Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Stare dziadki i babki - Czyli jak zjebać życie w Polsce dla potomków.

DiabloXPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wypominam ci twojego wieku. Po prostu pokazuję ci że twoje doświadczenie jest niepełne ze względu na wiek. Polska pod względem zamożności jest pośrodku. W Rosji czy na Białorusi pensje są dużo niższe wiec nie mów mi że są bogatsi od nas. Co do zachodu to chyba logiczne że kraj bez komuny i przemian lat 90 JEST i przez dłuższy czas BĘDZIE bogatszy od kraju który był okupowany przez 50 lat i istnieje od 25 lat. Jeśli tak bardzo ci się tu nie podoba to droga wolna. Jeśli uważasz że będziesz szczęśliwy zarabiając 1200 funtów (z czego wynajem mieszkania 500-600 GBP + żywność 200 GBP ) to proszę bardzo posada kasjera w GB czeka.

500+200=700, 1200 - 700 = 500. Faktycznie 3000 zł na własne kaprysy to mało, ceny są tylko 1.5x wyższe jeśli przeliczymy na PLN. Okupowani jesteśmy od 1795 r. RAP potem Niemcy, potem Rosja, a teraz debile.

• Odpowiedzi 111
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

500+200=700, 1200 - 700 = 500. Faktycznie 3000 zł na własne kaprysy to mało, ceny są tylko 1.5x wyższe jeśli przeliczymy na PLN. Okupowani jesteśmy od 1795 r. RAP potem Niemcy, potem Rosja, a teraz debile.

Będąc za granicą nie przelicza się na złotówki, bo po co? Żyjesz i pracujesz tam.

@noIP Nawet gdyby zarabiał tyle samo co w Polsce, to co z tego? Komfort życia jest zupełnie inny, nie siedzisz w syfie tylko w cywilizowanym kraju, masz możliwości perspektywy, wiesz że odkładasz na swoją emeryturę itd. 

lownfast

Opublikowano

Będąc za granicą nie przelicza się na złotówki, bo po co? Żyjesz i pracujesz tam.

@noIP Nawet gdyby zarabiał tyle samo co w Polsce, to co z tego? Komfort życia jest zupełnie inny, nie siedzisz w syfie tylko w cywilizowanym kraju, masz możliwości perspektywy, wiesz że odkładasz na swoją emeryturę itd. 

Chcę tylko porównać jak mając tam niby małe pieniądze można żyć jak pączek w maśle. 500 funtów to bardzo dużo. 

Opublikowano

­

Każdy %% podatek JEST nie sprawiedliwy ponieważ bogatszy płaci więcej a dostaje dokładnie to samo. Na szczęście w kwestii podatków obowiązuje wolny rynek i można płacić podatki chociażby w rajach podatkowych chociaż państwa okradające obywateli wysokimi podatkami próbują z tym walczyć.

Widzę że nie masz bladego pojęcia jak działa system podatkowy w naszym kraju prawda? 

W Polsce obowiązuje system progowy tj :

Próg pierwszy: 18% - obowiązujący osoby, których dochody nie przekraczają 85.528 zł
Próg drugi: 32% - dla osób, których dochody przekroczyły 85.528 zł

To znaczy że bogatsi PŁACĄ większe podatki zresztą nawet przy jednym progu dla wszystkich i tak bogaci płacą więcej dostając to samo. 

Przykładowo Jan Kowalski ma dochód roczny na poziomie 20 000 pln jest kasjerem w biedronce. A Tomasz Nowak jest biznesmenem i ma dochód roczny na poziomie 100 000 pln . Podatek dla obydwu przyjmijmy dla uproszczenia 20%. Jan Kowalski zapłaci więc 4 000 a Tomasz Nowak 20 000 (!) czyli tyle ile wynosi roczny dochód Kowalskiego (!) . A dostanie za to od państwa dokładnie to samo a nawet nieco mniej bo : NIE Korzysta z pomocy państwa, NIE posyła dzieci do publicznej szkoły , NIE leczy się na NFZ. Więc nie dość że bierze od państwa mniej to jeszcze płaci więcej. I powiedz mi że to jest sprawiedliwe.

Obroty nie mają znaczenia przykładowo możesz kupić na firmę sztabki złota za 20 milionów i sprzedać je z prowizją 0.0005%. I co z tego że będziesz mieć obrót 20 milionów jeśli działasz na minimalnych prowizjach. 

Po za tym w przypadku większej firmy co za problem przenieść działalność do luxembourga czy też zastosować konstrukcję optymalizacyjną?

Skoro zarzucasz mi brak logiki to wykaż te braki...

Co do tego kowalskiego to moje argumenty dotyczyły wyłącznie podatku dochodwego. Co do VATU to człowiek bogaty również zapłaci go więcej bo więcej kupi. Tutaj natomiast fakt że zapłaci więcej vatu jest sprawiedliwy ponieważ dostanie za to więcej dóbr.

Typie ale ty nie rozumiesz, że opcja % jest dla państwa opcją win win. Bo nie uderza w osoby biedne i zarabia trochę większe pieniądze na bogatych. W Polsce podatki płacą najbiedniejsi, a nie bogaci, bo aktualny system podatkowy jest zjebany. Rozwiązania idealnego nie ma ale jak zależy nam wszystkim na rozwoju polskiej gospodarki to opcja liniowa czyli % jest najlepsza i najsprawiedliwsza, nie dlatego że bogaty ma płacić więcej tylko, że płaci proporcjonalną część do swoich dochodów. Oczywiście należy wyjebać wszystkie progi podatkowe oraz ustalić, że wszyscy płacą na poziomie dajmy na to 7%. Wysokie podatki uderzają w całe społeczeństwo, także 7% to całe nic, z resztą

Jeżeli ktoś zarabia 20k miesięcznie (tak jest bogaty) i ma oddawać państwu np. 200 zł (podatek) w porównaniu do gościa który zarabia 1500 zł który ma oddawać tyle samo jest komiczny wręcz. Paradoksalnie ten biedniejszy płaci więcej, bo musi oddać państwu więcej i jest dla niego to bardziej bolesne.

Widzę połowa się tutaj wypowiada, a nawet nie ma zielonego pojęcia o czym mówi. 

Mogliśmy być potęgą gospodarczą, ale nią nie jesteśmy bo tak postępowały nasze władze i teraz jesteśmy w głębokiej dupie. Ile jest dużych polskich firm, czy przedsiębiorstw? Można je raptem policzyć na palcach jednej ręki. Dlaczego? Wszystko wyprzedaliśmy zagranicznym inwestorom którzy robią na tym gigantyczną kasę a my robimy za niewolniczą pensje. Oczywiście płaca by była większa, gdyby własne państwo nas nie okradało. W życiu nie było jeszcze takiego przekrętu z emeryturami. Nawet grosz nie trafia z naszej składki emerytalnej na nasze konto, tak naprawdę opłacamy emeryturę każdego seniora w Polsce. W dodatku seniorów jest masa, a młodych ludzi pracujących w Polsce jest mało dlatego emerytury to też krocie.

Nie żyjemy w cywilizowanym kraju, niestety. Spędzając trochę czasu na zachodzie uświadomiłem sobie w jak głębokiej dupie jesteśmy. Spójrzcie na Holandię, podczas drugiej wojny światowej zbombardowana i zajęta w 1 dzień przez III rzesze a dziś jest potęgą gospodarczą w Europie. Zresztą, poziom kultury, wykształcenia u ludzi tam jest o dużo wyższy niż tutaj, u nas. 

Oglądałem ostatnio program w TVN Turbo o absurdach drogowych, mowa była o spowalniaczach na osiedlu które są tak skonstruowane że jedna osoba musi się zatrzymać i puścić osobę z naprzeciwka. Tutaj też sobie uświadomiłem sobie kilka rzeczy. Raz, że infrastruktura u nas totalnie leży, a dwa że jeszcze musi trochę czasu minąć żeby nasza mentalność się zmieniła. Takie spowalniacze na zachodzie to norma, na każdym osiedlu jest MPCforum 30 + co 50m/100m są spowalniacze i trzeba być kretynem żeby tam się w ogóle rozbić, no ale u nas to absurd bo jak można kogoś puścić na drodze! Taka jest u nas kultura, że jeździmy z baseball'ami w bagażnikach. Poza tym autostrady są dosłownie wszędzie, a drogi rowerowe nie są na chodniku tak jak u nas, tylko normalnie są wyznaczone. 

Zresztą, to tylko kropla w morzu. Żyjemy w demokracji i uważam że to najgłupszy ustrój polityczny. Narzekacie na seniorów itd. Zastanówcie się przez dłuższą chwilę. To są ludzie zamknięci na wszystko (większość), w domu mają tylko swój telewizor i odbierają sobie co miesiąc emeryturkę pocztą. Co Ci ludzie mają mieć w głowach? Na przykładzie własnych dziadków wiem, że telewizja potrafi zrobić papkę z mózgu bo oni w to bezgranicznie wierzą. Ci ludzie właśnie decydują o losie większości, to jest według was dobre? 

Poza tym ktoś tu pisał że potrzeba sprytu i da się zarabiać w Polsce. Okej, tylko sprytnych jest bardzo dużo, a udaje się niewielu. Ludzie naprawdę dobrze wykształceni pracują za śmieszne pieniądze. 

Zresztą, zakładam że nikt tutaj nie ma własnej firmy i nie wie jak wygląda relacja państwo-obywatel (właściciel firmy). Przecież to wzajemne okradanie się z pieniędzy, nic więcej. 

Każdy robi przekręty na VAT i paliwie żeby cokolwiek osiągnąć, zresztą wszyscy moi bliżsi/dalsi znajomi posiadający własną firmy to przekręty. Jeden robił przekręt z "miejscem pracy dla inwalidy" drugi cały czas odliczał paliwo, trzeci VAT i tak dalej.. 

Przecież aktualna sytuacja polski wygląda tak, a nie inaczej z prostych skutków. Zacznijmy od tego, że w sejmie, a raczej tym burdelu który odpierdala się na wiejskiej jest kilkuset ludzi, z czego większość z nich to polskojęzyczni agenci (nie, nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych). Twierdzę tak ponieważ decyzje tych ludzi są antypolskie.

Ludzie ci przepychają takie rzeczy, że nie wierzę żeby oni robili to w dobrej wierze. Te rzeczy np. pakiet klimatyczny, podwyżka podatków, wikłanie nas w różne wojny, mocna propaganda, przegłosowywanie rzeczy niezgodnych z konstytucją działają na szkodę dla narodu Polskiego więc stwierdzenie, że "te rzeczy są antypolskie" jest tutaj nie na wyrost.

Niestety ale w 89. roku nasz naród został zrobiony w balona, zamieniliśmy socjalizm na jego mniej bolesną wersję i z wpływów Rosyjskich poszliśmy pod Niemieckie, tak czy siak jest to lepsza opcja ale nie zmienia to faktu, że nie tego chcieli ludzie. Ludzie chcieli wolności ale nie tylko takiej, że mogę sobie za granicę wyjechać tylko też takiej, że nikt mi do domu nie zagląda do czasu, aż nie popełnię przestępstwa. Podaję tutaj przykłady bo tego co nam Polakom się należy jest więcej.

System jaki mamy to demokracja sterowana, tutaj pragnę zwrócić uwagę na to, że państwa typu Irak, mają taki sam system który został wprowadzony przez Stany Zjednoczone nota bene same Stany mają system całkiem inny... Gdyby demokracja była taka dobra to największe potęgi na świecie miałyby demokrację. Nie mają jej bo demokracja ma swoje wady i to poważne wady.  Wiadomo systemu idealnego też nie ma, zawsze będą jakieś niedociągnięcia ale można je mimo wszystko ZMINIMALIZOWAĆ.

Jeśli chcemy poważnych zmian, a nie tylko takich "kosmetycznych" jak w 89. to trzeba zmienić system, ludzi itd. Roboty jest od c**ja ale innej opcji nie ma. Zmiana systemu to dwie opcje albo robimy to co Węgrzy (czego im osobiście zazdroszczę) albo od środka czyli po przez obsadzanie w sejmie Polaków, a nie polskojęzycznych agencików.
Jedno i drugie jest ciężkie do wykonania bo głównym siewcą propagandy są media które w 90% są niemieckie. Także one są głównym siewcą takich wiadomości jak "Polacy mordowali żydów", ostatnio nawet wypowiadają te słowa "Polscy" publicyści. Jeżeli oni tak naprawdę uważają to współczuję ale jeśli są kupieni to c**j im w dupę.

Do czego piję? No do tego, że tutaj stare dziadki i babki nie są niczego winne. Tak samo jak elektorat platformy, pslu czy sld. W większości ci ludzie nie są świadomi wielu rzeczy, bo albo wychowali się w poprzednim systemie albo propaganda na nich tak działa, że na prawicę mówią PO, a na Korwina mówią skrajna prawica (gdzie programy i to co głoszą liderzy obu partii to PRZEPAŚĆ). Tak samo, kto z urzędasów zagłosuje za nawet PiSem czy Korwinem, jak Peło co roku zwiększało liczbę urzędników i ich dochody. Nawet za czasów Pisu to mieli trochę przejebane bo robili czystki. Za Kaczorem nie jestem ale tak było... Ludzi trzeba uświadamiać bo żyjemy aktualnie w państwie gdzie większości ludzi wydaje się, że są wolni i nie są zmanipulowani, a okazuje się, że jest zupełnie inaczej.

Co do przekrętów na vacie to powiem tylko tyle: każdy orze jak może. Gdyby państwo było w porządku dla polaków to takie opcje byłyby potępiane ale, że jest na odwrót i Polacy są wyzyskiwani to ludzie robią przekręty.

Opublikowano

@matheeo1337

Nie będę cytował twojego postu bo jest za długi.

Ale podatek liniowy jest może "win to win" ale jak zauważyłeś dla PAŃSTWA a nie dla obywateli. 

Nie widzę powodu dla którego mam przepłacać za TĄ SAMĄ usługę świadczoną mi przez państwo (budowa dróg, zapewnienie mi ochrony (wojsko , policja , pogotowie etc.)) co osoba uboższa.

Podatek liniowy byłby sprawiedliwy wtedy gdyby osoba płacąca wyższy podatek dostawałaby od państwa więcej np. Lepszą ochronę zdrowia etc. Natomiast kiedy dostaje tyle samo to przepłaca za tą samą usługę.

Opublikowano

­

@matheeo1337

Nie będę cytował twojego postu bo jest za długi.

Ale podatek liniowy jest może "win to win" ale jak zauważyłeś dla PAŃSTWA a nie dla obywateli. 

Nie widzę powodu dla którego mam przepłacać za TĄ SAMĄ usługę świadczoną mi przez państwo (budowa dróg, zapewnienie mi ochrony (wojsko , policja , pogotowie etc.)) co osoba uboższa.

Podatek liniowy byłby sprawiedliwy wtedy gdyby osoba płacąca wyższy podatek dostawałaby od państwa więcej np. Lepszą ochronę zdrowia etc. Natomiast kiedy dostaje tyle samo to przepłaca za tą samą usługę.

ale ty dalej nie kumasz, że taka sama stawka uderza w biednych, bogatemu nic się nie stanie gdy zapłaci trochę więcej, bo go na to stać, za to w biednemu jest o wiele ciężej... po za tym wchodzi tu też druga opcja. nie każdy korzysta ze wszystkich usług, są ludzie którzy nigdy nie potrzebowali np. pomocy straży 

Opublikowano

­

ale ty dalej nie kumasz, że taka sama stawka uderza w biednych, bogatemu nic się nie stanie gdy zapłaci trochę więcej, bo go na to stać, za to w biednemu jest o wiele ciężej... po za tym wchodzi tu też druga opcja. nie każdy korzysta ze wszystkich usług, są ludzie którzy nigdy nie potrzebowali np. pomocy straży 

Już któryś raz pisze, zlikwidujmy podatek i po sprawie ( ewentualnie na wojsko niech zostanie). 

Deus vult

Opublikowano

­

I widzisz tutaj pojawia się kolejna sprawa. To raczej bogaty rzadziej korzysta z państwowych usług.  Np. Bogaty pośle dziecko do prywatnej szkoły = nie korzysta z publicznej, leczy się prywatnie = nie obciąża NFZ'u, nie siedzi na bezrobociu, nie pobiera zasiłków. Co mnie obchodzi że biednemu jest ciężej? To nie powód żebym ja miał  płacić więcej. To nie socjalizm że skoro jest bogaty to niech płaci więcej. 

Opublikowano

xxx

dobra proszę o skasowania posta, bo trochę przesadziłem, choć rację mam.

Opublikowano

Prawda. Według mnie młodzi ludzie coraz szybciej nie mają tutaj czego szukać. Żyje się do, maks 26 roku życia, jeżeli ktoś się uczy. Kiedy osiągniesz szkolny cel - po prostu uciekaj. Ludzie po studiach pracują w McDonaldzie. 
Nasze podatki, coraz więcej rzeczy, za które musimy płacić, a wszystko to ląduje w kieszeni Rządu. Banda złodziei. 

Nie chcę nic mówić, ale uchodźcy zaczynają pukać do naszych drzwi...  <.<

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...