Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gothic 5 - czy wyjdzie?

dawidex335

176 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wyjdzie gothic 5?

• Tak
      40
    • Nie
      83
    • Niemam zdania
      13
    • Wierzę że kiedyś wyjdzie.
      40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak myślicie czy wyjdzie gothic5? A może coś o tym wiecie? Podzielcie się swoim zdaniem o Gothicu5.

Jeśli w poście masz do mnie sprawę dodaj @dawidex335

• Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Moim zdaniem Gothic 5 nie zostanie stworzony ponieważ wyczytałem w internecie wzmianke że producent miał wydać jedną z gier: Gothic 5 lub Risen 3. Z tego wniosek że wyszedł Risen 3 więc o Gothicu 5 można raczej zapomnieć

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A czy czasem twórcy nie mówili, że nie stworzą kolejnej części ponieważ nie podołają wymaganią graczy ?

A tak w ogóle ile można wciąż o tym samym, nie stworzą i tyle chyba że im kasy zacznie brakować i odwalą tak jak EA z BF4.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Moim zdaniem, G 5 nie zawita na naszych ekranach.
Dlaczego?
Dlatego iż nie sądzę żeby chciało, się im ciągnąć dalej te serie... Gothic upadło na III , tak więc scenariusz w 5 to będzie jakiś żart.

Opublikowano

Moim zdaniem, G 5 nie zawita na naszych ekranach.

Dlaczego?

Dlatego iż nie sądzę żeby chciało, się im ciągnąć dalej te serie... Gothic upadło na III , tak więc scenariusz w 5 to będzie jakiś żart.

Potwierdzam ponownie. Wydaje mi się, że nie mają co wymyślić i tworzyć w dalszych etapach gry, bo żywnie wszystkiego użyli w starszych seriach.

Opublikowano

Potwierdzam ponownie. Wydaje mi się, że nie mają co wymyślić i tworzyć w dalszych etapach gry, bo żywnie wszystkiego użyli w starszych seriach.

@Scientist. Gdyby skasować 4 to może by coś było. Jedyne widzę coś jakby zmienili historie pod koniec 1 lub 2. Np. Co by się stało, gdyby śniący został wygnany a bariera nie znikła. Lub jakby zostać na khorinis. Jednak, niestety już nie będzie tego klimatu ,,od zera do niszczyciela". Może, ,,Gothic II: Wrzód powraca" - dodatek (xD). Jednak jak pisałeś, wszystkie ciekawe pomysły zaprzepaścił. Arcania, gdyby ją zrobić trochę inaczej, byłoby nawet nawet. 

yiWCsl1.png
Opublikowano

Nie da się przewidzieć przyszłości. Jak wyjdzie to wyjdzie. To zależy od wielu czynników. Dlatego zaznaczam nie mam zdania.

8902314106109971000808.jpeg
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Widze ze dawno temat nie byl odswiezany, wiec moge cos na ten temat napisac. Plotki sa takie, ze piranha bytes odzyskala prawa do gothica (hurrray) dlatego 5 powstanie (czego potwierdzeniem moze byc masa kwestii w risenie 3, ktore spotykamy w poprzednich czesciach gothica)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Nie rozumiem o co niektórym chodzi. Gothic to bardzo dobra seria i nie została w żaden sposób zniszczona. Czwórka to Arcania, nie Gothic. Nie chce mi się grzebać w Internecie, ale z tego co pamiętam w jakimś wydaniu usunęli już nawet frazę "the Gothic tales" z tytułu. Piranie zrobili piękną trylogię. Tak, trylogię. Ta gra od początku - no, może nie tak do końca od początku - była pisana pod trzytomową (pudełkową?) opowieść i im to się udało. Trójka to bardzo dobra, klimatyczna i piękna kontynuacja przygód Bezimiennego. Wiele osób się do niej zraziło przez wysokie wymagania sprzętowe, ale przecież obecnie to nie jest już problem. Wszystkim hejtującym zakończenie trylogii polecam odpalić grę jeszcze raz, razem z community patchem 1.75 (tak, to nie jest patch PB, ale przecież największą zaletą Gothica jest świetne community).

Dla tych, którzy mnie posłuchają parę rad. Gothic faktycznie ma trochę wad. System walki jest jaki jest - niegrywalny. Z tego powodu grać w Gothica należy łucznikiem bądź magiem (mag jest fajniejszy, ale to klasa dla ludzi przechodzących tę grę po raz enty). Trójka została "uTESowiona". Musicie zrobić mały rekonesans, powypytywać NPCtów o to co się dzieję w świecie i postawić sobie jakiś cel. Możecie zająć się poszukiwaniem Ognistych Pucharów by zwrócić paladynom magię, poszukać Xardasa, odbić Myrtanę z rąk orków, odkryć czego orkowie szukają na pustyni, jest tego jeszcze o wiele więcej. 

Co do pytania: nie, nie chciałbym. Ta seria jest już zakończona, a PB wyszło z formy. Wolałbym remake graficzny pierwszego Gothica, lub jakiś prequel (wątpię by to drugie wyszło na dobrą grę nawet jeśli prace nad nią dano by Redom). 

Opublikowano

Przykro mi leevakk ale mylisz się mówiąc, że Arcania nie jest kontynuacją Gothic'a skoro sama nazwa gry nosi nazwę Arcania: Gothic 4 a tak w ogóle to coś zacytuję ,,Arcania: Gothic 4 to czwarta odsłona legendarnego cyklu komputerowych gier role-playing Gothic.". Drugą kwestią jest to co napisałeś o systemie walki i o ile dobrze zrozumiałem tyczy się to 1 oraz 2, tak ? (Jeżeli się mylę możesz to pominąć) Moim zdaniem tamten system walki był bardzo dobry a szczególnie walka bronią białą, która była bardzo rozbudowana. Niestety tego samego nie mogę powiedzieć o części trzeciej, która w ogóle mnie nie zachwyciła niczym, gra nudziła mnie strasznie a system walki irytował tak bardzo, że teraz myślę jakim cudem wytrzymałem ją przejść, twarze postaci to już jest czysta kpina krótko mówiąc. Zgadzam się z tobą, że seria powinna być zostawiona w spokoju bo bądźmy szczerzy te czasy, w których takie gry tworzono mineły i teraz twórcy kierują się innymi priorytetami tworząc nowe produkcje, chyba nikt nie chciałby aby ta seria została zniszczona doszczętnie. To jest tylko moje zdanie i rozumiem, że możesz się z nim nie zgodzić tak jak ja nie zgodziłem się z twoim.

Opublikowano

Cały mój post poza kilkoma pierwszymi zdaniami odnosił się do trójki, którą właśnie przechodzę po raz trzeci. System walki z pierwszych Gothiców był najlepszy jaki kiedykolwiek widziałem w RPGach (no może poza Dragon Age'em, ale to zupełnie inny podgatunek), choć miał parę niedoskonałości.

Jeszcze raz podkreślę, że przez cały czas mówiłem o trzeciej części. Myślę, że wyjaśniłem czemu ona nie jest wcale "nudną" i "niezachwycającą" grą i jest świetną kontynuacją dwójki.

EDIT: Och, zapomniałem o kwestii Arcanii. Tytuł brzmi "Arcania: the gothic tales", więc jest to gra o tytule "Arcania". Podtytuł "the gothic tales" można zinterpretować jako opowieści z (świata) Gothica. Opowieści nie muszą być prawdziwymi, lore'owymi wydarzeniami.

Opublikowano

Tak, Gothic 3 był kiepski. I jak zgaduje też z powodu producenta, tak jak z g2. Jak dobrze pamiętam, Gothic 1 miał doczekać się dodatku. No, ale niestety, jo-drewno chciało kontynuacji. Gothic 3, jednak był dobrą grą jednak nie tak dobrą jak poprzednie odsłony, a Zmierzch Bugów to porażka. Tak jak pisał @harcok66 teraz są inne priorytety i Gothic 5 nie będzie taki sam jak poprzednie części. Grafika w Gothic'u (głównie w 2) też jest bardzo dobra, gdyby trosze poszperać przy modelach to mogłaby się równać z skyrim'em, a system walki był najlepszy jaki napotkałem. Wracając do Arcanii to @1361622928-U485574.pngleevakk , jest to CZWARTA cześć. Jest tylko inny bohater, jednak świat i ludzie są tacy sami.

yiWCsl1.png
Opublikowano

Tak, Gothic 3 był kiepski. I jak zgaduje też z powodu producenta, tak jak z g2. Jak dobrze pamiętam, Gothic 1 miał doczekać się dodatku. No, ale niestety, jo-drewno chciało kontynuacji. Gothic 3, jednak był dobrą grą jednak nie tak dobrą jak poprzednie odsłony, a Zmierzch Bugów to porażka. Tak jak pisał @harcok66 teraz są inne priorytety i Gothic 5 nie będzie taki sam jak poprzednie części. Grafika w Gothic'u (głównie w 2) też jest bardzo dobra, gdyby trosze poszperać przy modelach to mogłaby się równać z skyrim'em, a system walki był najlepszy jaki napotkałem. Wracając do Arcanii to @1361622928-U485574.pngleevakk , jest to CZWARTA cześć. Jest tylko inny bohater, jednak świat i ludzie są tacy sami.

prawda jest taka. Gothic 2 (+NK) > Gothic 3 = Gothic 1

Gothic 3 jest całkiem grywalny, co prawda zmienia trylogię o 90* ale...

Arcania to całkowita porażka, liniowa fabuła, odejście od sandboxu i zjebanie wszystkiego pokolei. Grafika w gothic 3 na modach i ultra ustawieniach nadal nie doścignie do skyrimowej. W gothicu 1 był chyba najgorszy możliwy system walki, broń biała była agrywalna, a w gothicu 2 nk przechodzenie gry magiem to sado maso. Smoki mają odp. na magię, w jarkendarze jest od cholery grupek po 6/7 mobów i wystarczy mały błąd, by zginąć. Gothic 3 ma dobrą fabułę, duży świat, a z patchami i  QP i CM gra ma inny klimat. Dodano tarcze, ciekawy system gildii i masę smaczków :)

graphic.png

Opublikowano

Arcania to całkowita porażka, liniowa fabuła, odejście od sandboxu i zjebanie wszystkiego pokolei. Grafika w gothic 3 na modach i ultra ustawieniach nadal nie doścignie do skyrimowej. W gothicu 1 był chyba najgorszy możliwy system walki, broń biała była agrywalna, a w gothicu 2 nk przechodzenie gry magiem to sado maso. Smoki mają odp. na magię, w jarkendarze jest od cholery grupek po 6/7 mobów i wystarczy mały błąd, by zginąć. Gothic 3 ma dobrą fabułę, duży świat, a z patchami i  QP i CM gra ma inny klimat. Dodano tarcze, ciekawy system gildii i masę smaczków :)

W Gothic'u 1 był dobry, tylko wystarczyło go ogarnąć. Ja jak go ogarnąłem nawalałem różne combo(A,D,S,W,D,A (Coś w tym stylu) i wróg nawet nie mógł mnie uderzyć. Co do Arcani to się zgodzie na 100%, ale co do g1 to nie. A w G2 Mag jest TYLKO DLA OSÓB DOŚWIADCZONYCH. I nim można łatwo rozwalić smoka, wystarczy respnąć trochę stworków i nawalać z mieczyka(tak wiem, ale po to się dla maga robi co najmniej ~90 siły i 30% h1)

yiWCsl1.png
Opublikowano

Arcania Gothic jako gra była bardzo fajna, lecz to nie był już Gothic.

Co do 5 części - szczerze wątpie. Nawet jakby wyszedł to pewnie znowu zostałby zje**** po całości.

Gothic 3 nie dorównuje grafice Skyrim'owi bo Gothic 3 jest bodajże z 2006 roku, a Skyrim z 2011 = 5 lat różnicy. Wierz mi jakby studio wydało Gothica w 2011 śmiało mógłby konkurować z Skyrim'em do najlepszego RPG'a 2011 roku :)

Opublikowano

Czy tylko ja uważam, że grafika w Gothicu jest lepsza od skyrimowskiej? Jak ostatnio grałem w TESV to na 2K teksturach, ale jak sobie przypomnę grę (na ultra) to była bardzo zbliżona do Gothica 3. Jest tylko jedna sprawa: to są zupełnie inne szkoły. Gothic 3 poszedł w zupełnie inną stronę robiąc grę piękniejszą zamiast - jak w Skyrimie - mroczniejszą. TESV wybrał grafikę idealnie pasującą do dark fantasy. Gdyby PB zrobili tak samo to gra wyglądałaby jak pierwszy Wiedźmin (te gry są z tego samego roku). Pastelowa grafika pasująca bardziej pod high fantasy, a nie Gothica wygląda o wiele lepiej od zimnej i mrocznej przy takim samym zużyciu kart graficznych.

//

Wspominaliście Arcanię i Zmierzch Bogów. Dlaczego? Te gry nie miały nic do oryginalnej trylogii. Bezi był JEDYNYM człowiekiem z wolną wolą na świecie. Resztą kontrolowali bogowie. Zabijając bogów Bezi zakończył wojny niszcząc podziały między ludźmi (i orkami). Wojna nie mogła mieć miejsca. To nie jest nasz świat. Wojny w Gothicu był spowodowane TYLKO I WYŁĄCZNIE sprzeczkami bóstw. W takim razie fabułę ZB można wyrzucić do kosza razem z fabułą czwórki.

DALEJ!

ZB i ATGT były robione przez inne studio. Z założenia Gothic miał być trylogią. 

DALEJ!

Dlaczego nie możecie uznać TYLKO ORYGINALNEJ FABUŁY jako prawdziwej? Gracze GTA wyrzucili fabułę GTA, GTA 2 i GTA London do oddzielnego uniwersum tylko dlatego, że były w 2D. Ja tak samo zrobiłem grami autorstwa PB. Myślałem, że to oczywiste.

EDIT: już to setny raz poprawiam, bo ciągle jakieś błędy ortograficzne i missclicki. Jak ja pisałem tego posta?

Opublikowano

G5 nie wyjdzie i może niech tak pozostanie. Ostatnim dobryrm Gothickiem był G3, a najlepszym G2+NK.

1583214294267341314985.png

by

Ziółko.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatnim dobryrm Gothickiem był G3, a najlepszym G2+NK.

Nie wiem jak fan Gothica może nazywać G3 DOBRYM Gothiciem - seria skończyła się na Nocy Kruka bo trójka to gniot.

a co do tematu - nie sądzę że zostanie wydany gothic 5 - Piranha odpuściła sobie gothica po 3 potem była Arcania, pseudo spadkobierca serii po Risenach. Można oczekiwać reedycji w wersji HD jedynki i dwójki ale w towątpię bo seria ma straych twardych graczy którym może się ni spodobać poprawianie ich zdaniem ideału, chociaż ja bym nie pogardził wersją HD z jakimis fajnymi kinowymi cutscenkami, nowymi animacjami bez zbytniego wnikania w rozgrywkę

Opublikowano

Gothic I oraz II część były idealne dobrany klimat oraz fabuła,więc gra była zajedwabista,ale kolejne części zmiana grafiki silniku gry oraz fabuły spowodowały że gothic stracił to coś w 3 części a o arcani nie wspomnę bo to już totalna klęska,zadziwia mnie to że firma robiąca gothic 3 oraz 4,nie myślała o tym że robiąc tak wyrzucają kasę tylko w błoto,a co do tematu moim zdaniem odnośnie Gothic 5 mam nadzieję że nie wyjdzie a nawet jeśli nie miałbym zamiaru tego już kupować zawiodłem się na Gothic 3 bo go kupiłem niestety,ale bynajmniej było to dla mnie przestrogą aby nie kupować Arcani.
Jedynie na co możecie czekać to na mody do gothic 1/2 duże modyfikację takie jak Złote wrota,albo i czekać na moda  o ile wyjdzie dzieje khorinis,jedynie ostatnia nadzieja w moderach bo na firmę co produkuje gothic-a nie ma co liczyć ale jeśli się wysilą to kasę w błoto wyrzucą bo jeśli już  ludzie na 3 część narzekali na 4 narzekali to niewielu się znajdzie co kupi 5 część tej gry,a nawet jeśli to już nie zarobią tyle co za kupno na premierze 1,2 i 3 części

0f836d5c65f1a4b0gen.png

Sygnatura by xDefQonOnex | Zakaz kopiowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...