potwierdzania reguły... a dobra nie będę się czepiał, że źle stosujesz... 

Tak więc na podsumowanie, bo @arko nam za flamewar wlepi "pińćset %"

- Nikt w FT nie umrze

- Są shouneny w których postacie (i to pierwszoplanowe) umierają, ale są to, albo stare anime, albo nie takie 100% przedstawiciele gatunku.

Chyba wiso? Czy jeszcze coś dodać byś chciał?

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

Ok, dzisiejszy chapter był konkretny, ale oceniać go można dopiero za 2-3 tygodnie, bo Mashima potrafi spierdolić wszystko. 

Mi się zbytnio nie spodobał. Znaczy się nie był zły, ale jakoś porywający również nie. Bardziej liczyłem na nagłą kontynuację poprzedniego chapa, ale jak widać blondyna z wielkimi balonami musi otrzymać cały rozdział dla siebie .___.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W FT Natsu staje się ENDem, a w ostatnim odcinku D.Graya Allen zaczyna się przemieniać ;_;

Fajny rozdział, ale coś nagle mi się wydaje, że za szybko to poleciało. Ciekawe czy friendship power to wszystko zatrzyma. Może Natsu umrze i Wendy go przywruci super magiom wskszeszania???

QtiV6xY.gif

Opublikowano

No nareszcie przemienił się w E.N.Da chociaż wyobrażałem sobie go trochę inaczej, ale jak na razie nie otrzymaliśmy jego całego wyglądu więc liczę na to, że ujrzymy prawdziwą 'demoniczną' postać. Ale ta akcja w tym lochu czy co to było to faktycznie troche za szybko się działa.

Opublikowano

A on w końcu wie, że brata chce bić?

Już dawno ale teraz raczej będzie walczył z Grayem więc sądze, że walka z Zerefem odłoży się na potem.

b1427b380f6a1da2.png5623214702585481002474.gif
Opublikowano

Już dawno ale teraz raczej będzie walczył z Grayem więc sądze, że walka z Zerefem odłoży się na potem.

Kiedy(który chapter) niby Natsu dostał info od kogokolwiek, że to jego brat?

Opublikowano

Kiedy(który chapter) niby Natsu dostał info od kogokolwiek, że to jego brat?

Chapter 465, wróćmy zatem do przypuszczania co będzie w następnych rozdziałach :v

b1427b380f6a1da2.png5623214702585481002474.gif
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

RIP Makarov, chociaż i tak go jeszcze Mashima przywróci xDD 

Potrafił pokonać magią mistrza Phantomów (swoją drogą ciekawe co z nim się dzieje, wątpię, aby Hiro o nim całkowicie zapomniał), ale z głównych wrogów teraz nikogo nie uszkodził. 

Friendship power nadchodzi, Natsu nagle się zatrzymał jak zobaczył Erzę xDD

QtiV6xY.gif

Opublikowano

RIP Makarov, chociaż i tak go jeszcze Mashima przywróci xDD

Potrafił pokonać magią mistrza Phantomów (swoją drogą ciekawe co z nim się dzieje, wątpię, aby Hiro o nim całkowicie zapomniał), ale z głównych wrogów teraz nikogo nie uszkodził.

Friendship power nadchodzi, Natsu nagle się zatrzymał jak zobaczył Erzę xDD

Bo najpotężniejszą magią jest moc przyjaźni!!!111oneoneone

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...