Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Quann

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

5430614039633751154378.jpg

ISTNIEJEMY OD TRZECH LAT

JESTEŚMY NIEZAWODNI

IP: s54.mineserv.eu:22008

NAJLEPSZY POLSKI SERWER RPG

NIE POSIADAMY AUTORSKIEJ MAPY ANI AUTORSKICH PLUGINÓW

ZEBRALIŚMY TO CO NAJLEPSZE I POŁĄCZYLI W CAŁOŚĆ

DLA GRACZY, KTÓRZY MAJĄ DOŚĆ ZWYKŁEGO MINECRAFTA

AVERNUS

Miłości Moja,

Powiedz mi co robić gdy cały znany świat legł w gruzach? Kim są wszyscy ci władcy, szubrawcy i przyjaciele w obliczu takiej potęgi jaką jest śmierć? Prawie nikt się nie ostał, a całe Avernus pogrążyła się w ogniu. Echa kataklizmu dotarły nawet tutaj. Rozpaczliwy krzyk milionów; przerażeni, niepewni, zdezorientowani umierali. Powiedz mi, dlaczego?

Nie ma już Cesarstwa. Od teraz każdy świat, uwolniony od władzy Imperatora, dostał szansę, szansę okupioną krwią największych umysłów całego znanego uniwersum, szansę na napisanie własnej historii. Zwykli chłopi nie odróżnią tego dnia, od innych. Ich życie toczy się według utartych schematów i przyzwyczajeń, a umysły zajęte codziennymi troskami, nie pozwolą wyczuć śmierci i żalu, unoszących się w powietrzu. Nawet Ci marni królewicze tego świata, którym czas zlatuje wyłącznie na zabawie i  harcach, nie spostrzegą czarnych motyli, które zasłonią słońce.

Żal mi wiedzy, tak bardzo będzie mi brakować tych wszystkich ksiąg i zawartej w nich potęgi, wszystko przepadło. Odkrycia, na które tysiące ludzkich istnień zostało poświęconych. Magia, zdolna przenosić góry. Obeliski, pałace, cudy architektury. – Kolejne ofiary ludzkiej zachłanności. Nie wiem dlaczego nadeszła zagłada. Mogę się jedynie domyślać, że siła, którą z takim zapałem staraliśmy się zmusić do posłuszeństwa, w końcu  wymknęła się nam z rąk.

Imperator odszedł pomiędzy Bogów. My też musimy odejść, wiesz to równie dobrze jak ja. Ci którzy pozostaną powinni do wszystkiego dotrzeć sami, inaczej podzielą nasz los. Chciałbym, nim pogrążę się w cieniu, jeszcze raz Cię pocałować. Poczuć smak twoich warg i zatracić się w nim zupełnie. Przeklinam wszelkie potęgi za ten parszywy koniec. Niechciane, gorzkie łzy wypełniają me serce, na myśl o wiecznej ciemności, która nas pochłonie. Kiedy przeczytasz ten list, nie zwlekaj, dołącz do mnie w zaświatach, najdroższa.

Na zawsze Twój, Varro

*          *          *

Żyjecie na gruzach przeszłości nie pamiętając o swoim dziedzictwie. Wertujecie pokruszone manuskrypty wspominając chwałę przodków, lecz nie macie odwagi podążyć ich śladem. Toczycie nic nie znaczące wojny o rzeczy, które przeminą z waszym pokoleniem. Uprawiacie kuglarskie sztuczki, zachłystując się okruchami starożytnej wiedzy. Jesteście jak osierocone dzieci, lękające się dorosnąć.

Ja zaś wkroczyłem na drogę, z którego zeszliśmy dawno temu i z podniesioną głową podążam za cieniami naszych ojców. Pragnę walczyć o rzeczy nieprzemijające, dzięki którym moje imię będzie zapamiętane na wieki. Pragnę przywrócić magii jej dawny, blask oraz obalić samozwańczych bogów. Mam zamiar zostać Imperatorem i odbudować Cesarstwo. Kto chce, niech pójdzie za mną.

— pierwszy Imperator Świętego Cesarstwa

Pół tysiąca lat minęło od czasu, gdy magiczny kataklizm unicestwił stare Cesarstwo, zamykając międzywymiarowe portale łączące jego światy. Dawni bogowie odeszli, dawna wiedza została zapomniana a linia cesarskich spadkobierców wygasła. Dziesiątki suwerennych władców panują nad Podzielonymi Ziemiami, walcząc ze sobą, zawiązując i zrywając sojusze. Będący na ich służbie uczeni starają się na nowo odkryć tajniki prastarej magii, a poszukiwacze przygód przetrząsają zakurzone krypty i grobowce w poszukiwaniu starożytnych artefaktów... Zbliża się jednak kres Wieków Ciemnych i nadchodzi świt nowej epoki. Na polach bitew pojawia się broń palna, prasa drukarska zastępuje skryptoria a pełnomorskie żaglowce docierają do najdalszych krańców świata.

Kim chcesz być? Spokojnym kupcem, którego jedynym zmartwieniem będą rosnące podatki? Wyrachowanym najemnikiem, oferującym swoje usługi każdemu kto dobrze zapłaci? Uczonym magiem, prowadzącym w zaciszu swej wieży badania niezrozumiałe dla zwykłych śmiertelników? Zręcznym złodziejem, prostym rolnikiem.... Królem? A może zuchwale marzysz o tym, by ogłosić się Imperatorem i zjednoczyć świat pod jednym berłem?

*    *    *

Avernus to elitarny serwer dający graczom szeroki asortyment niesamowitych możliwości. Kilkuletnie doświadczenie pozwoliło nam stworzyć rzeczywistość, która opierając się na standardowym silniku stworzonym przez Mojang oraz starannie dobranych modyfikacjach równocześnie w pełni odzwierciedla specyficzne realia Fantasy, nawiązując klimatem do takich gier jak seria Gothic czy The Elder Scrolls. Sprzyja temu dodanie wielu nowych elementów gry, wśród których znajdziesz między innymi system magii oparty na żywiołach, prawdziwe okręty, oswojone smoki, stylowe meble, nowe rośliny oraz stwory. Prócz tego niewątpliwym atutem serwera jest zaawansowana ekonomia, oparta na systemie profesji oraz zamkniętym obiegu pieniądza a także rozbudowany system polityki, pozwalający powoływać do istnienia zarówno wioski i miasta jak i całe państwa. Naszą wizytówką jest dbałość o szczegóły (piękna, ręcznie wykonana mapa oraz realistyczne budowle), spójna wizja świata (fabuła) oraz dbanie o porządek (selekcja graczy).

3320214039633761154378.png
broń palna - uzbrojenie na miarę epoki renesansu

6173114039633761154378.png
niezwykłe artefakty z czasów starożytnych

9599814039633771154378.png
przyroda która cieszy oko, podczas wędrówek po świecie

8489114039633781154378.png
miasto cesarskie - tutaj rozpoczniesz swoją przygodę

2787614039633781154378.png
antyczne monolity - miejsce gromadzenia magicznej energii

5961714039633791154378.png
port cesarskiego miasta

6848414039633791154378.png
realistyczna, ręcznie wykonana mapa świata

http://cdn.craftbanner.com/660/&ip=s54.mineserv.eu&port=22008&title=Avernus:%20Renaissance%20RPG&texture=photo/image.png

image.png

[img]http://cdn.craftbanner.com/660/&ip=s54.mineserv.eu&port=22008&title=Avernus:%20Renaissance%20RPG&texture=photo/image.png[/img]

AVERNUS MINECRAFT RPG - SZUKAJ NAS W GOOGLE

28kht7s.png

• Odpowiedzi 296
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

jakis link do strony? dodanie do wl? zadne info nie jest napisane
tylko  AVERNUS MINECRAFT RPG - SZUKAJ NAS W GOOGLE

Ok znalazlem linka biore sie do ogarniania reszty :D

Opublikowano

Tutaj nie można podawać linków.

jak nie mozna ile razy widzialem serwer w ktorym linki do paczki byly

Opublikowano

Serwer totalnie nie ogarnaity brak zasad o niczym sie dowiedziec niemozna admin to 2/10 pomocny
Pozdro dla serwa spolczuje gracza !

Opublikowano

@up:

Ten gracz nie zarejestrował się, a więc nie otrzymał na maila kompletu poradnika oraz plakatu z drzewkiem rozwoju kariery. Równocześnie domagał się elementarnego wyjaśnienia wszystkich zasad panujących na serwerze, nie racząc nawet sprawdzić kilku książek, które dostaje się w ekwipunku. Ponadto nie przestrzestrzegał regulaminu wielokrotnie, z premedytacją używając niewłaściwego słownictwa. Skutkiem jest permanentny ban.

Witamy na Avernusie.

28kht7s.png

Opublikowano

Serwer naprawdę wspaniały niestety czytałem książki (wszystkie) I wpisałem /t add bertif/Berif I wyskoczyło że nie mam permissions czy coś zrobiłem źle ? niestety muszę się tutaj zapytać ponieważ nikt nie serwerze nie chciał pomóc. Ale tak to serwer naprawdę Polecam ;)

Opublikowano

/t join Bertif powinieneś wpisać :)

Co do braku zasad: przeciez jest dokładnie na odwrót, jest ich aż za dużo :) trzeba po prostu przeczytać wszystkie poradniki. Ja wiem ze to z godzina czytania - wlasnie tak mozna poznać wartościowego gracza - przeczyta wszystko.

Opublikowano

WERSJA ROBOCZA PODRĘCZNIKA GRACZA

Byłem tam, w ostatnich godzinach świata, kiedy lądy zapadały się w otchłań, a niebo zapłonęło ogniem. Widziałem Imperatora, który trwał bez lęku na swoim tronie, do końca wydając rozkazy. Jego spokojny, mocny głos unosił się ponad łoskotem pękających ścian, gdy nakazywał uczonym wynosić z biblioteki tysiącletnie księgi oraz pergaminy. Właśnie wtedy wysłał najwyższych  kapłanów do świątyni z poleceniem, aby utrzymali portale otwarte tak długo, jak to możliwe. Mówiło się wtedy, że nie dbał o ludzi. Że sterty zakurzonych tomów są dla niego ważniejsze niż życie poddanych. Ja wiedziałem jednak, że dusza Cesarstwa była właśnie tam, w opustoszałych kryptach archiwów, nie zaś pośród oszalałego motłochu na płonących ulicach.

Duma oraz poczucie obowiązku nie pozwalały mi opuścić Wielkiej Sali, chociaż kolumny z alabastru i białego marmuru rozsypywały się w gruzy, grzebiąc pod sobą kolejne ofiary. Senatorzy i arystokraci rozpierzchli się w panice, a kiedy przed tronem pozostała już tylko niewzruszona cesarska gwardia, Imperator przywołał mnie do siebie. Zdjął ze swych skroni koronę Wszystkich Światów, po czym przekazując mi polecił, abym zabrał ją w miejsce, gdzie będzie bezpieczna. Ukryta przed tymi, którzy nie są jej godni, czeka teraz na kogoś, kto odbuduje Cesarstwo i przywróci mu dawną chwałę.

Witaj na Avernusie.

Zdecydowałeś się wejść na serwer RP.  Zanim jednak zaczniesz zabawę, dobrze by było, gdybyś przeczytał ten poradnik, który ułatwi Ci życie, a nam zaoszczędzi trochę czasu na kolejne tłumaczenie co, jak i dlaczego.

Avernus to średniowieczny świat fantasy, oparty o silnik Minecraft. I tu podobieństwa między Avernusem a innym serwerem Minecraft się kończą. Sensem gry w Minecraft jest budowanie i zabijanie innych graczy. U nas obydwa te aspekty są odwrócone do góry nogami. Nie znaczy to ze nie możesz budować, czy zabijać, jednak musisz wiedzieć gdzie i jak to robić.

Budować możesz jedynie w swoim mieście na swojej działce, zabijać możesz jedynie, gdy masz ku temu powód. Bezpodstawne zabijanie innych doprowadzi do tego, ze wszyscy będą Cię ścigać, lub administracja zablokuje Twoje konto. Każdej akcji towarzyszy reakcja - musisz zapamiętać ta zasadę, jeśli chcesz się z nami dobrze bawić. Nie znajdziesz u nas ułatwień, wręcz przeciwnie. Możesz porównać Avernusa do popularnego RPGa Skyrim, ale zrobionego na silniku Minecraft. Jeśli wiec odejdziesz zbyt daleko bez jedzenia - umrzesz z głodu, jeśli kogoś zwyzywasz, ten nie sprzeda Ci materiałów do budowy Twojego domu - ot takie proste zasady, jak w życiu. Ponadto, próżno u nas szukać teleportów, warpów i innych „szybkich podróży” czy, równoległych wymiarów. Nie ma netheru, nie ma endu. Jest jeden prosty świat, po którym poruszasz się pieszo bądź promem. Za prom musisz zapłacić i zazwyczaj łączy on większe miasta. Czasem uda Ci się znaleźć konia lub osła. Podobno (choć to tylko plotki) widywano smoczych jeźdźców. Co do porozumiewania się, masz do dyspozycji trzy kanały: Kanał lokalny (/lc) Słyszą Cię wszyscy w promieniu 50 metrów, kanał miejski (/tc) o nieograniczonym zasięgu, jednak słyszą Cię tylko Ci, którzy przynależą do tego samego miasta co Ty, oraz kanał narodowy (/nc) o nieograniczonym zasięgu, gdzie słyszą cię ci, którzy przynależą do tego samego państwa co Ty. Abyś na początku swej przygody mógł zlokalizować się w naszym świecie, wejdź na stronę gdzie znajduje się dynamiczna mapa naszego świata. Będziesz na niej zaznaczony jak tylko się zalogujesz.

Aby wiedzieć jak postępować, powinieneś poznać po krótce historię świata Avernus. Jest to niezbędne w dobrym odgrywaniu swej postaci. Jest rok 500 po upadku starego Cesarstwa. Kataklizm o nieznanej, magicznej naturze zniszczył najważniejszy ze światów, równocześnie odcinając połączenia pomiędzy wszystkimi innymi. W jednym z tych światów, będących niegdyś niewiele znaczącą prowincją, powoli rozkwita cywilizacja - zamieszkują tu pokolenie dawnych osadników oraz potomkowie starej arystokracji, którzy zdołali uciec przed kataklizmem. Świat ten jednak jest w znacznej mierze nieznany i wciąż czeka na swoich odkrywców. Dawno, dawno temu był sobie Imperator, który mieszkał w innym świecie i wszystkim rządził. Panował surowo ale sprawiedliwie. Ludzie żyli w dobrobycie, byli szczęśliwi, rzeki płynęły mlekiem i modem. A potem wydarzyło się coś (nie wiadomo co) i nie ma już ani Imperatora ani dobrobytu.  Nie pamięta tego jednak ani dziad, ani pradziad nie pamiętał. Pradziad pradziada najprawdopodobniej też nie.

Życie skupia się w szeregu wiosek, miasteczek i miasta. Część z nich jest niezależna i funkcjonują zupełnie odrębnie od wszystkich innych, a część stanowi fragment jakiegoś państwowego organizmu. Państewka te zawiązują ze sobą sojusze lub toczą wojny, ale każde z nich jest na tyle słabe, że nie potrafi zdominować wszystkich innych. Trudność polityczną stanowi to, że jeśli jedno z nich stanie się wystarczająco mocne, to nawet dawni wrogowie czasowo się zjednoczą aby usunąć wspólne zagrożenie. Trwałe sojusze praktycznie jednak nie istnieją. Jedynym czynnikiem łączącym wszystkie te jednostki państwowe jest wspólna ekonomia, oparta na dawnej cesarskiej walucie. Ambicją tych potężniejszych władców jest rzucić na kolana wszystkich innych i ogłosić się Imperatorem - niektórzy z nich powołują się przy tym na swe pochodzenie, mające dodatkowo podkreślać ich prawo do tronu.

Tyle tytułem wprowadzenia. Teraz opowiem Ci, jak zacząć. To jest bardzo istotna kwestia, bo początki są u nas bardzo trudne.

Zaczynasz swoją przygodę nieopodal miasta. Wejdź do niego i jeśli to możliwe postaraj się do niego przyłączyć. Nazwa miasta wyświetla się w polu komunikatów, jak tylko znajdziesz się na jego terenie. Aby do niego dołączyć, wpisz /t join (nazwa miasta). Brawo! Poczyniłeś najważniejszy krok w grze, stałeś się częścią społeczności. To dzięki innym mieszkańcom miasta będziesz mógł się dalej rozwijać. Pamiętaj, ze każda inna postacią steruje inny człowiek, który może Ci pomoc, lub zaszkodzić. Twoim celem na początku jest nauczenie się pierwszej profesji (razem z tym tekstem dostałeś inny plik w którym masz zaznaczone drzewo rozwoju profesji. Są w nim zawarte informacje ile dana profesja kosztuje i co daje jej wybranie. Pamiętaj, możesz mieć trzy profesje. Czas nauki to 30 dni Minecraftowych (około 10 godzin spędzonych online na serwerze)). Aby sprawdzić stan swojego konta wpisz polecenie /P. Jak zauważyłeś, nie masz odpowiedniej ilości Denarow aby zakupić jakakolwiek profesje, musisz te denary sam zarobić. Jest na to kilka sposobów, praktycznie w każdym potrzebna będzie pomoc innego mieszkańca. Zanim jednak zaczniesz zarabianie na swoją pierwsza profesje, zadbaj o schronienie. Poszukaj działki, która będziesz mógł kupić i wybuduj na niej mały dom. Pamiętaj, ze tylko na swojej działce możesz kopać, sadzić, ścinać, dlatego działka i to jak ja zagospodarujesz, jest bardzo istotnym elementem rozgrywki. Po zakupie warto działkę zabezpieczyć, aby nikt poza Tobą nie mógł na niej kopać, ani brać z niej przedmiotów. Aby to zrobić wpisz /plot set perm on, stojąc na tej działce. Możesz do działki dodać swojego przyjaciela. Robi się to w następujący sposób: Po pierwsze musisz dodać kolegę do listy przyjaciół wpisując /resident friend add (imie gracza), a następnie udziel mu praw do Twojej działki wpisując: /plot set perm friend on. Od teraz możecie obydwoje mieszkać w jednym domu.

Wracając do zarabiania. Na początku masz kilka możliwości:

- szukać Krzemieni / sprzedaż w Adminshopie

- produkcja węgla drzewnego / sprzedaż w Adminshopie

- łowienie ryb / sprzedaż w Adminshopie

- wykonywanie zleceń dla innych mieszkańców w zamian za złoto które sprzedasz w Adminshopie

- sprzedaż towarów na straganach / o straganach za chwilę /

- poszukiwanie skarbów / w okolicach Bertif jest parę ukrytych drogocennych skrzyń.

- Bandytyzm / nie polecany / możesz sprzedać zrabowane przedmioty.

Jak widzisz, jest wiele sposobów zarobienia pierwszych denarów na swoja upragnioną profesję. Aby wybrać profesję wpisujesz komendę /job join (nazwa). Możesz zrezygnować z profesji wpisując /job leave (nazwa profesji).

Stragany:

Jest to nieodzowna część przygody na Avernusie. Stragany, to kluczowy czynnik ekonomiczny. To dzięki nim, możesz kupować lub sprzedawać przedmioty zdobyte, lub zrobione przez siebie. Pamiętaj o zasadzie popytu / podaży. Bywa, że zwykłe ziemniaki mogą okazać się żyłą złota, gdy nadejdą nieurodzajne dni i każdy będzie potrzebował jedzenia. Stragan składa się z dwóch części: sklep oraz magazyn. Aby zrobić stragan robisz następujący crafting:

1)      Cześć magazynowa

D D D

D Z D

D D D

Gdzie D – deski, a Z – sztaba żelaza

2)      Część sklepu

D D D

D X D

D z D

Gdzie D – Deski, X – NIC, z – samorodek złota.

Stragany zazwyczaj znajdują się na placu targowym. Zazwyczaj to burmistrz miasta musi postawić Twój stragan, a Ty musisz go przejąć (klikając ppm na części górnej, oraz dolnej) . Następnym zadaniem jest wyznaczenie cen, oraz zaopatrzenie straganu. Ceny wyznacza się w górnej części straganu (sklepowej): klikasz co chcesz sprzedawać, a następnie prawe miejsce na straganie, a następnie co chcesz w zamian i lewa część straganu. Oczywiście teraz musisz sklep zaopatrzyć. Klikasz wiec w dolną część straganu i przenosisz rzeczy, które chcesz sprzedawać do dolnej części. Pamiętaj, możesz również kupować w ten sposób przedmioty. Jeśli rzeczy w magazynie zostaną sprzedane, magazyn nie będzie sprzedawał więcej przedmiotów (bo ich nie ma!). Pamiętaj, że stragan działa nawet jak Ciebie nie ma – jest to więc bardzo przydatne narzędzie, zwłaszcza na początku gry, kiedy potrzebujesz denarów na zakup profesji.

Jeśli przeczytałeś wszystkie informacje zawarte w tym poradniku, na pewno dobrze rozpoczniesz swoja przygodę z w naszym gronie. Pamiętaj, nigdzie się nie spiesz, bądź przyjacielski, zasięgaj porad bardziej doświadczonych graczy, proś o pomoc, jeśli nie wiesz co zrobić, graj w grupie, integruj się z innymi, pomagaj, graj „fair play”, a Twój pobyt na serwerze przyniesie Ci wiele radości. Możesz stać się potężnym magiem, najlepszym z najlepszych kowalem, wspaniałym łowcą, burmistrzem swojego miasta, a nawet królem. Wszystko w Twoich rękach – to od Ciebie zależy jak pokierujesz swoim losem. Wszyscy życzymy Ci powodzenia.

2.0 SUROWCE

Do surowców można zaliczyć zarówno rudy minerałów, metali oraz inne kopaliny, jak i drewno czy rośliny uprawne. Dostęp do nich jest kluczowy dla rozwoju każdego miasta. Zasoby naturalne są ściśle powiązane z określonymi obszarami świata, a monopole na dany surowiec przyczyniają się do nawiązywania relacji handlowych pomiędzy mieszkańcami poszczególnych miast, wprowadzając element powiązań ekonomicznych.

2.1 ROLNICTWO

Kluczową sprawą przy uprawie roślin jest to, by zapewnić im właściwe warunki. Wszystkie rośliny do prawidłowego wzrostu potrzebują naturalnego, słonecznego światała. Oprócz tego zboża i warzywa wymagają nawodnionej gleby, a także odpowiedniej temperatury oraz wilgotności powietrza. Oznacza to, że w pewnych miejscach będą one rosły lepiej, w innych gorzej, zaś w jeszcze innych uprawa ich będzie niemożliwa. Poniższa tabela opisuje przystosowanie roślin do określonych biomów:

2.2 WYDOBYCIE

Część bogactw naturalnych występuje w postaci rud minerałow lub metali, których przetworzenie do użytecznej postaci wymaga specjalnych umiejętności. Ponadto surowce rozmieszczone są na świecie w niejednorony sposób. Niektóre miejca mają większą ich koncentrację, gdzie indziej natomiast ziemia będzie całkowicie ich pozbawiona. Poniższa tabela obrazuje występowanie surowców w określonych biomach:

SPIS SUROWCÓW

Bursztyn: Zastygłą żywicę prehistorycznych drzew, uwięzioną w warstwach skały, odnaleźć można jedynie na obszarach zalanych oceanem. Ten surowiec wykorzystwany jest głównie do wytwarzania akcesoriów magicznych, takich jak rdzenie bursztynowych różdżek. Stanowi również ceniony materiał ozdobny.

Diament: Kamień szlachetny niemal całkowicie pozbawiony znaczenia użytkowego, stosowany jednak niekiedy jako środek płatniczy dużej wartości. Jego zasoby znajdują się pod wieczną zmarzliną dalekiej północy.

Miedź: Występuje wyłącznie w wysokich górach pod postacią rudy dwóch minerałow - Tennantytu oraz Tetraedrytu. Surowiec ten może zostać przetopiony celem uzykania brązu. Połączenie obydwu rodzajów brązu i ponowny wytop pozwala otrzymać najwytrzymalszy dostępny metal, czyli mithril.

Rtęć: Ten ciekły metal otrzymać można poprzez wytopienie go z minerału zwanego cynobrem. Miejscem jego występowania są gorące, pustynne obszary południowej części świata. Rtęć jest niezbędna przy wytwarzaniu pewnych magicznych przedmitów, takich jak chociażby zaklęte zwierciadła.

Szmaragd: Najcenniejszy z kamieni szlachetnych i równocześnie najmniej użyteczny surowiec. Bywa jednak chętnie wykorzystywany jako lokata kapitału. Odnaleźć go można na terenie wilgotnych lasów deszczowych.

Węgiel Kamienny: Wydajny, naturalny opał, przewyższający swoją wartością węgiel drzewny. Jego pokłady występują w wysokich górach, chociaż więcej tego surowca znajduje się na wzgórzach.

Złoto: Metal ten poza wykonywaniem ozdobnych przedmiotów nie ma szerszego zastosowania, stanowi jednak podstawowy środek płatniczy respektowany na obszarze całych Podzielonych Ziem. Jego zasoby znajdują się pod piaskami pustyń, zaś w większych ilościach wydobyć go można również w wysokich górach.

Żelazo: Najbardziej pospolity z metali, służący do wytwarzania broni, pancerzy oraz  narzędzi. Dzięki sztukom alchemicznym może zostać przetworzony w thaumium, będące magicznym metalem o znacznej wytrzymałości. Żelazo znajduje się na wzgórzach, chociaż większe jego zasoby występują w wysokich górach.

Odłamki Esencji: Skrystalizowana esencja podstawowych aspektów nie jest typowym surowcem, jednak pozyskuje się ją w podobny sposób co inne kopaliny. Konieczne jest odnalezienie nasączonej nią skały, którą następnie należy rozbić, aby wydostać daną esencję pod postacią odłamków, przypominających kolorowe szkło.

3.0 EKONOMIA

3.1 PROFESJE

Wykonywanie pewnych przedmiotów lub używanie szczególnych obiektów wymaga posiadania konkretnej profesji. W praktyce oznacza to, że żaden z graczy nie będzie samowystarczalny. Aby zdobyć rzeczy, których nie mogą sami wytworzyć, gracze muszą nawiązywać relacje z innymi mieszkańcami świata oraz rozwijać handel. Gracz określa swoją drogę kariery zawodowej poprzez wybór kolejnych profesji ze schematu rozwoju, z których cześć stanowi rozwinięcie wymaganych do tego profesji podstawowych. Aby wyszkolić się w danym fachu należy poświęcić na ten cel odpowiednią ilość denarów, opłacając nimi naukę. Uzyskanie następnej profesji jest możliwe dopiero po upływie 10 godzin od czasu wybrania poprzedniej. Każdy gracz może mieć maksymalnie trzy profesje.

SPIS PROFESJI

Kowal: Podstawowa profesja kariery opierającej się na kuciu zwykłych metali. Kowal wytwarza wszelkie narzędzia oraz broń z żelaza, brązu i mithrilu. Wykonuje również większość innych metalowych przedmiotów.

Piekarz: Zajmuje się wypiekiem chleba oraz różnego rodzaju ciast i ciasteczek dbając o to, aby mieszczanom nigdy nie zabrakło podstawowego pożywienia. Ten zawód jest rozwinięciem profesji rolnika.

Zbrojmistrz: Specjalista, potrafiący wykonywać wysokiej jakości elementy opancerzenia. Wytwarza zbroje ze skóry, żelaza, brązu i mithrilu. Zawód ten jest rozwinięciem profesji kowala.

felx5w.jpg

28kht7s.png

Opublikowano

/t join Bertif powinieneś wpisać :) Co do braku zasad: przeciez jest dokładnie na odwrót, jest ich aż za dużo :) trzeba po prostu przeczytać wszystkie poradniki. Ja wiem ze to z godzina czytania - wlasnie tak mozna poznać wartościowego gracza - przeczyta wszystko.

Wpisałem tą komendę i dokładnie tą nazwę miasta widziałem tą nazwę na tabliczce. Wpisałem i jakiś błąd że nie mam permissions ;)

Opublikowano

Nasza strona i forum już w pełni funkcjonują. Zapraszam do rejestracji i gry!

28kht7s.png

Opublikowano

2nqywpy.png

fragment Cesarskiego Miasta

f4peon.png

Erebor - królestwo pod górami

28kht7s.png

Opublikowano

Musze przyznać że jeszcze nigdy nie widziałem gorszego serwera który nazwał by się mianem "RPG". Jeżeli chodzi o pluginy to totalna beznadzieja tak jak napisałeś w opisie serwera zwykła łapanka pluginów z bukkitDev.

Styl budowli i mapy którą posiadacie można uznać za randomowy seed w generatorze światów minecrafta. Podsumowując nazwał bym to raczej serwerem survival i to dosyć słabym.

ODRADZAM SERWER

Opublikowano

Musze przyznać że jeszcze nigdy nie widziałem gorszego serwera który nazwał by się mianem "RPG". Jeżeli chodzi o pluginy to totalna beznadzieja tak jak napisałeś w opisie serwera zwykła łapanka pluginów z bukkitDev.

Styl budowli i mapy którą posiadacie można uznać za randomowy seed w generatorze światów minecrafta. Podsumowując nazwał bym to raczej serwerem survival i to dosyć słabym.

ODRADZAM SERWER

Wydaje mi się, że scharakteryzowałeś serwer "Gra o Tron", ponieważ Avernus opiera się na modach a nie na pluginach. Rozumiem, że to pomyłka. To samo pisałeś tutaj, musiały Ci się tematy pomieszać:

http://www.mpcforum.pl/topic/1200906-gra-o-tron/#entry10279781

28kht7s.png

Opublikowano

to nie troll tylko konstruktywna krytyka oparta o fakty. Rozumiem że nie mogę wiele wymagać od 12 letniego właściciela serwera minecraft no ale z wiekiem przybędzie Ci doświadczenia.

Opublikowano

Wybacz, ale ja naprawdę nie rozumiem o co Ci chodzi. Serwer Avernus jest serwerem opierającym się na modach a Ty piszesz o pluginach. Do tego jest WhiteLista, na którą od wczoraj nikt nie został przyjęty. Nie mogłeś więc grać na tym serwerze. Jednym słowem trollujesz temat. Obawiam się, że czynisz to w akcie rozpaczliwej zemsty za krytykę Twojego serwera.

28kht7s.png

Opublikowano
mjl0l3.png

Giełda jest posobem na szybki hurtowy  handel pomiędzy graczami. Sposobem o wiele prostszym i przyjemniejszym niż osobiste odwiedzanie straganów przy konieczności wymiany posiadanych denarów na złoto i odwrotnie. Handel na giełdzie nie wymaga bowiem ruszania się z miejsca a wszystkie operacje dokonywane są bezpośrednio w Denarach.

Jeśli chcesz coś zakupić na giełdzie, musisz być co najmniej kupcem (ranga ekonomiczna Trader). Otwierając okno oferty giełdy przeglądasz dostępne towary, wystawione przez innych graczy, po czym klikasz na to, co Cie zainteresuje. Następnie z Twojego konta pobrana zostaje określona ilość Denarów po czym towar wyrusza do Ciebie. Dotrze po około 10 minutach realnego czasu. Wówczas otwierasz swoje okno dostarczonych przesyłek i pobierasz towar do ekwipunku. Wszystko to nie wychodząc zza swojego biurka, skąd zarządzasz wszystkimi interesami!

Aby móc również sprzedawać towar na giełdzie, musisz być kontrahentem (ranga ekonomiczna Contractor/Financier). W podobnie prosty sposób możesz wtedy wysyłać towary na giełdę, tworząc oferty dla innych graczy. Wystarczy, że weźmiesz dany przedmiot lub pewną ich ilość do ręki, a następnie wpiszesz odpowiednią komendę określającą cenę. Towar zostanie natychmiast wysłany. Pamiętaj jednak, że towar, którego nikt nie zakupi przez realne 48h wraca do Ciebie - a dokładniej do Twojej skrzynki przesyłek giełdowych.

KOMENDY:

/market listings                     - otwarcie okna ofert giełdowych

/market mail                          - otwarcie skrzynki przesyłek giełdowych

/market create <cena>         - utworzenie oferty i wysłanie towaru na giełdę

28kht7s.png

Opublikowano

Taki "epicki" serwer który stoi "3 lata" i aż 20 slotów ? A do tego nawet nie spolszczone najprostsze komendy jak wchodzenie do gry itp ? :> O braku txt packa nie mówiąc ;p

Pozatym tylko ty jestes adminem ? Jeśli tak to nie dziwie się że tak słabe zainteresowanie ^.^ do każdej prezki innego serwa się tylko doczepić umiesz aby udowodnić jaki twój serw jest pro ;)

@Edit żałuje że odswieżyłem Ci temat oby zaginął w spamie ;) 

2579314424273501027542.png

Opublikowano

16h85yw.png

premia za budynki - nasz oryginalny pomysł

Każde miasto,które osiągnie odpowiedni poziom rozwoju (od osady aż do metropolii) i wybuduje odpowiednie budowle, otrzymuje premię w postasci dodatkowej ziemi, którą może zagospodarować. W ten sposób staje się coraz większe i potężniejsze.

95v85i.png

rozbudowujemy nasz cmentarz - specjalnie dla nekromantów próbujących bez powodzenia wskrzeszać trupy

28kht7s.png

Opublikowano

Jak na Beta testy, 20 slotow wystarczy. Przy oficjalu podobno bedzie znacznie wiecej.

Co do spolszczenia - wiek naszych graczy sprawia, ze raczej nikt nie ma problemu z angielskim, osobiście jako graczowi nawet mi to pomaga - niech ta gra czegoś nas uczy :) czemu nie angielskiego?

Pozatym, mnogość poradników i książek w samej grze sprawia, ze po przeczytaniu każdy bedzie wiedział co robic :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...