Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Shingeki no kyojin/Attack no titan

Asparte 

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 331
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@Burned123

Wszystko pięknie, wszyscy piszą, że ma się pojawić w 2016 .... ale w grudniu!? Musimy czekać :(

PS.

Ktoś jak chce, może obejrzeć Gimnazjum Tytanów czy jakoś tak. Dobra komedia, bohaterowie w wersji chibi, ostrzegam jedynie przed dużymi spoilerami np. kto się kryje pod postacią tego wielkiego tytana, który był na samym początku pierwszego sezonu.

Kilka screenów (bez spoilerów) http://imgur.com/a/Efdje

Opublikowano

­

Jeden sezon odpoczynku od raków więcej, chociaż osobiście liczę, że drugi sezon SnK będzie lepszy. 

Kiedyś zajrzałem do mangi i mogę powiedzieć, że szykuje się naprawdę coś bardzo dobrego, lecz chyba nie raz sie zdarzało, że następne sezony mimo dobrej mangi wychodziły coraz gorzej, prawda? Jeżeli nie zepsują tego tak jak w przypadku drugiego sezonu Aldnoah Zero to będę mega zadowolony.

Opublikowano

Jeden sezon odpoczynku od raków więcej, chociaż osobiście liczę, że drugi sezon SnK będzie lepszy.

Chyba nie piszesz o tym anime, bo akurat było bardzo dobre.

Trochę za wolno akcja szła do przodu, ale to dlatego bo w dużej mierze skupiono się na postaciach i ich emocjach, strachu, zmartwieniach czy różnych wyborach.

Ogólnie klimat był wciągający i często dosyć smutny.

Z całego tego sezonu to Annie okazała się ohydną i skrajnie okrutną postacią.

Kiedyś zajrzałem do mangi i mogę powiedzieć, że szykuje się naprawdę coś bardzo dobrego, lecz chyba nie raz sie zdarzało, że następne sezony mimo dobrej mangi wychodziły coraz gorzej

I sezon anime jest wyraźnie lepszy niż manga. Tak często jest jak się postarają, czyli chociażby dokonają pewnych korzystnych zmian w stosunku do mangi.
Opublikowano

Przestań narzucać swoją pierdoloną opinię każdemu, kto się z nią nie zgadza. SnK było średnie i nie urywało dupy, takie jest moje zdanie. 

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Przestań narzucać swoją pierdoloną opinię każdemu, kto się z nią nie zgadza. SnK było średnie i nie urywało dupy, takie jest moje zdanie. 

­

Prawdziwa perełka, ale to tylko moje zdanie. Mogło jedynie kilka więcej bohaterów tych dobrych umrzeć. Jak drugi sezon będzie równie dobry, będę bardzo zadowolony. Może nawet lepszy? Mangi nie czytałem, nie będę czytał. Poczekam sobie do premiery. 

Opublikowano

Twoje zdanie może być jakiekolwiek (dobrze, że to podkreślasz). Szkoda tylko, że nie stać ciebie na argumenty.

Prawdziwa perełka, ale to tylko moje zdanie. Mogło jedynie kilka więcej bohaterów tych dobrych umrzeć. Jak drugi sezon będzie równie dobry, będę bardzo zadowolony. Może nawet lepszy? Mangi nie czytałem, nie będę czytał. Poczekam sobie do premiery.

Umarło i tak zbyt wielu dobrych bohaterów. Wolałbym żeby umierali ci źli lub irytujący.

II sezon może być ciekawszy niż I, ale ta manga jakaś super nie jest.

Z tego co wiem ma być więcej o Kriście (Historia Reiss), a ją bardzo lubiłem. Wyjątkowo śliczna i fajna z charakteru.

Opublikowano

­@armoro

Kogo masz na myśli mówiąc irytujący? Reiss faktycznie fajna postać.

Opublikowano

Kogo masz na myśli mówiąc irytujący? Reiss faktycznie fajna postać.

Jakiś tam generał i jego podwładni (ten co chciał zabić głównego bohatera ze strachu).

Poza tym nie lubiłem Annie, a tamta śmieszka (Hanji Zoe) też trochę wnerwiała.

Krista Lenz (Historia) miała w sobie coś bardzo fajnego (lubię takie miłe charaktery). Polubiłem ją od razu, ale nie sądziłem, że będzie istotną bohaterką.

Okazuje się, że w II sezonie jednak będzie. :)

Opublikowano

No co ty klaun, powinieneś już dawno przywyknąć do stylu pisania ken-chana. Imo SnK było trochę więcej niż dobre.

Co do kontynuacji.. nie oczekujcie zbyt wiele.

O ile wszystko pójdzie torem mangi to będzie to wyglądało mniej więcej tak, 95% czasu antenowego to pierdolenie o dupie maryni, a pozostałe 5% to jakaś tam akcja poprzeplatana z urojeniami i paranoją głównego bohatera.

Mam nadzieję, że się mylę i moje rokowania będą nietrafne, a twórcy pokażą się znowu z dobrej strony.

Niestety na ten czas wygląda to strasznie tandetnie, bez polotu i jakiegokolwiek dobrego zakończenia.

417711489342956987022.png

Opublikowano

SnK było trochę więcej niż dobre.

Więcej niż dobre, czyli prawie bardzo dobre. Moją ocenę wyraźnie podwyższyła II połowa anime, a dokładniej od momentu tamtego wypadu poza mury.

Było dużo bardzo dobrej akcji i wyjątkowo ciekawe to wszystko.

Co do kontynuacji.. nie oczekujcie zbyt wiele.

Z tego co wiem, to II sezon ma być ostatni, więc można oczekiwać wreszcie konkretnych wyjaśnień fabularnych.

Teraz kiedy się wszystkich poznało, to może być ciekawiej niż wcześniej.

Mam nadzieję, że się mylę i moje rokowania będą nietrafne, a twórcy pokażą się znowu z dobrej strony.

Niestety na ten czas wygląda to strasznie tandetnie, bez polotu i jakiegokolwiek dobrego zakończenia.

Twórcy anime czekają tak długo, bo chcą to zrobić bardzo dobrze. Zapewne zdają sobie sprawę z popularności i oczekiwań fanów.
Opublikowano

Twoje zdanie może być jakiekolwiek (dobrze, że to podkreślasz). Szkoda tylko, że nie stać ciebie na argumenty. 

Nie stać mnie na argumenty? Po czym to wnioskujesz? Po prostu niezależnie od tego co napiszę, ty i tak będziesz upierał się przy swoim zdaniu - które oczywiście szanuję - i będziesz wmawiał mi, że nie mam racji, starając się zmienić moją opinię. Ogółem dyskusje z tobą prowadzą do niczego. 

No ale okej.

Dlaczego SnK jest średnie?

- Animacja

- Kopiuj wklej

- Kreska (momentami tragiczna, ogółem nie jest mega zla)

- Transformacja MC

- Same cliffhangery

- MC umiera, ale nie czekaj, przecież żyje!

- MC stracił kończy! A sorry nie martwcie się, przecież one odrastają. 

Ogółem Eren był słaby, imo lepiej by to wypadło, jakby głównymi bohaterami była armia.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Dlaczego SnK jest średnie?

- Animacja

- Kopiuj wklej

- Kreska (momentami tragiczna, ogółem nie jest mega zla)

Jak można na poważnie traktować to co piszesz? To prawie jak troll.

Co jak co, ale Shingeki to jedno z najlepszych wizualnie anime. Jeśli większość anime prezentuje średni poziom graficzny czy animacji, to Shingeki jest zdecydowanie wśród tych najładniejszych.

- Transformacja MC

Czyli sam pomysł ci się nie podoba?

- MC umiera, ale nie czekaj, przecież żyje!

Wiadomo, że anime bywają zaskakujące (również to lubię), ale wszystko ma swoje granice.

Główny bohater, który umiera po kilku odcinkach, jest już zbyt niedorzecznym pomysłem, żeby w to uwierzyć.

To już jest czepianie się o wszystko na siłę. To tak samo jakbyś krytykował, że w jakimś anime fantasy/S-F jest możliwe ożywianie zmarłych.

Po prostu jest taka możliwość i to wszystko.

Ogółem Eren był słaby, imo lepiej by to wypadło, jakby głównymi bohaterami była armia.

Eren na początku bywał irytujący, ale potem się jednak zmienił, co nietrudno zauważyć.
Opublikowano

Jak można na poważnie traktować to co piszesz? 

Z ust mi to wyjąłeś. 

294151458330254440545.jpeg

634611458330254440545.jpeg

To już jest czepianie się o wszystko na siłę. To tak samo jakbyś krytykował, że w jakimś anime fantasy/S-F jest możliwe ożywianie zmarłych.

Po prostu jest taka możliwość i to wszystko.

"Po prostu jest taka możliwość" no cholera jasna, takim tokiem myślenia można każdy beznadziejny pomysł usprawiedliwić, może to właśnie dlatego SAO jest dla ciebie arcydziełem. 

Eren na początku bywał irytujący, ale potem się jednak zmienił, co nietrudno zauważyć.

No jak się zmienił w mega kox tytana rozpierdalającego każdego przeciwnika, to trudno by było, aby jego postać się nie zmieniła. 

- Transformacja MC

Czyli sam pomysł ci się nie podoba?

Tak. Po co komu niepewność w anime.

Jak można na poważnie traktować to co piszesz? To prawie jak troll.

Co jak co, ale Shingeki to jedno z najlepszych wizualnie anime. Jeśli większość anime prezentuje średni poziom graficzny czy animacji, to Shingeki jest zdecydowanie wśród tych najładniejszych. 

Hellsing:Ultimate i Fate/Zero, które powstały wcześniej są na o wiele wyższym poziomie. Budżet SnK podobno był duży, popularność była duża, ale twórcy zrobili anime na odpierdol. 

Zobacz sobie jeszcze raz serie i nalicz sceny, w których postacie się nie ruszają.

QtiV6xY.gif

Opublikowano

294151458330254440545.jpeg

634611458330254440545.jpeg

I to ma o czymś świadczyć? Tak się możesz czepiać praktycznie wszystkiego.

Równie dobrze mogę ci zrobić wiele kadrów potwierdzających, jak to anime jest doskonałe wizualnie.

Odnośnie słabego wyglądu tytanów, to oni raczej mieli tak wyglądać. Nie było sensu lepiej podkreślać ich wyglądu.

"Po prostu jest taka możliwość" no cholera jasna, takim tokiem myślenia można każdy beznadziejny pomysł usprawiedliwić, może to właśnie dlatego SAO jest dla ciebie arcydziełem.

Po prostu ten konkretny pomysł ci się nie podobał, no i to wszystko. Jednak trudno go traktować jak wadę.

Skoro w ogóle są tytani to równie dobrze może być coś takiego. Otwórz trochę swój umysł, a nie coś ci się nie podoba i od razu to duża wada.

Jak się czegoś czepiać w anime, to głównie niedorzecznego lub irytującego zachowania. Zawsze to mi najbardziej przeszkadzało.

No jak się zmienił w mega kox tytana rozpierdalającego każdego przeciwnika, to trudno by było, aby jego postać się nie zmieniła.

Nie tylko zyskał na sile, bo pod względem charakteru również się trochę zmienił.

Tak. Po co komu niepewność w anime.

To akurat duża zaleta. Prawie każda oryginalność, to coś dobrego. Fajnie być zaskakiwanym takimi scenami w anime.

Hellsing:Ultimate i Fate/Zero, które powstały wcześniej są na o wiele wyższym poziomie. Budżet SnK podobno był duży, popularność była duża, ale twórcy zrobili anime na odpierdol. 

Zobacz sobie jeszcze raz serie i nalicz sceny, w których postacie się nie ruszają.

Nie sposób się zgodzić z tym co piszesz. Shingeki pod względem wizualnym jest prawie doskonałe (piękna kreska i wysoka jakość grafiki).

Fate czy Hellsing nie są na o wiele wyższym poziomie. W Fate/Zero była magia, więc całkiem inna animacja.

Są różne style kreski i rodzaje grafiki.

W Shingeki była inna, ale na pewno nie gorsza.

Grafika takiej jakości to zdarza się w niewielu anime.

2yvqyp2.jpg

Opublikowano

Że się tak doczepię, wolałbyś mieć sceny rodem z Oregairu?

EverlastingZigzagGraysquirrel.gif

2075f50655fd27a60e8553938480df4afad5b0ec

Jedyne co mnie drażniło w produkcji wizualnej to jak wcześniej wspomniałeś, kopiuj-wklej.

W samym 25 epie było kilka PORZĄDNYCH wstawek tego typu, przykłady poniżej.

akRZkP8.gif

FPOWm8x.gif

Jeśli zaś chodzi o kreskę, w moim odczuciu był to PRAWIE god tier, a przynajmniej jak na ten 2013 rok.

tumblr_mss6p7t7Up1rhz43wo1_500.gif

Nie znam nawet zbyt wiele movie, które mogłyby konkurować pod tym względem z tytanami.

Wybaczcie, że tak się wam w rozmowę wpierdoliłem, ale poczułem taką potrzebę. :)

Opublikowano

Ja właśnie jestem innego zdania. Wydaje mi się, że ten sezon zostanie całkowicie zepsuty i nie będzie starego klimatu snk.

Opublikowano

Było widać od pierwszego odcinka, że Shingeki wyróżnia się bardzo pozytywnie pod względem kreski i grafiki od większości innych anime.

Natomiast w odcinkach z akcją również się postarali. Ten 25 odcinek był wprost doskonały pod każdym względem.

Jak pisałem. Najlepsze się zaczęło od momentu ich wypadu poza mury (czyli po połowie anime).

Jedyne co mnie drażniło w produkcji wizualnej to jak wcześniej wspomniałeś, kopiuj-wklej.

W samym 25 epie było kilka PORZĄDNYCH wstawek tego typu, przykłady poniżej.

akRZkP8.gif

FPOWm8x.gif

Co te brzydkie gify mają pokazać?
Opublikowano
Co te brzydkie gify mają pokazać?

Wyraźnie napisałem, że poniżej (czyli w spojlerze, który zacytowałeś) podam przykłady kopiuj-wklej.

gkE2GIr.gif

Ep. 25 - Moment przemiany Erena w płomiennego tytana (rage)

akRZkP8.gif

Takich copy-paste jest więcej, dlatego za to wielki minus. Mieli nawet w pewnym momencie dodatkowy tydzień bo był przecież recap (jakoś koło 13 odcinka).

Opublikowano

Dlaczego to było takie dobre (subiektywnie)

Animacja

Kreska

Mikasa

OP Levi

Seiyuu

Eren i Annie jako tytani

Krew

Fabuła

Ulubione odcinki: 5,7-9,13 (chyba dobrze zapamiętałem) walka Annie z Levim, końcowa walka Erena z Annie. 

Opening

Akcja

Zakończenie nawet ujdzie. Gorzej jakbyśmy w ogóle nie dostali kontynuacji.

OST - "Call Your Name" 

Z minusów to: 

Wiem, że tytani byli głupimi olbrzymami, taki był zamysł, ale ten ich wygląd oraz to zachowanie

67bcb24298680b9216ba6754562f900a-d64zoj0

Mnie irytowało

Kopiuj-wklej czego nie lubię. Zapomniałem sobie o tym, ale Mad przypomniał. Pamiętam jedynie, że coś takiego było w drugim sezonie K. Może nawet tam było więcej niż w SnK, gdzie jest o połowie mniej odcinków.

PS.

Rozmowy (gify wyżej) w Oregairu były fajne, śmieszne. Tak właśnie wyglądają rozmowy w dziale xD

Opublikowano

ale ty @armoro już miałeś stąd wychodzić. Chyba moje ostatnie "wypierdalaj"/"spierdalaj"(nie pamiętam co to było już :v ) w twoją stronę nie skierowałem dość dosadnie, żeby dać ci do zrozumienia, że NIKT w tym dziale cię tu nie chce. Dosłownie NIKT. Jedyne co to prowokujesz do gównoburz, a prowadzenie dyskusji z tobą kończy się procentami, lub banem. Jesteś jak jakiś rak złośliwy z nawrotami. Nie ma cię, ale jak się pojawisz to wkurwiasz, a do tego jeszcze ciągle tu wracasz do działu... Daj sobie siana.

Co do SNK to śledziłem mangę, aż pojawił się

typ małpka co pizgał o ile dobrze pamiętam kamierdolcami i była jakaś akcja po nocach

no i kawałeczek dalej po tym. Manga > Anime

Teraz czekam na 2gi sezon, który ponoć ma się pojawić gdzieś w tym roku. Byle nie spierdolili masakrycznie i nie oddupcali czasem takiej maniany jaką robili w pierwszym sezonie, a będzie dobrze. Anime taki średniaczek/trochę lepsze niż średnie, dla mnie nic więcej. 

@Edit

Dobra, skisłem

Nie umiesz pisać kulturalnie? Co to za słowo "spierdolili". Pouczasz mnie, a ty jesteś o wiele gorszy.

Czekam na chociażby 1 osobę, która powie, że jestem gorszy od ciebie i to uargumentuje. Czekam. Jak ktoś tak napisze, uzasadni, to wypierdalam z tego działu na zawsze. Serio na 100%.

Co do kultury... Wulgaryzmy są od tego, by ich używać. Robię to kiedy uznam za stosowne. Często zarzucane jest mi, że używam, jak to niektórzy mówią "rynsztokowego" języka, ale takie moje przyzwyczajenie. Nie robię tego nagminnie, trzymam kulturę, gdy prowadzę poważna rozmowę, na poziomie. Nie hamuję się, wobec idiotyzmów, głupoty itp. dla mnie rażących działań innych osób. Mówisz o kulturze wypowiedzi, kiedy ty sam nie respektujesz żadnych zasad obowiązujących w dobrych, normalnych dyskusjach, mających na celu wymianę zdań, opinii. 

Opublikowano

Takich copy-paste jest więcej, dlatego za to wielki minus. Mieli nawet w pewnym momencie dodatkowy tydzień bo był przecież recap (jakoś koło 13 odcinka).

Dobre. :D To ma być wada? :D

Żeby na coś takiego zwracać uwagę. :D W trakcie normalnego oglądania anime nie sposób to zauważyć i się przyczepić. Jest tyle rzeczy za co można (na siłę) skrytykować, ale na pewno nie za to.

Wiem, że tytani byli głupimi olbrzymami, taki był zamysł, ale ten ich wygląd oraz to zachowanie

Nie wszyscy byli głupimi olbrzymami.

Kopiuj-wklej czego nie lubię. Zapomniałem sobie o tym, ale Mad przypomniał. Pamiętam jedynie, że coś takiego było w drugim sezonie K. Może nawet tam było więcej niż w SnK, gdzie jest o połowie mniej odcinków.

Nie wiem jak można na coś tak nieistotnego zwrócić uwagę.

Gdyby to było regularnie co pewien czas, to wtedy owszem.

Zresztą to zazwyczaj nic złego. Chyba, że przesadzą.

Teraz czekam na 2gi sezon, który ponoć ma się pojawić gdzieś w tym roku. Byle nie spierdolili masakrycznie i nie oddupcali czasem takiej maniany jaką robili w pierwszym sezonie, a będzie dobrze. Anime taki średniaczek/trochę lepsze niż średnie, dla mnie nic więcej.

Nie umiesz pisać kulturalnie? Co to za słowo "spierdolili". Pouczasz mnie, a ty jesteś o wiele gorszy.

Shingeki to zdecydowanie górna półka wśród anime. Średnich to masz większość serii, a Shingeki to już coś dużo lepszego. Nic nie zostało zepsute w stosunku do mangi, a nawet anime zostało ulepszone i nie mówię tylko o pięknej grafice i postaciach, ale również o zmienionych niektórych scenach.

Żeby tylko II sezon był tak samo świetnie wykonany.

Opublikowano

Dobre. :D To ma być wada? :D

Żeby na coś takiego zwracać uwagę. :DW trakcie normalnego oglądania anime nie sposób to zauważyć i się przyczepić. Jest tyle rzeczy za co można (na siłę) skrytykować, ale na pewno nie za to.

No nie wiem, pomyśleć że oglądałem wtedy jeszcze na stronach w necie (wszechobecna pixeloza i takie tam), a mimo wszystko wyłapałem wiele podobnych momentów i strasznie mnie to zniesmaczało. Skoro Ty jako zaprawiony fan chińskiej kinematografii, który ogląda wideo w najlepszej możliwej jakości i oczywiście tylko z dysku.. spodziewałbym się, że wyhaczyłbyś takie momenty. Rozczarowałeś mnie ken-chan.

Co do SNK to śledziłem mangę, aż pojawił się

typ małpka co pizgał o ile dobrze pamiętam kamierdolcami i była jakaś akcja po nocach

I pomyśleć, że nawet wtedy akcji było tyle co nic.

Dla mnie to skok na kasę, bo drugi sezon nie ma racji bytu i tyle, za dużo pierdolenia i spiskowania, a za mało konkretów na które czeka publika.

No ale co kto lubi, nie? ;)

Opublikowano

No nie wiem, pomyśleć że oglądałem wtedy jeszcze na stronach w necie (wszechobecna pixeloza i takie tam), a mimo wszystko wyłapałem wiele podobnych momentów i strasznie mnie to zniesmaczało. Skoro Ty jako zaprawiony fan anime, który ogląda wideo w najlepszej możliwej jakości i oczywiście tylko z dysku.. spodziewałbym się, że wyhaczyłbyś takie momenty.

Jeśli oglądasz anime to skupiasz się na fabule i postaciach. Natomiast grafikę/animację oceniasz najczęściej ogólnie (jeśli nie ma dużych różnic jakościowych pomiędzy odcinkami).

Od razu widać jaki poziom prezentuje.

Natomiast czepianie się tego, że te same kadry pojawiają się chwilami w innych scenach? To już co najmniej śmieszne.

Gdyby to było nagminne i rzucające się w oczy to sam by to uznał za wadę.

Dla mnie to skok na kasę, bo drugi sezon nie ma racji bytu i tyle, za dużo pierdolenia i spiskowania, a za mało konkretów na które czeka publika.

No ale co kto lubi, nie? ;)

Jak to nie ma racji bytu, skoro najciekawsze zaczęło się właśnie przy końcu I sezonu.

Tylko jak pisałem twórcy anime czekają, aż do końca 2016 roku, bo chcą żeby manga została zakończona.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...