Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Quann

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak patrze że ten serwer wzbudza mocne kontrowersje więc po prostu pomyślałem że muszę koniecznie sam przekonać się ile jest wart. Jak pomyślałem tak też i uczyniłem. Oto moje zdanie na ten temat:

No co tu dużo mówić, serwer jest kompletną porażką po prostu. Panowie, tak sie nie robi serwerów. To jest zupełna niewiedza na temat jak powinny wyglądać serwery RPG w minecrafcie. To po prostu parodia serwera RPG. Budowle ani to renesansowe ani średniowieczne, niby ładne ale coś im brakuje. Na początku ciężko się ogarnąć w serwerze. Zaczyna się w jakimś miasteczku pełnym sklepów niby i innych atrakcji, ale po prostu żadnych wskazówek gdzie iść, od czego zacząć. No to jest już wielki minus na początku. Powinno szczegółowo być opisane na spawnie jakie ma gracz możliwości, jak wybrać klase i zawód, co po prostu robić żeby zacząć przygode. Tego tu nie ma. Administracja jest zupełnie nieogrnięta przez pięć minut pytałem czy jest jakiś mod żeby mi powiedział co mam robić, jak zacząć. Do tego okazało się, że teren jest zablokowany cuboidem. No nie dało się po prostu nic zrobić, nawet jak ruszyłem poza miasteczko. A tam wkrótce zostałem zabity nawet nie wiem przez co. I jak tu grać? 

Ten serwer niby sie nazywa najlepszym polskim RPG a jest jedną wielką pomyłką. Nie wiem jak on funcjonuje jeśli wierzyć przez trzy lata. Nie wyobrażam sobie tego przy takich brakach jak opisałem. ODRADZAM GRANIE TUTAJ.

• Odpowiedzi 296
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Przepraszam, ale możesz mi wyjaśnić co to jest? 

Giełda jest posobem na szybki hurtowy  handel pomiędzy graczami. Sposobem o wiele prostrzym i przyjemniejszym niż osobiste odwiedzanie straganów przy
konieczności wymiany posiadanych denarów na złoto i odwrotnie.

Ja nie wiem jak, ale nie znam słowa "prostrzym"... Po prostu błąd nie do wybaczenia. W gimbazie nie uczą ortografii?

Jeżeli nie wierzysz, to sprawdź w słowniku :)

http://sjp.pl/prostszym

Bravvo dla bardzo dorosłej,ogarniętej administracji ^_^

@edit

Znów nie można wyrazić swojej opinii na temat publikacji! Ahh, te kochane mpc leci na psy :/

serwer_ourmc.gif

Opublikowano

Tak patrze że ten serwer wzbudza mocne kontrowersje więc po prostu pomyślałem że muszę koniecznie sam przekonać się ile jest wart. Jak pomyślałem tak też i uczyniłem. Oto moje zdanie na ten temat:

No co tu dużo mówić, serwer jest kompletną porażką po prostu. Panowie, tak sie nie robi serwerów. To jest zupełna niewiedza na temat jak powinny wyglądać serwery RPG w minecrafcie. To po prostu parodia serwera RPG. Budowle ani to renesansowe ani średniowieczne, niby ładne ale coś im brakuje. Na początku ciężko się ogarnąć w serwerze. Zaczyna się w jakimś miasteczku pełnym sklepów niby i innych atrakcji, ale po prostu żadnych wskazówek gdzie iść, od czego zacząć. No to jest już wielki minus na początku. Powinno szczegółowo być opisane na spawnie jakie ma gracz możliwości, jak wybrać klase i zawód, co po prostu robić żeby zacząć przygode. Tego tu nie ma. Administracja jest zupełnie nieogrnięta przez pięć minut pytałem czy jest jakiś mod żeby mi powiedział co mam robić, jak zacząć. Do tego okazało się, że teren jest zablokowany cuboidem. No nie dało się po prostu nic zrobić, nawet jak ruszyłem poza miasteczko. A tam wkrótce zostałem zabity nawet nie wiem przez co. I jak tu grać? 

Ten serwer niby sie nazywa najlepszym polskim RPG a jest jedną wielką pomyłką. Nie wiem jak on funcjonuje jeśli wierzyć przez trzy lata. Nie wyobrażam sobie tego przy takich brakach jak opisałem. ODRADZAM GRANIE TUTAJ.

Szanuję tę krytykę bo widzę, że pofatygowałeś się do tego, aby wejść na serwer i przynajmniej chwilę na nim pograć. Muszę jednak odeprzeć kilka Twoich zarzutów. Przede wszystkim każdy gracz na początku otrzymuje zestaw startowy, który zawiera między innymi księgi opisujące mechanikę funkcjonowania ekonomii oraz najważniejsze komendy. Dodatkowo obszerny manual dostaje się na maila, podanego przy zgłoszeniu rejestracyjnym. No i na koniec wszystko jest także na forum, szczegółowo wyjaśnione.

AVERNUS MINECRAFT RPG - SZUKAJ NAS W GOOGLE

28kht7s.png

Opublikowano

Przepraszam, ale możesz mi wyjaśnić co to jest?

Ja nie wiem jak, ale nie znam słowa "prostrzym"... Po prostu błąd nie do wybaczenia. W gimbazie nie uczą ortografii?

Jeżeli nie wierzysz, to sprawdź w słowniku :)

http://sjp.pl/prostszym
Bravvo dla bardzo dorosłej,ogarniętej administracji ^_^

@edit

Znów nie można wyrazić swojej opinii na temat publikacji! Ahh, te kochane mpc leci na psy :/

Pisał o północy - mozna mu wybaczyć :)

@2up

Poradników i informacji jak grać jest tyle, ze zeby zacząć trzeba spędzić na czytaniu ze 2h. Widać nic nie przeczytałeś, to i nie dziwie sie ze nie mogłeś zacząć :(

Opublikowano

@Nodens666: Staramy się dbać o możliwie wysoki poziom dostarczanych na wstępie informacji dla graczy. Stąd sukcesywnie rozbudowujemy manual, który od niedawna wszystkie osoby po rejestracji otrzymują bezpośrednio na swojego maila. Manual zawiera kompletne wprowadzenie i pomoc przy pierwszych krokach, a także wszystkie tabele surowców/roślin i opisy profesji. Dodatkowo wysyłamy plakat z drzewkiem rozwoju kariery, aby każdy gracz miał pojęcie jaką ścieżkę zawodową wybrać. Rzecz w tym, że informacje te trzeba przeczytać. Trzeba chcieć je przeczytać. Przychodzi do nas dużo ludzi ze złymi przyzwyczajeniami z innych serwerów, szczerze mówiąc kiepskich serwerów (takich jak np świętej pamięci Meumcraft czy Culturis, a teraz nawet pojawiają się osoby z Gry o Tron czy Erendila, co mnie nie dziwi). Na tamtych serwerach mechanika była prosta i standardowa, opierająca się na banalnych schematach. Avernus idzie krok dalej, opierając się o wiele nowatorskich rozwiązań dotyczących systemu profesji, ekonomii czy zarządzania ziemią. Stąd początkujący gracz, który zaczyna zabawę od komendy /spawn czy /sethome może czuć się zagubiony.

28kht7s.png

Opublikowano

20i8itw.png

walki powietrzne w prowincji Red Sands

28kht7s.png

Opublikowano
1. Założenia Podstawowe: Jest rok 500 po upadku starego Cesarstwa. Kataklizm o nieznanej, magicznej naturze zniszczył najważniejszy ze światów, równocześnie odcinając połączenia pomiędzy wszystkimi innymi. W jednym z tych światów, będących niegdyś niewiele znaczącą prowincją, powoli rozkwita cywilizacja - zamieszkują tu pokolenie dawnych osadników oraz potomkowie starej arystokracji, którzy zdołali uciec przed kataklizmem. Świat ten jednak jest w znacznej mierze nieznany i wciąż czeka na swoich odkrywców.

a ) Przeciętny człowiek wie że: Dawno, dawno temu był sobie Imperator, który mieszkał w innym świecie i wszystkim rządził. Panował surowo ale sprawiedliwie. Ludzie żyli w dobrobycie, byli szczęśliwi, rzeki płynęły mlekiem i modem a piękne dziewki ochotnie się każdemu oddawały (i tym podobne wyidealizowane rzeczy). A potem wydarzyło się coś (nie wiadomo co) i nie ma już ani Imperatora ani dobrobytu.  Nie pamieta tego jednak ani dziad, ani pradziad nie pamiętał. Pradziad pradziada najprowdopodobniej też nie... A teraz najlemy sobie jeszcze piwa i ponarzekajmy jaki to książe jest zły i jak złodziejsko podnosi podatki.

b ) Przeciętny uczony wie że: Istnieje wiele różnych światów a przed kilkuset laty wszystkie te światy, albo część z nich (nie wiadomo ile) były zjednoczone pod berłem Imperatora. Między światami znajdowały się portale, dzięki którym Cesarstwo funkcjonowało jako jeden organizm polityczny. Magia stała wtedy na wysokim poziomie i ludzie mogli czynić dzięki niej niewiarygodne rzeczy. Wydarzył się jednak jakiś magiczny kataklizm i portale przestały działać a dawna wiedza uległa zapomnieniu. Mieszkańcy tego świata zostali odcięci i zdani tylko na siebie. Nie ma pewności co wydarzyło się w innych światach oraz czy Cesarstwo nadal istnieje. A teraz nie zaprzątajmy sobie głowy takimi rozważaniami tylko wróćmy do prób przemiany żelaza w złoto - może w końcu się uda.

c ) Wtajemniczony uczony wie że: Pół tysiąca lat temu nadmierne czerpanie magicznych esencji z podległych światów-prowincji i nienaturalne koncentrowanie ich w Świecie Cesarskim doprowadziło do zachwiania jego materialnej równowagi. Świat Cesarski został unicestwiony w potężnym kataklizmie, odcinając tym samym od siebie wszystkie inne światy. Ze starożytnej wiedzy przodków pozostało całkiem sporo, ale bardziej zaawansowana magia jest niebezpieczna, gdyż może prowadzić do spaczenia rzeczywistości. A teraz upewnijmy się, że te stare manuskrypty są dobrze ukryte i nikt niepowołany ich nie znajdzie.

2. Polityka Świata: Życie skupia się w szeregu wiosek, miasteczek i miasta. Część z nich jest niezależna i funkcjonują zupełnie odrębnie od wszystkich innych, a część stanowi fragment jakiegoś państwowego organizmu. Państewka te zawiązują ze sobą sojusze lub toczą wojny, ale każde z nich jest na tyle słabe, że nie potrafi zdominować wszystkich innych. Trudność polityczną stanowi to, że jeśli jedno z nich stanie się wystarczająco mocne, to nawet dawni wrogowie czasowo się zjednoczą aby usunąć wspólne zagrożenie. Trwałe sojusze praktycznie jednak nie istnieją. Jedynym czynnikiem łączącym wszystkie te jednostki państwowe jest wpólna ekonomia, oparta na dawnej cesarskiej walucie. Ambicją tych potężniejszych władców jest rzucić na kolana wszystkich innych i ogłosić się Imperatorem - niektórzy z nich powołują się przy tym na swe pochodzenie, mające dodatkowo podkreślać ich prawo do tronu.

3. Religia Świata: Większość ludzi jest religijna i chętnie to manifestują prosząc bogów o łaski lub dziękując im za ich otrzymanie. W istocie jednak ludzie nie zdają sobie sprawy, że czczone przez nich bóstwa nie są prawdziwymi bogami tylko szczegolnego rodzaju istotami metafizycznymi (demonami bądź aniołami - przy czym określenie to nie ma konkretnego wydźwieku a jedynie określa naturę tych istot). Z Dawnymi Bogami, o których nikt już prawie nie pamięta, mają one tyle wspólnego, że niegdyś im służyły. Dawni Bogowie nie manifestują swej obecności i nie wiadomo nawet czy jeszcze istnieją. Panteon aktualnie wyznawanych bóstw nie jest zbyt liczny i wygląda następująco.

a ) Hatropnaeh: Bóg słońca, wojny oraz ognia. Przedstawiany najczęściej jako młodzieniec o odkrytym torsie, pędzący w ognistym  rydwanie i wznoszący ponad sobą włócznię. Przy jego boku widoczna jest tarcza (utożsamiana z kręgiem słonecznym) której blaskiem poraża swoich wrogów. Popularny zwłaszcza w południowo-wschodnich, pustynnych częściach świata.

b ) Ezasael: Bóg mrozu: Przedstawiany jako przygarbiony starzec o lodowatych oczach, odziany w wilcze futra i wsparty na oszronionej lasce. Mało popularny, poza północnymi częściami świata.

c ) Valarnat: Bóg sprawiedliwości oraz mądrości. Przedstawiany jako postawny, brodaty starzec o surowym spojrzeniu, odziany w togę i trzymający w jednej ręce wagę a w drugiej księgę. Szczególnie popularny w centralnej części świata, szczególnie pośród uczonych oraz urzędników.

d ) Linabel: Bogini księżyca, płodności, natury oraz opiekunka domowego ogniska. Przedstawiana jako półnaga, złotowłosa kobieta z kwiatami wplecionymi we włosy oraz srebrnym sierpem (utożsamianym z księżycem). Jest popularna we wszystkich częściach świata poza jego północnymi częściami.

e ) Sarcai: Bóg morza, wiatru oraz burzy. Przedstawiany jako umięśniony mężczyzna z rozwianą brodą, odziany w połyskującą kolczugę i płaszcz z sieci rybackich oraz wodorostów. W ręku dzierży oszczep miotający pioruny. Jest popularny we wszystkich nadmorskich  rejonach świata, szczególnie wśród rybaków i marynarzy.

4. Święty Trybunał: Po upadku Cesarstwa resztki dawnej wiedzy objęte zostały ścisłym nadzorem. Pieczę nad nią sprawować miał zakon, którego początki giną w mroku dziejów. Jego członkowie poprzysięgli nigdy nie dopuścić do tego, by ktokolwiek bez zezwolenia studiował starożytne manuskrypty i pergaminy, gdyż w niepowołanych rękach magia  stanowi śmiertelne zagrożenie. W ich przekonaniu narusza ona nie tylko naturalną  równowagę sił pomiędzy ludźmi ale także boskie prawa, czym stwarza niebezpieczeńtwo nadejścia powtórnego kataklizmu, mogącego pochłonąć cały świat. Dlatego też Święty Trybunał niestrudzenie ściga tych, którzy zajmują się wiedzą tajemną lub wykorzystują magiczne artefakty, nazywając ich bluźniercami i heretykami. Inkwizytorzy posiadają szerokie uprawnienia a ich osąd respektują wszytkie królestwa oraz księstwa. 

Jestem mieczem sprawiedliwości i tarczą wiary. Jestem sługą bożym trwającym na straży równowagi. Jestem murem oddzielającym prawo od chaosu. Wyrzekam się bogactwa, władzy oraz zaszcztytów. Swymi czynami i swym życiem przysięgam bronić porządku świata, by nigdy więcej nie ogarnęła go ciemność.

a ) Zasady Specjalne: Członek zakonu nie może być władcą miasta ani nie może posiadać tytułu szlacheckiego.  

28kht7s.png

Opublikowano

2zguvyv.png

tropikalne lasy deszczowe - autorski generator mapy

28kht7s.png

Opublikowano

Od kilku dni serwer przechodzi istną nawałę nowych graczy. Część odchodzi, nie znajdując tu nic dla siebie, część zostaje, odnajdując u nas to, czego zawsze szukali na różnego rodzaju kiepskich serwerach RPG, których nazw nie muszę podawać, bo je już doskonale znacie. Avernus zaprasza. Dołącz do naszej społeczności!

28kht7s.png

Opublikowano

2nw0ork.jpg

drzewo rozwoju kariery - w tym tygodniu update modpacka

28kht7s.png

Opublikowano

Z tego co wiem to drzewko bedzie jednak odrobine inne, oraz bedzie wprowadzonych sporo zmian, które dla przeciętnego gracza nie bedą widoczne, ale usprawnia grę.

Opublikowano

Będzie dodany jeden duży mod oraz zaktualizowane kilka wgranych już modów do nowszych wersji.

28kht7s.png

Opublikowano

admin podrzucil mi worek stolcu pod drzwi nie polecam

o nie tylko nie blokada konta na prestizowym szanowanym i podziwianym za sumienna prace moderacji portalu mcpmpcforum.pl o nie o nie blagam tylko nie to

Opublikowano

2v369mu.png

W tym tygodniu update modpacka do wersji 0.4.0

Nowości:

- dodany będzie mod Chisel (ponad 80 nowych bloków ozdobnych)

- dodany będzie mod Mithril (nowe rodzaje metali, zbroi i broni)

- aktualizacja moda PlantMegapack

- aktualizacja moda Lanterns

- aktualizacja moda TradeBooth

- aktualizacja moda ButteflyMania

- usunięcie profesji - pasterz

- dodanie nowej profesji - metalurg

- złotnik jaki profesja pierwszopoziomowa

- kowal wytwarza dłuta oraz narzędzia i bronie z brązu, żelaza i mithrilu

- zbrojmistrz wytwarza zbroje z brązu, żelaza i mithrilu

- mag wytwarza zbroje, narzędzia i broń z thaumium

- złotnik wytwarza zbroje, broń i narzędzia ze złota

- nowa receptura biurka

- nowa receptura powrozów dla zwierząt

- nowa receptura mapy

- nowa receptura książki do pisania

28kht7s.png

Opublikowano

Świetnie nareszcie mag wróci do łask (zbroja z thaumoum)

A pon jak to ma wygladac zlotnik 1 poziomowy a jesli ktos szkolil sie w tym kierunku idzie od nowa?

Opublikowano

Jeśli ktoś do tego czasu był złotnikiem to dalej nim będzie. Usunięta zostanie tylko wszystkim graczom profesja pasterza. W to miejsce będzie mozna oczywiście wziąć inną.

28kht7s.png

Opublikowano

Można już pobierać z naszej strony najnowszą wersję modpacka 0.4.1. Zapraszam na Avernus.

28kht7s.png

Opublikowano

Na potrzeby bety złoża nowych surowców z update 0.4.1 (mineralne związki miedzi) zostały wygenerowane tylko w kilku miejscach na mapie. Niektóre z tych miejsc zostały oznaczone, warto więc zwiedzać świat i poszukiwać takich lokacji.

2evuvwj.png

realistyczny wygląd moczarów

28kht7s.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...