Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gothic 5 - czy wyjdzie?

dawidex335

176 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wyjdzie gothic 5?

• Tak
      40
    • Nie
      83
    • Niemam zdania
      13
    • Wierzę że kiedyś wyjdzie.
      40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oni praw do Gothica nie sprzedawali a tylko "wyposażyczyli". A w dodatku PB zaczyna nową serię więc G5 kolejny raz nie ma prawa bytu.

Tak to prawda, "pożyczyli" prawa JoWodoowi na czas powstawania Arcanii. W rzeczywistości nigdy ich nie stracili, tak jak była mowa przed 2012/13 (gdy była sprawa kto ma prawa do Gothica, które PB wygrała).

• Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Wybacz za błąd ale słownik w telefonie. Teraz lepiej spekulować nad "Elex" niż męczyć temat G5.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Gothic skończył się na G2 Noc kruka, potem prawa do gry zostały sprzedane i nagle orkowie zaczeli zachowywać się jak rasa ludzka i nawet języki pojeli. Arcania to w ogóle porażka.

PB zaczął robić Risena i jak narazie śwetnie  im o idzie. :)

Odpowiedź: G5 nie będzie.

Kubuntu_userbar_by_Dude67.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cre3d nie wiem czy czytasz dokładnie posty lub czy w ogóle je czytasz ale powinieneś wiedzieć, że PB nigdy nie sprzedało praw do Gothic'a a tylko wydzierżawiło na dany okres czasu oraz że Gothic 3 był tworzony przez PB.

Opublikowano

Gothic skończył się na G2 Noc kruka, potem prawa do gry zostały sprzedane i nagle orkowie zaczeli zachowywać się jak rasa ludzka i nawet języki pojeli. Arcania to w ogóle porażka.

Piranie powiedziały, że nie uznają Gothiców od Zmierzchu Bogów.

CdJ7h.gif

Opublikowano

Gothic 5 nie wyjdzie i niech ręka twórców drży przy próbie pisania kodu!

Dla mnie seria Gothic skończyła się na Gothic 2 : NK.

Jedynka fajny klimat i dwójka tak samo.

"Jestem wybrańcem Innosa!"

Trójkę spieprzyli i takie jest moje zdanie... 

Jak już by chcieli odnowić serię to nie od Gothic 5, tylko od Gothic 3.

Maruusek.png

Opublikowano

Gothic 5 nie wyjdzie i niech ręka twórców drży przy próbie pisania kodu!

Dla mnie seria Gothic skończyła się na Gothic 2 : NK.

Jedynka fajny klimat i dwójka tak samo.

"Jestem wybrańcem Innosa!"

Trójkę spieprzyli i takie jest moje zdanie... 

Jak już by chcieli odnowić serię to nie od Gothic 5, tylko od Gothic 3.

Według mnie to jedynka była najgorsza, dwójka i trójka były całkiem dobre a Arcanii nie zaliczam do Gothiców (mimo tego spodobała mi się, bo przeszedłem ją z nudów 5 razy).

Co do tego czy G5 wyjdzie to wątpię. Prędzej spodziewał bym się drugiej części Arcanii bez "Gothic 5" w nazwie.

Opublikowano

Już pisałem o Elex więc nie wiem po co kolejny raz o tym wspominasz. Ale dobra nie ważne przynajmniej nie jesteś kolejna osobą, która pisze że G5 nie wyjdzie bo to już każdy wie od dawna.

Opublikowano

­

Już pisałem o Elex więc nie wiem po co kolejny raz o tym wspominasz. Ale dobra nie ważne przynajmniej nie jesteś kolejna osobą, która pisze że G5 nie wyjdzie bo to już każdy wie od dawna.

Nigdy nie mów nigdy.

Gothic 5 może wyjść dopiero za parę lat.

Teraz się muszę skupić nad Elex.

Ja tam wierzę, że jeszcze będzie kontynuacja bezimiennego, lecz oby to nie było na zasadzie 4...

­"Posiadasz duszę, więc nienawidzisz."

Opublikowano

Właśnie dodałem nową odpowiedź do ankiety. 'Wierzę że kiedyś wyjdzie.'

Jeśli w poście masz do mnie sprawę dodaj @dawidex335

Opublikowano

­

Nigdy nie mów nigdy.

Gothic 5 może wyjść dopiero za parę lat.

Teraz się muszę skupić nad Elex.

Ja tam wierzę, że jeszcze będzie kontynuacja bezimiennego, lecz oby to nie było na zasadzie 4...

No dobrze ale dlaczego dalej spekulować nad czymś co już dawno oświadczyli sami twórcy ?

Nie będzie, PB już powiedziało czemu dalsza dyskusja jest bezsensu. Gdyby PB miało zamiar kontynuować serię Gothic to nie tworzyło by kolejnej serii.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wydaję mi się że "Gothic" już nigdy nie wróci.

Cóż gdyby wrócił, było by pięknie; zawsze można wierzyć :)

"Świat nie jest taki okrutny jak Ci się wydaje"

♥ Night Raid ♥ / The Global Elite \ ♥ Night Raid ♥

Opublikowano

Twórcy całej sagi Gothica, pewnie nie chcą się przyznawać do Gothica 4, dlatego wydają coś zupełnie nowego. Ciekawi mnie jednak, jaki będzie ten Elex, czy jakoś będzie przypominać Gothica, a może będzie coś w ogóle nowego ? :D

k4L2ZMS.png

Opublikowano

Elex na być niby w klimatach postapo i być bardziej Gothic'owy niż Risen przyjemnej tak sami powiedzieli. Mnie irytuje tylko jedno zrobili dobre gry dawno temu a oni wciąż jadą na tej sławie dodając do każdej nowej serii dopiskę, że zawiera w sobie cząstkę Gothic'a, ludzie ile można ?

Powoli to się zaczyna robić żałosne. Na początku mówią że nie stworzą G5 bo mamy za duże wymagania ale przy każdej kolejnej serii lub grze dopisują Gothic'a tak jakby to w cale miało nie podwyższać naszych wymagań. Gothic'a nie da się już uratować, ponieważ w tej serii najważniejszy był klimat, który składał się również z oprawy audiowizualnej a nie tylko fabuły a to jest bardzo ciężko osiągnąć z dzisiejszą grafiką. Te gry są reliktem przeszłości gdy jeszcze tworzono je z innym pojęciem a nie jak dziś bywa chęcią zysku. Moim zdaniem PB powinno się wziąć za stworzenie urządzenia wymazującego pamięć bo chętnie bym kolejny raz przeszedł G1 nic o nim nie wiedząc i odkrywając go od zera.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cały mój post poza kilkoma pierwszymi zdaniami odnosił się do trójki, którą właśnie przechodzę po raz trzeci. System walki z pierwszych Gothiców był najlepszy jaki kiedykolwiek widziałem w RPGach (no może poza Dragon Age'em, ale to zupełnie inny podgatunek), choć miał parę niedoskonałości.

Jeszcze raz podkreślę, że przez cały czas mówiłem o trzeciej części. Myślę, że wyjaśniłem czemu ona nie jest wcale "nudną" i "niezachwycającą" grą i jest świetną kontynuacją dwójki.

EDIT: Och, zapomniałem o kwestii Arcanii. Tytuł brzmi "Arcania: the gothic tales", więc jest to gra o tytule "Arcania". Podtytuł "the gothic tales" można zinterpretować jako opowieści z (świata) Gothica. Opowieści nie muszą być prawdziwymi, lore'owymi wydarzeniami.

Na pudełku od arcanii bardzo wyraźnie pisze Arcania:Gothic 4

Opublikowano

Tak to prawda ale teraz to tylko Arcania bo prawa powróciły do PB co nie zmienia faktu, że G5 nie będzie bo sama Pirania zlała tą serię i tworzy kolejne gry, które reklamują jako spadkobierców Gothic'a. Teraz ich zachowanie jest po prostu żałosne.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam nadzieję, że nie wyjdzie. Po odsunięciu Piranha Bytes od kontynuacji wydarzeń po Gothicu 3 nowi twórcy zeszmacili Zmierz Bogów, Gothic 4. Po wydarzeniach z 3 gdyby Piranha Bytes kontynuowała serię to Gothic 4 byłby na pewno o wiele lepszy i znakomitym zakończeniem serii. Mieli chłopy głowę do tych trzech części.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...