Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

AVERNUS

Peblo9000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nasza strona wkrótce powróci, znaleźliśmy lepsze, nie ograniczający nas w niczym hosting i do końca miesiąca powinniśmy się przeprowadzić. Tymczasem link do modpacka oraz sugerowany klient znajdują się na naszym fanpage'u na Facebooku - wpisz w wyszukiwarkę facebooka: mcavernus

Wkrótce czeka Was też kolejna aktualilzacja modpacka (do wersji 0.3.7). Przyniesie ona rozwinięcie ścieżki kariery kowala. Można będzie rozwinąć tę profesję do poziomu metalurga, który wytapia z rud rzadkich minerałów (tennatytu i tetrahedrytu) sztaby brązu, które z kolei można przetworzyć będzie w mithril - najlepszy metal dostępny na serwerze.

A na koniec ciekawostka - unikalny artefakt:

mae1e9.png

AVERNUS MINECRAFT RPG - SZUKAJ NAS W GOOGLE

10mpir9.png

• Odpowiedzi 201
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

To bedzie ciekawe rozwiniecie tej profesji (jak mniemam to bedzie profesja trzeciego poziomu). I bardzo dobrze, bo teraz metalurg we współpracy z magiem bedzie mógł tworzyć najpotężniejsze pancerze. Znowu współpraca - tak, na Avernusie sam nic nie zdzialasz. :)

Opublikowano

+ za współpracę, dla mnie zawsze będzie ważne właśnie rozdzielenie rzeczy. Nie każdy może być kowalem, wojownikiem magiem i rzeźnikiem :D 

Jednak będąc małym fanem Tolkiena i ogólnie fantasy to chciałbym tu wytknąć tworzenie własnego świata, który różni się od innych światów (nie oryginalnością, lecz zmienionymi regułami) a mianowicie mi chodzi mi mithril, w większości nierzeczywistych światów przedstawiany jako "prawdziwe srebro" i był to wytrzymały oraz lekki materiał. Wy tutaj tworzycie, przez uszlachetnianie brązu (cyna+miedź) perfekcyjny metal! Dla mnie to jest po prostu głupie i chodzenie administracji na skróty. Jednak ta uwaga by nie miała sensu na 99% innych serwerach, gdyż tylko Avernus doszedł do poziomu gdzie można dbać o takie detale. 

Z tego co widziałem i patrzyłem to rangi są równoległe, tzn. wydaje mi się, że taką samą pozycję ma rzeźnik co kowal lub mag. Dla mnie to jest strasznie dziwne. Proponowałbym troszku większe rozbicie rang (by było więcej awansów przez co możliwy większy rozwój) oraz zwiększenie wymagań na daną rangę. Jednak to wymaga graczy. Teraz jest chyba coś takiego, ze jest 6 rang w jednym mieście są 3 ludzi i tylko dlatego powstaje handel, gdyż po prostu jest za mało graczy. 

Nova    tnXkN4Y.png    Regna

Opublikowano

+ za współpracę, dla mnie zawsze będzie ważne właśnie rozdzielenie rzeczy. Nie każdy może być kowalem, wojownikiem magiem i rzeźnikiem :D

Jednak będąc małym fanem Tolkiena i ogólnie fantasy to chciałbym tu wytknąć tworzenie własnego świata, który różni się od innych światów (nie oryginalnością, lecz zmienionymi regułami) a mianowicie mi chodzi mi mithril, w większości nierzeczywistych światów przedstawiany jako "prawdziwe srebro" i był to wytrzymały oraz lekki materiał. Wy tutaj tworzycie, przez uszlachetnianie brązu (cyna+miedź) perfekcyjny metal! Dla mnie to jest po prostu głupie i chodzenie administracji na skróty. Jednak ta uwaga by nie miała sensu na 99% innych serwerach, gdyż tylko Avernus doszedł do poziomu gdzie można dbać o takie detale. 

Z tego co widziałem i patrzyłem to rangi są równoległe, tzn. wydaje mi się, że taką samą pozycję ma rzeźnik co kowal lub mag. Dla mnie to jest strasznie dziwne. Proponowałbym troszku większe rozbicie rang (by było więcej awansów przez co możliwy większy rozwój) oraz zwiększenie wymagań na daną rangę. Jednak to wymaga graczy. Teraz jest chyba coś takiego, ze jest 6 rang w jednym mieście są 3 ludzi i tylko dlatego powstaje handel, gdyż po prostu jest za mało graczy. 

Twórca moda dodajęcego brąz i mithril, który to mod de facto stawia mocno na realizm, obszernie wyjaśnił, że Tolkien tworząc mithril nawiązywał do stopów wykonywanych przez ludzi w starożytnych czasach. 

"Mithril is not a fantasy metal. It was first introduced by author J. R. R. Tolkein in his book "Lord of the Rings". Actually that book was a sequel to "The Hobbit". In real life the author was a professor of history and linguistics. He was such a history nerd that he made other history professors look like amateurs. He was fully aware of the history of bronze. The form of bronze used in the Middle Bronze Age was copper arsenic alloy, often with copper antimony alloy added. After the Stone Age, people used copper. When all deposits of copper ore that could be reached by hand tools (pickaxe) were depleted, people looked for a new source. They found an ore that produced copper, but it had something else in it. The result was stronger, tougher, harder, and more durable than pure copper. And it didn't corrode or tarnish. Great! So they used that. This was the beginning of bronze. The catch was smelting produced a toxic gas, so you have to smelt outdoors and stand upwind. They later discovered if you combine copper with tin, it makes bronze without the toxic gas. This was used in the Late Bronze Age. This was not a better bronze, in fact it was weaker, softer, and would tarnish. Softer means tools and weapons got dull more quickly. This was cheap crap, but smiths would not poison themselves. After generations, people forgot how to make the good quality stuff. Tools made of the old bronze were prized, this metal became "mythical". That's why J. R. R. Tolkien called it "Mithril".

Mithril na Avernusie nie jest supermocnym, nagicznym metalem ale wytrzymałym stopem, stawiającym go trochę wyżej niż żelazo i magiczne thaumium. Stop ten autor moda postanowił nazwać mithrilem, opierając się na odniesieniach tolkiena do dawnej metalurgii. Nie będziemy zmieniać tej nazwy.

Rangi nie są równoległe. Rzeźnik i mag to profesje drugiego poziomu a kowal to profesja pierwszego. Metalurg będzie profesją drugiego poziomu, wychodzącą jako rozwinięcie kowala. Obecnie nie ma profesji trzeciego poziomu - planowane są wraz z sukcesywnym dodawaniem nowych modów. Profesji jest dokładnie teraz 14, z czego 5 podstawowych (rolnik, kowal, cieśla, skryba, łuczarz).

10mpir9.png

Opublikowano
Poprawiliśmy engine uprawy roślin. Dodano do listy drzewa. W tej chwili drzewa nie wyrosną już wszędzie, a na niektórych biomach rosną lepiej niż na innych.

nx45cl.png

10mpir9.png

Opublikowano

Awernus to guwno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

u2q6.jpg

Opublikowano

Czyż to nie realistycznie wygląda:P?

Nie będzie mnie tydzień na serwerze ,nie martwcie się wrócę ,chyba...

Kochany assasynie. Po tylu latach nareszcie zacząłeś pisać z dużej litery. Szczerzę gratuluję! Ale jeszcze dużo przed tobą ^^~ hophop8

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prezentacja bardzo ładna. Nie ma za dużo tekstu a i nie ma za mało. Po prostu idealnie. Żadnego błędu nie zauważyłem. A wygląda jak z ręki profesjonalisty.

Gratuluję także przyjemnego dla oka obrazka przedstawiającego nazwę waszego serwera.

Jednakże... Mała ilość slotów, ilość nawpychanych zasad i modów oraz katastrofalne zachowanie administratora strasznie mnie odpychają. Nie umiałbym się przy tym serwerze wcale zrelaksować. A po powrocie ze szkoły/pracy tylko o tym marzę. 

Taka jest moja opinia o serwerze. Niestety nie zagram.

Życie nie ma sensu, lecz śmierć tym bardziej

Opublikowano

Powyższa opinia nie jest obiektywna, ponieważ pochodzi od osoby która nigdy nie grała na naszym serwerze. Oczywiście zdajemy sobie równocześnie sprawę, że dla kogoś takiego Avernus nie będzie odpowiedni, w odróżnieniu od prostych survivali i freebuildów, cieszących się znaczną popularnością wśród gimnazjalistów oraz młodszych wielbicieli Minecrafta. Celem naszego serwera jest określona grupa wiekowa, a średnia wieku graczy wynosi około 20 lat. Tak więc nie będziemy winić nikogo, kto po prostu chce po szkole pokopać dirta i przeżywać niezapomniane emocje uciekając przed creeperami.

NASZA STRONA POWRÓCIŁA - wbrew kłamliwym bajkom rozpowszechnianym przez osoby zazdroszczące nam odniesionego sukcesu komercyjnego. Ich też za do nie winimy. Zazdrość to cecha wyniszczająca człowieka, sprawiająca że postępuje on niegodnie i wbrew zasadom społecznym. Rozumiemy też, że zawiść kierująca ludźmi, widzącymi jak ich serwery upadają a nasz istnieje dalej, może być bardzo silna.

Pamiętajcie! Avernus jest serwerem istniejącym ponad trzy lata, ze wspaniałym klimatem RPG i wieloma możliwościami, wysoko ocenianym przez pełnoletnich ludzi. Nie znajdziecie tu tego, co zniechęca Was w popularnych serwerach Minecrafta. Możecie do nas dołączyć już dzisiaj - wystarczy wejść na naszą stronę główną i zarejestrować się.

28kht7s.png

Opublikowano

Powyższa opinia nie jest obiektywna, ponieważ pochodzi od osoby która nigdy nie grała na naszym serwerze. Oczywiście zdajemy sobie równocześnie sprawę, że dla kogoś takiego Avernus nie będzie odpowiedni, w odróżnieniu od prostych survivali i freebuildów, cieszących się znaczną popularnością wśród gimnazjalistów oraz młodszych wielbicieli Minecrafta. Celem naszego serwera jest określona grupa wiekowa, a średnia wieku graczy wynosi około 20 lat. Tak więc nie będziemy winić nikogo, kto po prostu chce po szkole pokopać dirta i przeżywać niezapomniane emocje uciekając przed creeperami.

NASZA STRONA POWRÓCIŁA - wbrew kłamliwym bajkom rozpowszechnianym przez osoby zazdroszczące nam odniesionego sukcesu komercyjnego. Ich też za do nie winimy. Zazdrość to cecha wyniszczająca człowieka, sprawiająca że postępuje on niegodnie i wbrew zasadom społecznym. Rozumiemy też, że zawiść kierująca ludźmi, widzącymi jak ich serwery upadają a nasz istnieje dalej, może być bardzo silna.

Pamiętajcie! Avernus jest serwerem istniejącym ponad trzy lata, ze wspaniałym klimatem RPG i wieloma możliwościami, wysoko ocenianym przez pełnoletnich ludzi. Nie znajdziecie tu tego, co zniechęca Was w popularnych serwerach Minecrafta. Możecie do nas dołączyć już dzisiaj - wystarczy wejść na naszą stronę główną i zarejestrować się.

co do twojej wypowiedzi(konca) nie moge sie zgodzic,poncjusz ma graczy gleboko w d.... wielkie bledy serwa poprawia po  paru miesiacach

jest nie ogarniety

wiec nie polecam(gralem na tym serwie )

Opublikowano

@up 

Z tego co wiem ten gracz był kilkukrotnie zbanowany i nie zmienił swojego zachowania, które irytowało innych, dlatego dostał perma.

28kht7s.png

Opublikowano

Nie staraj się analizować czyjegoś zdania, gdyż widocznie to tobie nie wychodzi. Grałem kiedyś na v1... A mianowicie przez tydzień. Więc po tygodniu chyba mogę wyrazić swoją opinię. Co do wieku. Zapewniam tobie, że nie jestem gimnazjalistom (ehh... znowu nietrafna analiza). Twoje ostatnie zdanie opisujące mój komentarz mnie powaliło. Każdy może ocenić czyjeś zachowanie jako śmieszne jeżeli się postara: "Tak więc nie będziemy winić nikogo, kto po prostu chce wydawać pieniądze na grę", "Tak więc nie będziemy winić nikogo, kto po prostu chce grać z małą grupką osób", "Tak więc nie będziemy winić nikogo, kto po prostu chce męczyć się z administracją". Prawda, że proste?

Wasza administracja się wywyższa. Robi z siebie wielkich Panów. "Ktoś chwilkę nie grał? A oddam cały jego majątek innej osobie"

Zrozumcie, że nie każdemu (nawet dwudziestoletniemu człowiekowi) musi się podobać wasz serwer.

Opublikowano

Człowieku idź z tego wątku. Szukacie zaczepki wszędzie gdzie możecie ty i inne osoby z kiepskich serwerów które upadły. Zrozum, nikt was tu nie chce. Ciebie ani twoich rozżalonych kolegów. Wystarczy parę postów wyżej popatrzyć jaki reprezentujecie poziom. Wypowiedziałeś swoje zdanie na temat serwera no i dobrze, a teraz zniknij.

Bardzo proszę administrację mpc żeby należycie wypełniała swoje obowiązki i zgodnie z zasadami karała offtopy w naszym wątku, aby normalni ludzie mogli uczestniczyć w merytorycznej dyskusji. Naprawdę mamy dość tej błazenady. Zróbcie z tym porządek.

Serwer broni się sam. To że istnieje tak długo, że ma środki na utrzymanie, że ludzie chętnie go dofinansowują i administracja wychodzi na duży plus o czymś świadczy. Oferujemy dobrą rozrywkę i zgraną społeczność, pod warunkiem że ktoś lubi RPG i klimaty Fantasy. Bo to jest serwer RPG nie tylko z nazwy. Ludzie którzy na nim grają znają się rok i dłużej, dzięki czemu mamy unikalną grupę graczy.

28kht7s.png

Opublikowano

Człowieku idź z tego wątku. Szukacie zaczepki wszędzie gdzie możecie ty i inne osoby z kiepskich serwerów które upadły. Zrozum, nikt was tu nie chce. Ciebie ani twoich rozżalonych kolegów. Wystarczy parę postów wyżej popatrzyć jaki reprezentujecie poziom. Wypowiedziałeś swoje zdanie na temat serwera no i dobrze, a teraz zniknij.

Bardzo proszę administrację mpc żeby należycie wypełniała swoje obowiązki i zgodnie z zasadami karała offtopy w naszym wątku, aby normalni ludzie mogli uczestniczyć w merytorycznej dyskusji. Naprawdę mamy dość tej błazenady. Zróbcie z tym porządek.

Serwer broni się sam. To że istnieje tak długo, że ma środki na utrzymanie, że ludzie chętnie go dofinansowują i administracja wychodzi na duży plus o czymś świadczy. Oferujemy dobrą rozrywkę i zgraną społeczność, pod warunkiem że ktoś lubi RPG i klimaty Fantasy. Bo to jest serwer RPG nie tylko z nazwy. Ludzie którzy na nim grają znają się rok i dłużej, dzięki czemu mamy unikalną grupę graczy.

Nie, nie szukam zaczepki. Chciałbym abyś jedynie przyznał, że nie każdy 20 latek polubi wasz serwer. Chciałbym abyś przyznał, że wasz serwer nie jest idealny. Niektórzy lubią kobiety z rudymi włosami a niektórzy szatynki. Z serwerem jest tak samo. 

Serwer sam się nie broni. Serwer jest reklamowany w każdym możliwym miejscu (nawet na cudzych serwerach).

Nie każdy chętnie go dofinansowuje i wiele osób żałuje niegdyś wpłaconych pieniędzy (między innymi ja).

Nie wiedziałem, że kilka osób z Novej Regny wcześniej się tu wypowiedziało. Sam chciałem kiedyś coś napisać.

Czemu uważasz, że jestem człowiekiem nienormalnym? Po czym to stwierdzasz?

Ja uwielbiam fantasy i RPG. Gram i grałem na wielu forach pbf oraz czytałem wiele twórczości fantasy.

Każdy kto na nim gra zna się z kimś przez rok? Wiesz, że to mało możliwe?

Jakbyś nie zauważył ciągle rozmawiamy o serwerze, więc ukaranie mnie za offtop byłoby bez sensu. Osoby wyżej to robiły i zostały ukarane. Jedynie komentuję tak samo jak to robi Poncjusz. Tylko, że ja siedziałem niegdyś na tym serwerze troszkę czasu a on jedynie zerkał. 

Chcesz abym się nie wypowiadał? Nie komentuj mojego postu.

Opublikowano

1. Tak, szukasz zaczepki. Używasz bardziej składnych słów niż twoi kumple, ale cel jest ten sam - uporczywa naprzykrzenie się i prowokacja. Z Twoich oczekiwań (żądań - śmiesznych z resztą) wynika że traktujesz wypowiadanie się tutaj jako swoistą krucjatę. Uwierz mi, możesz momentami brzmieć mądrze i mieć poczucie misji ale dla obserwatorów wygląda to na zwykłe wk**wiające pieniactwo.

2. To czego chcesz kompletnie mnie nie obchodzi. Nie rozumiem jednak czemu tak bardzo zależy Ci żebym przyznał to czy tamto. Nikt tutaj nie twierdził, że każdy 20-latek kocha Avernusa. Sugerując że jest inaczej albo robisz sobie jaja albo straciłeś kontakt z rzeczywistością. A serwer uważam za idealny, przykro mi. Musisz się z tym pogodzić i z tym żyć (chociaż może być ci ciężko z tego co widzę).

3. No cóż, serwer się broni sam mimo wszystko, faktem swojego istnienia. Czy teg ochcesz czy nie. Gdyby był kiepski, to by dawno nie istniał. Myslę, że podstawy logiki nie powinny być ci obce więc jeśli negujesz ten fakt, to nie widzę innej możliwości jak tylko to, że robisz to przez czystą przekorę.

4. Masz rację. Nie każdy "dofinansowuje chętnie". Administracja przystawia graczom rewolwer do skroni i zastrasza ich.... Weź człowieku jak już coś piszesz, to niech to ma chociaż w zarysie jakiś sens, bo naprawdę pogrążasz się. 

PS: Ty nigdy nie wpłacałeś nic na ten serwer więc bezczelnie nie kłam. Jesteś zwykłym oszustem.

5. Twoja natarczywość i nieudolne próby zdyskredytowania tego serwera, coraz bardziej rozpaczliwa z resztą, nie są czymś normalnym w moich oczach. Nie tylko w moich zresztą. W gruncie rzeczy to coraz bardziej przypomina typowy hejt, tyle że na poziomie już nie gimnazjum, ale liceum. Potraktuj to jako komplement.

6. Wyraźnie widać z jaką bezmyślnością i nieuwagą czytasz to co się pisze, a potem konfabulujesz wysnuwając swoje pokrętne wnioski. Nie wiedzieć na jakiej podstawie stwiedziłeś, że każdy kto gra na serwerze zna się z każdym rok. No ręce opadają. Czytanie zrozumieniem wydaje się nie być Twoją mocną stroną.

Kończę tę dyskusję z Tobą. Możesz tu pisać dalej do znudzenia, ale z każdym twoim postem będzie tylko coraz bardziej jasne jak bardzo jesteś zdesperowany żeby w tym wątku zaistnieć.

28kht7s.png

Opublikowano

1. Tak, szukasz zaczepki. Używasz bardziej składnych słów niż twoi kumple, ale cel jest ten sam - uporczywa naprzykrzenie się i prowokacja. Z Twoich oczekiwań (żądań - śmiesznych z resztą) wynika że traktujesz wypowiadanie się tutaj jako swoistą krucjatę. Uwierz mi, możesz momentami brzmieć mądrze i mieć poczucie misji ale dla obserwatorów wygląda to na zwykłe wk**wiające pieniactwo.

2. To czego chcesz kompletnie mnie nie obchodzi. Nie rozumiem jednak czemu tak bardzo zależy Ci żebym przyznał to czy tamto. Nikt tutaj nie twierdził, że każdy 20-latek kocha Avernusa. Sugerując że jest inaczej albo robisz sobie jaja albo straciłeś kontakt z rzeczywistością. A serwer uważam za idealny, przykro mi. Musisz się z tym pogodzić i z tym żyć (chociaż może być ci ciężko z tego co widzę).

3. No cóż, serwer się broni sam mimo wszystko, faktem swojego istnienia. Czy teg ochcesz czy nie. Gdyby był kiepski, to by dawno nie istniał. Myslę, że podstawy logiki nie powinny być ci obce więc jeśli negujesz ten fakt, to nie widzę innej możliwości jak tylko to, że robisz to przez czystą przekorę.

4. Masz rację. Nie każdy "dofinansowuje chętnie". Administracja przystawia graczom rewolwer do skroni i zastrasza ich.... Weź człowieku jak już coś piszesz, to niech to ma chociaż w zarysie jakiś sens, bo naprawdę pogrążasz się. 

PS: Ty nigdy nie wpłacałeś nic na ten serwer więc bezczelnie nie kłam. Jesteś zwykłym oszustem.

5. Twoja natarczywość i nieudolne próby zdyskredytowania tego serwera, coraz bardziej rozpaczliwa z resztą, nie są czymś normalnym w moich oczach. Nie tylko w moich zresztą. W gruncie rzeczy to coraz bardziej przypomina typowy hejt, tyle że na poziomie już nie gimnazjum, ale liceum. Potraktuj to jako komplement.

6. Wyraźnie widać z jaką bezmyślnością i nieuwagą czytasz to co się pisze, a potem konfabulujesz wysnuwając swoje pokrętne wnioski. Nie wiedzieć na jakiej podstawie stwiedziłeś, że każdy kto gra na serwerze zna się z każdym rok. No ręce opadają. Czytanie zrozumieniem wydaje się nie być Twoją mocną stroną.

Kończę tę dyskusję z Tobą. Możesz tu pisać dalej do znudzenia, ale z każdym twoim postem będzie tylko coraz bardziej jasne jak bardzo jesteś zdesperowany żeby w tym wątku zaistnieć.

1. Uważasz, że szukam zaczepki? Dobrze, jeżeli tak to odbierasz to widocznie nic z tym nie zrobię. Ja miałem na celu przyjść tutaj, opisać moje wrażenia i pokazać, że to co wy prezentujecie nie jest niczym niezwykłym.

2. "Straciłeś kontakt z rzeczywistością"? Byłem na tym serwerze. Poparłem swoją tezę paroma argumentami a ty twierdzisz, że straciłem kontakt z rzeczywistością... 

Nie rozumiesz? To proste. Chcę abyś zrozumiał, że nie jesteście najlepsi. Chcę abyś zrozumiał, że opisywanie swojego serwera jako kamień szlachetny bez skazy jest jawnym oszustwem. 

3. Istnieje, ponieważ parę osób wpłaca do niego pieniądze. Gdyby serwer był dobry to zapewniam tobie, że grałoby o wiele więcej graczy. I nie ma wymówki, że nie szukacie osób z gimnazjum. Osoby starsze też siedzą przy komputerze i nie jest ich aż tak mało.

4. Nie zrozumiałeś mnie... Niechętnie czyli z przymusu. Aby na waszym serwerze jakoś zaistnieć przymusowo trzeba wpłacać jakąś tam część gotówki.

5. Twoja natarczywa obrona serwera, który nawet nie jest dobry w moich oczach też nie jest czymś normalnym. Jednak nie pogrążam się wyzywając obcego człowieka od osoby nienormalnej, gdyż to jest po prostu śmieszne.

6. Po punkcie czwartym mogę stwierdzić, że nie jestem sam. "Ludzie którzy na nim grają znają się rok i dłużej, dzięki czemu mamy unikalną grupę graczy". Zapomniałeś dopisać "niektórzy".

Możesz sobie pisać z dużej czcionki ale ja nie widzę ku temu celu. 

Z każdym postem widzę jak rozpaczliwie starasz się obronić swój serwer. Nie widzisz ani jednej rysy... Ja jednak patrzę na to z nieco innej strony. Czemu każda zła opinia musi być przez ciebie krytykowana? 

Nie jest mi miło jak starasz się mnie obrazić. Zważaj na słowa nawet jeżeli piszesz z kulturą. Tak będzie milej. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

@assasyn

Nie skomentuję tego... Po prostu nie skomentuję...

Opublikowano

Kochany assasynie. Po tylu latach nareszcie zacząłeś pisać z dużej litery. Szczerzę gratuluję! Ale jeszcze dużo przed tobą ^^~ hophop8

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prezentacja bardzo ładna. Nie ma za dużo tekstu a i nie ma za mało. Po prostu idealnie. Żadnego błędu nie zauważyłem. A wygląda jak z ręki profesjonalisty.

Gratuluję także przyjemnego dla oka obrazka przedstawiającego nazwę waszego serwera.

Jednakże... Mała ilość slotów, ilość nawpychanych zasad i modów oraz katastrofalne zachowanie administratora strasznie mnie odpychają. Nie umiałbym się przy tym serwerze wcale zrelaksować. A po powrocie ze szkoły/pracy tylko o tym marzę. 

Taka jest moja opinia o serwerze. Niestety nie zagram.

Jesteś na serio śmieszny ,uważasz że ja nie umiem pisać bez błędów ortograficznych,interpunkcyjnych ,czy stylistycznych?Nie chce ,to internet ,ile razy jeszcze trafię na ciebie człowieku,każdemu działasz na nerwy ,rozumiem ciężko ci jest bo wszyscy mają cie dość w realu ale nie zatruwaj innym życia w internecie.NIE BĘDĘ NIGDY POPRAWNIE PISAŁ W TWOJEJ OBECNOŚCI!

co do serwera

+pięknie wykonana mapa

+świetnie utrzymany klimat

+dobrze dobrane mody

+zgrana ekipa,dobrze znających się ludzi

+piękne ,klimatyczne budowle

+wzajemny szacunek

co mogło by być poprawione?

-ilość graczy

i chyba tyle ,a zważywszy na to że ich ciągle przybywa ,też wysnuwam wniosek że ten serwer jest prawie idealny ,co do administracji ,da się dogadać ,z początku nie ukrywajmy nie lubiłem Poncjusza ,ale ostatnio zacząłem go szanować i lubić.

Opublikowano

Serwer jest słaby... Po prostu słaby..

Administracja nie ogarnia, wymuszają na graczach granie na serwerze.

W godzinach górowania słońca jest 3 graczy - nie dziwię się.

Zaraz bd, że "dostałam jakiegoś permbana" Hahaha xD

Anime.png

Opublikowano

Ehh amy ,jak byłaś w novej regnie już wiedziałem że nic z ciebie nie będzie^^(tak rzeż na becie)

A patrząc na twoje wypowiedzi cytując cie ,,rzygać mi się chce".

a żeby nie było pkt za offtop to:

zbliża się koniec bety ,pamiętajcie najładniejsze miasta zostaną przeniesione:)

Opublikowano

Serwer jest słaby... Po prostu słaby..

Administracja nie ogarnia, wymuszają na graczach granie na serwerze.

Buhahahaha :)

To było zajebiste.

Pon nie zmuszaj mnie do grania! Ja niechce!

15 lat? ... 13?

Opublikowano

AVERNUS

FRAGMENTY PODRĘCZNIKA GRACZA

Plik z podręcznikiem w formacie pdf oraz plakat z rozrysowanym drzewkiem rozwoku profesji otrzyma każdy gracz po zzarejestrowaniu się.

Byłem tam, w ostatnich godzinach świata, kiedy lądy zapadały się w otchłań, a niebo zapłonęło ogniem. Widziałem Imperatora, który trwał bez lęku na swoim tronie, do końca wydając rozkazy. Jego spokojny, mocny głos unosił się ponad łoskotem pękających ścian, gdy nakazywał uczonym wynosić z biblioteki tysiącletnie księgi oraz pergaminy. Właśnie wtedy wysłał najwyższych  kapłanów do świątyni z poleceniem, aby utrzymali portale otwarte tak długo, jak to możliwe. Mówiło się wtedy, że nie dbał o ludzi. Że sterty zakurzonych tomów są dla niego ważniejsze niż życie poddanych. Ja wiedziałem jednak, że dusza Cesarstwa była właśnie tam, w opustoszałych kryptach archiwów, nie zaś pośród oszalałego motłochu na płonących ulicach.

Duma oraz poczucie obowiązku nie pozwalały mi opuścić Wielkiej Sali, chociaż kolumny z alabastru i białego marmuru rozsypywały się w gruzy, grzebiąc pod sobą kolejne ofiary. Senatorzy i arystokraci rozpierzchli się w panice, a kiedy przed tronem pozostała już tylko niewzruszona cesarska gwardia, Imperator przywołał mnie do siebie. Zdjął ze swych skroni koronę Wszystkich Światów, po czym przekazując mi polecił, abym zabrał ją w miejsce, gdzie będzie bezpieczna. Ukryta przed tymi, którzy nie są jej godni, czeka teraz na kogoś, kto odbuduje Cesarstwo i przywróci mu dawną chwałę.

Witaj na Avernusie.

Zdecydowałeś się wejść na serwer RP.  Zanim jednak zaczniesz zabawę, dobrze by było, gdybyś przeczytał ten poradnik, który ułatwi Ci życie, a nam zaoszczędzi trochę czasu na kolejne tłumaczenie co, jak i dlaczego.

Avernus to średniowieczny świat fantasy, oparty o silnik Minecraft. I tu podobieństwa między Avernusem a innym serwerem Minecraft się kończą. Sensem gry w Minecraft jest budowanie i zabijanie innych graczy. U nas obydwa te aspekty są odwrócone do góry nogami. Nie znaczy to ze nie możesz budować, czy zabijać, jednak musisz wiedzieć gdzie i jak to robić.

Budować możesz jedynie w swoim mieście na swojej działce, zabijać możesz jedynie, gdy masz ku temu powód. Bezpodstawne zabijanie innych doprowadzi do tego, ze wszyscy będą Cię ścigać, lub administracja zablokuje Twoje konto. Każdej akcji towarzyszy reakcja - musisz zapamiętać ta zasadę, jeśli chcesz się z nami dobrze bawić. Nie znajdziesz u nas ułatwień, wręcz przeciwnie. Możesz porównać Avernusa do popularnego RPGa Skyrim, ale zrobionego na silniku Minecraft. Jeśli wiec odejdziesz zbyt daleko bez jedzenia - umrzesz z głodu, jeśli kogoś zwyzywasz, ten nie sprzeda Ci materiałów do budowy Twojego domu - ot takie proste zasady, jak w życiu. Ponadto, próżno u nas szukać teleportów, warpów i innych „szybkich podróży” czy, równoległych wymiarów. Nie ma netheru, nie ma endu. Jest jeden prosty świat, po którym poruszasz się pieszo bądź promem. Za prom musisz zapłacić i zazwyczaj łączy on większe miasta. Czasem uda Ci się znaleźć konia lub osła. Podobno (choć to tylko plotki) widywano smoczych jeźdźców. Co do porozumiewania się, masz do dyspozycji trzy kanały: Kanał lokalny (/lc) Słyszą Cię wszyscy w promieniu 50 metrów, kanał miejski (/tc) o nieograniczonym zasięgu, jednak słyszą Cię tylko Ci, którzy przynależą do tego samego miasta co Ty, oraz kanał narodowy (/nc) o nieograniczonym zasięgu, gdzie słyszą cię ci, którzy przynależą do tego samego państwa co Ty. Abyś na początku swej przygody mógł zlokalizować się w naszym świecie, wejdź na stronę http://avernus.pl/mapa-serwera/ gdzie znajduje się dynamiczna mapa naszego świata. Będziesz na niej zaznaczony jak tylko się zalogujesz.

Aby wiedzieć jak postępować, powinieneś poznać po krótce historię świata Avernus. Jest to niezbędne w dobrym odgrywaniu swej postaci. Jest rok 500 po upadku starego Cesarstwa. Kataklizm o nieznanej, magicznej naturze zniszczył najważniejszy ze światów, równocześnie odcinając połączenia pomiędzy wszystkimi innymi. W jednym z tych światów, będących niegdyś niewiele znaczącą prowincją, powoli rozkwita cywilizacja - zamieszkują tu pokolenie dawnych osadników oraz potomkowie starej arystokracji, którzy zdołali uciec przed kataklizmem. Świat ten jednak jest w znacznej mierze nieznany i wciąż czeka na swoich odkrywców. Dawno, dawno temu był sobie Imperator, który mieszkał w innym świecie i wszystkim rządził. Panował surowo ale sprawiedliwie. Ludzie żyli w dobrobycie, byli szczęśliwi, rzeki płynęły mlekiem i modem. A potem wydarzyło się coś (nie wiadomo co) i nie ma już ani Imperatora ani dobrobytu.  Nie pamięta tego jednak ani dziad, ani pradziad nie pamiętał. Pradziad pradziada najprawdopodobniej też nie.

Życie skupia się w szeregu wiosek, miasteczek i miasta. Część z nich jest niezależna i funkcjonują zupełnie odrębnie od wszystkich innych, a część stanowi fragment jakiegoś państwowego organizmu. Państewka te zawiązują ze sobą sojusze lub toczą wojny, ale każde z nich jest na tyle słabe, że nie potrafi zdominować wszystkich innych. Trudność polityczną stanowi to, że jeśli jedno z nich stanie się wystarczająco mocne, to nawet dawni wrogowie czasowo się zjednoczą aby usunąć wspólne zagrożenie. Trwałe sojusze praktycznie jednak nie istnieją. Jedynym czynnikiem łączącym wszystkie te jednostki państwowe jest wspólna ekonomia, oparta na dawnej cesarskiej walucie. Ambicją tych potężniejszych władców jest rzucić na kolana wszystkich innych i ogłosić się Imperatorem - niektórzy z nich powołują się przy tym na swe pochodzenie, mające dodatkowo podkreślać ich prawo do tronu.

Tyle tytułem wprowadzenia. Teraz opowiem Ci, jak zacząć. To jest bardzo istotna kwestia, bo początki są u nas bardzo trudne.

Zaczynasz swoją przygodę nieopodal miasta. Wejdź do niego i jeśli to możliwe postaraj się do niego przyłączyć. Nazwa miasta wyświetla się w polu komunikatów, jak tylko znajdziesz się na jego terenie. Aby do niego dołączyć, wpisz /t join (nazwa miasta). Brawo! Poczyniłeś najważniejszy krok w grze, stałeś się częścią społeczności. To dzięki innym mieszkańcom miasta będziesz mógł się dalej rozwijać. Pamiętaj, ze każda inna postacią steruje inny człowiek, który może Ci pomoc, lub zaszkodzić. Twoim celem na początku jest nauczenie się pierwszej profesji (razem z tym tekstem dostałeś inny plik w którym masz zaznaczone drzewo rozwoju profesji. Są w nim zawarte informacje ile dana profesja kosztuje i co daje jej wybranie. Pamiętaj, możesz mieć trzy profesje. Czas nauki to 30 dni Minecraftowych (około 10 godzin spędzonych online na serwerze)). Aby sprawdzić stan swojego konta wpisz polecenie /P. Jak zauważyłeś, nie masz odpowiedniej ilości Denarow aby zakupić jakakolwiek profesje, musisz te denary sam zarobić. Jest na to kilka sposobów, praktycznie w każdym potrzebna będzie pomoc innego mieszkańca. Zanim jednak zaczniesz zarabianie na swoją pierwsza profesje, zadbaj o schronienie. Poszukaj działki, która będziesz mógł kupić i wybuduj na niej mały dom. Pamiętaj, ze tylko na swojej działce możesz kopać, sadzić, ścinać, dlatego działka i to jak ja zagospodarujesz, jest bardzo istotnym elementem rozgrywki. Po zakupie warto działkę zabezpieczyć, aby nikt poza Tobą nie mógł na niej kopać, ani brać z niej przedmiotów. Aby to zrobić wpisz /plot set perm on, stojąc na tej działce. Możesz do działki dodać swojego przyjaciela. Robi się to w następujący sposób: Po pierwsze musisz dodać kolegę do listy przyjaciół wpisując /resident friend add (imie gracza), a następnie udziel mu praw do Twojej działki wpisując: /plot set perm friend on. Od teraz możecie obydwoje mieszkać w jednym domu.

Wracając do zarabiania. Na początku masz kilka możliwości:

- szukać Krzemieni / sprzedaż w Adminshopie

- produkcja węgla drzewnego / sprzedaż w Adminshopie

- łowienie ryb / sprzedaż w Adminshopie

- wykonywanie zleceń dla innych mieszkańców w zamian za złoto które sprzedasz w Adminshopie

- sprzedaż towarów na straganach / o straganach za chwilę /

- poszukiwanie skarbów / w okolicach Bertif jest parę ukrytych drogocennych skrzyń.

- Bandytyzm / nie polecany / możesz sprzedać zrabowane przedmioty.

Jak widzisz, jest wiele sposobów zarobienia pierwszych denarów na swoja upragnioną profesję. Aby wybrać profesję wpisujesz komendę /job join (nazwa). Możesz zrezygnować z profesji wpisując /job leave (nazwa profesji).

Stragany:

Jest to nieodzowna część przygody na Avernusie. Stragany, to kluczowy czynnik ekonomiczny. To dzięki nim, możesz kupować lub sprzedawać przedmioty zdobyte, lub zrobione przez siebie. Pamiętaj o zasadzie popytu / podaży. Bywa, że zwykłe ziemniaki mogą okazać się żyłą złota, gdy nadejdą nieurodzajne dni i każdy będzie potrzebował jedzenia. Stragan składa się z dwóch części: sklep oraz magazyn. Aby zrobić stragan robisz następujący crafting:

1)       Cześć magazynowa

D D D

D Z D

D D D

Gdzie D – deski, a Z – sztaba żelaza

2)       Część sklepu

D D D

D X D

D z D

Gdzie D – Deski, X – NIC, z – samorodek złota.

Stragany zazwyczaj znajdują się na placu targowym. Zazwyczaj to burmistrz miasta musi postawić Twój stragan, a Ty musisz go przejąć (klikając ppm na części górnej, oraz dolnej) . Następnym zadaniem jest wyznaczenie cen, oraz zaopatrzenie straganu. Ceny wyznacza się w górnej części straganu (sklepowej): klikasz co chcesz sprzedawać, a następnie prawe miejsce na straganie, a następnie co chcesz w zamian i lewa część straganu. Oczywiście teraz musisz sklep zaopatrzyć. Klikasz wiec w dolną część straganu i przenosisz rzeczy, które chcesz sprzedawać do dolnej części. Pamiętaj, możesz również kupować w ten sposób przedmioty. Jeśli rzeczy w magazynie zostaną sprzedane, magazyn nie będzie sprzedawał więcej przedmiotów (bo ich nie ma!). Pamiętaj, że stragan działa nawet jak Ciebie nie ma – jest to więc bardzo przydatne narzędzie, zwłaszcza na początku gry, kiedy potrzebujesz denarów na zakup profesji.

Jeśli przeczytałeś wszystkie informacje zawarte w tym poradniku, na pewno dobrze rozpoczniesz swoja przygodę z w naszym gronie. Pamiętaj, nigdzie się nie spiesz, bądź przyjacielski, zasięgaj porad bardziej doświadczonych graczy, proś o pomoc, jeśli nie wiesz co zrobić, graj w grupie, integruj się z innymi, pomagaj, graj „fair play”, a Twój pobyt na serwerze przyniesie Ci wiele radości. Możesz stać się potężnym magiem, najlepszym z najlepszych kowalem, wspaniałym łowcą, burmistrzem swojego miasta, a nawet królem. Wszystko w Twoich rękach – to od Ciebie zależy jak pokierujesz swoim losem. Wszyscy życzymy Ci powodzenia.

2.0 SUROWCE

Do surowców można zaliczyć zarówno rudy minerałów, metali oraz inne kopaliny, jak i drewno czy rośliny uprawne. Dostęp do nich jest kluczowy dla rozwoju każdego miasta. Zasoby naturalne są ściśle powiązane z określonymi obszarami świata, a monopole na dany surowiec przyczyniają się do nawiązywania relacji handlowych pomiędzy mieszkańcami poszczególnych miast, wprowadzając element powiązań ekonomicznych.

2.1 ROLNICTWO

Kluczową sprawą przy uprawie roślin jest to, by zapewnić im właściwe warunki. Wszystkie rośliny do prawidłowego wzrostu potrzebują naturalnego, słonecznego światała. Oprócz tego zboża i warzywa wymagają nawodnionej gleby, a także odpowiedniej temperatury oraz wilgotności powietrza. Oznacza to, że w pewnych miejscach będą one rosły lepiej, w innych gorzej, zaś w jeszcze innych uprawa ich będzie niemożliwa.

2.2 WYDOBYCIE

Część bogactw naturalnych występuje w postaci rud minerałow lub metali, których przetworzenie do użytecznej postaci wymaga specjalnych umiejętności. Ponadto surowce rozmieszczone są na świecie w niejednorony sposób. Niektóre miejca mają większą ich koncentrację, gdzie indziej natomiast ziemia będzie całkowicie ich pozbawiona. Poniższa tabela obrazuje występowanie surowców w określonych biomach:

SPIS SUROWCÓW

Bursztyn: Zastygłą żywicę prehistorycznych drzew, uwięzioną w warstwach skały, odnaleźć można jedynie na obszarach zalanych oceanem. Ten surowiec wykorzystwany jest głównie do wytwarzania akcesoriów magicznych, takich jak rdzenie bursztynowych różdżek. Stanowi również ceniony materiał ozdobny.

Diament: Kamień szlachetny niemal całkowicie pozbawiony znaczenia użytkowego, stosowany jednak niekiedy jako środek płatniczy dużej wartości. Jego zasoby znajdują się pod wieczną zmarzliną dalekiej północy.

Miedź: Występuje wyłącznie w wysokich górach pod postacią rudy dwóch minerałow - Tennantytu oraz Tetraedrytu. Surowiec ten może zostać przetopiony celem uzykania brązu. Połączenie obydwu rodzajów brązu i ponowny wytop pozwala otrzymać najwytrzymalszy dostępny metal, czyli mithril.

Rtęć: Ten ciekły metal otrzymać można poprzez wytopienie go z minerału zwanego cynobrem. Miejscem jego występowania są gorące, pustynne obszary południowej części świata. Rtęć jest niezbędna przy wytwarzaniu pewnych magicznych przedmitów, takich jak chociażby zaklęte zwierciadła.

Szmaragd: Najcenniejszy z kamieni szlachetnych i równocześnie najmniej użyteczny surowiec. Bywa jednak chętnie wykorzystywany jako lokata kapitału. Odnaleźć go można na terenie wilgotnych lasów deszczowych.

Węgiel Kamienny: Wydajny, naturalny opał, przewyższający swoją wartością węgiel drzewny. Jego pokłady występują w wysokich górach, chociaż więcej tego surowca znajduje się na wzgórzach.

Złoto: Metal ten poza wykonywaniem ozdobnych przedmiotów nie ma szerszego zastosowania, stanowi jednak podstawowy środek płatniczy respektowany na obszarze całych Podzielonych Ziem. Jego zasoby znajdują się pod piaskami pustyń, zaś w większych ilościach wydobyć go można również w wysokich górach.

Żelazo: Najbardziej pospolity z metali, służący do wytwarzania broni, pancerzy oraz  narzędzi. Dzięki sztukom alchemicznym może zostać przetworzony w thaumium, będące magicznym metalem o znacznej wytrzymałości. Żelazo znajduje się na wzgórzach, chociaż większe jego zasoby występują w wysokich górach.

Odłamki Esencji: Skrystalizowana esencja podstawowych aspektów nie jest typowym surowcem, jednak pozyskuje się ją w podobny sposób co inne kopaliny. Konieczne jest odnalezienie nasączonej nią skały, którą następnie należy rozbić, aby wydostać daną esencję pod postacią odłamków, przypominających kolorowe szkło.

3.0 EKONOMIA

3.1 PROFESJE

Wykonywanie pewnych przedmiotów lub używanie szczególnych obiektów wymaga posiadania konkretnej profesji. W praktyce oznacza to, że żaden z graczy nie będzie samowystarczalny. Aby zdobyć rzeczy, których nie mogą sami wytworzyć, gracze muszą nawiązywać relacje z innymi mieszkańcami świata oraz rozwijać handel. Gracz określa swoją drogę kariery zawodowej poprzez wybór kolejnych profesji ze schematu rozwoju, z których cześć stanowi rozwinięcie wymaganych do tego profesji podstawowych. Aby wyszkolić się w danym fachu należy poświęcić na ten cel odpowiednią ilość denarów, opłacając nimi naukę. Uzyskanie następnej profesji jest możliwe dopiero po upływie 10 godzin od czasu wybrania poprzedniej. Każdy gracz może mieć maksymalnie trzy profesje.

SPIS PROFESJI

Kowal: Podstawowa profesja kariery opierającej się na kuciu zwykłych metali. Kowal wytwarza wszelkie narzędzia oraz broń z żelaza, brązu i mithrilu. Wykonuje również większość innych metalowych przedmiotów.

Piekarz: Zajmuje się wypiekiem chleba oraz różnego rodzaju ciast i ciasteczek dbając o to, aby mieszczanom nigdy nie zabrakło podstawowego pożywienia. Ten zawód jest rozwinięciem profesji rolnika.

Zbrojmistrz: Specjalista, potrafiący wykonywać wysokiej jakości elementy opancerzenia. Wytwarza zbroje ze skóry, żelaza, brązu i mithrilu. Zawód ten jest rozwinięciem profesji kowala.

28kht7s.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...