Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Inne] Menedżer serwera - łatwo zarządzaj swoim serwerem

Gość programmerpeter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moim zdaniem program jest bezużyteczny. Dużo przyjemniej edytuję się w notepadzie niż mało funkcjonalnym edytorze wbudowanym w twój program. Bardzo mało funkcji oraz nieprzejrzysty motyw dyskwalifikuję dla mnie ten program od razu.  xD

• Odpowiedzi 193
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@Szaki22

Nareszcie - pierwsza negatywna opinia! :P

1. Może tak, ale do Notepada++ nie podłączysz FTP.

Napisz z jakich powodów Notepad++ jest dla Ciebie lepszy, to postaram się ulepszyć edytor plików (był dawno niepolepszany).

2. Mało funkcji - zgadza się. Pisz jakie by Ci się najbardziej przydały.

3. Nieprzejrzysty motyw - zgadza się. Motyw jest systemowy i dopiero teraz zajmuję się estetyką, niedługo aplikacja będzie ładniejsza.

Podsumowując napisz co powinno być zmienione w aplikacji, a Twoje sugestie mogą zostać wprowadzone.

Poniżej wrzucam screena pokazującego nowy wygląd głównego okna!

NewWindow.png

Opublikowano

Na początek zrób ciemniejszy motyw. Pisanie na bardzo jasnym tle jest niezwykle uciążliwe i męczące. Po drugie przydałby się wbudowany klient ftp. Łączymy się -> Edytujemy pliki/konfigurujemy serwer -> odpalamy.

Funkcje?

- Instalator pluginów (wybieramy z listy i automatycznie pobiera się on z dl).

- Konfiguracja server.propeties.

- Automatyczny zapis plików co parę sekund.

Można wykombinować tutaj dużo więcej pomysłów, ale to już twoja działka. Te guziczki (start,stop itp.) przeniósłbym na dół, a "zabij serwer" zmienił na "Wyłącz serwer", chyba że bardzo lubisz kryminały. Tak czy owak czekam na ciemny theme.

Opublikowano

1. Ciemniejszy motyw będzie.

2. Klient FTP jest - dodaj serwer/podłącz serwer zdalny (z konsolą łączysz się przez RCON).

3. Instalator pluginów - Było poruszane kilka razy - jest na liście przyszłych zmian.

4. Nakładka na plik server.properties będzie - również na liście przyszłych zmian.

5. Nad zabij serwer, się trochę zastanawiałem. Jest jeszcze przycisk "Zatrzymaj serwer", który wywołuje /stop, natomiast "Zabij serwer" zabija proces serwera. Jeszcze pomyślę nad tym przyciskiem (w kodzie i tak jest wywoływane process.kill(); ;))

Opublikowano

A według mnie ten program ma jeden duży minus i nie jest nim wcale jego funkcjonalność, ale wieloplatformowość, której brak.

Ja korzystając z OS X nie mam możliwości jego odpalenia, na Linuxie musiałbym to robić przez Wine.

Coraz więcej osób odchodzi od Windowsa z wielu względów, Linux jest otwarty i bezpieczniejszy od Windowsa, nie wspominając już o OS X, który jest systemem idealnym. Przemyśl support również innych systemów operacyjnych - unixów, bo poważnie dużo osób korzysta z Ubuntu. Widać to chociażby po tematach w działach, czy dana gra odpali się na Debianie/Ubuntu etc. 

5465845486.png

Opublikowano

@Risen.

Na razie Windows ma nadal około 90% rynku i myślę, że przez długi czas może tak zostać.

Na Linuxie aplikacja działa niestety na razie tylko na Wine.

Początkowo planowałem tylko wersję na Windowsa, ponieważ C# jest dla mnie najszybszym i najwygodniejszym językiem do pisania okienkowych aplikacji.

Próbowałem przepisać i uruchomić aplikację na mono, ale okazało się że jeden z ważniejszych komponentów którego używam (FastColoredTextBox), działa tylko na Windowsie, ponieważ odwołuje się do bibliotek WINAPI. Kiedyś spróbuję zmienić kod tego komponentu, aby działał na mono (czyli na Linuxie i Macu), ale raczej niezbyt szybko to nastąpi.

Dzięki pomocy @Wytrych, który przygotował szablon graficzny dla aplikacji wyszła nowa wersja 0.5:

• dodano menu główne
  • ulepszono wygląd konsoli i dodano ikonki do jej przycisków
  • ulepszono wygląd zakładek
  • ulepszono wygląd edytora tekstu
  • dodano własne obramowanie głównego okna
  • przeniesiono menu "Dodaj serwer" z drzewa serwerów, do menu głównego

Aplikacja wreszcie przestała mieć systemowy wygląd. Mam nadzieję, że nowy design się Wam spodoba.

Opublikowano

tragedia jakaś z tym nowym designem, po oczach wali i wygląda jak laurka sześciolatka.

okno wyboru dodaj serwer, zasłania mi możliwość włączenia serwera, na dodatek te napisy nachodzą na siebie, a czarnego motywu jak nie było tak nie ma, odradzam pobieranie.

CJkZp0J.png

Naprawdę, to ja w paincie już lepsze zrobię.

Bądź że człowiek, przepisz aplikacje na jave, a design zrób na wzór tego co jest w minecrafcie i wtedy będzie zadowalająco. : )

Edit:

Dałem w spojler ze względu na nowe aktualizacje i możliwe treści obrażające autorów. Wybaczcie : )

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Spokojnie...

Tak jak było pisane w aplikacji może być dużo bugów ;)

W nowej wersji okno wyboru dodaj serwer znika od razu, kiedy zabierzesz z niego myszkę.

Przyciski konsoli i ich tekst również skaluje się poprawnie.

Postaram się wrzucić tą wersję najszybciej jak się da.

Na czarny motyw czekaj spokojnie, możliwość dodania własnego stylu też będzie.

Aplikacji na Javę nie przepiszę, C# nieprzypadkowo wybrałem.

Design Minecraftowy? W MC design to tylko ich przyciski + tło. Możesz zaproponować kolorystykę i inne szczegóły wyglądu.

EDIT:

Już jest szybko wrzucona wersja, którą robiłem poprzedniego dnia,, poprawiłem tam podane przez Ciebie błędy:

0.5.1:

• dodano wyświetlanie tytułu okna
  • dodano minimalne wymiary dla okna (850 * 400)
  • dodano skalowanie tekstu na przyciskach konsoli w zależności od rozmiaru okna
  • naprawiono błąd krytyczny FTP przy tworzeniu nowego pliku
  • poprawiono wygląd komponentów, przy mniejszych rozmiarach okna
  • poprawiono znikanie menu po zejściu z niego myszki
  • zmieniono tło menu na białe ze złotym obramowaniem
  • zmieniono napis "zabij", na "zakończ" na jednym z przycisków konsoli
  • usunięto napis "serwer" z przycisków konsoli, dzięki czemu ich tekst jest krótszy

Opublikowano

@up

Dlaczego? Dodatkowo jest edytor plików, czego nie ma w konsoli.

Poza tym, zarządzanie serwerem zdalnym (na hostingu) jest znacznie łatwiejsze z tego programu niż wpisywanie komend do konsoli na hostingu i korzystanie z hostingowego WebFTP w celu edycji plików.

Opublikowano

Kolejna wersja 0.5.2:

• dodano zapisywanie otwartych zakładek
  • dodano obramowanie okna
  • dodano prostą licencję
  • dodano możliwość zmiany rozmiaru drzewa serwerów
  • dodano informacje w konsoli o zatrzymaniu i uruchamianiu serwera
  • naprawiono błąd z bardzo szybkim zmienianiem się kursora

Proszę też o wsparcie aplikacji poprzez dotacje lub wykonanie zadania: http://mcservermanager.tk/help/

Opublikowano

Kolejna wersja 0.5.3:

• dodano główną ikonkę programu
  • zmieniono obramowanie okna z powrotem na systemowe
  • zmieniono ikonki w drzewie serwerów
  • zmieniono ikonki w menu „dodaj serwer”

Niestety, kiedy ustawiłem ikonkę, jako główną ikonkę programu (wyświetlaną np. na pulpicie), a nie tylko jako ikonkę głównego okna - 9 antywirusów na virustotal wykryło aplikację jako wirusa. Dlatego niestety aplikacja w eksploratorze plików będzie mieć nadal ikonkę domyślną.

Opublikowano

Bardzo dobry programik
Używam go do tworzenia moich paczek, by nie bawić się w żadne konsole :P
Leci + ;)

~ Skonfiguruję serwer, napiszę program - więcej informacji tutaj ~

Opublikowano

Ten projekt (o ile nic w nim nie ma :P) to dobra alternatywa dla początkujących i ewentualnie średnio-zaawansowanych twórców serwerów Minecraft. Jednakże dla osób, które chcą się zajmować tym na poważnie to tylko niepotrzebny badziew.

Oczywiście moja opinia była by tylko pustymi słowami, gdybym nie podał jakiejś alternatywy programów dla Windowsa (zakładając, że same serwery tworzymy na VPSie lub Dedyku):

- Program Bitvise SSH dla połączenia z konsolą SSH i menadżera plików SFTP (SFTP jest już wbudowane w SSH naszego VPSa i do tego tak samo szyfrowane, więc nie wiem czemu wiele osób instaluje dodatkowo nieszyfrowane FTP - F**K LOGIC!),

- Bitvise może korzystać z dowolnego edytora dla określonych plików, ale osobiście dla plików tekstowych polecam Notepad++ lub Bluefish,

- Opcjonalnie program SFTP Net Drive Free, gdy potrzebujemy podmontować zdalny system plików SFTP w Windowsie, na przykład by tworzyć projekty w Eclipse bezpośrednio na serwerze VPS,

- Dodatkowo na samym serwerze VPS polecam zainstalować jakiś menadżer graficzny dla baz danych via WWW, np. phpMyAdmin oraz menadżer do zarządzania serwerem via WWW, np. cPanel, aby jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę.

Zainstalowanie tych wszystkich rzeczy, które wymieniłem nie jest jakieś strasznie trudne nawet i dla początkujących, bo wystarczy przeczytać jeden czy dwa tutoriale. Wiadomo, że ktoś bardziej zaawansowany dada do tej listy jeszcze kilka rzeczy np. własny menadżer wersji Git (coś jak prywatny GitHub na swoim VPS) połączony z WWW i Eclipse, ale instalacja takich rozwiązań wymagać będzie już większej wiedzy niż tylko podstawowa.

P.S. Jeżeli ktoś miałby do tego jakieś pytania, np. jaki tutorial polecam dla danego programu to możecie napisać na PW ;)

Opublikowano

tragedia jakaś z tym nowym designem, po oczach wali i wygląda jak laurka sześciolatka.

okno wyboru dodaj serwer, zasłania mi możliwość włączenia serwera, na dodatek te napisy nachodzą na siebie, a czarnego motywu jak nie było tak nie ma, odradzam pobieranie.

CJkZp0J.png

Naprawdę, to ja w paincie już lepsze zrobię.

Bądź że człowiek, przepisz aplikacje na jave, a design zrób na wzór tego co jest w minecrafcie i wtedy będzie zadowalająco. : )

Na Javie program zabierałby 2x więcej zasobów komputera...

@topic planujesz podpiąć też bibliotekę GTK i napisać program pod linux'a? ;)

r9wfFzB.png

Opublikowano

Nie podepnę raczej pod inną bibliotekę graficzną.

Na mono działają też biblioteki .NET

Moja aplikacja działała by na Linuxie(przez mono), gdyby jeden z komponentów nie używał natywnych bibliotek Windowsa. Planuję zmodyfikować kod tego komponentu i aplikacja stanie się wieloplatformowa.

Opublikowano

Wieloplatformowa może już być dzięki programowi wine :D Ale żeby działała na linux musi mieć inne rozszerzenie albowiem jądro linux nie obsługuje tych bibliotek co windows i rozszerzenie .exe jest tu (na linux) tylko archiwum którego nie da się otworzyć ;) Więc potrzebne rozszerzenie przynajmniej .run a jeśli chodzi o instalacje to mile widziana forma repozytorium :D Lub samodzielnego ściągnięcia przez użytkownika tj plik z rozszerzeniem .deb dla jądra debiana (ubuntu, mint, debian itp.), zawierające paczki z plikami programu ;),

Myślę że zamiast C# lepiej użyć C++ ;) Po pierwsze składnia pozwala na lepsze alokowanie pamięci RAM, po drugie łatwiej można skompilować np pod GTK albo użyć GTK dla windows'a, linux'a i mac'a wtedy mamy olbrzymią wieloplatformowość.

r9wfFzB.png

Opublikowano

Nie podepnę raczej pod inną bibliotekę graficzną. Na mono działają też biblioteki .NET Moja aplikacja działała by na Linuxie(przez mono), gdyby jeden z komponentów nie używał natywnych bibliotek Windowsa. Planuję zmodyfikować kod tego komponentu i aplikacja stanie się wieloplatformowa.

Przynajmniej kolorystykę zmień na mniej "oczojebną", na przykład odcienie zielonego ;)

Program mi nie odpala :/ Wyłączam anty virusa włączam i nic się nie pokazuje

EDIT:

Virus Total nic nie wykrył?....

https://www.virustotal.com/pl/file/3f9596852306006857ca38040e7b6e5ebc057f807e4ddfec61479d787a653842/analysis/1433504052/

Taki tam nowy trojanik, kto by się przejmował skoro program za darmo? http://www.mincom.gov.az/media-en/news-2/details/7244

Opublikowano

@Diegool

Poczytaj trochę o mono http://www.mono-project.com/

Mono pozwala na uruchamianie na Linuxie programów (napisanych w C#) o rozszerzeniu .exe

@PolskiRiko

Bardzo dziwne...

Plik na skanie zamieszczony przeze mnie, gdzie virustotal nic nie wykrył ma identyczny hash jak na Twoim skanie. Zresztą współczynnik wykrycia 1/59 o niczym nie świadczy.

Podaj proszę wersję systemu Windows i wersję platformy .NET Framework.

Ewentualnie pobierz jeszcze raz.

@SlimaKCode

1. Generalnie program nie przyda się obecnie osobom zaawansowanym, między innymi z powodu braku połączenia SSH. Jest natomiast bardziej przydatny do zarządzania serwerem na współdzielonym hostingu.

2. Ty naprawdę ciągle myślisz, że w programie siedzi wirus? Ciekawe w jakim celu miałbym ciągle wypuszczać aktualizacje w takim razie... żeby wepchnąć użytkownikowi wirusa wystarczyłoby napisać jakiś banalny programik, a nie cały menedżer serwera. 

Jako łowca wirusów - zdekompiluj program (C# łatwo się dekompiluje) i poszukaj linijek, które mogłyby być potencjalnie niebezpieczne :P

EDIT:

Możliwość zmiany kolorystyki lub dodania własnej, będzie prawdopodobnie w kolejnej wersji.

Opublikowano

@Diegool

Poczytaj trochę o mono http://www.mono-project.com/

Mono pozwala na uruchamianie na Linuxie programów (napisanych w C#) o rozszerzeniu .exe

@PolskiRiko

Bardzo dziwne...

Plik na skanie zamieszczony przeze mnie, gdzie virustotal nic nie wykrył ma identyczny hash jak na Twoim skanie. Zresztą współczynnik wykrycia 1/59 o niczym nie świadczy.

Podaj proszę wersję systemu Windows i wersję platformy .NET Framework.

Ewentualnie pobierz jeszcze raz.

@SlimaKCode

1. Generalnie program nie przyda się obecnie osobom zaawansowanym, między innymi z powodu braku połączenia SSH. Jest natomiast bardziej przydatny do zarządzania serwerem na współdzielonym hostingu.

2. Ty naprawdę ciągle myślisz, że w programie siedzi wirus? Ciekawe w jakim celu miałbym ciągle wypuszczać aktualizacje w takim razie... żeby wepchnąć użytkownikowi wirusa wystarczyłoby napisać jakiś banalny programik, a nie cały menedżer serwera. 

Jako łowca wirusów - zdekompiluj program (C# łatwo się dekompiluje) i poszukaj linijek, które mogłyby być potencjalnie niebezpieczne :P

EDIT:

Możliwość zmiany kolorystyki lub dodania własnej, będzie prawdopodobnie w kolejnej wersji.

Jeżeli chcesz, żebym podał powody, dla których mogłeś dodać trojana do programu to prosta sprawa. Po pierwsze możesz wykradać dane dostępowe do różnych usług związanych z ty programem. Po drugie możesz generować BitCoiny na swoje konto w ramach działania serwerów. Po trzecie możesz sprawdzać jakich kto używa pluginów i wykradać ich konfiguracje oraz spolszczenia. I po czwarte trojan może działać nie tylko w ramach tego programu, ale infekować dosłownie wszystko w systemie, dlatego możesz stworzyć sobie małą armię komputerów zombiee do DDoSów czy wykradać jakiekolwiek prywatne informacje z dysków i pamięci przeglądarki ;) Potencjał takiego trojana jest nieograniczony :P

Opublikowano

@SlimaKCode

Z góry zakładasz, że zamknięty kod to na pewno wirus. Jednocześnie używasz pewnie Windowsa o zamkniętym kodzie...

Zastanów się tylko, po co miałbym przez półtora miesiąca pisać program z trojanem, jeśli mógłbym napisać jakiś banalny programik w jeden dzień i podpiąć do niego trojana.

Na szczęście antywirusy mają inne zdanie na temat programu, więc nie szukaj proszę dziury w całym.

1. Dane dostępowe? Po pierwszym włamaniu na konto drastycznie spadłoby zaufanie do programu.

2. Bitcoiny. Kompletnie odleciałeś! Poczytaj o trudności wydobycia i koparkach ASIC, to może zrozumiesz że wykopanych w ten sposób Bitcoinów nie starczyło by nawet na batonika. Zresztą możesz włączyć menedżer zadań i zobaczyć, że uruchamia to tylko zwykły proces Javy...

3. Konfiguracje i spolszczenia. Rzeczywiście bardzo cenne informacje... Nie mam co robić, tylko wykradać cudze spolszczenia pluginów.

4. Antywirus wykrył by raczej takie działanie. 

Wystarczy mi tej bezsensownej kłótni, jeśli chcesz jeszcze pisać o wirusach w tym temacie to popiszmy sobie na PW, żeby nie zaśmiecać wątku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...