Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

4500 zł - na co wydać?

TuFu x33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@2up 

Racja. Trzeba spełnić kilka warunków ale to nic kosmicznego. Jeśli chce się na poważnie działać ten proces i tak nas nie minie, autor i tak gdyby zdecydował się na ten krok siłą rzeczy musiałby dowiedzieć się jak to wszystko ugryźć :) Wspomniałem o AIP bo to coś najbardziej optymalnego na początek. Jest jeszcze opcja, że dogadasz się z jakimś wujkiem co firmę prowadzi, on tylko rozszerzy działalność o nowy wpis w ewidencji, a ty odpalisz mu za to jakiś %. 

Widze że sie znasz na tym :D Co do firmy no jak to firma,wiadomo że kokosów nie będzie na początku,ale chciałbym mniej wiecej tak po 5-10 latach mieć jakies stałe miesięczne przychody żeby i starczyło na dobre życie jak i na to żeby tą firme dalej rozwijac.

79160594027661829163.png

• Odpowiedzi 113
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@up
Sam zaczynałem w podobnym wieku, więc trochę tego i tamtego liznąłem. Takie podejście jest najwłaściwsze. Trzeba się nastawić na długofalowe działania, sam zanim zacząłem zarabiać przyzwoite pieniądze minęło prawie 3 lata poświęcone na edukacje i rozkręcanie wszystkiego. Jeśli zbyt szybko nie zrezygnujesz, będziesz zdeterminowany, podeprzesz to wszystko wiedzą to siłą rzeczy biznes zacznie przynosić dochody :) 

s4ElBud.png
Opublikowano

@up

Sam zaczynałem w podobnym wieku, więc trochę tego i tamtego liznąłem. Takie podejście jest najwłaściwsze. Trzeba się nastawić na długofalowe działania, sam zanim zacząłem zarabiać przyzwoite pieniądze minęło prawie 3 lata poświęcone na edukacje i rozkręcanie wszystkiego. Jeśli zbyt szybko nie zrezygnujesz, będziesz zdeterminowany, podeprzesz to wszystko wiedzą to siłą rzeczy biznes zacznie przynosić dochody :)

Pieniądze na początku wydałes na rozkręcanie tego wszystkiego czy do popracowania nad sobą ? mam na mysli kursy itd

79160594027661829163.png

Opublikowano

@2up 

Racja. Trzeba spełnić kilka warunków ale to nic kosmicznego. Jeśli chce się na poważnie działać ten proces i tak nas nie minie, autor i tak gdyby zdecydował się na ten krok siłą rzeczy musiałby dowiedzieć się jak to wszystko ugryźć :) Wspomniałem o AIP bo to coś najbardziej optymalnego na początek. Jest jeszcze opcja, że dogadasz się z jakimś wujkiem co firmę prowadzi, on tylko rozszerzy działalność o nowy wpis w ewidencji, a ty odpalisz mu za to jakiś %. 

@up. 

Niekoniecznie. Maszyny do produkcji skarpet lub choinek w tym zakresie cenowym znajdziesz. 

Trzeba kilka warunków? Gościu przy tym jest tyle pierdolenia, że to głowa mała.

Opublikowano

Albo zainteresuj się firmą LTD w W.Brytanii. Można prowadzić od 16 roku życia, dużo mniej formalności niż u nas, wszystko załatwiasz przez internet, kwota wolna od podatku dla firmy to 10k GBP ~ 61k PLN. Formalnie nikogo nie zatrudniasz = BRAK ICHNEGO ZUSU. U nas nawet przy jednoosobowej musisz sobie opłacać zus.

Opublikowano

@3up
Edukacja. Przeczytałem masę książek o sprzedaży, marketingu, prowadzeniu firm, autobiografie ludzi sukcesu. + Audiobooki w samochodzie to u mnie coś normalnego  :v 
@2up
Kompletnie nie rozumiem podejścia, chcesz firmę, zakładasz firmę i tyle. Zamiast narzekać, trzeba zacisnąć zwieracze i zrobić co trzeba, jednoosobowa działalność to nic wielkiego, ogarniasz ewidencje, księgowość, podatki, ZUS i lecisz, schody pojawiają się gdy zatrudniasz pracowników, wtedy jest tego trochę więcej. 

s4ElBud.png
Opublikowano

@3up

Edukacja. Przeczytałem masę książek o sprzedaży, marketingu, prowadzeniu firm, autobiografie ludzi sukcesu. + Audiobooki w samochodzie to u mnie coś normalnego  :v 

@2up

Kompletnie nie rozumiem podejścia, chcesz firmę, zakładasz firmę i tyle. Zamiast narzekać, trzeba zacisnąć zwieracze i zrobić co trzeba, jednoosobowa działalność to nic wielkiego, ogarniasz ewidencje, księgowość, podatki, ZUS i lecisz, schody pojawiają się gdy zatrudniasz pracowników, wtedy jest tego trochę więcej. 

Kogo bys polecił autobiografie ?

79160594027661829163.png

Opublikowano

@up
Steve Jobs, Sam Walton, Karl Lagerfeld + słyszałem sporo ciepłych słów o dość nowej biografii Elona Muska. Jest tego pełno i każda wnosi coś nowego i ciekawego :) 

s4ElBud.png
Opublikowano

@up

Steve Jobs, Sam Walton, Karl Lagerfeld + słyszałem sporo ciepłych słów o dość nowej biografii Elona Muska. Jest tego pełno i każda wnosi coś nowego i ciekawego :)

A co idzie sie dowiedzieć z takich autobiografii ?

79160594027661829163.png

Opublikowano

@up 
To już pytanie do Ciebie. Poznasz sposób myślenia ludzi, którzy obracają miliardami, dowiesz się jak dorobili się takich fortun, znajdziesz inspiracje. To kwestia indywidualna i tego co uznasz za wartościowe, osobiście choćbym miał wydać nawet 100zł na książkę a dowiedzieć się tylko jednej małej rzeczy, która przybliży mnie do mojego celu to kupię tą książkę bez wahania :) 

s4ElBud.png
Opublikowano

Zostaw, zbieraj sobie i kupisz samochód w przyszłości.

Wole sie ustawić i kupić dobry samochód niż zarabiać grosze i nie mieć na paliwo :D

@1373230489-U611928.pngMrMagnus

A jakie książki polecasz prócz autobiografii ? Autobiografie ogarne za jakis czas i pytam sie o inne bo nie wiem czy niewarto przeczytac jeszcze czegos

79160594027661829163.png

Opublikowano

Oszczędzę Ci masę czasu jednym tytułem "fastlane milionera" Więcej nie potrzeba w twoim aktualnym położeniu :) po tej książce sporo się rozjaśni, a później zależnie od wybranej drogi skupisz się na tym co najbardziej cię zainteresuje. 

s4ElBud.png
Opublikowano

Oszczędzę Ci masę czasu jednym tytułem "fastlane milionera" Więcej nie potrzeba w twoim aktualnym położeniu :) po tej książce sporo się rozjaśni, a później zależnie od wybranej drogi skupisz się na tym co najbardziej cię zainteresuje. 

Słyszalem o tej książce od pewnego biznesmena który nagrywa filmiki na youtube :D Sprawdze ją

79160594027661829163.png

Opublikowano

@1373230489-U611928.pngMrMagnus

A do tych biografii podchodzić jak do lektury szkolnej i samo wejdzie do głowy to co powinno czy jednak polecasz czytać jakos inaczej w pewnym sensie?

79160594027661829163.png

Opublikowano

Nie wiem czy te ksiazki pomoga. Ci ludzie sukcesu nie napisali ksiazek, by pomagac innym. Oni chca po prostu zarabiac na tym. Mowa motywacyjna to samo. Musisz miec w sobie ta smykalke do pieniadzy. Watpie, ze jak teraz nie masz pomyslow, to po przeczytaniu jakichs bzdur nagle zdobedziesz jakakolwiek wiedze. Praktyka jest wazniejsza od teorii. Jak nie wiesz na co wydac, to zostaw sobie. Majac 15 lat, ojciec zalatwil mi prace na budowie. Zarobilem 4tys w 2 miechy. Nawet nie mialem pojecia, na co wydac te pieniedza. Teraz wiem w co inwestuje, ale minelo pare lat. Takze odloz i czekaj na natchnienie. Kazdy Ci powie jak wypierdolic hajs, nikt nie powie jak zarobic. Te ksiazki, filmy o biznesie/motywacyjne mozna chujem o kant rozbic.

@TuFu x33 mieli po prostu pomysl, jak wyruchac ludzi i dorobic sie na cudzej krzywdzie. Ludzie sukcesu nie uczyli sie z ksiazek, uczyli sie sami w praktyce.

Zabawny przyklad. Dlaczego Rolex/Breitling/Tag Heuer itd nie reklamuje sie w telewizji?

Opublikowano

Nie wiem czy te ksiazki pomoga. Ci ludzie sukcesu nie napisali ksiazek, by pomagac innym. Oni chca po prostu zarabiac na tym. Mowa motywacyjna to samo. Musisz miec w sobie ta smykalke do pieniadzy. Watpie, ze jak teraz nie masz pomyslow, to po przeczytaniu jakichs bzdur nagle zdobedziesz jakakolwiek wiedze. Praktyka jest wazniejsza od teorii. Jak nie wiesz na co wydac, to zostaw sobie. Majac 15 lat, ojciec zalatwil mi prace na budowie. Zarobilem 4tys w 2 miechy. Nawet nie mialem pojecia, na co wydac te pieniedza. Teraz wiem w co inwestuje, ale minelo pare lat. Takze odloz i czekaj na natchnienie. Kazdy Ci powie jak wypierdolic hajs, nikt nie powie jak zarobic. Te ksiazki, filmy o biznesie/motywacyjne mozna chujem o kant rozbic.

Fajnie poznać to jak mysleli tacy ludzie sukcesu,można sie wiele nauczyć i mozna zobaczyć co robi sie zle a co mozna zmienic

79160594027661829163.png

Opublikowano

Lektur szkolnych nigdy nie czytałem, no lalka była wyjątkiem. Osobiście jak czytam to zawsze z ołówkiem, jest coś ciekawego to podkreślam, po jakimś miesiącu wracam do książki, czytam jeszcze raz, szukam nowych rzeczy, później wszystkie podkreślenia przepisuje do odpowiedniego notesu, zależy czego dotyczy wiedza. Tym sposobem zawsze mam pod ręką najważniejsze rzeczy :) 

s4ElBud.png
Opublikowano

Lektur szkolnych nigdy nie czytałem, no lalka była wyjątkiem. Osobiście jak czytam to zawsze z ołówkiem, jest coś ciekawego to podkreślam, po jakimś miesiącu wracam do książki, czytam jeszcze raz, szukam nowych rzeczy, później wszystkie podkreślenia przepisuje do odpowiedniego notesu, zależy czego dotyczy wiedza. Tym sposobem zawsze mam pod ręką najważniejsze rzeczy :)

I ile zajmuje Ci przeczytanie 1 książki zeby cos z niej wyciagnac?

79160594027661829163.png

Opublikowano

Różnie bywa. Są pozycje które są jak taki pstryk i oczy otwarte, a są też takie do których wracałem po roku i dowiadywałem się czegoś nowego. Dziennie jestem w stanie przeczytać maksymalnie 200 stron, ale tu nie chodzi o ilość a o to co wyniesiesz. Staraj się czytać chociaż pół godziny dziennie i powinno to na początek starczyć :) 

s4ElBud.png
Opublikowano

Możesz pożyczać kasę znajomym na %. Dajesz np. 100, za tydzień ma oddać 130-150

Opublikowano

Możesz pożyczać kasę znajomym na %. Dajesz np. 100, za tydzień ma oddać 130-150

Tak. W gimnazjum mi ktos odda 130zk,jasne :D

79160594027661829163.png

Opublikowano

Ja bym te pieniądze wolał schować na czarną godzinę niż je pomnażać bo zawsze jest ryzyko

Rozpoczęcie przygody z metinem2. ??.11.2008

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...